Haftalık’ın bir başka bölümünden daha merhaba sevgili NFLTR okurları. İkinci haftayla beraber artık takımlar üzerlerindeki pası ve tozu atmış olarak gözüktü. Fakat oyun kurucular için çok kötü bir haftayı geride bıraktık.

İlk önce Ben Roethlisberger, Seattle maçında dirseğinden sakatlanıp oyuna devam edememişti. Maç sonrasında ise kötü haber geldi ve Big Ben sezonu kapattı. Bir diğer şoke edici sakatlık ise New Orleans Saints’ten geldi. Drew Brees’in, Los Angeles Rams maçında pas attığı sırada başparmağı, pası bloklamaya gelen Aaron Donald’ın eline sertçe çarptı. Bu dakikadan sonra kenara gelen Brees, eline sargı yaptırdı. Fakat tekrardan topu tutmaya çalışan deneyimli oyun kurucu topu kavrayamadı. Maç sonrasında ise Brees’den de kötü haber geldi ve kendisinin bir operasyon geçireceği ve yaklaşık altı hafta oynamayacağı belirtildi. Açıkçası bunlar hiç duymak istemediğimiz haberler. Bu iki oyun kurucunun eksiğini hem ligin hem de kendi takımlarının kaderiyle doğrudan ilişkili olduğunu düşünürsek enteresan bir playoff yarışı bizi bekliyor diyebiliriz.

New York ekipleri de oyun kurucu bakımından değişikliğe giden takımlar arasında yer alıyor. İlk olarak New York Jets, genç oyun kurucusu Sam Darnold’u mono hastalığından dolayı kaybetti. Ardından Trevor Siemian maç içinde ayak bileğinden çok kötü sakatlandı ve yerini Luke Falk’a bıraktı. Eğer maç içinde Luke Falk’ta sakatlansaydı yedek QB olarak Le’Veon Bell forma giyecekti. Jets ise bu sezona oldukça iddialı girmişti fakat bu sakatlıklar onları oldukça etkileyecek. New York Giants’ta ise beklenen hamle gerçekleşti. Eli Manning yedeğe çekildi ve yerini büyük umutlarla alınan Daniel Jones’a bıraktı. Artık Eli, draft’tan altıncı sıradan seçtiği Daniel Jones’a mentörlük yapacak. Giants için bu saatten sonra yükseliş vakti mi gelecek yoksa aynı şekilde yola devam mı edecekler, göreceğiz.

Oyun kurucu haberlerinin dışında maçlara dönecek olursak, New England Patriots ve San Francisco 49ers bu hafta rakiplerini sahadan sildi süpürdü. İki eski Heisman sahibi oyun kurucuların kapışmasında Lamar Jackson’ın Baltimore Ravens’ı gülen taraf oldu. Arizona Cardinals’ı 23-17 yenen Baltimore’da Lamar Jackson yine güzel bir oyun çıkardı. Kyler Murray ise lige adapte olmanın ilk adımlarını atarak iyi bir performans sergiledi fakat Cardinals’ın gelişim açısından da Murray’e ayak uydurması gerekiyor. Chicago Bears ise bu sezon ilk maçını son saniyedeki alan golüyle kazandı. Green Bay evinde grubundaki güçlü rakibi Vikings’e karşı galip geldi ve savunması ile yine beğeni topladı. Kansas City Chiefs’in Oakland Raiders’ı yenmesi için Patrick Mahomes’un bir çeyreklik oyunu yeterli oldu. Cleveland Browns, Jets karşısındaki galibiyeti ile sezona merhaba dedi. Atlanta Falcons ise son üç dakikasına geride girdiği maçı yıldız receiver’ı Julio Jones’un TD’ı ile kazandı ve ilk galibiyetini aldı…

Haftanın Maçı: New Orleans Saints – Los Angeles Rams

Maçın Adamı: Cooper Kupp, WR (5-9 pas yakalama, 120 yard)

Los Angeles Rams taraftarları için bu maç sıradan bir NFL normal sezon maçı olsa da New Orleans Saints ve koç Sean Payton için bu maçın önemi bir başkaydı. İlk önce tüm hafta boyunca New Orleans Saints’in nasıl intikam alacağı konuşuldu. Sean Payton ise bununla alakalı açıklamalarıyla maçı ne kadar önemsediğini belirtti. Aslında Saints taraftarları da karşılaşmaya intikam maçı gözüyle bakıyorlardı ve birçok taraftar NFL hakemlerinin giydikleri üniformalardan giyerek stada gelmişlerdi. Rams’te ise başta belirttiğim gibi sıradan bir maça çıkıyormuş gibi bir hava vardı. Lakin bu intikam alma işi Saints açısından pekiyi gitmedi. Sadece maçı değil aynı zamanda Drew Brees’i de kaybettiler.

Karşılaşmanın kırılma noktası ise kesinlikle Drew Brees’in sakatlanıp yerini Teddy Bridgewater’a bıraktığı andı. Maçın başlarında sakatlanan Brees çok fazla bir şey yapamadı fakat yerine giren Teddy Bridgewater’ın da etkisiz olması Saints’in o alıştığımız hücum gücüne yaklaşamamasına neden oldu. Maçı 17-30 pas isabeti ve 165 yard ile maçı tamamlayan Teddy Bridgewater konsantre olmakta çok sorun yaşadı. Sezon başında takımdan ayrılması gündemdeyken Miami Dolphins kendisine takımda starter olma vemişti. Fakat Teddy Bridgewater Saints’te bir yıl daha kalmayı ve yedek oturmayı tercih ederek Saints’in yedi milyon dolarlık teklifini kabul etmişti. Bu maç gösterd ki Teddy bu sezon oyuna gireceğine hiç inanmamış ve kendisini hiç hazır tutmamış. Birçok pozisyonda koşması gerekirken tereddüt yaşaması ve doğru pas opsiyonuna bir türlü karar verememesi Saints gibi bir takımın yedek oyun kurucusuna ve hatta Teddy Bridgewater’a yakışmayan hareketlerdi. Eğer 26 yaşındaki oyun kurucu böyle gitmeye devam ederse bu sezon Saints’in işi yaş…

Jared Goff ise bu sezon başında aldığı kontratın hakkını vererek oynadı diyebiliriz. Cooper Kupp’ın dönüşü ile birlikte elinde Kupp, Brandin Cooks ve Robert Woods gibi üç sağlam pas opsiyonu bulunan Goff maç içinde de liderlik anlamında da takımının yanında oldu. Maçı 19-28 pas tamamlama, bir TD pası ve 283 yard ile tamamlayan 24 yaşındaki oyun kurucu ayrıca bir pozisyonda da TD koşusu yaptı.

Diğer hücum performanslarına gelecek olursak, Saints bu maçta koşu oyunlarında da istediği koridorları bulamadı. Texans maçının etkili isimleri Latavius Murray ve Alvin Kamara toplam 20 denemede sadece 52 yard elde edebildiler. Pas oyunlarında ise yıldız receiver Michael Thomas 89 yardda kaldı. Kısacası Saints hücumu için çok kötü bir hücum performansıydı.

Rams hücumunda ise maçında adamı olarak kabul ettiğim Cooper Kupp fark yaratmayı başardı. Sakatlığını atlatan ve iyi bir sezon öncesi dönem geçirdiği görülen 26 yaşındaki receiver son çeyrekteki 66 yardlık reception’ı ile maçı koparan isim oldu. Ayrıca Kupp’ın geri dönüşü geçen sezonun MVP adayı Todd Gurley’in de yükünü hafifletti. Geçen sezonki sakatlığından dolayı sezon sonu performansı düşen ve playoff’larda takımını fiziken sahada olsa da yalnız bırakan Gurley, bu sezona biraz daha temkinli başladı. Geçen sezon Kupp’ın yokluğundan sonra iyice öne çıkan Brandin Cooks ise bu sene bıraktığı yerden devam ediyor. Maçın üçüncü çeyreğinin bitimine bir dakika kala endzone’da topla buluşan Cooks bu sezonki ilk TD’nını elde etti.

Savunma performanslarında ise, Rams savunması gerçekten çok iyi bir oyun ortaya koydu. Saints receiver’larına göz açtırmayan Rams secondary’si maçın kazanılmasında kritik isimdi. Rams savunma hattı ise Saints’in koşu oyunlarına izin vermeyerek Alvin Kamara’yı güzel durdurdu. Maç içinde bir pozisyonda sakatlanan Aaron Donald soyunma odasına gitti. Bir an Rams taraftarlarının yürekleri ağızlarına gelse de Donald tekrar sahaya döndü. Fakat bizim alıştığımız Aaron Donald değildi. Maç sonrasında ise Aaron Donald’ın gelecek haftaki Browns maçında oynayıp oynamayacağının henüz netleşmediği belirtildi. Umarız Rams, Donald’ı kaybetmez çünkü kendisinin yokluğunda Rams savunması bir ara bocaladı. Saints’te ise Cameron Jordan önce çıkan isimdi diyebiliriz. Hatta bir pozisyonda fumble return TD’ının hakem tarafından sayılmaması yine maçın skandal kararlarından biriydi. Gerçekten bir Rams – Saints maçında daha hakem kararları skandal olmayı başardı. Buradan da hakemleri tebrik edelim. Hakemler dışında da Saints secondary’si bana göre bu maçta da alarm verdi diyebilirim. Texans maçında son saniyede Watson’un iki güzel pasına engel olamayan secondary bu maçta da üçüncü çeyreğin ortasından sonra maçtan iyice koptu. Belki Saints’in hücum gücünün olmaması kendi savunmalarını baya yıprattı ama yaptıkları bir iki bireysel hata onlara pahalıya mal oldu.

Sonuç olarak iki takımın karşılıklı TD yapacağı bol skorlu bol heyecanlı bir maç beklerken sakatlıklarla ve skandal hakem kararlarıyla dolu bir maç izlemek açıkçası biraz üzdü. Rams yoluna 2-0 ile devam ederken, Saints içinse bu saatten sonra işin zor kısmı başladı. Ben Saints’in bir şekilde toparlanacağına ve Brees dönene kadar çok da kötü bir performans sergilemeyeceğine inanlardanım. Sonuçta ellerinde bir yıldız running back ve bir yıldız receiver var…

Haftanın Oyuncusu: David Quessenberry, OT – Tennessee Titans (Bir TD vs Indianapolis Colts)

İlk önce tanımayanlar için David Quessenberry, Tennessee Titans’ta bir O-Line oyuncusu. Neden bir O-Line oyuncusu haftanın oyuncusu derseniz hemen açıklayalım. David Quessenberry, Texans’ın 2013 NFL Draftı’nın altıncı tur seçimi. David, Houston Texans ile kariyerine başlamadan sezon öncesi hazırlık kamplarında bazı şikâyetlerle gittiği kulüp doktoru tarafından kendisine Hodgkin Dışı Lenfoma kanseri teşhisi koyuldu. Bu bir çeşit bağışıklık sistemi hastalığı ve hücrelerin anormal bir biçimde çoğalıp vücudu enfeksiyonlara karşı direncini düşüren hatta korumasını engelleyen bir hastalık. Texans ise doğal olarak David’i takımdan kesmek zorunda kaldı. Fakat David geçirdiği üç yıllık tedavi sonrası 2017 Nisan ayında temiz raporu alarak Amerikan futboluna Texans ile geri döndü. Lakin Texans ise David ile 2018 yılında yollarını ayırdı ve geçen yıl Eylül ayında Titans’ın yolunu tuttu. Titans ile bu sezon hazırlık kamplarına katılan 29 yaşındaki oyuncu kadroya girmeyi başardı ve bu haftaki Colts maçında endzone’daki bir pozisyonda lise günlerinde oynadığı tight end pozisyonunda konumlandı ve Marcus Mariota’nın pasını yakalayarak TD yaptı. Bu olayı maç içinde öğrendiğim için kendisini bu hafta haftanın oyuncusu yapmaya karar verdim. Buradan biz de NFLTR olarak kendisini tebrik ederek NFL’e tekrar hoş geldin diyelim.

Haftanın Hücum ve Savunma 11’İ

QBPatrick Mahomes (KAN)DEMyles Garret (CLE)
RBDalvin Cook (MIN)DTAdam Butler (NE)
WRJulio Jones (ATL)DTKenny Clark (GB)
WROdell Beckham Jr. (CLE)DERonald Blair (SF)
WRDemarcus Robinson (KAN)OLBJoe Schobert (CLE)
TEWill Dissly (SEA)ILBRoquan Smith (CHI)
LTAnthony Castonzo (IND)OLBJamie Collins (NE)
RTMitchell Schwartz (KAN)CBDarius Slay (DET)
LGDan Feeney (LAC)CBStephon Gilmore (NE)
RGGraham Glasgow (DET)SJordan Poyer (BUF)
CFrank Ragnow (DET)SJustin Simmons (DEN)

 

Gelecek Haftanın Maçları:

Cuma – 03.20:Tennessee TitansJacksonville Jaguars
Pazar – 20.00:Detroit LionsPhiladelphia Eagles
New York JetsNew England Patriots
Oakland RaidersMinnesota Vikings
Baltimore RavensKansas City Chiefs
Atlanta FalconsIndianapolis Colts
Denver BroncosGreen Bay Packers
Miami DolphinsDallas Cowboys
Cincinnati BengalsBuffalo Bills
Pazar – 23.05:New York GiantsTampa Bay Buccaneers
Carolina PanthersArizona Cardinals
Pazar – 23.25:Pittsburgh SteelersSan Francisco 49ers
New Orleason SaintsSeattle Seahawks
Houston TexansLos Angeles Chargers
Pazartesi – 03.20:Los Angeles RamsCleveland Browns
Salı – 03.15:Chicago BearsWashington Redskins

Gelecek haftanın maçlarına baktığımızda birbirinden güzel karşılaşmalar bizi bekliyor. Ayrıca bu hafta oyun kurucu olarak yeni isimleri de göreceğiz. New York Jets’te üçüncü oyun kurucu Luke Falk, New Orleans Saints’te Teddy Bridgewater, Pittsburgh Steelers’ta Mason Rudolph ve bir devrin sonunu getiren hamle olarak New York Giants’ta Daniel Jones bakalım neler yapacak, hep beraber izleyeceğiz.

Pazar günü 20.00 maçlarına baktığımızda ise Baltimore Ravens – Kansas City Chiefs karşılaşması öne çıkan maçlardan birisi. Lige iyi başlayan iki takımın mücadelesini izlemek güzel olabilir. Bir tarafta sezona muhteşem giren Lamar Jackson; diğer tarafta MVP Patrick Mahomes. Baltimore savunmasıyla bir adım önde gözükse de Chiefs’in hücumlarına dayanabilecek mi orasını maçta göreceğiz.

Pazar 23.00 seansında ise bizi New Orleans Saints – Seattle Seahawks maçı bekliyor. Her ne kadar Drew Brees sakatlanıp altı maç saha da olmasa da Saints’in hücum silahları yine maçta hazır olacak. Alvin Kamara, Jared Cook, Micheal Thomas, Latavius Murray ve Tre’Quan Smith gibi isimler rakip takım savunmaları için çok büyük tehdit. Teddy Bridgewater bu isimlere ayak uydurursa ortaya güzel işler çıkabilir. Diğer bir yandan Seattle ise ilk iki maçını zorlansa da kazanmayı bildi. Russel Wilson tam anlamıyla saha içi lideri durumunda ve takımı çok iyi yönlendiriyor. Çaylak D.K. Metcalf takıma çabuk ısındı. Chris Carson koşu oyunlarında takımın yükünü çekiyor. Kısacası bu iki takımın maçını izlemek güzel olur.

Son olarak prime time’da karşı karşıya gelecek olan Los Angeles Rams ve Cleveland Browns maçı kâğıt üzerinde bakıldığında bize çok şey vaat ediyor. Her iki tarafta da birinci sıra seçimi oyun kurucular var. Receiver’lar desek bir tarafta Cooper Kupp ve Brandon Cooks; bir tarafta Odell Beckham Jr. ve Jarvis Landry… Eğer iki takımda oynamayı düşünürse tadından yenmez bu maç. Lakin son zamanlarda özellikle büyük maçlarda takımların daha temkinli yaklaşması açıkçası biraz ürkütmüyor değil. Gece üçte kalkılıp izlenmeye değer mi derseniz bence değer…

Tüm NFL severlere iyi haftalar bol skorlu maçlar diliyorum.