Seçim sürecinin tamamlanmasının ardından 11 Şubat Pazar günü Ankara’da yapılan yönetim kurulu toplantısı ile Türkiye Ragbi Federasyonu’nda ve dolayısı ile Amerikan futbolunda yeni dönem başladı. Peki, bu yeni dönemdeki ilk yenilikler nedir? Aslında birçoğunuz abi bu kadar sürede ne değişecek diye sorabilirsiniz. Sorduysanız söylüyorum “Bakış Açısı”. Peki bakış açısı değişti mi? Ben olan yenilikleri anlatayım sırayla sorunun cevabını siz verin.

Önce federasyonumuzun online yüzünden başlayalım. Web sayfaları tbsf.org.tr ve trf.org.tr de ne değişiklikler oldu. TBSF web sayfasında hemen başkan değişti ama tarihçeye bakarsanız Şahin Kömürcü hala başkanlığa devam ediyor (Bakalım bu yazı yayınlandıktan kaç gün sonra değişecek).

Yeni başkanımızın ziyaretleri ve icraatları ile ilgili bir dizi paylaşım var. Korumalı futbol için alınan yeni teknik kurul kararları ve seçimin gecikmesinden kaynaklı hızla oluşturulmuş bir fikstür. Fikstür en azından güzel bir formatla hazırlanmış. Sezonun tüm maçları çağdaş spor organizasyonlarındaki gibi numaralandırılmış takibi kolay olsun diye. Ancak oynanan iki haftanın ardından hala skorlar yok. Sayfanın formatı hala aynı eski format. Sayfanın sağ tarafında son şampiyonlarda en tepede 2011-2012 sezonu şampiyonu Gazi Üniversitesi yazıyor. TRF sayfasında da aşağı yukarı aynı şeyler var. Bu sayfalardaki gelişimden notumuz C-.

Şekilci olma kardeşim diyebilirsiniz. Bende size bu işi yapması ne kadar zor olabilir ki derim. Tamamen “Bakış Açısı”.

Sosyal medya olarak Federasyonumuzun yaptığı bir yenilik var. Facebook’ta resmi bir federasyon sayfası açıldı. @TRagbiFed adresinden bu sayfaya ulaşabilirsiniz. Sayfada duyurular ve haberler bulunuyor. Görseller iyi, üç branşın da aktivitelerine yer veriliyor. Bakarsak ragbi ve beyzbolun icraatları hakem ve yardımcı antrenör kursları olarak başlamış. Amerikan futbolunda ise lig organizasyonu ile başlamış. Maç skorlarını burada da bulamıyoruz. Ancak sosyal medya sayfası olarak başarılı ve ulaşılabilir. 1300 takipçisi var sayfa açılışı 4 Şubat. Buradan bu sayfa için, zaten hazır olunduğu fikrine ulaşıyoruz. Sosyal medya notumuz B+

Sırada Amerikan futbolu adına yapılan ilk icraat var: Teknik kurul kararları. Teknik kurulun tamamen değiştiği yönünde bilgiler almıştık. Federasyonun web sayfasında teknik kurulun kimlerden oluştuğu yazmıyor. Benim telefonda aldığım bilgi:  1. Lig’deki sekiz takımın (evet 8 takım) her birinden bir kişi  ve 2. Lig’i temsilen bir kişi yönünde. Seçim öncesi kurulun aldığı kararlarda ciddi değişiklikler var. Federasyon sayfalarında yedi sayfa 35 maddelik bir liste ve altında beş imza var (Mansur Yılmaz – Asbaşkan, Erkin Palaz, Nabi İlter  Havuçgil, Feyzi Atahan, Cenk Yavuz). Alınan kararlar arasında ligin tekrar sekiz takıma indirilmesi ve 2. Lig’in yeniden düzenlenmesi ilk göze çarpanlardan. Maçlarda belgeli antrenör bulundurma zorunluluğu yerine TRF onaylı antrenör kimlik kartı aranıyor. Yıllardır antrenörlük kursu yapılmadığı için bu karar normal. Ambulans sayısı ve sahadan acil ayrılması konusunda düzenlemeler yerinde. Tek ambulans olacak ve ayrılırsa sahada çantası ile bir ATT olması durumunda maç devam edebilecek. Yine video vs. yaptırım para cezaları var. Bakalım uygulama nasıl olacak… Beni en heyecanlandıran bir devrim niteliğindeki 19. madde:

“2018 sezonunda yapılacak ligler ve takım sayısı ile ilgili karar TRF tarafından 06 Mart 2017 tarihine kadar açıklanacaktır. Bu karar sonucunda 1. Lig’den düşme ve yükselme durumları netlik kazanacaktır.”

Tarihlerimiz 7 Mart 2017’yi gösterirken böyle bir açıklama yok bakalım, beklemeye devam. Kişisel görüşüm her zaman yaptığımız gibi daldık maçlara unuttuk her şeyi. Hani federasyon değişince Amerikan futbolu camiasının da mucizevi bir şekilde değişeceğini beklemiyorduk tabi ki. En azından önümüzdeki sezonu bu seneden planlamamız gerektiği kavranmış. 19. Maddede uygulama yetersizliğinden dolayı teknik kurul kararlarına B- veriyorum.

Federasyon seçimi sonrası Murat Pazan her branş kendi içinde bağımsız olacak diye söz vermişti. Şimdiye kadar görünen, bu sözünü tutuyor. Diğer iki branşın hızlı bir şekilde antrenör eğitimlerine başlamış olması ve bizim bu konuda hala bir şey yapmıyor olmamız bende sıkıntının bizden kaynaklandığı görüşünü uyandırıyor. Az öncede dediğim gibi Amerikan futbolu olarak çok büyük bir problemimiz var. Aman maçları oynayalım da gerisi önemli değil hallederiz diyoruz ve sezon sonunda her şey unutuluyor. Bu konuda hepimiz suçluyuz. Ragbi ve beyzbol A, Amerikan futbolu otur F!  Böyle devam edersen sınıfta kalacaksın haberin olsun (Burada bir parantez açıp bu konuda taraf olduğumu söylemeliyim. Amerikan Futbolu Antrenörleri Derneği AFAD başkan yardımcısı olarak federasyona antrenörlük eğitimlerini yapmak için bir protokol sunduk bekliyoruz).

Federasyonun ilk ayında önceki federasyona göre birçok iş yaptığı ortada. Gerçi önceki federasyonu baz almak çok doğru bir kriter değil, seviyenin nerede olduğunu hepimiz biliyorduk. İlk ayda benim dikkatimi çeken en önemli gelişme branşların artık birbirinden bağımsız yönetiliyor olmaları ve bu nedenle artık bağımsız icraatlar içinde olmaları. Bu branşların ileride ayrılabilmesi adına önemli bir adım. Burada dikkat çeken nokta ragbi ve beyzbol geleceğe doğru adım atarken, bizim Amerikan futbolu olarak hala var olanı koruma çabası içinde olmamız. Branş olarak hala kendi içimizde ayrılmış durumdayız. Böyle devam ederse federasyonun lider branşı olduğumuz günleri sayılı görüyorum.

Okuyan okumayanlara söylesin, sonra vay be duymadım, vay ben bilmiyordum diyenin vay haline.

Sonraki bölüm: “Ne Olacak Bu Liglerin Hali?”