Uzun bir aranın ardından Amerikan futbolu sezonu geri döndü ve ben de bir haftalık rötarla birlikte tekrar karşınızdayım. Bir 49ers taraftarı olarak son zamanlarda pek de alışık olmadığımız 2-0’lık başlangıcın ardından doğal olarak en çok üzerinde duracağım konu tabi ki San Francisco 49ers’ın performansı olacak. 1989 sonrasında ilk kez sezona iki deplasman galibiyetiyle başlayan 49ers, 1989 yılında bu başlangıç sonrasında sezonu 14-2 bitirip Super Bowl’u kazanmayı başarmıştı. İlk haftaki Tampa galibiyeti sonrası bu hafta da Bengals’ı 41-17 yenmeyi başaran 49ers, 2013 yılında 32 sayı farkla deplasmanda kazandığı Jaguars maçı sonrasındaki en yüksek sayı farklı deplasman galibiyetine ulaşmış oldu. Tevin Coleman’ın sakatlığına rağmen Breida ve Mostert ikilisiyle çok etkileyici bir koşu performansı sergileyen Niners, 2012’deki Bills galibiyeti sonrasında ulaştığı en yüksek toplam yarda (572 yard) ulaşmayı da başardı.

Geçtiğimiz sezon yaşadığı ACL sakatlığı sonrasında özellikle sezon öncesi gösterdiği kötü performanslarla adından söz ettiren, hatta antrenmanda üst üste beş kez interception attığı haberleri çıkan Jimmy Garoppolo’nun sezona nasıl gireceği 49ers’in sezonunu belirleyecek en önemli nokta olacaktı. İlk hafta Bucs karşısında idare eden bir oyun ortaya koyan Jimmy GQ, Bengals karşısında özellikle play action paslarda çok etkili oldu ve 49ers formasıyla ilk kez üç touchdown’lık bir maç çıkarmayı başardı. Geçen sezon ilk iki maçta yedi kez sack’e izin veren O-Line ünitesi bu sezonki maçlarda çok başarılı bir iş çıkararak sadece bir kez sack’e izin verdi.

İşin savunma kısmında ise özellikle koşu savunmasında takımdaki personel kalitesi artışı çok net bir biçimde etkisini gösterdi. Az öncede bahsettiğim gibi 49ers koşucuları 259 yard kazanırken, Bengals tarafında bu sayı sadece 25 yardda kaldı ve takımın en büyük sorunlarından olan açık alanda tackle kaçırma sorunu da gayet azalmış olarak göründü. Bu alandaki başarısıyla öne çıkan Fred Warner’ın yanına eklenen başarılı oyuncu Kwon Alexander’ın lige girdiğinden beri süregelen tackle kaçırma sorunu en çok merak edilen konular arasındaydı. 2015’te lige girdikten sonra 78 kez tackle kaçıran ve bu alanda ligin en kötüsü olmasa da en kötünün bir sıra altında bulunan Alexander’ın bu sorunu azalttığını da söyleyebiliriz. Geçtiğimiz sezon ilk iki hafta sonrasında 26 tackle kaçıran ve bu alanda ligin en kötüsü olan 49ers, bu sezon bu sayıyı 14’e düşürerek defanstaki gelişmeyi açık bir biçimde belli etmiş oldu. Lige 21 sene sonra ilk kez iki maçta da 30+ sayı bularak başlayan ve gelecek hafta evinde 1999’dan beri 49ers deplasmanlarında kazanamayan Steelers’ı ağırlayacak olan San Francisco, bu maçı kazanması halinde 1998 yılından sonra ilk kez sezona 3-0 başlamış olacak. Joe Staley’nin altı ila sekiz hafta sahalardan uzak kalacak olması iyi başlayan Niners hücumunu yavaşlatacak önemli bir unsur olacaktır ancak savunma üretimi bu seviyede devam ettiği takdirde Kyle Shanahan yönetimindeki 49ers’ın sezona 3-0 başlaması gayet olağan gözüküyor.

İlk iki haftada toplam 10 sayı üretip 102 sayı yiyen ve 1973 Saints sonrası bunu başaran ilk takım olan Miami Dolphins bu hızla devam ederse (tabi ki böyle olmayacak ama oldu farz ediyoruz), sezon sonunda -736 sayı farkıyla sezonu tamamlayacak. NFL tarihinde en kötü averaja sahip takım olan Baltimore Colts (-274 averaj) olduğunu düşünürsek, Dolphins’in bu olası -736 averajı 1899 yılında 150 maç oynayan ve -723 averajla sezonu tamamlayan Cleveland Spiders beyzbol takımını bile geride bırakacak…

Haftanın diğer ilginç olaylarına ve istatistiklerine bakacak olursak…

– Son iki sezon boyunca New York takımlarına ev sahipliği yapan MetLife stadında oynanan maçlarda Josh Allen’ın galibiyet sayısı, Eli Manning ve Sam Darnold ile aynı sayıda.

– Bu hafta 1-0 durumda olan Packers deplasmanında da vasat bir maç çıkaran Kirk Cousins, galibiyet durumunda olan takımlara karşı oynadığı maçlarda 5-26 durumuna geldi.

– Bu haftaki Panthers deplasmanında kazanmayı başaran Jameis Winston, 14 maçlık deplasman yenilgisi serisini noktaladı ve 4 Aralık 2016’dan sonra ilk kez bir deplasman maçından galibiyetle ayrıldı.

– İlk iki hafta oynanan maçlarda yedi touchdown’a ulaşan sadece iki isim var ve bu isimler haftaya karşılaşacak olan Mahomes ve Jackson.

– 2018 başlangıcı sonrasında Aaron Rodgers’ın en çok pas attığı hedefler: Davante Adams (115), saha dışı (61) ve Jimmy Graham (58).

– Bu sezona beş sack ile başlayan Myles Garrett öncesinde sezona iki maçta beş sack ile başlayan son isim bunu 2012 yılında başaran Clay Matthews’du.

– Patrick Mahomes, Joe Montana’nın kariyerindeki 4+ TD yaptığı maç sayısına sadece 19 maçta ulaşmayı başardı.

– Maç boyunca elde ettiği 93 toplam yarda karşılık New England Patriots savunması sadece Interceptionlardan 123 yard bulmayı başardı.

– Cam Newton başladığı son sekiz maçtan da mağlubiyetle ayrıldı. Cam aynı zamanda kariyerinde oynadığı 125 maçta sadece iki kez negatif ve sıfır koşu yardıyla oynadı ve bu iki maç oynadığı son iki maç…

– 2017 yılından sonra New York Giants’ın galibiyet/mağlubiyet rekoru bu yıllar arasında 0-16 sezon geçirmiş Browns’tan daha kötü durumda.

– Buffalo Bills, 2006 yılından sonra aynı sahada üst üste iki deplasman maçından galibiyetle ayrılan ilk takım oldu.

– Minkah Fitzpatrick’i birinci tur draft hakkı karşılığında kadrosuna katan Steelers’ın 1968 yılından beri her sene ilk tur seçimi yapma serisi 2020 NFL Draftı’yla birlikte (takas yapmazlarsa) sona erecek.

– Yaptığı TD ile birlikte Julio Jones, Falcons tarihinin en çok pas yakalama yardı kazanan ismi oldu.

– Bu sezona 2-0 ile giriş yapan Cowboys’un son kez 2-0 başladığı sezon 4-12 olarak sonuçlanmıştı.

– NFL’de Eli veya Big Ben’in starter olmadığı son hafta 19 Eylül 2004’teki sezonun ikinci haftasıydı.

– Saquon Barkley’nin koşu başına kazandığı yard sayısı tam 7.8.

– Ryan Fitzpatrick tam sekiz farklı NFL takımıyla interception atarak bir NFL rekoruna imza attı.

Haftanın “Gereksiz Fact”i:

Washington State ile benim gibi kolej izleyicilerinin gönlünde taht kuran ve maç başına kazandığı yardlarda ülkenin zirvesinde bulunan; hatta isminin dedesi tarafından az daha Beowulf koyulacağını söyleyen Jags QB’si Gardner Minshew II’nin babasının veya dedesinin adı Gardner değildir. Ancak buna rağmen isminin sonunda “II” (2) vardır.

Bu gereksiz ve saça sapan bilgi sonrası bir dahaki yazıda görüşmek üzere herkese iyi haftalar diliyorum…