Bir haftalık bye haftası sonrası divisional hafta sonunda Steelers maçını değerlendirmeye çalışacağım. Bu hafta izleyiciler için ligin son adam gibi haftası. Bundan sonra zaten üç maç kalacak. Maçlar büyük olsa da sayı olarak azalması ve sezonun artık sonunun görünmesi hüzün verici. Bu haftaya dönersek, yine geçen haftaki Titans-Chiefs maçında olduğu gibi eşleşmeleri yazıp maçın ne olacağını değerlendireceğim. Ne kadar objektif yazmaya çalışsam da ister istemez bazı kısımlarda biraz, bazı kısımlarda fazlaca taraftarlığımı konuşturabilirim. O yüzden şimdiden Ravens ve Jacksonville taraftarlarından özür dileyeyim. Bir de başlıkta belli ettiğim gibi beşinci hafta Jacksonville, Pittsburgh’u 30-9’luk skor ile Heinz Field’e gömdüğü için bu yazımda bol bol o maça atıflar olacak, izlemediyseniz özetini izlemeyin çünkü maçın hikayesini kaçırıp sadece interception’ları izlersiniz. Ya da istatistiklere bakıp ‘Of Fournette 181 yard koştu’ ya da ‘Ben beş interception attı o zaman gömelim’ derseniz, o zaman skor konuşan NFL Network medyasından farkımız kalmaz.

Jaguars Koşu Hücumu – Steelers Koşu Defansı

Jacksonville hücumu ile ilgili konuşulunca hemen Bortles’ın ne kadar kötü olduğu ve takımın topu Bortles’a vermemek için ne kadar koştuğundan bahsedilir. Jacksonville koşu hücumu denince akla öncelikle 2017 NFL Draftı’nda dördüncü sıradan seçilen Leonard Fournette geliyor. Fournette, 105 kiloluk ve açık alanda 32-33 km hıza kadar çıkabilen, quadlarına bakınca ‘Maşallah bu defansif line’ı sırtına alıp taşır’ dedirten bir oyuncu. Beşinci haftada oynanan maçta Fournette Steelers’a karşı, 28 denemede 181 yard koştu. Bu 181 yardın 90’ı maçın bitimine iki dakika kala skor 23-9 Jaguars lehine iken savunmanın oynadığı bir kumarın tutmaması sonucu geldi. Bu yüzden ortalamaya bakınca aslında Fournette’in iyi koşmasına rağmen deneme başına aslında beş yard değil sadece üç yard koştuğunu görmek lazım. Fournette dışında diğer iki RB Chris Ivory ve T.J. Yeldon çok kaliteli yedek oyuncular. Hücum hattına gelirsek ikinci-üçüncü tur seçimleri ve başka takımlardan alınan oyuncular  tarafından kurulan bu ünite, çok göze çarpmasa da başarılı bir grup. Özellikle sezon boyunca koşu bloklarında sorun yaşamayan ünite bazen pas durumlarında sıkıntı yaşasa da sezon boyu, Fournette dolayısıyla, sekiz-dokuz kişilik kutulara oynadılar ve zorlanıp bloklasalarda, Fournette ortalama da 3.9 yard’da kaldı. Bir de sezon ortasında yaşadığı bilek ve diz sakatlıkları da üretimini kötü yönde etkiledi. Bir de başarılı koşu sayısında %33 gibi bir oranda olması ve koşularının %20’sinde negatif yard alması Fournette için düşündürücü.

Steelers koşu savunmasına gelirsek önde oynayan ikinci sene oyuncusu NT Javon Hargrave bu sezon serilerin ortalama üçte birinde oynadı ve içeriden koşulara karşı başarılı bir performans ortaya koydu. Bu hafta sırt sakatlığı olan Hargrave’in haftasonu için durumu belirli değil ama muhtemelen oynayacaktır. DE bölgesinde ise bu sezonun iyi ismi Cam Heyward savunma takımı kaptanı olarak koşuya karşı Stephon Tuitt ile beraber çok sorun yaşamıyor. Tuitt de bu hafta antremanda dirseğinden sakatlansa da onun da maçta oynayacağını düşünüyorum ki onun yedeği durumunda olan eski Jacksonville oyuncusu ve takımın birinci tur seçimi Tyson Alualu da, Tuitt’in boşluğunu doldurmada sıkıntı çekmez. Dış LB pozisyonlarında ise T.J. Watt çaylak olmasına rağmen koşuya karşı atletikliği ile başarılı, fakat bu senenin beklentilerinin altında kalan Bud Dupree, James Harrison’ın arkasından baya sallasa da ondan azcık şu kutunun köşesini kapatmayı öğrendiğini göstermesi lazım. İkinci seviye de Ryan Shazier’in sakatlığı sonrası koşu savunmasında sıkıntılar artsa da Vince Williams ve yeniden imzalanan Sean Spence bu bölgeyi ilk iki haklarda yavaş tutma konusunda fena değil. Bu aşamada kilit nokta yine secondary. Özellikle Sean Davis’in koşuya karşı dengesiz performansı ve Artie Burns ile Joe Haden’ın dışarı çıkan koşuculara karşı tackle’larda başarısız olması koşu konusunda korkutucu olabiliyor.

Steelers savunma koordinatörü Keith Butler, bu işi Dick Lebeau altında öğrendi. O zaman oyun felsefesi öncelikle koşuyu durdurmak olacaktır. Beşinci haftaki maçta şirin gözükmek için dağınık formasyonda dizildiğinde yedi kişi ile kutuyu dolduran Steelers’ın bu maç ilk iki hakta sekiz kişinin altına düşmeyeceğini düşünüyorum. Zaten Jacksonville’in kaybettiği maçlara bakarsanız Fournette’in performansının ne kadar düşük olduğunu görürsünüz. Bir de havanın -9 derece olup rüzgar ile -14 derece hissedileceğini de ayrıca düşünmek lazım. Genel bakış Fournette gibi yara bere çıkartan RB’lerin böyle havalarda daha iyi olduğunu düşünse de Fournette’in New Orleans doğumlu olup kolej hayatını güney konferansında Louisiana State University’de okuduğunu ve böyle havalara pek uygun olmadığını unutmamak lazım. Tabi ki iki hafta önce oynadıkları Titans maçında ya da Cleveland Browns’a karşı olan maçlarda da havanın -7 derece olduğunu karşı argüman olarak verseniz de Titans maçını kaybettiklerini ve diğer takımında Cleveland olduğunun altını çizmek lazım. Steelers’ın şirinlik yapmayacağını ve bu bölgeyi domine edeceğini düşünüyorum. Hatta Shazier’in yokluğu sıkıntı gibi olsa da Shazier’in kumar oynayıp arkaya geçtiği gap’lerde kaçırdığı tackle’lar büyük oyunların hep başlangıcı oldu. Eğer gap’lerine sadık kalırlarsa şu anki LB’lar da Fournette’in üretimini azaltabilir.

Jaguars Pas Hücumu – Steelers Pas Defansı

Geldik yazının en sıkıcı kısmına. Jacksonville ve pas hücumu denince öncelikle Bortles’dan başlamak lazım. Bortles mekanik olarak olsun, seçim olarak olsun ligin en sorunlu QB’si. Ama bu kadar başarılı bir savunma ve iyi bir koşu hücumu ile oynadığı için play-action’da bulduğu paslar bazı maçlarda istatistiklerini biraz yukarı fırlattı. Ama son haftalara doğru Jacksonville’in büyüsü bozuldu. Her takım kutuya sekiz-dokuz kişi doldurup, ‘Haydi Bortles, dışarıda WR’ların birebir savunmada, artık pas atabilirsin’ şeklinde meydan okudu. Bazen Bortles bu durumu iyi kullansa da özellikle son Titans maçında ve playoff’lardaki Bills maçındaki düşük pas yüzdesi “Bortles ne yapıyor?” sorusunu yine akıllara getirdi. WR bölgesinde ise Marquise Lee ve Dede Westbrook muhtemelen dışarıda dizilirken sakatlıktan dönen Allen Hurns ve hızlı çaylak Keelan Cole slot pozisyonundan Steelers savunmasını zorlamaya çalışacak. Pas korumasında ise sol tackle Cam Robinson sezon içinde oyununu üst seviyeye çıkartan oyuncuların başında yer alıyor. Uzun ve aktif kolları linebacker’ları durdurmada oldukça başarılı olmasını sağlıyor. Sağ tackle Jermey Parnell çok göze çarpmasa da RB ve TE’ler ile beraber pas korumasında sorun yaşamıyor. Fakat hücum hattı iç taraftan gelen baskılarda bir turnike gibi olmasa da güçlü iç rusher’lara karşı çok başarılı değil. Bir de TE konusunda Marcedes Lewis normalde pek pas oyununda kullanılmasa da özellikle red zone’da büyük cüssesi ile iyi bir hedef. Özellikle Bortles gibi mekaniklerinde sorun olan bir QB için böyle yakalama çapı geniş bir hedef Şam’da kayısı.

Steelers pas savunmasına ise pass rusherlardan başlayayım. OLB pozisyonunda oynayan T.J. Watt ve Bud Dupree’nin toplamdaki 13 sack’lik performansı çok göze çarpmasa da sezon içinde çok fazla alan savunmasında pas savunan rollere çekildiklerini de belirtmek lazım. Hele ki Bortles gibi tecrübesiz bir QB’ye karşı Steelers çoğu zaman üç ya da dört kişi ile baskı koyup yedi kişiyi alan savunmasına çekecektir. Steelers savunmasının güçlü kısmı ise içeriden yaptıkları pass rush. Defansif kaptan All-Pro Cam Heyward zaten son maçı oynamadan sezonu 12 sack ile bitirdi. Diğer tarafta Stephon Tuitt sezonu üç sack ile bitirmiş olsa da rahat 10 pozisyonda sack’i elinden kaçırmıştır. Muhtemelen Jaguars’in pas atmak zorunda olacağı her pozisyonda Bortles’a kesin darbe vuracaklarını düşünüyorum. Belirli formasyonlarda Mike Hilton’ın slot pozisyonundan gelen blitz’leri de sezon boyunca çok etkili oldu ve baskı istatistiği olarak görünmese de Hilton sezonu dört sack ile tamamladı. Kesin pas hücumlarında yine Shazier’in yokluğunda oynamaya başlayan L.J. Fort’u TE’ler ile göreceğiz. Fort pas savunmasında özellikle yavaş TE’lere karşı başarılı. Secondary’de ise muhtemelen, sakatlık durumuna bağlı olarak, Artie Burns sağ CB pozisyonunda ve Joe Haden ise sol CB pozisyonunda yer alacaktır. Yine Cover 2 şemasında oynayacak Steelers’da Artie oynayamazsa onun yerine oynayacak çaylak oyuncu Cam Sutton’ın performansı önemli olacaktır. Futbol IQ’su çok yüksek diye bahsedilen Sutton’ın genelde yine kendisi gibi bir çaylak olan Dede Westbrook ile eşleşmesi görmeye değer olacaktır. Yine Steelers secondary’si için büyük soru işareti iletişim. Özellikle bye haftasından sonra neredeyse her maçta en az bir büyük oyun veren savunmanın ve özellikle koç Tomlin’in buna bir çözüm üretmesi gerekiyor.

Ben bu bölgeyi Steelers’ın çok zorlanmadan domine edeceğini düşünüyorum. Steelers’ın iç pass rush’ına pek cevabı olmayan Jacksonville’in 200 pas yardını geçmesi sürpriz olur. Ama daha büyük soru işareti Jacksonville topu atar mı? Beşinci haftadaki maçta Blake Bortles 14 pas denemesinde sekiz isabet ve 95 yard ile oynamıştı. Bu maçta da Jacksonville’in bu yola gideceğini ve maçı savunma artı koşu oyunu ile koparmaya çalışacağını düşünüyorum. Ama bir şekilde Steelers öne geçerse Bortleslı bir Pazar akşamı bizi bekliyor. Bir de Steelers gibi iyi alan savunması yapan bir takıma karşı isabetli pas atmanın ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. O yüzden Bortles için bu zor bir eşleşme. Bir de Bortles özellikle pas oyunlarında şans bulamayınca koşarak ilk hak kazanabileceğini Bills maçında gösterdi. Steelers’ın koşan Bortles’ı durduracak hızlı bir LB’ı bulunmuyor ama alan savunması ile bu sorunu Steelers’ın çözebileceğini düşünüyorum.

Steelers Koşu Hücumu – Jaguars Koşu Savunması

Jaguars’ın ligin en iyi savunması olduğu bir gerçek ama en güçlü yanları hiçbir zaman koşu savunması olmadı. Özellikle Marcell Dareus takıma gelmeden önce koşuya karşı 32. takım idi Jacksonville. Sonra Dareus’un gelmesi ve Malik Jackson’ın performansındaki düzelme ile birlikte 32.’likten şu an 21.’liğe yükseldi. Ön yedili ne kadar konuşsak ya da anlatsak da, ne kadar iyi olduklarını anlatmak mümkün değil. Özellikle koşuya karşı Dareus ve Malik Jackson içeriden gelen koşuları tamamen kapatıyorlar. Bir de tabi ki günümüzün Reggie White’ı gibi diyebileceğimiz Calais Campbell 203 cm boyu ve 135 kilosu ile ön dörtlünün koşuya karşı en önemli parçalarından biri. Bazı durumlarda Dareus yerine oynayan Abry Jones da 140 üzeri kilosu ile hareket ettirmesi zor bir kütle. LB grubunda ise koşuya karşı oynayan Telvin Smith ve Myles Jack iyi performans ortaya koyuyorlar. İlk iki down oyuncusu Paul Posluszny de bu ikili kadar atletik olmasa da biraz daha eski tip LB modelinden. Fakat geçen hafta geçirdiği kalça sakatlığından sonra bu hafta durumu belli değil. Yine safety pozisyonunda oynayan Barry Church de koşu oyununa karşı gayet başarılı. Zaten Church, Jack ve Smith üçlüsü aynı zamanda takımın en çok tackle yapan oyuncuları. Bir de dışarı yapılan cut sonrasında ise karşılaşılacak Jalen Ramsey ve A.J. Bouye de fiziksel olarak RB’lere tackle yapmaktan kaçacak oyuncular değiller.

Steelers’ın koşu hücumu ise beşinci hafta şimdiki durumundan çok daha uzaktı ve sağ tackle Marcus Gilbert bu maçta sakatlığı sebebiyle forma giyememişti. Onun yerine giren Chris Hubbard iyi bir yedek olsa da Marcus Gilbert kadar cüsseli olmaması ve ellerindeki yavaşlık bu maçta sorun yaratmıştı. Gilbert’ın dönüşü sonrası, Steelers hücum hattı sağ tarafta hiçbir sıkıntı yaşamıyor. Fakat sol tarafta Al Villanueva bu sene Pro Bowl’a seçilmiş olsa da elit seviyesinde bir sol tackle değil. Steelers’ın imza oyunu olan sağ guard all-pro David DeCastro ve TE Vance McDonald önderliğinde sola pull yaparak oynanan counter koşu oyunu ilk maçta Jacksonville’e karşı pek tutmamıştı. Özellikle Jacksonville’in hızlı LB’ları blokların arkasına geçip Bell’i yavaşlatmıştı. Ama Bell o maçtan sonra neredeyse her maç 100 yard’ı geçti ve bu kategori de ilk üçte yer aldı. Yine de atletizm konusunda bu Jaguars defansı ile baş edebilecek tek hücum hattı Steelers’ta var diye düşünüyorum. İlk maçta özellikle geriye düşüldükten sonra Steelers koşuyu tamamen terk etmiş ve Bell toplamda 15 koşuda 47 yard kazanmıştı.

Bu maçtaki eşleşmelere bakınca Steelers’ı önde görsem de Jaguars’ın Steelers’ın içeriden koşmasına izin vermeyeceğini düşünüyorum. Dışarıya olan koşularda da iyi CB’leri ve hızlı LB’ları olduğu için çok bir kazanım beklemiyorum. Ama Steelers’ın üç WR’lı set durumlarında shot-gun’dan yapılan koşu oyunları ile Jaguars defansını kutudan uzak tutmaya çalışacağına emin gibiyim. Bu maçts Steelers’ın, 49ers ve Jaguars maçının kayıtlarını çok iyi inceleyip, Kyle Shanahan’ın yaptığına benzer bir strateji üretmesi gerekiyor. Tahminim Bell’in bu maç için 25 üzerinde top ile buluşacağı ve bunun en az 15 tanesinin koşu olacağı yönünde. Ama Jaguars’ın özellikle ilk devrede Steelers’ın çok fazla koşudan üretim yapmasına izin vereceğini zannetmiyorum.

Steelers Pas Hücumu – Jaguars Pas Savunması

Maçın galibini belirleyecek eşleşme bu olacak. Her iki takımın da en başarılı üniteleri karşı karşıya gelecek. Hemen Jaguars’ın pass rusher’ları ile başlayalım. Calais Campbell, önceki kısımda anlattığım gibi fiziksel olarak muhteşem olmasına artı futbol temelleri de çok iyi. Bull rush, swim gibi hareketleri çok başarılı yaparken sağda ya da solda tüm gap’lere dizilip savunmaya sorun çıkartabiliyor. Zaten bu performansı bir de 14.5 sack ile taçlandırması da bu sene yılın defansif oyuncusu seçilmesine de sebep olabilir. Onun partneri Yannick Ngakoue de yine dışarıdan yaptığı pass rush’larla bu sezonu 12 sack ile tamamladı. İçeriden pass rush durumunda ise Malik Jackson genelde sol guard’a karşı diziliyor. Hatta bazı durumlarda Calais Campbell ve Malik Jackson Guard-Tackle gap’ine yerleşip twist oynuyorlar. Bu oyunlarda Dante Fowler ve Yannick Ngakoue, Jackson ve Campbell’ın arkasından hızlı şekilde QB’e gidebiliyor. Genelde 4 kişi ile önde baskı yapan Jaguars arka alanda ise adam adama savunma yapmayı seviyor. Linebacker bölgesinde bazen Telvin Smith, bazen de Myles Jack center’ın karşısına geçip yine bu twist oyununu içeriden oynasa da üretimi dış LB ve DE’lere göre daha az. TE’leri ve RB’leri pas savunması rolü genelde Telvin Smith’e düşüyor. Beşinci tur seçimi olmasına rağmen ‘Ben en iyi LB’ım’ diye gezen Smith TE’leri savunma konusunda çok sıkıntı çekmedi. Fakat iyi rota koşan RB’lere karşı zayıf kalan Smith, beşinci haftadaki mücadelede de Le’Veon Bell’in 10 kere top yakalamasına izin vermişti. Takımın başka bir güçlü kısmı ise arka alanda oynayan dört oyuncusu. Bu arka alandaki dörtlü bu sezonu 18 interception (Church, Gipson, Ramsey dörder; Bouye ise altı) ile tamamladı. Gerçekten dışarıda oynayan Bouye ve Ramsay takımın koşuya karşı rahat oynamasının başka bir sebebi. Dokuz kişiyi koşuyu durdurmak için dizsen bile dışarıdaki iki WR’ı birebirde hiç sorun yaşamadan savunabiliyorsun. Zaten fiziksel özellikleri ile çok önde olan bu iki oyuncu ligin en iyi CB ikilisi. Daha yazsam sabaha kadar ne kadar iyi olduklarından bahsederim ama biraz da Steelers pas hücumuna dönelim.

Steelers hücumunda öncelikle Ben Roethlisberger’in ilk Jacksonville maçında beş interception attığını ve maç sonrasında ‘Belki bende artık kalmamıştır’ şeklinde demeç verdiğini belirtelim. Fakat bu maçtan sonra Roethlisberger kendini yeniden yarattı ve kalan 11 maçı 22 TD ve yedi interception ile bitirdi. Bu dönemde Steelers 11 maçın 10’unu kazanırken, playoff’larda ilk tur bye hakkını da kazanmış oldu. Ben’in bir numaralı silahı WR Antonio Brown’dı. Son iki hafta sakat olmasına rağmen bu seneyi 101 yakalamada 1533 yard ile kapatan Brown, son iki haftayı kaçırmasa belki hala ismi MVP konuşmalarında geçebilirdi. Çok dominant olan Antonio Brown’ın rolü de sezon içinde çok değişti. Sezon başında diğer WR’lar ile iyi uyum yakalayamayan Ben, pek çok pozisyonda topu Brown’a zorluyordu ve özellikle Jaguars maçında bu pozisyonlardan bir tanesi Ramsey’nin topu çelmesi ile başlayıp, Church’un interception’ı altı sayıya çevirmesi ile bitmişti. Fakat sezon sonlarına doğru Brown daha çok zor zamanların oyuncusu oldu ve Ben daha çok RB ya da TE’leri hedef almaya başladı. Ama ne zaman zor bir durum olsa Brown, Roethlisberger’in kurtarıcısıydı. Bu iki isim dışında öne çıkan bir başka kişi ise çaylak WR Juju Smith-Schuster oldu. Her ne kadar senenin çaylağı oylamasında finale kalamasa da sezonun son yarısında takımın slot pozisyonunda büyük bir tehdit oldu. Antonio Brown’ın ufak tefek fiziğine karşın 188 cm boyunda 97 kilo olan Juju, koşu bloklamasında da takımın efsanelerinden Hines Ward’un yolunda ilerlemeye devam ediyor. Çoğunlukla slot pozisyonuna dizilen Juju, slot cornerlar ya da onunla eşleşen LB’lar için büyük problem oluyor. Üçüncü pas tehdidi ise bu sezona büyük beklentiler ile başlayan ama isteneni veremeyip birazcık drama yaratan Martavis Bryant. Bryant bir senelik cezasından döndükten sonra ligin son haftalarına kadar kendini bulamasa da özellikle son altı maçın beşinde 50 yard ve üzeri istatistikler tutturup takımın galibiyetlerinde önemli rol oynadı. Bir de hızlı olmasından ötürü bazen oynanan reverse oyunlarında da karşı takımların dengesini bozmak için kullanıldı. TE’lere gelirsek eğer ligin son zamanlarına kadar ne Jesse James ne de Vance McDonald gerek sakatlık gerekse de mental hatalar sebebi ile pas oyununa destek verdi. Ama son haftalarda sahanın ortasını daha verimli kullanan Steelers slot WR, TE ve RB bölgesinden çok fazla yard ve TD buldu. Tabi ki Le’Veon Bell’in ne kadar komple bir oyuncu olduğundan bahsetmek lazım. Koşu oyununda çok iyi sonuçlar ortaya koyan Bell, takımın bu sezon pas yakalamasında da üçüncü sıradaki oyuncusu oldu. Bell’in 85 pas yakalaması ligin en yüksek 10. sırasında yer aldı. Son olarak pas korumasına gelirsek, Ben Roethlisberger bu sezon 21 kere sack’lendi ve bu sayı en az 15 maç oynayan QB’ler arasında Phillip Rivers ve Drew Brees’in ardından üçüncü sırada yer alıyor. Bunun dışında paket içinde neredeyse üç saniyeye yakın süre bulan Ben kariyerinin en az darbe aldığı sezonlarından birini geçirdi. İçeriden baskı konusunda çok sorunu olmayan Steelers hücum hattının zayıf bölgesi sol tackle Al Villanueva. Genel olarak iyi bir iş çıkartan 199 cm boyunda Pro Bowl oyuncu özellikle kendinden kısa pass rusher’lara karşı sıkıntı çekiyor. Ama Jaguars rusher’ları pek bu tanıma uymuyor.

Steelers’ın çoğu takımın aksine Jaguars’a dengeli hücum etmeye çalışacağını düşünüyorum. Yine Bell ile dışarı koşular ve screen paslarını özellikle maçın başında bolca göreceğiz. Beşinci haftadaki maçta Steelers sahada ilerleme konusunda çok sıkıntı çekmemişti ama Jaguars özellikle red zone’da iyi savunma yapmış ve Steelers’ı sadece üç alan golünde tutmuştu. Steelers’ın o zamandan bu zamana red zone hücumu çok değişti. Ama bu hafta zor bir savunmaya karşı test edilecek. Buna karşın Jaguars’ın hayali ise Roethlisberger’in tahmin edilir pas durumunda olduğu pozisyonlar olacak. Bu durumlarda CB’leri ile boşluk vermeyen Jaguars, ya QB’yi sack’liyor ya da zorlama pasları intercept ediyor. Şimdi ilk maçın beş interception’ına bakıp “Aman Ben çok kötüydü.” falan demeyelim. Tamam red zone’da sayı yapamadı vesaire tartışılır ama futbol gerçekten santimlerin oyunu. Ben’in attığı ilk interception Vance McDonald’a attığı topta Ramsay’nin araya girmesi ile olmuştu. Peki neydi bu pasın sorunu? Çaylak RB James Conner pas korumasında Ben’e 0.1 saniye kazandıracak bloğu kaçırdı ve Paul Posluszny son anda Ben’in koluna vurdu. Azıcık dönüşünü kaybeden topu Ramsey güzel bir atletik hamle ile ele geçirdi. İkinci interception, Ben’in mental olarak hatasıydı ve top line of scrimmage’da tiplenmiş olsa bile zaten Telvin Smith’e gidiyordu. Üçüncü interception ise artık zor durumda olan takımı kurtarmak için Antonio Brown’a zorlama idi. Birazcık yüksek atılan topu Jaylen Ramsey tipledi ve Barry Church bu topla bir sayı daha yaptı. Dördüncü interception’da Juju rotasında yere düştü ve beşinci interception da top elden çıkarken Dante Fowler’ın darbesi sonucu kısa düşen bir top. Şimdi “Neden savunuyorsun?” diyenler olacaktır da bu maçı Ben iki interceptionl’a da bitirebilirdi. Ama gerek şanssızlıklar gerekse kötü oyun maçın bu kadar farkla bitmesine sebep olmuştu. Steelers’ın ilk maçtan dersler alacağını ve bu bölgede de domine edeceğini düşünüyorum. Ama eğer Steelers geriye düşerse ve sadece pas atma durumunda kalırsa, haftaya Jaguars’ı AFC şampiyonluk maçında izleriz.

Özel Takımlar

Steelers’ın kick-off ve punt return takımlarının ne kadar kötü olduğundan her hafta bahsettim sanırım. Sadece ligin son haftasında Juju Smith-Schuster ile bir TD bulan Steelers, return oyunundan neredeyse hiçbir şey üretemedi. Pro Bowl yapan kicker Chris Boswell zor zamanlarda takımın yükünü sırtında taşıyabileceğini gösterdi. Punter Jordan Berry de çok fazla göze batmasa da bu sene yönlü punt vurmasını baya geliştirdi ve karşı takımın 20 yard’ının içine çokça top gönderdi. Jaguars ise punt takımı ile birkaç kere fake oyunlar oynayıp rakiplerini gafil avladı fakat playoff ortamında böyle şeyleri deneyeceklerini düşünmüyorum. Kicker’ları Josh Lambo genelde iyi bir performans gösterse de rüzgarlı ve soğuk Heinz Field’ta ne yapacağını bilmiyoruz. Punter Brad Nortman ise soğuk havalar için ideal bir punter. Karşı takımlara başlangıç için iyi pozisyon vermeyen Nortman, Steelers’ın oyununu zora sokacaktır.

Ne olur?

Elimden geldiğince objektif olmaya çalışsam da ister istemez biraz Steelers ağırlıklı yazdım. Jacksonville’in savunması kesinlikle saygı duyulması gereken ve yetenekli bir grup ama playoff konusunda tecrübesi az olan da bir grup. Kendilerini çok iyi görüp bu ’swagger’ denilen havalı yaklaşımları güzel görünse de playoff’larda her hafta Bills gibi hücum özürlü bir takım ile oynamıyorsun. O yüzden bu gençliklerinin başlarına bir iş açacağını düşünüyorum. Yine geriye düşerlerse, saha kenarında 49ers maçında olduğu gibi Malik Jackson ile Aaron Colvin’in birbirine girmeyeceğinin garantisi var mı? Bir de ilk maç Ekim ayında hava 22 derece iken oynanmıştı. Şimdi ise sıcaklık eksi 14 derece hissedilecek. Sizin takımınız oynuyor olsa doğma büyüme Louisianalı birini mi istersiniz yoksa Columbus, Ohio’da doğup büyümüş, koleje East Lansing Michigan’a giden birini mi? Cevap tabi ki ikincisi. Bir de Blake Bortles’ın hayatının en soğuk maçına çıkacağını da unutmayalım. Bunlar sağda solda çok konuşulmasa da o soğukta darbe yemek ve pas oyunu oynamak her babayiğidin harcı değil. Jaguars’ın tek oyunu önden oynamak. Eğer Steelers bir şekilde iki skor farkla öne geçerse maç çoktan bitmiş olur. Ama eğer Steelers yine bye haftasından döndüğü gibi bir devreyi uyuyarak geçirirse ve Jaguars’ın maça tutunmasını sağlarsa o zaman çirkin bir maç sonu izleyebiliriz. Yorumcuların çoğu bu maç başa baş geçer dese de benim tahminim Steelers’ın Jaguars’ın üzerinden geçeceği yönünde. Skor tahminim 40-10. Steelers galibiyeti için kilitler ise Fournette’i sekzi-dokuz kişilik doldurulmuş kutularla durdurmak ve hücumda sahanın ortasını iyi kullanmak olacaktır. Jacksonville için ise Steelers’ın kısa pas oyununa çözüm bulmak ve Steelers’ın Cover-2 savunmasında boş olan köşelere atılacak pasların başarısı belirleyici olacaktır. Bol bol büyük konuştum artık tutmazsa haftaya dalga geçmeye beklerim yazının altına. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.