Geçen sezon Atlanta Falcons pas hücumu tıkır tıkır işliyordu. Fakat bu sezon durum geçen sene Super Bowl oynayan Falcons için hiç iç açıcı değildi. Pas hücumunun eski kadar işlememesinin sebebi koçların seçiminde yapılan bir hata mıydı? Atlanta Falcons sezonu 10-6 bitirmesine rağmen neden sezon boyunca hücum anlamında sıkıntılar yaşadı?

Geçen sezonki birçok hücum silahına sahip Falcons, sahada adeta faklı bir takım gibiydi. NFC Güney’i üçüncü bitirip wild card biletiyle playoff yapan ekip, Julio Jones, Mohamed ve Tylor Gabriel gibi kaliteli üç wide receiver’a sahip. Tevin Coleman ve Devonta Freeman gibi iki de iyi koşucu ligin belki de en tehlikeli running back ikilisini oluşturuyor. Bu ikili aynı zamanda gayet etkili bir şekilde top yakalayabilen oyuncular. Bunlara geçen sene en iyi kariyer sezonunu geçiren Matt Ryan’ı da ekleyince takımın üstüne koyarak ilerlemesi bekleniyordu. Ancak New England Patriots karşısında Super Bowl’da şampiyonluğun kapısından dönen ekip bu sene zar zor playoff yapabildi.

Az önce saydığım isimler hala bu takımın oyuncuları ancak sahada geçen sezonki performansının yanına yaklaşamayan bir Falcons var. Geçen sezon lig genelinde en iyi ikinci hücum ve en iyi üçüncü pas hücumuna sahip takım, bu yılı her iki istatistikte de dokuzuncu sırada tamamladı. İş böyle olunca sezon başında Super Bowl favorilerinden biri olarak görülen Falcons ancak son hafta playoff’a kapak atabildi…

Falcons takımının sorunlarının temel sebebi koç ekibinden kaynaklanıyor. Hücum koçu Kyle Shanahan, geçen sezon takımın NFL’deki en iyi ofanslardan birine sahip olmamasının başlıca sebebiydi. Bilindiği üzere Shanahan sezon sonunda San Francsico 49ers’ın başına head koç olarak getirildi. Bu da yetmezmiş gibi Matt Ryan, QB koçu Matt LaFleur’u da Los Angeles Rams takımına kaybetti. LaFleuer’un Rams’te hücum koçu olarak gösterdiği başarı ise ortada.

Off-seasonda’da Falcons, ayrılan koçların yerine Steve Sarkisian ve Bush Hamdan’ı getirdi. Tek sorun bu ikilinin az ya da hiç denilecek kadar NFL deneyimin bulunmasıydı. Sarkisian’dan beklenen Shanahan’ın sistemini, yani play action pass’ları sürdürmesiydi. Ancak bu sistemi neredeyse hiç sahada görmedik. Shanahan geçen sezon rakiplerine sürpriz dolu oyunlarıyla şapkadan tavşan çıkarttırıyordu. Sarkisian bu konuda Shanahan’ın oldukça geride kalınca geçen sezon maç başına 34.1 sayı atan takım bu yıl 22.1 sayıda kaldı.

Peki Falcons, elinde koçları tutamaz mıydı? Hadi Shanahan, 49ers’a gitti ama LaFleuer veya hücum asistanı Mike McDaniel (şuan 49ers’da) tutulabilir, terfi ettirilebilirdi. Bunun sonuncunda tanıdıkları ve bildikleri sistemi devam edebilirlerdi ve biz de geçen sene olduğu gibi başarılı bir hücum izlerdik.

Geçtiğimiz yıl MVP seçilen quarterback Matt Ryan’ın bu sezon neredeyse 1,000 yard daha az pas atması ve touchdown pası saysının 38’den 20’ye düşmesi de yıldız oyuncunun yeni sistemde rahat olmadığının bir kanıtı niteliğinde.

Eğer defans gecen sezondan bu seneye bir adım atmasaydı şu an Falcons’ı büyük ihtimalle playoff’un dışında görecektik. Geçen sene defans Falcons’ın kanayan yarası gibiydi. Bu sene ise performanslarının üzerine bir şeyler kattıkları gözle görülür cinsten oldu. Geçen yıl rakiplerine en fazla yard veren sekizinci takım olan Falcons, pas savunmasında ise ligin en kötülerinden biriydi. Özetle geçtiğimiz yıl takımı hücum taşımıştı diyebiliriz.

Bu sene defansta bir gelişme yaşandığı kesin. Öyle ki şu anda istatistiksel olarak ligin en iyi dokuzuncu savunmasına sahipler. Rakip QB’lerin belalısı Adrian Clayborn, ligin en iyi 10 defensive end’i arasına rahatlıkla girebilecek bir isim. Onun çevresinde toplanan Falcons defansı geçen yıla göre gelişse de playoff’larda artık hücumun da devreye girmesi gerekiyor.

Son Carolina maçında defansın kesinlikle ateşlenip alev aldığını söyleyebilirim. Carolina hücumu ve Cam Newton ancak maçın devre arasına doğru düzgün bir drive yapabildi. Geçen maçlara göre Falcons hücumu biraz daha iyi görünmesine rağmen bir yıl önceki tehlikeli haline yaklaşamamayı sürdürdü. Kicker Matt Bryant, beş alan golü isabetiyle karşılaşmanın yıldızı olması geçen sene pek rastladığımız bir olay değildi. Playoff’ta özellikle Los Angeles Rams gibi güçlü bir defansa karşı Falcons hücumunun geçen sezonki performansına dönmesi veya yaklaşması, galibiyet için en kritik nokta olacak…

Yazan: Burak Kingo