Amerikan futbolunun ülkemizde federe bir yapıya kavuştuğu tarihi baz aldığımızda, Perşembe günü saat 15.00’te Sarıyer Ziya Öniş Stadyumu’nda oynanacak olan Koç Rams – Sakarya Tatankaları finali, Kulüpler Ligi tarihinin on ikinci şampiyonunu tayin edecek. Bu karşılaşmayı, geride kalan 11 finalden ayıran en önemli özelliği ise şüphesiz, ilk kez bir TAFL mücadelesinin ulusal yayıncı kuruluş (TRT Spor) tarafından canlı olarak sporseverle buluşacak olması. Buna ek olarak, TRT Spor’un canlı yayın talebiyle Perşembe gününe alınan karşılaşma hafta içerisinde oynanan ilk TAFL finali olarak da tarihe geçecek.

12. finali özel kılan hususlar bunlarla da sınırlı değil, nitekim Perşembe günkü finalde ilk kez Ankara, İstanbul ve İzmir dışından bir takım, Sakarya Tatankaları, Amerikan futbolunda Türkiye’nin en büyüğü olmak için sahaya çıkacak. Bununla birlikte Tatankalar’ın finaldeki rakibi Koç Rams, Perşembe günü Sakarya temsilcisini mağlup ederse Boğaziçi Sultans, Hacettepe Red Deers ve Gazi Warriors’ın* ardından ligde üst üste ikinci kez (back-to-back) şampiyonluğa ulaşan ilk ekip olacak.

Saydığım özellikleri ile ilginç bir hikayeye sahip olan bu final öncesinde sitemizin yazarı Oktay Çavuş, yayınladığı yazıda karşılaşmanın organizasyonel boyutu hakkında düşündüklerini paylaşırken kendisi ile birlikte çektiğimiz TAFL Podcast’in 25. bölümünde de bu konu üzerine konuşmuştuk. Dolayısıyla, bu yazı boyunca 12. finalin saha dışındaki unsurlarını tartışmaya açmaktan ziyade kendi perspektifimden, saha içerisinde nasıl bir senaryonun oluşabileceğini iki takımın da bu zamana kadar gerek normal sezon gerekse de yarı finalde sergiledikleri performansları göz önünde bulundurarak değerlendirmeye çalışacağım.

İncelemeye ilk olarak, karşılaşmanın favorisi olmasa da sürprize imza atabileceğini düşündüğüm Sakarya Tatankaları ile başlayalım. Tatankalar adına maçın kilidini çözecek unsurların başında quarterback Bilguun Althahkuyag’ın hücumda yapacağı tercihler geliyor. Bu sezon görüldüğü kadarıyla Bilguun, iki quarterback karakteri arasında geçişkenlik sağlayan bir oyuncu.

Bilguun en başta, mobil özellikleri ile öne çıkıyor. Pas yolları tıkandığında veya read oyunlarında kendisini rahat bir şekilde cep dışına atabilen oyun kurucu, bu sezon önemli üçüncü hak oyunları ve red zone hücumlarında yaptığı koşu oyunlarıyla oldukça etkili oldu. Bilguun’un mobil karakterini en iyi gözlemleyebildiğimiz karşılaşma ise sezonun ikinci haftasında oynanan Yeditepe Eagles maçıydı. Büyük çekişmeye sahne olan mücadelenin açılış skorunu koşu oyunu ile kaydeden Tatanka oyun kurucusu, maç boyunca koşarak aldığı kritik ilk haklarla da yakın geçen mücadelede takımını bir adım önde tuttu.

Bilguun’un sahip olduğu bir diğer quarterback karakteri ise gunslinger’lık. Cep içerisinde kaldığı oyunlarda cüretkar davranıp deep zone’a pas atmakta çekinmeyen oyun kurucu, bu karakterinin ön plana çıktığı beşinci haftadaki Sultans karşılaşmasında rakibin bireysel coverage ve alan savunmasında yaptığı hataları teker teker cezalandırmayı bildi. Ancak, NFL’den de alışık olduğumuz üzere gunslinger quarterback’lerin iniş ve çıkışları çok olur. Nitekim Bilguun’un bu agresif pasörlüğü, altıncı hafta Charles McCrea başta olmak üzere atlet defansif back’lere sahip Koç Rams karşısında Tatankalar’ın canını yakan top kayıplarıyla sonuçlanmıştı.

Açıkçası Bilguun’un final karşılaşması boyunca da koşuyu koklayacağını düşünüyorum. Zaten oyun kurucunun, alan savunmasına karşı cep içerisinde nasıl hücum ettiği finalin gidişatı üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olacak. Bilguun, normal sezonda oynadıkları Koç maçında olduğu gibi route koşularını tereddüt etmeden ödüllendirmeye çalışırsa, olası top kayıpları Tatankalar’ın daha maçın içerisine giremeden skordan düşmesine sebep olabilir.

Rams’e göre daha kısıtlı hücum opsiyonlarına sahip Sakarya ekibi adına maçtaki düğümü çözebilecek bir diğer unsur ise hücum hattının koşu bloğunda sergileyeceği performans olacak. Tatankalar, bu zamana kadar hücum hatının ekmeğini fazlasıyla yedi ve takım, en büyük sahnede bu ünitenin performansına yine fazlasıyla ihtiyaç duyuyor. Bunun sebebi, normal sezonda oynanan Koç Rams mücadelesinde sakatlanan ve geride bıraktığımız günlerde de Amerika’ya dönen import running back Tyvon Davis’in yerine asıl pozsiyonu defansif back olan Trae White’ın ilk 11’de yer alacak olması.

Koç Rams savunmasının, ön yedilide yer alan ünitelerinin fazlasıyla asimetrik olması ise Tatankalar için bir avantaj olabilir. Nitekim, Rams savunma hattı sakatlıklar ve genel formsuzluk sebebiyle bu sezon istenen seviyeye çıkamadı ancak linebacker’lar, koşuya karşı hiç de fena olmayan bir performans sergiledi.

Bu noktada kontakt sonrası yard’ı az olan ve atletik özellikleri ile öne çıkan White, box sıkışmadan ne kadar önce downfield’a inerse, big play kovalamak için ihtiyaç duyduğu geniş alanları da o kadar rahat bulacak ki hücum hattının koşu bloğunda sergileyeceği performans da running back’in bunu başarmasında temel faktör teşkil edecek.

Koç Rams cephesinde ise takımın temel hücum planı olan dört wide receiver ve bir running back’li spread formasyonuna Tatankalar’ın nasıl bir önlem alacağı Rams’in sahip olduğu skor potansiyelinin ne kadarını sahaya yansıtabileceğini tayin edecek gibi duruyor. Nitekim, yarı finallerde Yeditepe Eagles’ın Rams’e karşı aldığı mağlubiyetin altında yatan önemli sebeplerden bir tanesi de, Eagles savunmasının bu formasyona karşı dört defansif back’te ısrarcı davranması olmuştu.

Özellikle Charles McCrea’ın slot receiver, Sırp receiver Ivan Pavlovic’in de flanker (dış recevier) pozisyonunda sahaya çıktığı dizilimlerde Rams’i dört defansif back’le savunmak bir hayli zor. Box savunmasını sağlam tutayım derken linebacker’larınızdan bir tanesinin line of scrimmage’a doğru reaksiyon vermesi oldukça can sıkıcı durumlar yaratabilir. Bu sebeple,  Rams’in spread formasyonuna karşı substition package’ların kullanılması ve sahaya dörtten fazla defansif back ile çıkılması, Tatankalar için iyi bir opsiyon olabilir.

Tabi Tatankalar’ın spread formasyonuna karşı alacağı önlem, Koç Rams gibi ligin en kaliteli playmaker’larına sahip olan takımını durdurmak için yeter şart değil. Nitekim, agresif bir pas savunması beraberinde koşu savunmasında zaafları getirecek ve işe bakın ki Rams, running back pozisyonunda da ligin en dominant oyuncularından Taha Çokadar’a sahip. Dolayısıyla, bu hücuma karşı uygulanacak savunma stratejileri Tatankalar için yüklü fırsat maliyetlerini de beraberinde getirecek. Zaten, Rams yarı finalde Eagles’a karşı fazlasıyla zorlansa dahi, skor opsiyonları çok geniş bir takım olduğu için Perşembe günü oynanacak finalin de halen favorisi konumunda.

Son Eklemeler…

Perşembe günü, sadece normal sezon sıralamasının değil genel anlamda TAFL’nin en iyi iki takımı şampiyonluk için sahaya çıkacak. Sezon boyunca, gerek TAFL Podcast’lerini çekerken gerekse de güç sıralamalarını yazarken dört gözle beklediğimiz gün 15 Haziran Perşembe’ydi. Artık arkamıza yaslanıp bu Amerikan futbolu şöleninin tadını çıkarma zamanı…

(*Düzeltme için Mustafa Çadır’a teşekkürler)