Uzun süredir heyecanla beklenen 2018 NFL Draftı’nın ilk turu, TSİ 27 Nisan Cuma sabahı tamamlandı. Dallas Cowboys’un stadı AT&T Stadium’da gerçekleşen draft son yıllarda en çok sürprizin yaşandığı draft’lardan biri olarak tarihe geçti.

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da ilk sıradan seçim hakkına sahip olan Cleveland Browns, yaptığı seçim ile herkesi şaşırtmayı başardı. Browns, aylardır ilk sıra için adı geçen Sam Darnold, Saquon Barkley, Bradley Chubb, Josh Allen, Josh Rosen gibi isimler yerine tercihini Oklahoma Sooners’ın quarterback’i Baker Mayfield’dan yana kullandı.

NCAA’de 2017 yılında Heisman Kupası’nı kazanan Baker Mayfield’ın seçimi, oyuncunun saha dışı problemleriyle Browns’ın eski QB’si Johnny Manziel’i fazlaca andırması sebebiyle oldukça eleştirildi. 23 yaşındaki Baker Mayfield, 2004 yılında 23 yaşında draft edilen Eli Manning’den sonraki en yaşlı ilk sıra seçimi olmayı başardı.

Browns’ın Baker Mayfield seçimi sonrasında, ikinci sıra hakkını elinde bulunduran New York Giants, bir oyun kurucu seçmek yerine, son yıllarda draft’a giren en dominant running back olarak gösterilen Saquon Barkley’i kaçırmadı.

Üçüncü sıradan seçen New York Jets ise önündeki iki takımın tercihleri sonrası draft’ın en çok ön plana çıkan quarterback’i Sam Darnold’ı bir anda kucağında buldu. Jets, Darnold ile birlikte uzun yıllardır aradığı quarterback’i bulduğuna inanırken, takımın en son ilk turdan seçtiği quarterback Mark Sanchez’in de Darnold gibi USC Trojans oyuncusu olması ise ilginç bir ironi yarattı.

Dördüncü sıraya gelindiğinde ise Cleveland Browns, geçtiğimiz yıl Houston Texans’tan aldığı draft hakkını, cornerback Denzel Ward’dan yana kullandı. Browns’ın bu seçim ile Bradley Chubb’ı atlaması da bir hayli eleştirildi.

Beşinci sıradan seçim hakkı olan Denver Broncos ise, geçen yılın ilk sıra seçimi Myles Garrett’tan bile iyi olduğu söylenen defensive end Bradley Chubb’ı kaçırmadı. Altıncı sıradan Indianapolis Colts, draft’ın en iyi O-Line oyuncusu olarak gösterilen Quenton Nelson’ı alırken, takasla yedinci sıraya yükselen Buffalo Bills, Wyoming quarterback’i Josh Allen’ı seçti. Bir gün öncesine kadar ilk sıradan seçilmesi beklenen Josh Allen’ın bu kadar düşmesinin sebebi olarak, lisedeyken attığı ırkçı Tweet’ler gösterildi.

Hangi takıma gideceği merakla beklenen UCLA Bruins quarterback’i Josh Rosen ise 10. sıradan Arizona Cardinals’ın yolunu tuttu. Cardinals, Rosen’ı almak için takasla yukarı çıkarken, Rosen draft sonrası yaptığı açıklamalarda, kendisinden önceki dokuz seçimin de hata olduğunu söyledi. Böylece NFL tarihinde ilk defa ilk 10 sıra içinde dört quarterback birden seçilmiş oldu.

Draft’ta bir başka ilk ise Tremaine Edmunds ve Terrell Edmunds’un seçilmesiyle yaşandı. Buffalo Bills, 16. sıradan linebacker Tremaine Edmunds’u ve Pittsburgh Steelers 27. sıradan safety Terrell Edmunds’u seçince, NFL tarihinde ilk defa ilk turdan iki kardeş seçilmiş oldu.

İki yıldır draft’larda ilk tur hakkı bulunmayan New England Patriots ise 23. sıradaki seçim hakkıyla left tackle Isaiah Wynn ve 31. sıradaki seçim hakkıyla running back Sony Michel’ı seçerek takımdan ayrılan Nate Solder ve Dion Lewis’in boşluğunu doldurdu.

İlk turun son sırasına gelindiğinde ise son şampiyon Philadelphia Eagles yerine Baltimore Ravens seçim yaptı. Ravens, Eagles’ın ilk tur ve dördüncü tur hakları için, bu yılki ikinci ve dördüncü tur hakkı ile birlikte önümüzdeki yılın ikinci tur hakkından vazgeçti.

Tecrübeli oyun kurucusu Joe Flacco ile yol ayrımına gelmesi yaklaşan Ravens, 32. sıradan Louisville quarterback’i Lamar Jackson’ı seçti. Hem koşabilen hem de pas atabilen oyun tarzıyla adeta Flacco’nun zıttı olan Jackson, iki yıl önce 19 yaşındayken Heisman kazanarak adından çokça söz etmişti. Jackson’ın bu sezon Flacco’nun yedekliğini yapıp önümüzdeki yıl formayı alması bekleniyor.

Lamar Jackson ile birlikte ilk turdan seçilen quarterback sayısı beş olurken, bu rakam 1983 ve 1999 yıllarıyla birlikte NFL rekorunu oluşturdu. 1983 yılı draft’ı John Elway, Jim Kelly ve Dan Marino gibi efsane isimleri içerirken, 1999 yılında Donovan McNabb ve Daunte Culpepper gibi başarı isimler seçilmişti. 1999 yılında da ilk sıra seçim hakkını elinde bulunduran Cleveland Browns, tercihini Tim Couch’tan yana kullanmış ve Couch, draft tarihinin en büyük hayal kırıklıklarından biri olmuştu. Bakalım bu yıl seçilen isimlerin kariyerleri nasıl şekillenecek…