SEC… It just means more… Evet SEC’nin (South Eastern Conference) sloganı bir nevi tekrar gerçek oldu ve 2011’den sonra yine iki SEC takımı şampiyonluk için karşılaşacak. 2017 sezonunun şampiyonunu Pazartesi gecesini Salı sabahına bağlayan akşam Alabama ile Georgia arasında oynanacak olan maç belirleyecek. Alabama üçüncü sezon üst üste playoff’larda karşılaştığı Clemson’ı bu sefer yarı finalde geçerken, Georgia muhteşem bir maç ve iki uzatma sonunda Oklahoma’yı yenerek 37 sene sonra şampiyonluk yaşamak umuduyla finale çıkmaya hak kazandı. İki takımın bu sezonki bir ortak noktası ise iki takımın da tek mağlubiyetlerini Auburn karşısında almaları.

Maç öncesinde iki takımı da kısaca inceleyelim… Öncelikle SEC şampiyonu Georgia, eski Alabama savunma koçu olan Kirby Smart’ın ikinci yılında beklentileri aşmış durumda. Sezonun ilk maçında 2016 sınıfının en iyi iki QB’sinden biri olan Jacob Eason’ın sakatlanmasından sonra dümene geçen freshman Jake Fromm çok iyi bir sezon geçiriyor. Fromm’a yardım eden en büyük faktörler ise belki de kolej futbolunun en iyi O-Line koçlarından biri olan Sam Pitmann yönetiminde büyük bir gelişme gösteren offensive line ile beş yıldızlı iki senior running back Nick Chubb ve Sony Michel’in performansları… Geçen sene herkes Chubb ile Michel, draft’e girer diye düşünürken iki oyuncu da takıma dönmeye karar vermişti. Bu kadar kuvvetli bir O-Line ve running back’ler olunca (takımın üçüncü RB’i de bir başka beş yıldızlı freshman D’Andre Swift) Fromm’un işi de kolaylaştı. Georgia’nın hücumları ağırlıklı olarak running play’lere ve ondan sonra da gelişen play action’lara dayanıyor.

Georgia’da hücumda işler iyi gitmezse de çok sorun yok çünkü savunmaları da çok kuvvetli. Oklahoma maçının ilk yarısında Sooners, Georgia’nın hiç alışık olmadığı bir tempo ve düzen ile oynadı ve farkı açtı. Buna rağmen devre arasında Kirby Smart ve savunma koçu Mel Tucker yaptıkları düzeltmeler ile maçı döndürdüler. Savunmada en öne çıkan isim linebacker Roquan Smith. Belki de 2018 draft’ının en iyi savunmacılarından olacak olan Roquan Smith’in performansı Georgia için çok önemli. Georgia’nın bu sene bu kadar beklentilerinin üzerine çıkmasının bir sebebi de “Strength and Conditioning” departmanının başarılı çalışmaları ile tüm sezon neredeyse Jacob Eason dışında sakatın çıkmaması oldu.

Alabama ise bu konuda o kadar şanslı değildi. Tüm sezon özellikle linebacker bölgesinde -ki linebacker’lar Nick Saban savunmasının en önemli bölgesidir- yaşanan sakatlıklar takımın beklentilerin altında kalmasına sebep oldu. Tabii mevzu Bama olunca beklentiler namağlup sezon ve çoğu maçı domine etmek demek. Maç öncesinde Bama iki sakat daha verdi ve OG Cotton ile LB Jennings’in maçta oynayamayacağını Saban geçtiğimiz gün açıkladı. Freshman LB Moses’in durumu ise belirsiz ama Cumartesi idmanda non-contact forma ile bulunduğunu düşününce oynaması zor. Ayrıca Bama savunmasının belki de en iyi oyuncusu olan DB Minkah Fitzpatrick son maçta böbreğine aldığı darbeden ötürü ne kadar verimli olacak o da belli değil.

Alabama’nın hücumu ise Georgia gibi öncelikle rushing üzerine kurulu. Takımda Damien Harris ve Bo Scarborough gibi iki çok önemli RB var. Ayrıca Jacobs ve Najee Harris de RB pozisyonunda verim veriyor ve dört çeyrek boyunca herkes enerjisini koruyor. Tabii QB Hurts de rushing konusunda passinge göre daha iyi. Fakat Hurts, Fromm’a nazaran özellikle intermediate throwlarda daha verimsiz. Bu yüzden seneye Bama’nın QB’si olarak Hawaiili Tua’yı görürsek şaşırmam…

Georgia Hücumu vs. Alabama Savunması

Burada avantaj, ne kadar eksik olsalar da Bama’da. Özellikle Moses ve Minkah verimli oynarsa, Clemson’ı altı sayıda tutan Bama defansı bir adım öne çıkabilir. Georgia O-Line’ını tüm sezon sadece bir maçta Auburun D-Line’ı domine etmişti. Bama’nın D-Line’ı bunu başarabilirse ve LB’lere gap’leri açarlarsa Georgia çok zorlanabilir. Tabii Georgia’nın her hücumunda Chubb ve Michel’in neredeyse TD potansiyeli var. Georgia’nın pass oyununda en güvendiği isim Senior WR Wims’i savunma ihtimali olan Bama CB’si Wallace ise Bama’da pek görmeye alışmadığımız şekilde walk-on olarak kadroya girmiş bir isim.

Alabama Hücumu vs. Georgia Savunması

Bu eşleşmede de avantaj savunmada. Belki de iki takım arasındaki en bariz pozisyon farkı WR’lerde çünkü Alabama’da Ridley, Jeudy, Ruggs gibi yetenekli WR’lar mevcut fakat Hurts’ün bu konudaki eksikliği yine olayı O-Line vs. D-Line mevzusuna döndürecektir. Burada da avantajı genel olarak Georgia’da görüyorum. Özellikle Ledbetter bu ara formda ve bahsettiğim gibi LB pozisyonunda Roquan Smith’in yanı sıra Oklahoma maçında maçı getiren field goal block’u yapan senior Lorenzo Carter ve de Bellamy gibi isimlerin Bama rushing’ini yavaşlatması muhtemel.

Özel Takımlar

Burada eşitlik mevcut. Kanımca Georgia field goal konusunda, Bama ise punting konusunda bir adım önde. Returner olarak Mecole Hardman’a Bama’nın dikkat etmesi lazım.

Diğer Faktörler

Hafta başında Georgia’yı biraz daha avantajlı görüyordum. Takımın momentumu, sağlık durumu ve recruiting de arkasına aldıkları rüzgar (an itibariyle 2018 sınıfında bir numaralar) ile 37 yıllık hasreti halen bitirebilirler. Maçın Georgia eyaletindeki Atlanta’da oynanacak olması de tahminimce tribünlerde Georgia taraftarının ağır basmasına neden olacaktır. Her ne kadar Alabama’da komşu eyalet olsa da Georgia taraftarı bu sene Notre Dame deplasmanında bile ağır basmıştı. Fakat artık Alabama’nın daha avantajlı olduğunu düşünüyorum… Bunun nedeni ise Perşembe günü internete düşen bir video. Bu videoda Alabama’nın “Strength & Conditioning” koçu Scoot Cochran geçen sene ‘kazanılan’ ikincilik ödülünü soyunma odasına getiriyor ve ödülü parçalıyor… Verilen mesaj belli, Alabama’da ikinciliğe yer yok.

Sonuç

Karar vermek zor ama mantığım ne kadar Georgia dese de sonuçta Alabama’nın kazanacağını düşünüyorum. Maçı belirleyecek faktör ise line of scrimmage’da hangi takımın ağır basıp koşu oyununu domine edeceği olacak…

Maç ile ilgili enteresan notlar birkaç enteresan not paylaşmak gerekirse…

– Nick Saban şu ana kadar karşılaştığı hiçbir eski asistanına karşı maç kaybetmedi. Georgia maçı kazanırsa, Saban’ın eski savunma koçu olan Smart bu konuda bir ilki gerçekleştirecek.

– Maç biter bitmez Alabama savunma koçu Pruitt ile Georgia linebacker koçu Sherrer beraber Knoxville, Tennessee’ye gidecek. Bunun nedeni ise Pruitt’in Universtiy of Tennessee’nin yeni head koçu, Sherrer’in ise yeni savunma koçu olacak olması.

– Maçta iki kardeş karşı karşıya gelecek. Alabama wide receiver’ı Calvin Ridley ile Georgia’nın wide receiver’ı Riley Ridley kardeşler. İddialara göre ağabey Calvin iki sene önce kardeşine Alabama yerine Georgia’ya gitmesini önermişti…