Haftada bir kere hangi siteyi açarsanız açın arada bir ismi görürsünüz hala imzalayamadı kimse istemiyor diye. Camiada da 2010’dan beri NFL’i iyi kötü takip edenler elbet tanır bu adamı ama bu adamın son zamanlarda saha dışında yaşadığı olaylar oyun kuruculuğunun önüne geçti. Şimdi önce bu adam kimdir nedir bir anlatayım sonra da ben ne düşünüyorum söyleyeyim.

Colin Kaepernick siyahi bir baba ve beyaz bir annenin çocuğu olup doğumunun öncesinde babası tarafından terk edilmiş bir isim. Tabi ki annesi de ona tek başına bakamayınca bizim bebek Colin’i evlatlık verilir. Tabi ki çok saklayamazlar çocuğun evlatlık olduğunu çünkü hem annesi hem babası beyaz olup çocuk da az da olsa melezlik olunca bir şimşek çakar diye düşünüp küçük yaşta evlatlık olduğunu söylerler. Neyse Colin doğduğu Wisconsin’den küçük yaşta ayrılır sonra da California’ya yerleşir. Başarılı bir atlet hikayesi olan Colin lisede üç spor dalında takım kaptanı olup sonra kolej için Nevada’ya gider. 2011 senesinde ikinci tur 36. sıradan San Francisco 49ers tarafından draft edilir.

İlk başlarda takımdaki rolü Alex ‘Tadımız Kaçmasın Rıza Bey’ Smith’in yedekliği olan Kaepernick ilk sene tamamen yedek otursa da, 2012 senesinde 10. haftada beyin sarsıntısı geçiren Alex Smith yerine oyun kurucu pozisyonunu eline alır. Oyuncumuz, o zamanlar çok başarılı olan San Francisco 49ers kadrosu ile playoff’lara kalıp sırasıyla Green Bay, Atlanta’yı geçip Super Bowl’a çıkar. Super Bowl’u 34-31 ile Baltimore’a kaybedilir. 2013 senesinde yine çok başarılı bir performans sergileyen San Francisco normal sezonu 12-4 ile bitirip, NFC şampiyonluk maçında Seahawks’a üç çeyreğini önde götürdükleri maçta son topta Crabtree’nin topunu Sherman’ın bloklamasıyla kaybeder. Bu maçı kazanan Seattle o sene, tarihin belki de en tatsız Super Bowl’unda Denver’ı yenip şampiyon olmuştu… Ne olduysa ondan sonra oldu.

San Francisco’nun çok iyi defansından ayrılanlar, emekli olanlar ve kaçınılmaz yenilenme geldi. 2014 sezonunda takım 8-8 ile bitirdi ve NFL’in Mourinho’su Jim Harbaugh takımdan ayrılıp Michigan Universitesinin koçu olmak için NCAA’e döndü. Sonra sene başında büyük heyecan uyandırıp Kurt Warner’la çalışan Colin Kaepernick sezonun ilk maçlarında sakatlandı ve oyun kurucu pozisyonunu Blaine Gabbert’a kaptırdı. Zaten birkaç hafta sonra sakat rezerv kadrosuna alınan Kaepernick o sezonu rehabilitasyonda bitirirken, koç Jim Tomsula’ya da yine yol verildi ve yerine Chip Kelly getirildi. Herkes böyle “Mobil oyun kurucu Chip Kelly ile efsane takım olur”, “49ers geri dönüyor” derken Chip Kelly bizim Kaepernick’i kızağa çekti.

Esas olay Kaepernick’in 2016 sezonunun sezon öncesi maçlarında Amerikan milli marşı okunurken ayağa kalkmaması ile başladı. Kaepernick, ülkedeki polislerin siyahilere yaptığı insanlık dışı uygulamalardan dolayı protesto edeceğini açıkladı. Açıklamasında özellikle siyahileri yanlışlıkla ya da gereksiz güç kullanarak öldüren polislerin yargılanmaması ya da çok az cezalar ile kurtulmalarına dikkat çeken Kaepernick, buna dikkat çekmek için protestosuna devam etti. Metodu tartışılır ama siyahilere yapılan bu ırkçılık Amerika için büyük bir problem ve genel de eyalet yasaları gereği bu polisler yargılanamıyor. Çoğu eyalette polisler suç işlediği takdirde bu suçları devlet mahkemeleri yerine devlet dışı kurumlara inceletiyorlar daha tarafsız olması için ve bu araştırmalar çok uzun sürüyor ve de polis teşkilatı genelde bu kurumlarla beraber çalışmıyor hatta delil karartmakla itham ediliyor. Bunun sonucunda da sanki maaşlı izin almış gibi görevden alınıp üzerinden zaman geçtikten sonra tekrar göreve iade ediyorlar. Polis teşkilatının savunması hep aynı, bıçağı vardı o yüzden silah kullandık ya da dur ihtarına uymadı derler o yüzden vurduk derler. Kaepernick ise şunu dedi: “Ben bu marşta ayağa kalkıp siyahileri ezen bir ülkenin bayrağını onurlandırmayacağım. Bana göre bu futboldan daha büyük eğer ben bunu (protesto) etmezsem bencillik etmiş olurum. Sokaklarda ölü bedenler var ve insanlar paralı izine ayrılıyor, işledikleri cinayetler yanlarına kalıyor.”

Şimdi Amerika’da gidenler ya da yaşayanlar görmüştür, bayrağa, marşa ve askerlere saygı sonsuzdur. Bir kişi bunun tersini söylerse afaroz ederler ve hatta yeni nesilleri daha vatansever yetiştirmek için böyle televizyonda, stadyumda, mezuniyette utanmasalar düğünlerde bile milli marş çalarlar. Kendi başımdan geçen bir olayı anlatayım ve Amerikalıların çocuklarının bile bu değerlere yaklaşımını düşünün. Normalde Amerika’da saat sistemi olarak on ikilik sistem kullanılır buna ek olarak öğleden önce ya da sonra diye ekleme yapılır. Türkiye’deki gibi 24’lük sistem askeri saat olarak bilinir. Bir akşam saat 21.00 sularında eve yürürken dokuz yaşını geçmeyen dört çocuk bana saati sordu ve ben de telefonumdan bakıp 21.00 diye cevap verdim, öğleden sonra 9 demek yerine. Bu çocukların bir sonraki sorusu ise asker olup olmadığımı sormak oldu. Ben de gerçekten kendimi açıklamak ile uğraşmak istemedim ve evet askerim dedim. Çocuklar tek tek elimi sıkıp ülkeye hizmetlerim için bana teşekkür ettiler… :)

Bu kadar milliyetçiliğinin yanında Amerikalıların en çok övündüğü ve diğer ülkeleri eleştirdiği özellik ise konuşma özgürlüğüdür. Amerika’da ne olursa olsun bireysel hakaret olmadığı sürece her şeyi demekte özgürsün. Kimse seni yargılayamaz ve bu nedenle ayrımcılık yapamaz. Bu ayrımcılığı yaparsan buna nefret suçu denir ve yapan kişi ağır cezalar alır. Şimdi bu lig Kaepernick’e aynısını mı yapıyor acaba? Birazdan bu konuya döneriz…

Önce protestolara bir daha dönelim. Kaepernick’in bu protestosu nasıl yankılandı? Önce 49ers’dan Eric Reid daha sonra Seahawks’tan Jeremy Lane’de bu protestoya başladı. Bunun üzerine Kaepernick’in kolejden arkadaşı Denver Broncos linebacker’ı Brandon Marshall oturmak yerine diz çökerek bu protestoyu farklı bir seviyeye taşıdı. Daha sonra Chiefs ve Seahawks takımının tüm oyuncuları milli marş sırasında kollarını çapraz bağladı ve Marcus Peters ise sol yumruğunu havaya kaldırdı. Patriots oyuncuları Devin McCourty ve Martellus Bennett yine yumruklarını kaldırıp bu ‘Siyahi hayatları önemlidir’ hareketine destek verdi. NFL’de en son ise Donal Trump başkan seçildikten sonra Mike Evans’da bu protestoya katıldı. Tabi protestolar sadece Amerikan futbolu ve NFL ile kalmayıp, lise maçlarından futbola, kadın basketboluna kadar ilerledi ve her sporda bu protestoları görmeye başladık. Tabi protestoların yanında protesto edenleri vatan hainliği (ismi açıklanmayan NFL Network yöneticisi) ya da utanç verici (Boomer Esiason) olarak niteleyen Amerikan futbolu yorumcuları da var…

Bir yere kadar her şey gayet iyi gitti, San Francisco 49ers takımı önce Kaepernick istediğini yapabilir destekliyoruz dedi. Daha sonra Kaepernick bir milyon dolar gibi bir parayı bu adalet ile ilgili vakıflara verirken, San Francisco 49ers da buna eş olarak üstene bir milyon dolarlık bağış ekledi. Tabi ki San Francisco gibi liberalliğin uç noktasında olan bir şehirde halkdan da destek geldi doğal olarak. Ancak 49ers bu protestolara gelen tepkileri kullanıp adamı uzun süre yedek oturttu sonra da kontratındaki garanti para kısmından vazgeçmesi karşılığında ilk 11’e geri döndürdü. Ardından da sezon sonunda antrenör ve GM değişikliği sonunda bu adamlar serbest oyuncu piyasasından iki QB aldılar, sonrasında da bu adam “Ben ayrılıyorum size hayırlı işler” dedi ve 49ers macerasını bitirdi.

Şimdi NFL’de başarı veya tecrübe olarak Kaepernick’ten çok daha kötü olan pek çok QB (Josh McCown, Brian Hoyer, Geno Smith) yedek hatta ve hatta başlangıç pozisyonu için yeni takımlara giderken bu adam hala işsiz. Kaepernick’in nesi eksik bu adamlardan? Olay yaptığı protesto mu ya da şuan Gana’ya gidip açlığa karşı bir organizasyonla bir şeyler yapmaya çalışması mı? Bir sürü yorumcu “Kaepernick kontrat alamadı ve bunun sebebi Amerikan futbolu” diyor. Hatta en son aynı şekilde bir yorumu 49ers’ın efsane Hall of Fame QB’si Joe Montana da yaptı. Ancak sonrasında da şöyle devam etti Montana: “Kaepernick soyunma odasında dikkatleri dağıtabilir.”

Sen adama de ki seni almıyorlar çünkü sen iyi futbolcu değilsin ama hemen arkasından soyunma odasında sıkıntı yaratabilir diye devam et… Sayalım mı Ray Lewis’leri. Birçok isim şiddet içeren suçlar işledi, Ray Lewis adam öldürmeden yargılandı, Michael Vick köpek dövüşü ringi işlettiği için hapis yattı. Say say bitmez… Bu adamların hepsi ikinci bir şansı hakkediyor ama Kaepernick’e şans yok. Sadece Seattle bu adama bir şans verdi ki takımda çok destekliyordu Kaepernick’in imzalanmasını ama Russell Wilson olan takıma Kaepernick yedek olarak gitmez ki Pete Carroll’da bu adam ilk 11 çıkmalı biz bu adamı yedek alamayız diyor. Aynı şekilde eski koçu Jim Harbaugh destek veren açıklamalar yapıyor ama NFL takımları adama şans bile vermiyor. Adeta Kaepernick, protestosu yüzünden aforoz ediliyor. Hele ki sağda solda dedikodular dönüyor, heçen sene Kaepernick milli marşta kalkmadı diye reytingler düşüyormuş ve kimi insanlar maçları izlemiyormuş, o yüzden NFL takımlarına Kaepernick’i imzalamayın diyormuş…

Peki Kaepernick şimdi ne yapacak? Gitse bana ayrımcılık yapıyorlar deyip NFL’i dava etse muhtemelen bayaa bir tazminat alır ama yine bu yola gitmiyor çünkü bu adamın derdi para değil. Muhtemelen bir QB sakatlanınca ya birine yedek ya da ilk 11 QB’si olarak sözleşme imzalayacak. Ancak bu adama şu an şans verilmemesi Amerika için gelecekte bir utanç kaynağı olarak anılacak. Şimdi Kaepernick’i bu kadar savundum ettim “Adam akraban mı?” diye soran olacaktır. Aslına bakarsanız oyuncu olarak hiç sevmem ama bu isme bu olayda haksızlık yapıldığına inanıyorum. Amerikan halkı ve şirketleri, yaptıkları ila konuştukları konularda 180 derece ters yönlere gidiyorlar. Bu çok can sıkıcı bir durum ben de bunu Türkiye’de de insanlar görsün, öğrensin istedim.

Ne güzel sıralama yazıyorduk, Cleveland Browns, Jeff Fisher falan eğleniyorduk biraz ciddileştik ama haftaya daha çok Amerikan futbolu dolu bir yazı ile döneceğim. Sağlıcakla kalın…