Köpek maskeleri, yenebilen “W” harfi, 0-16, diz çöken oyuncular, durmaksızın öten boru ve Nick Foles’un beklenmedik performansı derken kendimizi bir anda off-season’da bulmuştuk ki yedi aylık ara bitti ve NFL, son şampiyon Philadelphia Eagles’ın evinde Atlanta Falcons’u ağırladığı maçla birlikte geri döndü.

Kötü hava koşulları nedeniyle yaklaşık 35 dakika rötarlı başlayan bu maç iki takım için de şüphesiz büyük önem taşıyordu. Bir tarafta geçen sezonki playoff performansının tesadüf olmadığını kanıtlamak isteyen Foles, diğer tarafta da 2016 sezonunun MVP’si olduktan sonra geçen sezon tabir-i caizse yere çakılan Matt Ryan… Bu maçta da Falcons’ın en büyük problemi geçen sezon olduğu gibi red zone’daki etkisizlik oldu. Son iki sezonda Matt Ryan’ın red zoneda Julio Jones’u hedeflediği paslardaki isabet oranı bu maçla birlikte 1/20 olurken (Aaron Rodgers’ın Hail Mary başarı yüzdesi daha fazla:)), yine red zone’da attığı bir interception sonrası 2015’ten itibaren toplamda sekizinci red zone interception’ını atan Ryan, bu alanda da zirveyi kimseye bırakmadı. Maçın son pozisyonunda da Julio Jones ile bağlantıyı kuramayan Matt Ryan, geçen sezon yine Eagles’a karşı son pozisyonda attığı isabetsiz pasın neredeyse aynısını atarak tüm izleyenlere dejavu yaşattı ve hala eski formunun uzağında olduğunu gösterdi. Atlanta’nın tecrübeli kickerı Matt Bryant ise geçen sezon mükemmel olan PAT denemeleri (35/35) istatistiğini sezonun ilk maçında bozdu. En son 2016 yılında yine Eagles’a karşı ekstra sayıdan yararlanamayan Bryant, bu Eagles maçında da hedefi tutturamadı ve serisini bozdu.

Nick Foles’un bu maçtaki performansıyla Eagles tarafı için de işler geçen sezonun uzağında gözükse de geçen sezonun tamamını kaçıran Darren Sproles’u tekrardan sahada görmek çoğumuzu sevindirdi. Bu maçla birlikte tüm zamanların en çok yard kazanan oyuncuları arasında (QB hariç) Steve Smith Sr.’ın 19,180 yardını geride bırakan Sproles, bu alanda yedinci sıraya yükselmeyi başardı. Yaptığı iki TD ile maçın adamı olan Jay Ajayi ise geçen sezonki TD sayısını bu maçla birlikte ikiye katlayarak fantasyde onu başlatanları sevindirdi. Nick Foles ve Matt Ryan’ın toplamda 40/77 pas, 368 yard, sıfır TD, iki INT ve 54.5 pas reytingi yaptığı bu maça ise penaltı cezaları damga vurdu. Atlanta Falcons’ın bu maçta aldığı 15 penaltı cezası, geçen sezon en çok penaltı cezası aldıkları maçın bir buçuk katı olurken; Eagles’ın ilk yarıda aldığı toplam 66 yardlık penaltı cezası da neredeyse ilk yarıda aldıkları toplam yardı (68) yakalayacaktı. Hal böyle olunca total yard istatistiği de karşımıza şu şekilde çıktı: Eagles 232, Falcons 299, penaltı cezasından kaybedilen yardlar 236… İki takımın da 100 yardı geçen 10’dan fazla penaltı cezası aldığı bu maç gibi bir maç geçen sezon hiç yaşanmamıştı. Maçta en çok heyecanlandığımız an ise kuşkusuz Nick Foles’un geçen sezonki Super Bowl’da olduğu gibi pas yakaladığı oyun oldu. Hepimiz ilk anda bunun “Phily Special” olduğunu düşündüysek de Lane Johnson maçtan sonra yaptığı röportajda bu oyunun geçen sezon Super Bowl’da Tom Brady’nin topu düşürdüğü oyun olduğunu söyledi. Atlanta Falcons’ın bu sene kendi evinde şampiyon olma isteği bu oyunla zor gözükürken, Eagles’ın da bir an önce Carson Wentz’e kavuşması gerekiyor gibi…

Off-season’ın yıldızı Cleveland Browns ise mağlubiyet serisini “Cleveland Browns” gibi sonlandırarak berabere kaldı. Hue Jackson, ülkemiz futbolunda meşhur olan “Atamıyorsan yemeyeceksin, kazanamıyorsan kaybetmeyeceksin” sözünü benimsemiş olacak ki, Aralık 2016’dan beri ilk kez bir maçtan mağlup ayrılmadı Browns. Steelers’ın 2002, Browns’un da 1989 yılından sonra ilk kez berabere kaldıkları maç bu maç olurken, 1971 Dolphins – Broncos maçından bu yana ilk kez bir ilk hafta maçı beraberlikle sonuçlandı. Kulağa tuhaf gelse de yeni eklemelerle birlikte gayet iyi görünen Browns’ta çaylak cornerback Denzel Ward’un yaptığı iki interception fazlasıyla dikkat çekti ve Ward, 1993 yılında ilk maçında iki interception yapan Selwyn Jones’un ardından bunu başaran ilk oyuncu oldu. Takıma bu sene katılan yıldız reciever Jarvis Landry, geçen sezon hiçbir maçta geçemediği 100 yard barajını ilk maçta geçmeyi başarmasının yanı sıra geçen sezon bir kez yapabildiği 30+ yardlık catch sayısını da ilk maçla birlikte ikiye çıkardı. İlk maç sonunda Browns için işler iyi gözükse de sezon sonunda Hue Jackson tekrar göle girmek zorunda kalacak mı göreceğiz?

Hazır Browns demişken NFL’in yeni Cleveland’ı olma yolunda sinyaller veren Buffalo Bills’ten de bahsetmeden olmaz. Geçen sezon tek devrede attığı beş interception ile alay konusu olan Nathan Peterman’ın starter olarak başladığı maçta, Buffalo Bills sahadan 47-3 mağlup ayrıldı. Geçen sezonki beş interception’lı maçtan daha kötü bir performans olmaz herhalde diye düşünenler varsa eğer, hemen Peterman’ın QB reytinglerini paylaşayım. Geçen sezonki maçta 17.9 QB reytingi yapan Peterman’ın Ravens maçındaki reytingi sadece 8.2… İlk iki çeyrekte first down dahi alamayan Bills’te, Peterman’ın ilk yarıdaki 17 yardına karşılık, Bills punterı Corey Bujorquez beş kez toplamda 234 yardlık punt yaptı. 44 sayılık bu fark Ravens tarihindeki en büyük üçüncü fark olurken, farka rağmen hiçbir Ravens running back’i veya reciever’ı maçı 50+ yard ile tamamlamadı. Joe Flacco’nun da 250 yardı geçmeyen bu performansından 47 sayı çıkması ise Bills’in içinde bulunduğu durumu net bir şekilde özetliyor…Maçı da 24 yard, iki INT ve üç kez sack olarak bitiren Peterman’ı tekrardan sahada görecek miyiz bilemiyorum…

Haftanın beklenmedik performansı ise Jameis Winston’ın yokluğunda dümeni ele alan Ryan “Fitzmagic” Fitzpatrick’ten geldi. Fitzpatrick’in oğlunun, babasını kendi Fantasy takımına almasından sonra ilk yarıda 158.3 QB puanıyla mükemmel bir puan yakalayan Fitzpatrick, maçı da 417 yardla tamamladı. Jameis Winston’ın kariyer rekoru olan 418 yardın bir yard gerisinde kalan Fitzpatrick’in takımı Buccaneers’ın kulüp tarihi rekoru ise 1980 yılında 499 yard ile Doug Williams’tan gelmişti. Takımın en önemli reciever’larından DeSean Jackson ve Mike Evans’ı hedeflediği 12 pasta da isabet bulan Fitzpatrick, bu iki isme 293 yardlık pas atmasının yan ısıra üç de TD yaptırdı. Buccaneers üstünlüğüyle sonuçlanan ve 48-40’lık skor ile biten maçın skoru ise NFL tarihinde ilk kez yaşanırken, bu skor aynı zamanda da açılış maçlarında yapılan en yüksek skor oldu.

Jets savunması ise büyük bir sürprize imza atarak çok etkili bir maç çıkardı. Maç boyunca beş kez Interception yapan Jets savunmasındaki oyuncular, maçtan sonra Stafford’ın el hareketlerinden hangi oyunu oynayacaklarını anladıklarını ve bu sayede rahatça Interception yaptıklarını belirtti. Durum böyle olunca da Jets’in kulüp tarihindeki en yüksek deplasman sayısı olan 48 sayıya ulaşması sadece 2.5 çeyrek sürdü. Golden State Warriors’ın All-Star oyuncusu Klay Thompson’ın 37 sayı attığı üçüncü çeyrek performansına nazire yaparcasına üçüncü çeyrekte 31 sayı bulan Jets, 1950 yılından sonra üçüncü çeyrekte 31+ sayı atan ilk takım oldu. İlk maçında iyi bir performans sergileyen Sam Darnold ise, 2001 yılındaki Tom Brady’den sonra ilk maçında 31 sayı farkla kazanan ilk QB oldu.

Haftanın diğer olaylarına bakacak olursak…

– 22 yaşındaki Deshaun Watson’ın 41 yaşındaki Tom Brady’e karşı oynadığı maçta bu ikilin arasındaki yaş farkı, NFL tarihinde iki starter Qb arasındaki en büyük yaş farkı oldu.

– Haftanın dikkat çeken oyuncularından Tyreek Hill, NFL’e girdiği 2016 yılından bu yana 13. 50+ yardlık TD’ını yapmayı başardı ve bu konuda en yakın rakibine dokuz TD fark attı.

– Tom Brady’nin touchdown pası attığı Phillip Dorsett, Brady’nin kariyerinde TD pası attığı 69. farklı oyuncu oldu. Bu pasla birlikte bu alanda NFL’in zirvesinde olan Vinny Testaverde (70) ile arasındaki farkı bire indiren Brady, yakın zamanda büyük ihtimalle bu rekorun da sahibi olacak.

– Bill Belichick, kariyerindeki 251. normal sezon galibiyetini alarak Tom Landry’i geride bıraktı ve tarihte en çok normal sezon galibiyeti alan 3. Koç oldu.

– Bu hafta kariyerinin 100. Touchdown’ına imza atan Adrian Peterson, Shaun Alexander ve Marshall Faulk’u yakalamayı başardı ve bu alanda tarihte yedinci sıraya yükseldi.

– Bengals, 1997’den sonra ik kez Indianapolis deplasmanında kazanmayı başardı.

– İlk çeyrekte attığı Interception sonrası, 2014’ten sonraki dönemde 80. interception’ını atan Blake Bortles bu alanda NFL’in zirvesinde bulunuyor.

– Jimmy Garoppolo starter olarak başladığı maçlardaki ilk yenilgisini Vikings karşısında aldı.

– DeSean Jackson 17.3 yard ile, aktif oyuncular arasında catch başına en çok yard alan oyuncu konumunda. (Min 200 rec)

– Von Miller, bu hafta yaptığı 2.5 sack ile NFL tarihinde top 50 sack listesine girmeyi başardı.

– Houston Texans, 2010’dan beri yaptığı birinci tur seçimlerini kadrosunda bulunduran tek takım konumunda.

– Sam Darnold, ilk maçında 2+ TD pası atan ilk Jets quarterback’i oldu.

– İlk beş sezonunda Andrew Luck’tan fazla TD pası atan sadece iki isim var ve bunlar; Peyton Manning ve Dan Marino.

– Kansas City Chiefs, Los Angeles Chargers’a karşı oynadığı son dokuz maçı da kazandı. Chiefs aynı zamanda AFC Batı grubundaki rakiplerine karşı ise 2015’ten beri oynanan maçlarda 17-2 konumunda.

– Kariyerinin ilk pasında pick six yaptıran Jameis Winston (2015) ve Brett Favre (1991)’ın yanına katılan yeni isim Lions karşısında ilk pasında attığı pick six ile Sam Darnold oldu.

– Detroit Lions koşucuları üst üste 69 maçtır 100+ yardlık bir maç çıkaramıyor.

– Bu hafta toplamda 39 kez interception yapıldı ve 2003’ten sonra en fazla Interception yapılan hafta oldu.

– Khalil Mack, NFL tarihinde, bir maçta interception, sack, defansif TD yapan; fumble’a sebep olan ve fumble olan topu yakalayan ilk oyuncu oldu.

– Yeni takımıyla ilk maçına çıkan yedi head koç da haftayı mağlup kapattı.

– Peyton Manning, kariyerinde Aaron Rodgers’tan 123 daha fazla maça çıkmasına rağmen tam 60 kez daha az sack oldu.

– Bu haftanın en skorer takımları ise Ravens, Jets ve Buccaneers oldu…

Haftanın “Fun Fact”i:

Geçen sezon oynanan Super Bowl’u yerinden izlemek isteseydik, en az 3000 doları gözden çıkarmamız gerekecekti. Eğer 1967’de yaşıyor olsaydık ise ilk kez oynanacak olan Super Bowl I’i sadece 12 dolara izleyebilirdik. Enflasyonu da hesaba katınca bu 12 dolar günümüzün parasıyla sadece 89 dolar ediyor…

Haftaya tekrar görüşmek üzere, iyi haftalar…