Aylardır ilk sıradan kimi seçeceği merakla beklenen Arizona Cardinals, sürprize izin vermedi ve 2019 NFL Draftı’nın ilk sırasından Kyler Murray’i seçti. Oklahoma Sooners’ın quarterback’i böylece son bir yıldır süregelen ilginç kariyerini ilk sıra seçimi olarak taçlandırmış oldu.

Bir yıldan kısa bir süre önce kolejde yedek bir quarterback iken, baseball oynaması için MLB’ye draft edilen ardından Sooners’ta geçirdiği bir sezonda Heisman Trophy kazanan Murray şimdi Arizona’nın franchise quarterback’i olabileceğini kanıtlamak için sahalara çıkacak.

Geçtiğimiz yılın Major League Baseball draftı’nın dokuzuncu sırasından Oakland Athletics tarafından seçilen Murray böylece hem MLB hem de NFL draft’larının ilk turundan seçilen ilk sporcu olarak tarihe de geçti. MLB’ye gitseydi Athletics’ten dört milyon dolar imza parası alacak olan Murray’nin şimdi Cardinals ile yapacağı dört yıllık çaylak kontratı ile bu parayı sekize katlayacak…

Oklahoma ile geçirdiği ve tamamında as oyun kurucu olduğu tek sezonda paslarının yüzde 69’unu tamamlayan, 4,361 yard, 42 touchdown pası ve sadece yedi interception ile oynayan Murray bu performansının yanına 1,001 koşu yardı ve 12 touchdown koşusu da eklemişti. Tarihte NCAA FBS konferansında, Deshaun Watson ile birlikte 4,000 yard ve 1,000 yard barajını tek sezonda geçebilen ikinci oyun kurucu olan Watson’ın oyun tarzı, NFL’in en çok kazanan QB’si olan Russell Wilson’a benzetiliyor.

2018 NFL Draftı’nın ilk sıra seçimi Baker Mayfield gibi Oklahoma Sooners çıkışlı olan Kyler Murray’nin Arizona’ya gidişi aynı zamanda Oklahoma Üniversitesi’ni iki draft üst üste NFL’e ilk sıradan quarterback gönderen ilk program yapmış durumda. Daha önce ilk defa NFL’e üst üste iki draft’ta oyuncu gönderen tek program USC Trojans’dı. USC, sırasıyla 1968’te offensive tackle Ron Yary ve 1969 running back O.J. Simpson’ın NFL’e gidişini izlemiş ve kırılması zor bir rekora imza atmıştı. Ancak Sooners, bunu iki quarterback ile başararak ileride tekrarlanması oldukça güç bir başarıya imza attı.

Öte yandan Murray seçimi, Arizona Cardinals’ta Josh Rosen döneminin sonu anlamına geliyor. Geçtiğimiz yılın draft’ında 10. sıradan büyük umutlarla seçtiği 22 yaşındaki Josh Rosen’dan tek sezonun ardından yine 22 yaşındaki Kyler Murray için vazgeçen Cardinals’ın, Rosen’ı takımda mı tutacağı yoksa takas mı ilerleyen haftaların en önemli gündem konusu olacak…