Şubat ayı genelde Amerikan Futbolu dünyasında Super Bowl ile biliniyor olsa da benim gibi NCAA sevdalıları için her Şubat ayının ilk Çarşamba günü National Signing Day (NSD) demektir. Şubat ayının ilk çarşambası Amerika’da bir çok kişi ‘evden çalışır’ ya da ‘izin alır’. NSD’de lise son sınıf oyuncuları ya da Community College’den gelen oyuncular okulları ile Letter of Intent (LOI) imzalar. Bu bir bakıma oyuncuyu okula bağlarken, okulun da oyuncuya her yıl yenilenmek üzere sporcu bursu vereceğini taahhüt etmesidir.

NSD bu sene biraz farklı havada geçti çünkü tarihte ilk defa oyunculara Aralık ayında LOI imzalama hakkı verildi. Normalde bir oyuncu okuluna iki yıl bile committed şekilde olsa da NSD’de başka okulla imzalayabiliyordu. Aralık’ta olan Early Signing Day (ESD) ile birçok oyuncu kendilerini okullara bağlarken, okullar da iki ay hedeflerini imzalamamış isimlere çevirdiler. Bu özellikle transition class’leri (yeni head koç ile anlaşan takımlar) kötü etkiledi.

ESD ne NSD’nin açık ara galibi ise finali muhteşem bir maç ile Alabama’ya kaybeden Georgia Bulldogs oldu. Georgia, ABD tarihinde en yüksek puanlı üçüncü freshmen takımı ile imzaladı. ABD’de lise oyuncularını puanlandıran üç ana kurum var. 247 Sports, Rivals ve ESPN. 247 Composite ise bu üç puanlandırmanın ortalamasını alıyor o yüzden en güvenilir kaynak. 2010 Florida ve 2017 Alabama sınıfları daha yüksek puan almış olsa da Georgia’nın 2018 sınıfı gerçekten korkutucu. Neredeyse kimi istedilerse okula katabildiler. Bu konuda forumlarda çeşitli iddialar dönse de, Kirby Smart’ı tebrik etmek lazım. Böyle giderse Georgia, Alabama’nın en büyük tehdidi olabilir ama dedikodular doğruysa ikinci bir Ole Miss vakası da muhtemel.

Her sene ortalama 25-30 arası beş yıldızlı oyuncu olur ve Georgia bu sene yedi (7), beş yıldızlı ismi kadrosuna kattı. Bu daha önce görülmemiş bir başarı. Bu isimlerin başında ise QB Justin Fields var. Fields için söylenen Cam Newton ve DeShaun Watson karışımı olduğu… Önünde Jake Fromm olsa da Fields’in süre alabileceği düşünülüyor. Üç, dört sene içinde NFL draft’ında ismini duymamız diğer muhtemel isimler ise CB Tyson Campbell, OG Salyers, OT Mays, LB Quay Walker, DE Cox, OLB Anderson, ILB/S Otis Reese, RB Zamir White ve Dalvin Cook’un kardeşi RB James Cook.

İkinci sırada ise Ohio State yer aldı. Ohio State özellikle son gün yaş grubunun en iyi OT’si olan Nick Petit-Frere’i kadrosuna katarak sükse yaptı. Yıllardır recruiting takip ederim, Nick Petit-Frere son güne kadar tüyo vermeyen nadir isimlerden. Son geceye kadar OSU, Notre Dame, Alabama ve Florida’nın şansı vardı. OSU için fark yaratan ise takımın savunma koçu Schiano oldu. Eski Tampa Bay koçunun Nick Petit-Frere ile çok iyi bir ilişkisi var. Schiano da Patricia’dan boşalan Patriots savunma koçu işini almayınca, Petit-Frere, Ohio State’in yolunu tuttu.

Üçüncü sıradaki Texas’ın özellikle defensive oyuncuları çok kuvvetli. Todd Orlando, savunma koçu olarak takımın başında kaldıkça Texas’ın savunması ürkütücü olacaktır.

2011 yılından beri üst üste yedi defa birinci olan Alabama ise bu sene yedinci sırada yer aldı. Alabama son gün eski NFL oyuncularından Patrick Surtain’in oğlu ile imzalasa da, Ross, Copeland ve Langham gibi isimleri kaçırdı. Patrick Surtain Jr. İsmi ise bir yere not edilmeli. Şu an bile bir NFL cornerback’i olarak oynayabilecek bir fiziğe ve oyun bilgisine sahip.

Gelelim işin magazin tarafına… Her NSD’nin en heyecanlı kesimi şapka seçimidir. Her sene oyuncular kendi liselerinde tören yapar, önlerine finalist okulların şapkalarını koyarlar ve seçerler. Recruiting meraklıları da artık bu işi bilime dökmüştür. Kimi öndeki şapkaların hangisinin bükük, hangisinin fişinin çıkarılmadığına bakıp tahmin yaparken, kimileri ise arkada duran ailelerin gömleklerinin, kazaklarının içindeki t-shirt’lerin rengini anlamaya çalışır.

Bu sene de drama eksik olmadı. Aşağıdaki videoda ESPN’den yayınlanan bazı törenleri bulabilirsiniz. Bunların dışında Quay Walker ve Calob Tanner’in törenlerinde rakip takımların şapkalarını yere fırlatmaları olay oldu.

Video ile ilgili notlar:

– Andrew Chatfield ve Nesta Silvera: Tören öncesi iki ismin de birer Chucky Doll aldıkları duyuldu. Bu University of Florida geleneğidir. Silvera bir yıldır Miami’ye commit olsa da Florida’ya geçeceği konuşuldu ama olmadı.

– Olaijah Griffin: Videoda gözüken rap yıldızı Warren G’nin oğlu.

– Tommy Bush: Gideceği takımı bebek yeğeninin giydiği kıyafet ile açıkladı.

– Tanner McKee: Fields ve Lawrence’tan sonra en iyi QB olarak gösterilen McKee Mormon’dur. Dini inançları gereğince önümüzdeki iki sene dini bir misyon için çalışacak ardından Stanford forması giymeye başlayacak.

– Jacob Copeland: Bütün ailesi Alabama ve Tennesse kıyafetleri giymişken Cope Florida Gators’ı seçti. Dikkatli bakarsanız bütün ailesi şaşırdı, sinirlendi ve hatta annesi ESPN canlı yayınında kalktı gitti. Ufak bir not olarak belirtmekte fayda var, Cope zor bir hayat geçirdi ve annesiyle yaşamıyor. Bu hareket bu yılın NSD’inin en büyük olayı olarak tarihe geçti…