Haftalık’ın bir başka bölümünden daha merhabalar sayın NFLTR okurları… NFL normal sezonda dördüncü hafta maçları geride kalırken bir hayli ilginç sonuçlarla karşılaştığımızı söyleyebilirim. Favori sayabileceğimiz takımların aldığı mağlubiyetler, maşallah dediğimiz takımların farklı sonuçlarla kaybetmesi ve favori takımların kazanırken zorlanmaları bu hafta dikkat çekti.

Beni şaşırtan ilk sonuç Perşembe gecesi yaşandı. Philadelphia Eagles, bu sezon ligin en iyi savunmaları arasında gösterilen ve her maçtan sonra tebrikleri toplayan Packers’ı deplasmanda 34-27 yenmeyi başardı. Pazar günü 20.00 maçlarında ise Patriots, Buffalo deplasmanında olağanüstü bir savunma performansıyla galip gelmeyi başardı. Fakat Patriots hücumu bu maçta tökezlediğini söyleyebilirim. Özellikle son çeyrekte Patriots sadece dört kere hücum şansı elde etti ve bunun üç tanesi punt ile sonuçlandı. Neyse ki savunmaları kendilerini kurtardı. Ayrıca Josh Allen’ın sakatlanıp oyundan çıkması Patriots için büyük şanstı. Yine bir Pazar 20.00 maçı olan Kansas City Chiefs – Detroit Lions karşılaşması ise bir hayli ilginçti. Fumble’ların havada uçuştuğu karşılaşma da Chiefs, Lions’ı son iki dakikaya 30-27 geride girmesine rağmen 34-30 yenmeyi başardı.

En şaşırtıcı sonuç ise Pazar günü 23.00 maçlarından birinde Tampa Bay Buccaneers ile Los Angeles Rams karşılaşmasında yaşandı. Herkesin rahat kazanır dediği Rams, kendi evinde Tampa Bay karşısında 55-40 gibi farklı bir skorla mağlup oldu. Tampa için bu 55 sayı ise kulüp rekoru olarak tarihe geçti. Bu kadar keyifli olabileceği aklımın ucundan geçmeyen karşılaşma için sezonun şu ana kadar ki en güzel maçı olduğunu söylersem umarım yanılmam. Baştan sonra heyecan fırtınasıyla geçen maçta Rams’in yaptığı hatalar, Jameis Winston’un oynadığı güzel oyun kesinlikle izlenmeye değerdi.

Haftanın diğer karşılaşmalarında ise yeni oyun kurucusu Daniel Jones önderliğindeki Giants sezondaki ikinci galibiyetini Redskins’e karşı aldı. Ayrıca Redskins’te de çaylak oyun kurucu Dwayne Haskins, Case Keenum’un yerine oyuna girdi. Oakland Raiders’ın Colts’a karşı 31-24 galip geldiği karşılaşmada Josh Jacobs 79 koşu yardı elde ederek ilk dört maçında toplam 307 rushing yard’a ulaştı ve bu alanda Raiders tarihine geçti. Panthers, Kyle Allen ile ikinci kez kazandı. Browns ise bu sezonki ikinci galibiyetini deplasmanda Ravens’a karşı aldı ve 1994’ten sonra üst üste iki deplasman maçını kazandı. Larry Fitzgerald ise Cardinals’ın Seattle 27-10 kaybettiği maçta NFL tarihinin en çok ikinci pas yakalayan ismi oldu. Jaguars’ta Fournette elde ettiği 225 rushing yard ile kariyer rekoru kırdı. Steelers ise üst üste 17 defa pazartesi gecesi evinde oynadığı maçı kazanarak bu alandaki istatistiğini geliştirdi. Son olarak Chicago savunması ile ön plana çıktığı maçta Vikings’i sadece altı sayıda tutarak kazandı fakat Trusbisky sakatlanarak oyuna devam edemedi.

Haftanın Olayı: Kask Kaska Darbeler

Haftalık’ta bu hafta yapmaya başladığım bölüm olan haftanın olayı kısmında da hafta boyunca gerçekleşen olaylardan en önemlisi olarak kabul ettiğim bir konuyu sizlere sunacağım. Fakat başta söylemeliyim ki bu alanda mümkün oldukça saha içinde kalmayı tercih etmeye çalışacağım.

Haftanın olayı olarak sayısı bir hayli artan “helmet to helmet” olarak adlandırılan rakip oyuncunun kaskına yapılan ciddi müdahaleleri ele almamız gerektiğine inanıyorum. İlk olarak Perşembe gecesi Green Bay Packers – Philadelphia Eagles maçında Packers running back’i Jamal Williams’ın kaskına sertçe vuran Eagles savunma oyuncusu Derek Barnett ile olaylar başladı. Ardından Patriots – Bills maçında Patriots savunma oyuncusu Jonathan Jones’un Bills oyun kurucusu Josh Allen’a yaptığı bu hareket Allen’ın maça devam edememesine neden oldu. Tampa Bay Buccaneers O-Line oyuncusu Donovan Smith’in Rams cornerback’i Marcus Peters’a yaptığı bu harekete ise yorum yapmazsam iyi olacak. Son olarak tabii ki de son olarak Raiders savunma oyuncusu ve sicili bir hayli kabarık olan Vontaze Burfict’in yaptığı şu futbolla alakası olmayan müdahale bu haftaki maçları izlerken korkutan anlardı.

Şu ana kadar bu yapılan sertçe müdahalelerden sadece Raiders savunma oyuncusu Vontaze Burfict’in sezon boyu men edilmesi dışında diğer oyunculara herhangi bir ciddi ceza gelmedi. Umarım siz okurlar bu yazıyı okuyana kadar bu isimlere ciddi cezalar gelmiş olur. Yoksa bu işin sonu sahada bir oyuncunun çok ciddi şekilde yaralanmasına ve hatta hayatını kaybetmesine yol açabilir. Buradaki cezaların para veya birkaç maç cezayla geçiştirilmesi de yine bu tarz hareketleri sahada görmemize neden olacaktır çünkü sahada rakibine ciddi anlamda zarar vermek isteyen isimler, bu oyuna bambaşka bir gözle baktığı için yaptıklarını çok güzel bir hareket olduğunu düşünüyorlar. O yüzden şahsi fikrim futbolla alakası olmayan hatta ölümcül olabilecek bu müdahaleleri yapan oyuncuların sözleşmelerinin feshedilmesi ve bir daha herhangi bir şekilde futbola dönmemelerinin sağlanması. Bu, sahadaki oyuncuların sağlığı ve can güvenliği açısından yerinde bir hamle olacaktır.

Haftanın Maçı: Dallas Cowboys: 10 – New Orleans Saints: 12

Maçın Adamı: Michael Thomas (WR) (9-9 Pas Yakalama, 95 Yard)

Haftanın maçına geçecek olursak Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gece saat 03.15 oynanan maçta New Orleans Saints, Dallas Cowboys’u 12-10 yenerek üst üste iki zorlu maçtan da galip gelmesini bildi ve Saints 1998 yılından sonra ilk defa bir maçı TD yapmadan kazandı. Maça damga vuran ise Saints’in yaptığı mükemmel savunma oldu. Ne Cowboys running back’i Ezekiel Elliot’a koşu alanı veren ne de wide receiver Amari Cooper’a pas yakalama izni veren Saints savunması bu hafta çok önemli bir maçta önemli bir işe imza attı. Sakatlığı devam eden Drew Brees elindeki sargıyla maçı kenardan takip etti ve maçın bitimiyle birlikte sahaya girerek galibiyeti kutladı.

Saints cephesi için maça bakacak olursak, Teddy Bridgewater beş kere sack oldu. Birçok pozisyonda koşayım mı pas atayım mı derken bir anda üzerine gelen Cowboys pass rusher’larının altında kalan Bridgewater, maçı 23-30 pas isabeti, 193 yard, bir interception ve biraz önce söylediğim gibi beş sack ile maçı tamamladı. Maç içindeki performansını hiç beğenmediğim Teddy için pek bir şey söylemeyeceğim,  umarım Brees dönene kadar kalan maçlarda da bu şekilde idare eder.

Maçın yıldızı olarak seçtiğim Michael Thomas ise bu kısır maçta üst düzey bir performans sergiledi. Karşılaşmayı 9-9 pas yakalama, 95 yard ile tamamlayan yıldız receiver bu maçta takımı taşıyan isimlerden biri oldu. Kritik anlarda sahneye çıkması ve takımına aldırdığı üç tane first down ile galibiyette önemli rol oynadı. Brees’in yokluğunda Thomas’ın bu şekilde sorumluluk alması onu bir adım daha öne çıkaran özellik olduğunu söyleyebilirim.

Koşu oyunlarında ise Alvin Kamara elde ettiği 69 yard ile bir bakıma Teddy Bridgewater’ın elini rahatladı. Cowboys’un sağlam linebacker’larının arasından yıkılmadan koşması, yeri geldiğinde receiver gibi top yakalaması… Alvin Kamara daha ne yapsın… Kısacası Brees’in yokluğunda takımda en fazla sorumluluk alan yeri geldiğinde de lider gibi davranan isim olarak 24 yaşındaki oyuncuyu söylersek yanılmayız.

Gelelim maçın benim için asıl kahramanı olan Saints savunmasına. Kimden başlasam bilemedim açıkçası. Ezekiel Elliot’u 18 top taşımada sadece 35 yard’da tutan savunma hattını mı anlatsam yoksa 5-8 pas yakalama ve 48 yard’da kalan Amari Cooper’ı mükemmel şekilde engelleyen secondary’i mi anlatsam ya da Cowboys hücum oyuncularını iki kere fumble’a zorlayan Vonn Bell ve A.J. Klein’den mi bahsetsem bilemedim. Kısacası olağanüstü bu savunma performansı Saints’e galibiyeti getirdi. Son olarak değinmek istediğim isim ise cornerback Marshon Lattimore. Maç içinde Amari Cooper’a karşı mükemmel oynayan 23 yaşındaki oyuncu bu savunmayı yaparken neredeyse hiç sarı bayrak almaması da kendisi için savunmanın yıldız ismi dememe neden oldu.

Cowboys cephesi ise ilk üç maçındaki etkili hücum performansına karşın bu maçta tutuk kaldı. Maçın tek TD’nını yapmalarına rağmen genel olarak savunmayı bir türlü aşamayan Cowboys hücumu bu maç sınıfta kaldı. Tabii bu performans acaba Cowboys’un oynadığı ilk üç nispeten maç biraz kolay olduğu için bizleri yanılttı mı sorusunu akıllara getirdi. Ancak ben öyle olduğunu düşünmüyorum. Bireysel anlamda yıldız isimleri olan, takım anlamında da onları bir araya getiren genç bir hücum koordinatörüne ve franchise oyun kurucuya sahip olan Cowboys hücumunun oynadığı bir kötü maçla hemen yargılanması biraz insafsızca olur. Gelecek haftalarda daha da toparlanacaklarına ve büyük maçlarda da etkili bir oyun koyacaklarına inanıyorum.

Cowboys savunması ise hücumun aksine daha iyi bir performans sergiledi. Başlarda da yazdığım gibi Saints hücumuna hiç TD imkânı vermeyen Cowboys savunması bu maçta toplam 36 dakika sahada kalması onları yıprattı. Ancak genel anlamda iyi olduklarını söyleyebilirim. Maç başında Alvin Kamara’yı durdurmayı başardılar. Saints’in redzone’daki pozisyonlarında ne receiver’lara boş alan ne kadar running back’lere koşu imkânı verdiler. Kısacası Cowboys’un en sağlam yerinin bu maçı kaybetse de savunmasıydı. Daha derli toplu bir hücum olursa savunma da mutlaka üstüne düşen görevi yerine getirecektir.

Son olarak Saints, Seattle maçından sonra çok kritik bir galibiyet alarak yolunda 3-1 ile devam etti ve Brees’in dönmesine de üç haftalık bir süreç kalmış oldu. Kalan üç maçtan en az iki galibiyet çıkarabileceklerine inanıyorum. Cowboys içinse bu sezonki ilk mağlubiyet oldu. Sekizinci haftadaki bay haftasına kadar üç önemli maça çıkacak olan (sırasıyla Packers, Jets, Eagles) mavi beyazlı ekip için kritik bir süreç başlamış oldu.

Haftanın Oyuncusu: Jameis Winston(QB) (28-41 pas isabeti, 385 yard, dört TD pası, bir INT, iki Sack)

Oyun kuruculara fısıldayan koç olarak bilinen Bruce Arians’ın elinde ilk sıra seçilmesinin hakkını vererek oynayan Jameis Winston, Rams karşısında olağanüstü bir performans sergileyerek takımının galibiyetinde çok önemli bir rol oynadı. Son birkaç sezondur eleştirilen ve bir türlü potansiyelini gösteremeyen Winston adeta Arians’ın elinde bu sezon bambaşka bir isim olarak karşımıza çıktı. Bruce Arians ise verdiği açıklama da Jameis Winston’a performansının devam etmesi gerektiğini ve sahada korkusuzca oynamasını istediğini belirtti ve Winston’a “Endişelenme sadece pas at” demesi Winston’a ne kadar güvendiğini göstermiş oldu. İlk dört maçta 87-139 pas isabeti, 1167 passing yard ve dokuz TD ile oynayan 25 yaşındaki oyun kurucu bu sene Bruce Arians ile birlikte kariyer rekorunu kıracağı bir sezon geçirirse hiç şaşırmamak lazım. Buradan da kendisini kutlayarak başarılarının devamını dileyelim.

Haftanın Hücum ve Savunma 11’İ

QBJameis Winston (TAM)DEJadeveon Clowney (SEA)
RBNick Chubb (CLE)DTNicky Williams (CHI)
WRChris Goodwin (TAM)DTMalcolm Brown (NOR)
WRKenny Galloday (DET)DEDerek Barnett (PHI)
WRA.J. Brown (TEN)LBShaquil Barret (TAM)
TEZach Ertz (PHI)LBNick Kwiatoski (CHI)
LTCharles Leno Jr. (CHI)LBKhalil Mack (CHI)
RTMatt Feiler (PIT)CBMarshon Lattimore (NOR)
RGGraham Glasgow (DET)CBJanoris Jenkins (NYG)
LGQuenton Nelson (IND)SVonn Bell(NOR)
CRodney Hudson (OAK)SMarcus Williams (NOR)

Gelecek Haftanın Maçları:

Cuma – 03.20Los Angeles RamsSeattle Seahawks
Pazar – 20.00New England PatriotsWashington Redskins
Buffalo BillsTennessee Titans
Baltimore RavensPittsburgh Steelers
New York JetsPhiladelphia Eagles
Chicago BearsOakland Raiders
Minnesota VikingsNew York Giants
Tampa Bay BuccaneersNew Orleans Saints
Atlanta FalconsHouston Texans
Arizona CardinalsCincinnati Bengals
Jacksonville JaguarsCarolina Panthers
Pazar – 23.05Denver BroncosLos Angeles Chargers
Pazar – 23.25Green Bay PackersDallas Cowboys
Pazartesi – 03.20Indianapolis ColtsKansas City Chiefs
Salı – 03.15Cleveland BrownsSan Francisco 49ers

Gelecek haftanın maçlarına şöyle bir göz atacak olursak ilk olarak Perşembe gecesini Cuma sabahına bağlayan gece saat 03.20’de uykusuz kalmamıza neden olacak Los Angeles Rams – Seattle Seahawks maçı bizi bekliyor. NFC Batı’nın kaderini belirleyecek maçta bir tarafta geçen hafta aldığı ağır mağlubiyetin yaralarını sarmaya çalışan diğer tarafta ise seri galibiyetler ile yoluna devam etmek isteyen iki favori takımın mücadelesi haftaya güzel bir başlangıç olacaktır. Bu maç özelinde iki takımında merak ettiğim noktası koşucuları olacak. Bir tarafta sezona tutuk başlayan Todd Gurley diğer tarafta bu sezon beklentilerin biraz daha yüksek olduğu fakat bir türlü o patlamayı gösteremeyen Chris Carson ki bence bu isim maçın kilit isimleri olabilirler. Receiver’larda ise kâğıt üzerinde Rams’ı bir adım daha önde görüyorum. Savunmada Rams savunmasını Saints ve Browns maçlarında beğenenlerdendim fakat son oynanan Tampa maçı biraz soru işareti oldu. Seattle savunması ise bu sene biraz tökezlese de bu maça farklı hazırlanacaklarına inanıyorum.

Pazar 20 maçlarında ise Jacksonville Jaguars – Carolina Panthers ve Tampa Bay Bucaneers – New Orleans Saints maçı izlenebilecek maçlar arasında. Pazar günü 23.25 maçlarında ise Packers – Cowboys karşılaşması bu haftaki iki numaralı maç olarak izlenmesi gerektiğini düşünüyorum. İki tarafta geçen haftayı mağlup kapattığı için galibiyetten başka hedefi olmayan bu iki takımdan da güzel futbol bekliyorum.

Son olarak Pazartesi gecesini Salı sabahına bağlayan akşam San Francisco 49ers, Cleveland Browns’u ağırlayacak. Bu maçta da 49ers’ın favori olduğunu düşünüyorum ama Browns’un Baltimore karşısındaki oyunu ve Nick Chubb’ın performansı her an ibreleri Browns lehine çevirebilir…

Miami Dolphins Köşesi

Geçtiğimiz hafta Miami, Los Angeles Chargers’a 30-10 kaybetti ve bu sezonki dördüncü maçında da mağlubiyetle ayrıldı. Josh Rosen bu sezon ikinci kez starter olarak sahaya çıktı ve DeVante Parker’a attığı TD pasıyla birlikte bu sezon Miami’yi dört dakika olsa da maçı önde götürmesine neden oldu.

Maçla ilgili söylenebilecek pek bir şey yok açıkçası. Chargers doğal olarak maçın hâkimiydi. İlk yarıda özellikle hücumda biraz sorun yaşadıklarını belirtmek gerek. Fakat ikinci yarıda çok üstün bir oyun ortaya koyarak maçı rahat kazandılar ve biraz rahat nefes aldılar. Ayrıca Chargers’ta Melvin Gordon bu maçta yedekler arasındaydı…

Miami’ye dönecek olursak Rosen’ın oyununu beğendiğimi söyleyebilirim. Starter olması bir şeyleri değiştirmiş gibi gözüküyor. Draft edilmemiş çaylak WR Preston Williams ise şaşırtmaya devam ediyor. Özellikle Rosen ile sezon başındaki hazırlık maçlarından itibaren ciddi bir uyum yakalayan Preston Williams, maç içinde Rosen’ın aradığı isimlerin başında geliyor. Koşucularda ise bu sene Kenyan Drake’in performansı gerçekten çok kötü. O kısımda koç Flores bence önümüzdeki maçlarda Ballage’a daha fazla şans vermeli…

Savunmada ise bence Dolphins sanıldığı kadar kötü bir oyun oynamıyor. Bu maçta da Chargers’ı ilk yarıda 10 sayıda tutmayı başardılar. Takıma yeni katılan Taco Charlton bu bir sack yaparak bu takımda iyi olacağını bize gösterdi. Yapılanma sürecindeki Miami için Taco Charlton bu yolda elde edilen en iyi parça diyebilirim. Ayrıca kendisinin iki QB hit’i de bulunduğunu ve bu alanda Miami savunmasında tek olduğunu belirtmek isterim…

Gelecek hafta maç yapmayacak olan Miami Dolphins’in ilerleyen haftalardaki dört maçına baktığımızda sırasıyla Redskins, Buffalo, Pittsburgh ve Jets ile oynayacak. Takımın dört maçtan bir galibiyet çıkarabileceğine inanıyorum…