Normalde Pittsburgh Steelers ve AFC Kuzey grubu ile ilgilensem de Steelers’ın hem Tennessee Titans hem de Kansas City Chiefs ile oynamasından ötürü bu iki takımla alakalı oldukça araştırma yapma şansım oldu. Hem Steelers, Browns maçı ile ilgili anlatılacak bir şey olmamasından, hem de Ravens ve Bengals’ın Ocak ayını evlerinde kanepelerinden izleyecek olmasından dolayı bu Cumartesi oynanacak Chiefs – Titans maçını etraflıca değerlendirmek istiyorum. Artık normal sezonda koştuğun 100 yardların ya da yaptığın dokuz interception’ın hiçbir anlamı olmadığı, maçların tamamen pozisyon eşleşmeleri üzerinden kazanıldığı playoff zamanındayız. Ben bu maçı değerlendirirken pas ve koşu için hücum ve savunmalarının eşleşmeleri üzerinden maçın nasıl geçeceğini tahmin etmeye çalışacağım.

Chiefs Koşu Hücumu – Titans Koşu Savunması

Şimdi bir Chiefs taraftarına sorarsak size direk “Abi bizde Kareem Hunt var, adam NFL’in bu sene en çok koşan adamı oldu” derse pek sallamayın kendi haline bırakın. Hunt, çaylak sezonunda çok iyi oynayıp, pek çok maçta toplamda 100 yard üzerinden performans gösterse de sezonun büyük kısmında hayalet gibiydi. Özellikle Chiefs’in o sezon ortasında yaşadığı düşük performans dönemine bakarsak Hunt sahada bile yoktu. Kimileri buna koçların hatası dese de, Hunt’ın da küçük çapta da olsa çaylak duvarına çarpmasının etkili olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca Hunt’ın son yılların en düşük koşu yardı toplamı ile liderliği aldığını ve bu kategoride rakipleri olan Le’Veon Bell ve Todd Gurley’nin son hafta kenarda oturduğunu da belirtelim. Benim kişisel görüşüm Hunt’ın Chiefs’in önde oynadığı maçlar için çok ideal bir koşucu olduğu ve özellikle yorulan savunmalara karşı bulduğu uzun koşularla çok maçı kopartıp götürdüğü yönünde. İstatistiksel olarak bakıldığında Hunt’ın aldığı koşu yardının büyük kısmını maçların ikinci devresinde alması da bu görüşümü destekleyici nitelikte. Daha detaylı bakarsak ise Kareem Hunt’ın genel olarak hücum hattında sağ tackle Mitchell Schwartz ve Laurent Duvernay-Tardif’in bulunduğu taraftan başarılı şekilde koştuğunu, diğer Eric Fisher’ın bulunduğu sol tarafa girmemek için elinden yaptığını görebiliriz. Onun dışında yıldız TE Travis Kelce koşu bloklamasında pek etkili olmasa da, diğer TE Demetrius Harris ve ekstra hücum hattı oyuncusu Cam Erving koşu oyununda iyi iş yapmakta.

Titans tarafında ise koşu savunmasında bir numaralı isim DT Jurrell Casey. 137 kilo olmasına rağmen hızlı ayakları ve gücü sayesinde ikili bloklardan çıkıp koşuyu durdurabilen Casey bu hafta Titans’ın başarısı açısından belirleyici olacaktır. Koşuya karşı diğer iki önemli isim ise LB Wesley Woodyard ve safety Jonathan Cyprien olacak. Bu sezon 124 tackle ile takımın savunmadaki lideri rolünde olan Woodyard ve kutu safety’si rolünde oynayan Jacksonville’den gelen Cyprien genelde koşuyu durdurmayı öncelik olarak koyan Titans savunmasında en önemli oyuncular olacak. Bir de Titans’ın oynadığı 3-4 şemasında dış LB’ların koşucuları tackle kutusundan dışarı çıkarmaması da sonucu etkileyecek başka bir detay.

Eşleşmeleri değerlendirmeden önce kısaca Titans defansif koordinatörü Dick Lebeau’dan bahsetmek lazım. Yıllarca Steelers’da defansif koordinatörlük yapan Lebeau’nun ilk ve kesin durduracağı Chiefs’in koşu hücumudur. Gerekirse her pozisyonda kutuya bir adam fazladan koyup koşuyu durduracaktır. Jurrell Casey ve Titans’ın 2010 yılı ilk tur seçimi Derrick Morgan’ın Mitchell Schwartz ve Duvernay-Tardif ile mücadelesi izlemeye değer. Eğer Hunt bir şekilde dışarı cut yaparsa, bu senenin ilk tur seçimi CB Adoree Jackson’ın koşuculara karşı tackle yapmadaki isteksizliğini fark edersiniz. Son haftalarda Chiefs yeniden ilk haftalardaki formunu yakalamış görünse de, Titans savunması Jaguars ve Rams gibi iki iyi koşu hücumunu da iyi şekilde pasifize ettiğini unutmamak lazım. Bu eşleşmede Titans’ın koşu savunmasını daha önde görüyorum ve maçta Chiefs’in pek koşacağını düşünmüyorum. Bir de unutmadan Titans’ın kesinlikle Tyreek Hill’in yapacağı jet sweep tarzı koşulara karşı dikkatli olması lazım. Yoksa bir anda maçın dengesini değiştirecek bir TD yerlerse hiç şaşırmayın.

Chiefs Pas Hücumu – Titans Pas Defansı

Chiefs Andy Reid’in çalıştırdığı her takım gibi batı yakası hücumu uygulayan bir takım. Genellikle kısa paslar ve ritm üzerine kurulu bu sistemde kısa screen pasları ve bazı check-down’lar ile karşı savunmayı açmak üzerine kurulu. Standardın dışında önce koşu oyunu ile savunmayı kutuya toplayıp, dışarıdaki birebirlerle maçı kazanmak sistemin aradığı sonuçlardan değil. Alex Smith ise bu sistem için biçilmiş kaftan. Bu sene öncesine kadar genelde uzun pas riski almayıp kısa paslar üzerinden oynayan Smith, bu sene uzun pas performansında artış gösterse de, hala baskı altında uzun paslarda ne yapacağı soru işareti. Ama bu sezon başında özellikle ilk beş haftada standardın dışında oynayıp derin paslar ve koşu hücumu oynayan Chiefs ligin son haftalarında kendi sistemine geri döndü ve playofflara üç maçlık galibiyet serisi ile giriyor.

Alex Smith’in başarısı takımın WR’ları ve yıldız TE Travis Kelce’nin başarısı ile paralellik gösteriyor. Travis Kelce gerek fiziksel olarak, gerekse de elleriyle hemen hemen bir Gronkowski etkisi yapmakta. Birebirde ne bir safety’nin ne de bir linebacker’ın Kelce ile eşleşmesi imkansız. O yüzden çoğu zaman pas durumlarında iki kişi ile durdurulan Kelce, diğer WR’ları birebir eşleşmelerde bırakıyor. Takımın yıldız WR’ı Tyreek Hill ise takımın hücumunda hızını kullanarak hiçbirşey olmasa savunmada iki oyuncunun ilgisini çekiyor. Andy Reid genelde Kelce ve Tyreek Hill’i pek çok farklı pozisyonlarda dizip bazen motionlar ile savunmanın dengesini bozmayı planlıyor. Bir de Kareem Hunt’ın iyi bir pas yakalayıcı olduğunu da unutmamak lazım. Tam olarak bir pozisyon WR’ı olmayan Chiefs’te bu rolü genelde TE Travis Kelce dolduruyor. Onun dışında Albert Wilson ve Demarcus Robinson çok parlamasa da genel de birebir durumlarda ya da Kelce ve Hill tüm ilgiyi çektiğinde yakaladıkları paslar ile takımın galibiyetlerinde önemli rol oynadı.

Titans pas savunmasında önce pass rusherlara bir göz atalım. Öncelikle içeride oynayan koşu durdurucu Jurrell Casey aynı zamanda iyi bir pass rusher. Sezonu altı sack ile tamamlayan Casey içeriden Alex Smith’i rahatsız edebilecek durumda. Dış LB konumunda oynayan Derrick Morgan ve Brian Orakpo çok göze çarpan istatistikler göstermese de sezonu yedi ve 7.5 sack ile tamamladılar. Dick Lebeau’nun takımı olduğu üzere çok fazla zone blitz yapan savunmada, linebacker’lar bazı durumlarda pas savunmasına yardımcı olmak zorunda kalıyor ve genelde TE’ler ya da RB’ler ile eşleşiyorlar. Bir de içeriden gelen iç LB blitzlerinden de çok sayıda baskı yapan Titans savunması, bu silahla tecrübeli QB’lere karşı başarı elde etmekte zorlandı. Sanırım tecrübe bu oyunu görüp basit bir check-down ile kolayca ilk hak kazandırıyor. Secondary’e gelirsek ise takımın yıldızı USC’den ilk tur seçimi CB Adoree Jackson. İyi bir cover CB’i olmasına rağmen bazı durumlarda mental hatalar yapıp adamını kaçırması sıkıntılı olabiliyor. Ancak genel olarak disiplinli ve adam adama savunmada çok başarılı olduğunun altını çizmek lazım. Diğer tarafta ise New England Patriots’tan alınan Logan Ryan tam bir Belichick öğrencisi olarak görevini çok göze batmadan yerine getirenlerden. Bir de sezonun en çok interception sayısına ortak olan safety Kevin Byard’ı da unutmamak lazım. Özellikle alan savunması yapıp arkalarına adam kaçırmayan Titans derin topları durdurmada çok iyi.

Eşleşmeler anlamında bakarsak, genelde sol CB pozisyonunda dizilen Logan Ryan’ın Tyreek Hill ile karşı karşı kaldığında kısıtlı hızı ile ne yapacağı maçın belirleyicilerinden biri olabilir. Ya da hiç beklemesem de Adoree Jackson tüm maç boyu Tyreek Hill’i izleyebilir. Bu gruplar içinde belirleyici eşleşmeler Brian Orakpo ile Eric Fisher ve de Adoree Jackson ile Tyreek Hill. Eric Fisher genelde kısa ve kuvvetli LB’lara karşı sorun yaşasa da Brian Orakpo gibi uzun ve atletik LB’lara karşı daha iyi pas koruması yapıyor. Diğer tarafta ise Tyreek Hill’in tecrübesi ile Adoree Jackson’ı zor durumlara sokacağını düşünüyorum. Travis Kelce ve Kevin Byard eşleşmesi çok önemli görülse de o kadar etkin olacağını zannetmiyorum. Dick Lebeau felsefe olarak QB’ye blitzler ile baskı kurmaya çalışırken, arka alanda genelde alan savunması yapıyor. Alex Smith bu alan savunmasındaki boşlukları değerlendiremezse o zaman seneye için yeni takımını bakmaya başlayabilir. Bu grupların eşleşmesinde Chiefs’in büyük üstünlüğü var.

Titans Koşu Hücumu – Chiefs Koşu Savunması

Titans ile egzotik smash mouth futbolu laflarını bir arada duymuşsunuzdur. Nedir bu egzotik smash mouth tipi ofans. Batı yakası hücum felsefesine zıt olarak güçlü bir hücum hattı arkasında bol bol koşu oynayarak hem maçları kısa tutan, hem de büyük RB’leri ile tackle yapan oyunculara yara bere bırakan bir hücum felsefesi. Öncelikle Titans’ın buna çok uygun bir hücum hattı var. 2014 ve 2016 seçimleri sağ ve sol tackle Jack Conklin ve Taylor Lewan atletiklikleri ile koşu bloklamasında ikinci seviyeye kolaylıkla geçebiliyorlar. Büyük guardlara ve atletik bir center’a sahip Titans hücum hattı sezon başında kesinlikle ilk beşte olmaya adaydı. RB bölgesinde ise tam anlamıyla iki kişilik bir komitesi olan Titans’ta 2014 senesinin NFL koşu lideri DeMarco Murray ve Alabama’dan büyük beklentilerle draft edilen Derrick Henry yer alıyor. DeMarco Murray fiziksel olarak çok iyi olmasa da gerek hızı ile gerekse de pas korumasındaki başarısı ile ön plana çıkıp rotasyonda ilk sırada yer alıyordu. Fakat MCL’inde kısmi yırtık olan Murray bu maçta oynayamayacak o yüzden biz daha çok Derrick Henry üzerine konuşalım…

Derrick Henry fiziksel olarak bir DE’e eşdeğer ama bir de buna 40 yardı 4.5 ile koştuğunu da eklerseniz çok tehlikeli bir oyuncu oluyor. Draft edildiği dönemde takımın tüm koşu yükünü taşıyacak üç down RB’i olarak alınsa da iki senedir DeMarco Murray ile Titans arka alanını paylaşıyor. Maçlarda genelde tackle’ların arasından koşmaya çalışsa da son çeyreklerde dışarıya yaptığı cutlar ile çok uzun yardlar aldığına da aşinayız. TE’leri koşu bloklamasında pek ön plana çıkmasa da hem Delanie Walker, hem de ikinci TE Phillip Supernaw da koşu oyununun vazgeçilmez bir parçası. Özellikle dışarı koşularda bazen DE’ler ile başabaş kalan Supernaw vasat üstü bir performans ortaya koyuyor. Bir de Tennessee’nin koşu hücumundan bahsederken Marcus Mariota’yı da unutmamak lazım. Oregon Ducks takımında Heismann ödülü kazanan Mariota’nın ve Titans’ın en önemli silahlarından birisi de read-option oyunlarında kazandıkları ilk haklar. Bu sezon 60 deneme de 312 yard koşup 5’te TD yapan Mariota koşu oyununun önemli bir parçası. Özellikle son hafta Jacksonville maçında maçın sonlarındaki koşularıyla ne kadar tehlikeli olabileceğini gösterdi. Hatta Barry Church’e yaptığı stiff-arm hareketi haftanın en güzel hareketleri arasına girdi.

Chiefs’te ise koşuya karşı hala sıkıntılar devam ediyor. Bu sezon genelinde eski DT Dontari Poe’nun yokluğunu hisseden Chiefs bu boşluğu Bennie Logan ile doldurmaya çalışıyor. Logan inişli ve çıkışlı bir grafik gösterse de yine de defansın ortasında 140 kiloluk gövdesi ile hareket ettirilemez obje rolünü oynuyor. 2016 yılının ikinci tur seçimi Chris Jones ve yıldız LB Justin Houston sağ tarafa koşmayı sezon boyunca imkansız hale getirdi. Fakat savunmanın sağ tarafında yer alan Allen Bailey koşuya karşı çok başarılı olsa da dış LB pozisyonunda Tamba Hali yaşı dolayısıyla, Frank Zombo’da kısıtlı yeteneğinden dolayı bazen büyük koşulara izin veriyor. İç LB tarafında oynayan Derrick Johnson eski günlerinden çok uzak. Daha MLB rolüne yakın oynayan Reggie Ragland’ın performansı da ortalamayı geçmez. Safety pozisyonunda Daniel Sorensen ise koşuya karşı başarılı ve düzenli bir performans ortaya koyuyor. Fakat iyi koşuculara karşı bazen tackle yapmada zorlanabiliyor. Takımın yıldız CB’i Marcus Peters pas oyununda ki başarısını koşuculara tackle yapmada çok gösteremediğini düşünüyorum. Diğer tarafta ise Steven Nelson ve Darrelle Revis fena bir iş çıkarmıyor.

Ev sahibi avantajı ile Chiefs’in bu bölgeyi en azından maçın başında domine edeceğini düşünüyorum. Eğer bu kısımda Titans savunması Chiefs’i yavaşlatabilirse uzun vade de Titans’ın kazanacağını düşünüyorum. Ama eğer Titans savunması Chiefs’i yavaşlatamazsa Titans’ın koşu hücumunu terkedeceği iki iki dört. Onun dışında son haftalarda Mariota’nın scramble durumundaki başarısı nedeniyle bolca read-option görebiliriz. Yine Mariota’nın koşuları maçın kaderini belirleyecek. Bir de Derrick Henry 25 kereden fazla top ile buluşursa maçı Titans kesin kazandı diyebiliriz.

Titans Pas Hücumu – Chiefs Pas Savunması

Marcus Mariota önceki sezonlarına göre daha kötü performans göstermiş olup sezonu 13 TD ve 15 interception ile bitirmiş olsa da, hala iyi bir pasör ve derin topları atmaktan çoğu zaman çekinmiyor. Hücum hattında önceki kısımda bahsetsem de sağ ve sol tackle bölgesinde iyi pas korumacılarına sahip olan Titans’ın yumuşak karnı içeriden gelen baskılar. Özellikle 3-4 savunmalara karşı DE bölgesinden gelen baskılarda Mariota çok kez sacklendi. Ama OLB pozisyonundan gelen baskılara karşı iyi bir iş gösteren Titans hücumunda büyük sorun WR’ların CB’lerden ayrılamasından kaynaklanıyor diye düşünüyorum. Büyük umutlarla alınan WR Eric Decker’ın vasat sezonu, beşinci sıra seçimi Corey Davis’in sezonun büyük kısmını sakat olarak geçirmesi, Rishard Matthews’ü Titans’ın bir numaralı WR’ı pozisyonuna getirdi. Normalde slotta oynayan Matthews, Corey Davis döndükten sonra dışarıda oynamaya başladı ve yard ile TD kategorisinde takımın lideri. Corey Davis ise güzel işler yapsa da hala beklenilen üretimi gösteremedi fakat gelecek yıllar için iyi bir oyuncu olacağını gösterdiğini düşünüyorum. Bir de tabi ki TE Delanie Walker’ı unutmamak lazım. Walker takımın pas istatistiklerinde bu sene lideri ve zor zamanlarında Mariota’nın paslarını attığı oyuncu. Sezon içinde takımın pas hücumu sorunlu olarak görünse de bunun bir kısmını ofansif oyun seçimlerine de bağlamak lazım. Bazen sadece koşu-koşu ve pas gibi tahmin edilebilir bir oyun oynayan Titans’ı savunmalar durdurmakta pek zorlanmıyor.

Chiefs’in pas defansına gelince ise öncelikle pass rusher’lara bakmak gerekiyor. Yıldız OLB Justin Houston bu sezonu 9.5 sack ile tamamladı. İkinci sırada ise yine aynı tarafta DE oynayan Chris Jones 6.5 sack ile yer alıyor. Fakat savunmanın diğer tarafından veya içeriden baskı kurmak Chiefs için çok zor. Sorensen koşuya karşı iyi bir safety olsa da pas savunmasında tam bir zayıf halka. Bu bölgede Eric Berry’nin yokluğunu hisseden Chiefs kalbur üstü TE’lere sahip takımlara karşı zorlanıyor. CB pozisyonunda ise sol da oynayan Marcus Peters sezon içinde yokları oynasa da 15. hafta takım tarafından verilen cezadan sonra iki maçında da interception ve zorladığı fumble’lar ile geri döndü. Atletiklik ve top yetenekleri yönünden çok iyi olan Peters’ın disiplinsiz olması ve bazen QB’lerin yapacaklarını tahmin etmeye çalışması büyük oyun vermesine sebep oluyor. Sezon başında sağ CB başlayan Terrence Mitchell’ın rezil performansları ve rakip ofansif koordinatörler tarafından çok hedef alınması üzerine imzalanan veteran oyuncu Darrelle Revis eski performansından çok uzakta. Şu an bu bölge de 2015 üçüncü tur seçimi Steven Nelson oynuyor. Çok parlak olmasa da en azından Mitchell ya da Revis gibi derin toplarda yenilmediği için takımın bu bölgedeki tercihi.

İki takımında koşuyu durduracağını ön görürsek maçın belirleyicisi pas hücumları olacak. Ev sahipliği avantajı Mariota’nın takımı ile iletişimi konusunda çok büyük bir zorluk çıkaracaktır. Titans, Corey Davis ve Delanie Walker’ı maçın başında etkili olarak kullanırsa Chiefs’i zorlayabilir. Chiefs’in içeriden LB’lar ile blitz yapıp Mariota’yı zor duruma sokmaya çalışması da tahmin edilesi. Fakat Titans, Mariota’nın atletikliğini kullanıp paketi Chiefs savunmasının soluna kaydırırlarsa pas oyununu açabilir. Ama eğer yine koşu-koşu-pas durumuna girerse bol bol üç ve dışarı izleriz. Bir de geçen hafta olduğu gibi blitz durumunda Henry’e atılacak check-down pasları çok büyük kazanımlar getirebilir. WR bölgesinden yakalama sonrası çok yard almasa da Titans, RB’leri pas sonrası yard istatistiklerinde üst sıralarda.

Özel Takımlar

Chiefs özel takımlarına bakınca ilk gördüğümüz isim tabi ki Tyreek Hill oluyor. 2016 yılında beşinci tur draftı olan bu özel takım oyuncusunun hız ve hızlanma konusunda ne kadar tehlikeli olduğunu sağır sultan biliyor. Kariyerinde dört kere özel takımlarla TD kaydeden Hill, Titans’ın özel takımlarda önlem alması gereken birinci oyuncu. Kicker pozisyonunda ise Harrison Butker ilk sene oyuncusu olmasına rağmen yüzde 90’ın üzerinde isabet ile oynuyor. Aynı zamanda punter Dustin Colquitt’te ligin tecrübeli punter’larından ve bu sezon da 45 yardlık punt ortalaması olan Colquitt hücuma başlama pozisyonu için önemli bir oyuncu. Titans tarafında ise Adoree Jackson returner rolünde oynuyor. Atletikliği ile ön planda olan Jackson iyi dönüşler yapsa da bunları TD ya da uzun koşularla süsleyemedi. Kicker Ryan Succop ise bu sezon boyunca uzun süre 50 yard içinden otomatik gibi gitse de son haftalarda kaçırdığı ya da bloklanan FG’ler sonrası istatistikleri birazcıkta olsa düşüşe uğradı. Başka bir veteran Brett Kern’de Titans’ta puntları vuruyor. Bu sezon 50 yard’a yakın bir ortalama tutturan Kern’un Tyreek Hill’e karşı vuracağı yönlendirilmiş puntlar maç için çok önemli.

Ne Olur? 

Elimden geldiğince takımları pozisyon pozisyon irdelemeye çalıştım. Koşu oyununda hem defansif hem de ofansif olarak Titans’ın az farkla önde olduğunu düşünüyorum. Ama pas oyununa gelirsek eğer Chiefs’in hem savunmayı hem de hücumu domine ettiğini söyleyebilirim. Yine standard bir playoff maçı gibi iki takımda tutucu oynayacak ve bol bol kısa paslar ve koşu oyunları ile geçecek. Arrowhead gibi zor bir stadyumda Mariota gibi genç bir QB için zor bir tecrübe olacak. Ama eğerki Titans bir şekilde öne geçerse Chiefs’in alışılmışın dışına çıkıp Titans gibi derin paslara çok izin vermeyen bir savunmayı yenmesi çok zor olacaktır. Bir de Mariota ve Henry gibi koşu oyununda ilk hakları kazanabilecek oyuncuları varken.

Diğer taraftan da Chiefs eğer koşamasa bile kısa ritm pas oyunu ile hızlıca öne geçebilir. Titans’ın iki skorluk bir yenilgiden dönmesi neredeyse imkansız. Arrowhead her ne kadar oynaması en zor üç dört yerden biri olsa da Chiefs’in bu stadta 24 senedir playoff maçı kazanamaması da bir gerçek. Titans için maçın iki tane anahtarı var. Birincisi Chiefs’in kısa paslarından sonra ya da koşularında tackle kaçırmamaları gerekiyor. İkincisi ise Mariota’nın atletikliğini kullanıp ya pakedi kaydırarak ya da dizayn edilmiş QB koşuları ile Chiefs’in dengesini bozmak. Chiefs için ise Mariota’yı pakette tutmak ve hücumda Kareem Hunt’ı oyuna dahil etmek maçın anahtarları. Herkes Chiefs’i favori görse de ben maçın çok daha başa baş olacağını düşünüyorum. Skor tahminim 23 – 22 Chiefs’in alacağı yönünde. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…