Yetenek pozisyonlarından sonra geldik hücumun isimsiz kahramanlarına. Şimdi NFL’i sadece fantezi futbol bazında takip eden okuyucularımıza bu yazıdan çok bir şey beklememelerini tavsiye ediyorum ama maçların kazanıldığı yer çoğu zaman ofansif line. O yüzden bu oyuncular bu kadar yükseklerden seçiliyorlar. Sadece kül kedisi hikayeleri biraz az bu pozisyonlar için çünkü iyiyseniz kolejde kendinizi belli ediyorsunuz sonra da bu yeteneklerin çoğu NFL’e iyi-kötü transfer oluyor. Pozisyonu geçip bu senenin sınıfına gelirsek eğer, oldukça derin bulduğum bir sınıf söz konusu. Hele bir de geçen seneki adaylarla karşılaştırınca sanki çölde vahaymış gibi hissettiriyor. Ben oyuncuları kafamda draft’ta seçilebilcekleri yerlere göre sıraladım o yüzden bir tackle, bir guard falan gibi gelebilir ama mantığım direk seçilme sırasına göre. Çok uzatmadan hemen oyunculara geçeyim…

Quenton Nelson, Notre Dame, G

Bu senenin tartışmasız en iyi, en güvenilir, birinci sıradaki ofansif line oyuncusu Quenton Nelson. NFL seviyesinde bir guard için ne yapamaz derseniz cevap veremiyorum. Pull yapabiliyor, eğer güçlü baskı yerse kendini demirleyebiliyor. Snap’ten sonra çevikliği ile hızlıca hareketlenebiliyor ve gücü ile line of scrimmage’da durdurulamayan bir güce dönüşüyor. Bazen üzerine baskı gelmediğinde hemen baskının geldiği yeri görüp ekstra savunmacıyı bitirebiliyor. Bir de 195 cm ve 150 kg’luk gövdesine rağmen ikinci, üçüncü seviyede yani line of scrimmage’ın 20 yard ilerisinde blok yaparken görebiliyorsunuz. İç ofansif line oyuncusu NFL’de çok parlak bir pozisyon olmasa da Nelson, Hall of Fame kariyere gidebilir. Filme bakınca bazen fazla sinirli mi bu adam diyorsunuz ama genelde saçma fauller almıyor ama bazen defans oyuncularını sağdan sola vurduğunu da görmedim değil. Bir de bazen üç seviye de üç farklı oyuncuyu bloklayabiliyor. Bu kadar övdükten sonra bir tane de olsa kötü yönünü bulmak lazım… Tek ortalama yönü screen oyunlarında bazen yavaş kalması. Ancak bu boyutlarda bir adamdan o kadarını da beklemek biraz fazla olabilir. Aktif oyunculardan en benzettiğim isim Zack Martin. Kesinlikle ilk 10’dan seçilecektir. Giants’ın Andrew Norwell’i serbest piyasada Jags’e kaptırdıktan sonra Nelson’ı draft etmesi mümkün görünüyor. Yedinci sıradaki Bucs’ı ya da dokuzuncu sıradaki 49ers’ı geçmez…

Mike McGlinchey, Notre Dame, T

Yine bu senenin en iyi ve en güvenilir sol tackle adayı. Geçen sene üçüncü sınıf olarak draft’a girebilirdi ve girseydi muhtemelen geçen yıl seçilen hem Ramzyck’ten hem de Bolles’tan daha önde seçilirdi. 201 cm ve 140 kg’luk fiziğine rağmen koşu oyunlarında ikinci seviye bloklara gidebiliyor. Kısacası atletizm konusunda pek sıkıntısı yok. Pas bloklama konusunda ise elit diyemesem de ortalamanın üzerinde. Hem belden altı hem de vücudunun üst kısmı oldukça güçlü. Savunma oyuncularını ittirme konusunda pek sorun yaşamayan bir oyuncu. Başka bir artısı da hem sağ hem de sol da oynama lüksüne sahip çünkü kolejin ilk senelerinde sağ tackle oynayıp son iki senesinde sol tackle’a geçti. Yine savunma oyuncularının bull rush’ına karşı iyi demirleyebiliyor. Büyük fiziğine rağmen ayakları çok çabuk, snap’te yavaş kalmıyor. Notre Dame’da kendisine çok güvenildiği için genelde pass rusher oyuncularla birebir de kalıyordu ve çoğu zaman başarılıydı. Bir de fiziksel olarak büyük oyuncuların sorun yaşayabileceği tip ufak ve hızlı rusherlar ama McGlinchey ufak tefeklere karşı ellerini iyi kullanıyor. Ancak hem hızlı hem de büyük bir rusher gelirse Everson Griffen ya da Michael Bennett gibi McGlinchey’nin birazcık başı ağrıyabilir ama kimin başı ağrımıyor o isimlere karşı? Aktif oyunculardan benzediği isim Taylor Lewan. Hem agresifliği hem de sert oyunu kesinlikle onu andırıyor. Tahminim ilk 20’den gideceği üzerine. Koşu oyunu iyi olan bir takımda çok rahatlıkla sol tackle’da başlatabilirsin, hiç sırıtmaz.

Connor Williams, Texas, T

Bir McGlinchey kadar olmasa da yine bu sınıfın kendinden söz ettiren isimlerinden birisi Connor Williams. 198 cm boyunda ve 145 kg ağırlığında. Ayakları oldukça iyi ve hareket ederken ve bloktan bloğa geçerken akışkanlığını gösteriyor. Son sene diz sakatlığı dolayısıyla sezonun yarısını kaçırdı ve döndüğünde biraz yavaşlamış görünüyordu. Koşu oyunlarında kendini sakınmıyor ve oyunun fiziksel yönünü iyi oynayanlardan. Yine demirlemeyi çok iyi şekilde yaptığından ittirilmesi çok zor ama hızlı rusher’lara karşı biraz daha çalışması lazım. Bir de birden çok koşu şemasında yüksek başarı göstermesi hem oyun zekasını gösteriyor hem de draft eden takım için rahatlatıcı bir özellik. İki tane soru işareti var. Birincisi yakın zamanda geçirdiği sakatlıklar, ikincisi ise bazen gereğinden fazla sinirlenip cezalar alması. Cezalar eminim ki gençliğinden kaynaklı ve yaşla beraber bunlardan kurtulacaktır. Tahminim ilk turdan gideceği yönünde ve kesinlikle franchise QB’nin kör tarafını emanet edebileceğiniz bir oyuncu.

Will Hernandez, UTEP, G

Filme bakınca direk seçiliyor. Ofansif line’daki en kalın oyuncu. Boyu 190 cm ama kilosu 155 kg. Hani biraz ilginç bir yorum olacak ama top gibi duruyor tabi bir de saf yağ kütlesi olmayıp bunun hatrı sayılır kısmının da kas olduğunu düşününce ne kadar güçlü olduğunu siz düşünün. Eminim 3-4 defansif end’ler bu adam ile ilgili kabuslar görüyordur. Yine sert, agresif ve defans oyuncularını yere çakmaktan keyif alan bir oyuncu. O kadar kütle ve kısa boylu olunca dengesi de çok iyi oluyor tabi ki. O yüzden iteklemek neredeyse imkansız. Koşu oyununda birinci seviyede efsane blokluyor. Pas savunmasında da boyutlarından ötürü etrafından geçmek çok zor, az evvel bahsettiğim iyi dengesi ve ağırlığından ötürü de iteklemek çok zor. Statik bir guard ama hareket halinde bloklamasını isterseniz pek bir şey beklemeyin. Grinder tipli, bol bol içeriden koşan takımlar için çok iyi bir aday.

Frank Ragnow, Arkansas, C

NFL takımları genelde daha ufak ve atletik center’lara yönelmiş olmasına rağmen 195 cm’lik boyu ve 145 kiloluk ağırlığı ile pek çok takımın seçim listesinde olacaktır Frank Ragnow. Koşu bloğunda neredeyse tam not alır. Hareketleri akışkan ve oyuna yüzde yüz eforunu veriyor. Ayakları çabuk ve buna bağlı olarak snap’ten sonra pull yapabilecek kalitede bir center. Pas korumasında center’lardan çok bahsedilmese de kolej kariyeri boyunca bir sack’e bile izin vermemesi güzel bir istatistik. Bir de kendisi üzerine baskı gelmediğinde oyun görüşü ile ekstra savunma oyuncusunu bulup bloklayabiliyor. En negatif özelliği ise uzun boyundan ötürü pad seviyesi çok yüksek oynaması. Bu pad seviyesinden kastettiğim shoulder pad seviyesi aslında. Bu da oyuncunun stance’inde yere ne kadar yakın olduğunun ölçüsü. Büyük sıkıntı ise yüksek oyuncular güçlü darbe yediği zaman kolaylıkla dengelerini kaybedebiliyorlar ama yere yakın oynayanlar bu konuda çok daha iyi. İlk turdan kimsenin center seçeceğini düşünmüyorum. O yüzden ikinci gün seçilir.

James Daniels, Iowa, C

Frank Ragnow kadar uzun olmayıp sadece 190 cm olsa da uzun kollarını kullanarak savunma oyuncularını elleri ile durdurabiliyor. Yine atletik bir center ve hızıyla ikinci seviyeyi de bloklayabiliyor. Vücudunun üst kısmı oldukça kuvvetli ve bu nedenle nose tackle’ların iteklemesi oldukça zor. Dengesi iyi ve Ragnow’la karşılaştırınca pad seviyesi çok çok iyi. Pas korumasında da hem ikili sıkıştırmalarda çok iyi, hem de oyun görüşü üst düzey. Ancak Iowa gibi bir takımdan gelen center’ın pas koruma istatistiklerine bakmamak lazım çünkü bu takımlar maç başına en çok 15 kere pas atıyorlar onun dışında koşu üzerine koşu oynuyorlar. 10 sene önce gelseydi kesinlikle ilk tur seçimiydi ama bu sene ikinci gün seçilir.

Kolton Miller, UCLA, T

Bu sınıfın yukarılardan seçilecek en uzun sol tackle’ı. 205 cm boyunda ve 140 kg ağırlığında. Atletik ve hızı bu boyuttaki oyuncu için oldukça iyi. Yine önceki adaylarda bahsettiğim gibi uzun boylu olduğundan pad seviyesini aşağıya çekmesi lazım. Miller daha uzun olduğu için bu özellik çok daha önemli. Zaten hali hazırda uzun olması denge konusunda sorun yaşamasına sebep olacaktır bir de pas seviyesini ayarlayamazsa kötü durumlara düşebilir. Kolej seviyesinde bu pad seviyesi ile idare edebiliyordu ama NFL seviyesindeki kadar güçlü bir isimle pek karşılaşmadı. Bir de vücudunun üst kısmını güçlendirmesi lazım. Hızlı ve atletik olduğu için koşu oyununda sorun yaşayacağını sanmıyorum ama pas oyununda özellikle içeriden gelen hızlı rusher’lar ve de kısa ve kuvvetli bull rush yapabilen oyunculardan sorun çekebilir. Eğer yeterince güçlenemezse de her zaman için 2015 ve 2016 senesinde olduğu gibi sağ tackle’a gidebilir. Yine ikinci gün seçilmesini bekliyorum.

Braden Smith, Auburn, OG

Auburn gibi koşu ağırlıklı bir takımdan seçeceksen guard seçmek gerekir değil mi? Yine 198 cm boyunda ve 142 kg ağırlığında bir guard. Atletizmi çok üst düzey değil ama yine idare edecektir. Hani pull yapması istendiğinde ikinci seviyeye gelebilir hiç sıkıntı çekmeden ama bir Nelson kadar hızlı olmaz. Uzun kolları ve güçlü olan vücudunun üst kısmı ile ellerini savunma oyuncusunun üzerine koyup kitleme konusunda çok sıkıntı duymuyor. Tabi ki bir de ilk yumruğunun sertliğini de unutmamak lazım. Yine pas bloklama konusunda çok fazla film bulamıyoruz çünkü Auburn’de Iowa gibi ancak 15 kere pas atıyor bir maç içinde. İyi koşu hücumu olan bir takımda kesin iyi işler yapacaktır.

Billy Price, Ohio State, C

Başka bir atletizm ve hızı ile öne çıkan center daha. 193 cm boyunda 141 kg ağırlığında olan Price’ı çoğu zaman ikinci seviye bloklarında görüyoruz. Elleri çok iyi, atletizmi de elit olmasa da oldukça iyi. Double teamlerde görevini aksatmıyor ve bloklarında oldukça disiplinli. Double team’lerde bir zahmet başarılı olsun demeyin çünkü hali hazır NFL’de o konuda sorun yaşayan center’lar var. Oyun görüşü iyi ama yine pad seviyesi yüksek ve üst vücut kuvvetinde de soru işaretleri var. Ancak boyutları ve gücü dolayısıyla guard pozisyonuna çekilme şansı olmadığı için sadece center’a ihtiyacı olan takımlar Price ile ilgilenecektir. Combine’da bench press çalışmaları sırasında pektoriyal kasını yırtan Price sezona ucu ucuna yetişecek. Muhtemelen uzun vadeli bir sakatlık değil ama takımlar yine de ellerini biraz ağır tutabilir Price’ı draft ederken…

Isaiah Wynn, Georgia, T

188 cm boyu ve 140 kilosu ile tackle demeyelim de mikro tackle gibi. Zaten boyutları dolayısıyla baya bir gözlemci, lig içinde guard ya da center pozisyonuna döneceğini düşünüyor. Kendisi 2016’da guard oynayıp, 2017’de tackle pozisyonuna gelmişti. İyi bir atlet olduğu için muhtemelen sol tackle’da sırıtmadan oynayabilir ama muhtemelen kariyerinde bir nokta da guard pozisyonuna dönecek. Ellerini çok iyi kullanıyor ve çoğu zaman defansif end’leri kitleyebiliyor. Aşırı güçlü değil ancak ayakları çabuk, elleri iyi ve oyun görüşü ile çoğu zaman köşeyi kapatıp etrafından döndürmüyor. Zaten bu hızlı ayaklarından ötürü çoğu kişi guard olarak da başarılı olabileceğini düşünüyor. Pad seviyesi kısa olmasından dolayı belki de bu tackle’lar arasında en iyisi. Yine de pad seviyesi tek başına pek birşey ifade etmiyor. Birkaç sene içinde işler iyi gitmezse sen gel guard oyna diyen birileri çıkacaktır.

Orlando Brown, Jr, Oklahoma, OT

201 cm ve 154 kg ile tam bir dev. Tabi bir de eski Zeus lakaplı eski Ravens ve Browns yıldızı Orlando Brown’ın oğlu olması da biraz popülerliğini anlatıyor. Brown, deplasmana gittiğinde karşı takım seni beklerken takım otobüsünden ilk indireceğin korkutucu karakter olur kesinlikle. Büyük ve ağır bir gövdesi var. Ağır dememden yavaş hareket ediyor anlaşılmasın, kütle olarak büyük. Tabi ki atletik değil ama sertlikten hiç çekinmiyor. Bazen ufak bir defansif line oyuncusu görürse onu sağa sola fırlatmaktan keyif alıyor desek yanılmayız. Ancak pad seviyesi çok büyük problem. Hani hiç dizlerini kırmıyor desek yeri. Ağırlık merkezini yere yaklaştırmazsa NFL’de pass rusher’lar yerden yere vururlar. Ayakları yavaş ve snap’lerde çok iyi hareketlenemiyor çoğu zaman. Koşu bloklamasında kendi adamını bloklasa yeter gözü ile bakıyorsun. Bir de biraz kilo verip kas kütlesini de arttırması lazım. Brown’dan bahsedip combine fiyaskosundan bahsetmezsek olmaz. Brown bu fiziğine rağmen 17 bench press tekrarı yaptı ve bu yüzden artık sanıldığı kadar yüksek sıralardan gideceğini sanmıyorum ki zaten bu yazıda da kendine yer bulması biraz babasının, biraz da boyutlarının hatrına. Her şeye önemli mevki de oynuyor ve de bu boyutlarda bir aday çok gelmiyor NFL’e. O yüzden ikinci gün seçilirse şaşırmam ama hakkı üçüncü gün…