NFL normal sezonunun son maçlarının oynanacağı Aralık ayına girdiğimiz şu günlerde lig bir hayli zevkli olmaya devam ediyor. Ligdeki tek galibiyetsiz takım Cincinnati Bengals’ın galibiyetle tanışması, haftalarca sıralamada birinci ve ikinci olan New England Patriots ve San Francisco 49ers’ın aynı haftada yenilmesi, Seattle Seahawks’ın NFC Batı’yı ele geçirmesi ve Baltimore Ravens’ın AFC konferansında zirveye tırmanması bu hafta akılda kalan olaylardı.

Sıralamamızda ise, bu hafta ilk defa ilk beş dışında kalan New England Patriots’un yanında, ilk defa ilk on içinde yer alan bir Tennessee Titans görüyoruz. Öte yandan Oakland Raiders ve Indianapolis Colts düşüşlerine devam ettiler. Altı hafta sonra sonunculuktan kurtulan Cincinnati Bengals’ın bıraktığı yeri ise dolduran yeni bir takımımız var…

1- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 10-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1

Üç hafta önce aldığı liderliği çok seven Baltimore Ravens, 49ers karşısında aldığı önemli galibiyetle yerini korumayı başardı. Sezonun üçüncü haftasındaki Kansas City Chiefs mağlubiyetinden sonra büyük maçları hiç kaybetmeyen ve her hafta takım olma konusunda daha da iyiye giden Ravens’ın yolu şu an Super Bowl yolu olarak gözüküyor. Ancak bu başarı da Lamar Jackson ön plana çıksa da head koç John Harbaugh’nun payı da azımsanmamalı. 57 yaşındaki çalıştırıcı bu sezon takımını çok güzel yönetti. Bu performans John Harbaugh’a ödül getirebilir.

2- Seattle Seahawks (NFC Batı, 10-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4

Ve sonunda… Haftalardır takibi sürdürdüğü hatta yaklaşık üç hafta önce mağlup ettiği San Francisco 49ers’ı geçmeyi başaran Seattle Seahawks, NFC Batı’da liderlik koltuğuna oturmayı başardı. Fakat hiçbir şey bitmiş değil, aksine her şey yeni başlıyor. Son haftalarda toparlanan savunmanın kalan maçlarda da bu şekilde oynaması onlar için kilit nokta olacak. Hücumda ise Rashaad Penny, Vikings maçında iyi işler yaptı ve son iki maçtır Chris Carson ile iyice top paylaşmaya başladı. Penny’nin de hücuma çeşitlilik katması Russell Wilson’un da işine gelir.

3- San Francisco 49ers (NFC Batı, 10-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2

Bu sezonki ikinci mağlubiyetini de son saniyede yediği alan golüyle alan San Francisco 49ers’ta savunmaları bildiğimiz gibi yine üst seviye. Kwon Alexander’ın yokluğunu şu ana kadar hiç hissetmediler. Fakat Jimmy Garoppolo’nun varlığını baya hissettiler. Kritik maçlarda süreli bir şeyler beklenen Jimmy G, ciddi anlamında takımına maç kazandırması gerekiyor.

4- Houston Texans (AFC Güney, 8-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5

Deshaun Watson’ın ön plana çıktığı maçta Houston Texans, New England Patriots’u mağlup ederek playoff yolunda ciddi bir adım atarken aynı zamanda iki hafta önce Baltimore Ravens karşısında kaybettikleri gururu yeniden kazandılar. Will Fuller iyileştikten sonra hücumda çeşitliliği artan Texans’ın sezon başından beri sıkıntılı olan savunması ise son iki maçtır güzel işler çıkardı. Tampa Bay Buccaneers tarafından serbest bırakılan 2016 yılının ilk tur seçimi olan Vernon Hargreaves’i takıma katmaları da secondary adına güzel bir hamle. Savunma bu oyununu sürdürürse Texans çok tehlikeli bir takım haline dönüşür.  

5- New Orleans Saints (NFC Güney, 10-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6

Atlanta Falcons galibiyeti ile NFC Güney’i üç sene üst üste kazanan New Orleans Saints, artık playoff’larda ev sahibi olmanın hesaplarını yapmaya başladı. Tam da bu noktada gelecek hafta San Francisco 49ers karşısına çıkacak olan Saints, bakalım ligin en iyi iki savunmasından biri olan takıma karşı neler yapacak. Her ne kadar Drew Brees, Alvin Kamara ve Micheal Thomas desek bile Saints hücum anlamında bu yıl bizi baya bir düşündürdüğünü de söylemeden geçemeyeceğim.

6- New England Patriots (AFC Doğu, 10-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3

New England Patriots adına hücumdaki eksiklik Houston Texans mağlubiyeti ile artık iyice belli oldu. Geçtiğimiz maçlarda da bu sıkıntı gözle görülebiliyordu fakat Tom Brady bir şekilde bu açığı kapatmayı başarıyordu. Lakin bu sefer olmadı. Aldıkları bu mağlubiyetle konferansı kaybedip, Buffalo Bills ile de aralarındaki farkın bir galibiyete inmesine sebep oldular. Şimdi önlerinde Kansas City Chiefs var. Neyse ki kendi evlerinde bu sezon hiç maç kaybetmediler.

7- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 9-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8

San Francisco 49ers karşısında hücumda epey bir tökezleyen Aaron Rodgers ve arkadaşları beklendiği üzere New York Giants’ı rahat mağlup etti. Aaron Rodgers bu sezon üçüncü defa üç veya üzeri TD pası atmayı başarırken, Allen Lazard 103 yard pas tutarak öne çıktı. Kalan maçlara baktığımızda da Green Bay Packers’ın en zorlu maçı on altıncı haftadaki Minnesota Vikings karşılaşması gözüküyor ama bizim bildiğimiz Packers’ın o haftaya kadar işi bitirmesi gerekiyor.

8- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 8-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9

Son oynanan Oakland Raiders maçını kazanıp AFC Batı’da artık rahatlayan Kansas City Chiefs’te sakatlığın etkilerini tamamen atlatan Patrick Mahomes daha hazır gözüktü. Son haftalarda ise savunma biraz daha toparladığını söyleyebiliriz. Tüm bu pozitif olayların ligin en kritik döneminde gelmesi Chiefs adına sevindirici olaylar. Önlerindeki New England Patriots sınavını da verebilirlerse tamamdır bu iş.

9- Buffalo Bills (AFC Doğu, 9-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10

Tamam artık Josh Allen ve Buffalo Bills oldu. Head koç Sean McDermott’ın mükemmel işler yaptığı takımı, Dallas Cowboys karşısında aldığı büyük zaferle NFL’de güç gösterisi yaptı. Hatta daha da ileri giderek, New England Patriots’un yıllardır AFC Doğu’da süregelen hegemonyasına da son vermeye çok yaklaştılar. Şimdi önlerinde bu sezon büyük takımların bir türlü durduramadığı Lamar Jackson’ın Baltimore Ravens’ı var. Buffalo Bills belki de yıllardaki en ciddi maçına çıkacak.

10- Tennessee Titans (AFC Güney, 7-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11

Son haftaların dikkat çeken takımı olan Tennessee Titans, belki de sezonun en kritik maçlarından birine o kadar tutuk başladı ki, kaybetmesi an meselesiydi. Fakat Kansas City Chiefs karşısında son saniyedeki alan golünü bloklayan özel takım bu maçta da bir blok daha yaparak Titans’ı hareketlendirdiler. İkinci yarıda sağ kulvardan gelen Arap atı gibi açılan Titans hücumu, Derrick Henry’nin de üstün performansıyla maçı kazandı ve AFC konferansında iddialı bir konuma geldiler. Lakin önlerinde sırasıyla Raiders, Texans, Saints ve Texans maçları olacak. Dört maç, dört final… Hadi bakalım Ryan Tannnehill….

11- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 8-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7

Bu sezon iki kere Green Bay Packers’ı yakalama fırsatını harcayan Minnesota Vikings, son oynanan Seattle Seahawks maçında da özellikle hücumda hiç iyi değillerdi. Üstüne üstlük bu sezonun yıldız ismi olan Dalvin Cook’ta maçı sakatlandığı için tamamlayamadı. Eğer Dalvin Cook kalan maçları kaçırırsa o zaman Kirk Cousins’ın işi yaş. Çünkü bu süreçte Kirk Cousins iyi bir performans gösterirken, Dalvin Cook’un da bunda emeği baya çoktu.

12- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 7-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16

Mason Rudolph ile playoff yarışına ortak olan Pittsburgh Steelers’ta geçtiğimiz hafta Mike Tomlin çaylak oyun kurucuyu yedeğe çektiğini açıklamıştı. Yerine starter olan Delvin Hodges ise Steelers’ta starter olduğu ikinci maçından da galibiyet almayı başardı (Daha önce Mason Rudolph sakatlandığı haftada starter olmuştu). Ancak bu takımı buraya getiren isim kesinlikle head koç Mike Tomlin. Yaptığı iş takdiri hak ediyor. Takımın savunması hiçbir zaman düzenden kopmadı ve JuJu, James Conner ve Maurkice Pouncey gibi isimlerin yokluğunda bile skor üretebiliyorlar. Pittsburgh Steelers için bu sezondan güzel bir hikâye çıkar.

13- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 6-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14

Dallas Cowboys gerçekten playoff yapmak istiyor mu acaba? Bence hiç öyle gözükmüyor. Ardı ardına gelen mağlubiyetler, oyuncuların reaksiyon verememesi, takım sahibi Jerry Jones’a her maç sonu head koç Jason Garrett’ın durumunun sorulması… Dallas Cowboys kazanmaktan başka her şeyi düşünüyor.

14- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 5-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13

Philadelphia Eagles, Miami Dolphins mağlubiyeti ile öyle bir konuma geldi ki şu an Washington Redskins ile sadece iki galibiyet farkları bulunuyor. NFC Doğu liderliği için ellerine geçen tüm fırsatları buruşturup çöpe attılar. Özellikle Carson Wentz hiç mi hiç umut vermiyor. Diyecek bir şey yok daha fazla.

15- Los Angeles Rams (NFC Batı, 7-5) Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18

Bu sezonki performansıyla herkesi hayal kırıklığına uğratan Los Angeles Rams, belki de ikinci haftadaki New Orleans Saints maçından beri en iyi oyununu oynayarak Arizona Cardinals’ı farklı mağlup etti. Hem hücumda hem de savunma da oyuna ağırlığını koyan Ramsli oyuncular bundan önceki maçlarda neden böyle oynamadılar sorusu da akıllara gelmiyor değil.

16- Oakland Raiders (AFC Batı, 6-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15

Oakland Raiders, eğer şu son iki maçını kazansaydı şimdiden Ocak ayı için hesaplara başlayabilirdi. Tabii bu son iki mağlubiyetten biri deplasmanda ligin en kaliteli takımlarından Kansas City Chiefs karşısında olsa da hücum anlamında maç içinde kalamayışları biraz düşündürdü. Fakat savunma da Patrick Mahomes’u 175 yardda tutup, bu sezon sekiz maçta rakiplerini 100 koşu yardı altında tutmayı başardılar. Şu savunmadaki istikrarı hücumda da görmek isteriz.

17- Chicago Bears (NFC Kuzey, 6-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19

Şükran Günü’nde oynanan Detroit Lions maçında bu sezon ilk defa 300 pas yardını geçmeye başaran Mitch Trubisky aynı zamanda son dört maçta da sekiz TD pası attı. Bu süreçte Chicago Bears ise oynadığı son dört maçtan üç galibiyet almış alıp mağlubiyet ve galibiyet sayılarını eşitledi. Kazanılan maçlarda hücum oyuncuları da üzerlerindeki pası attılar. Sezonun son bölümüne iyi giren Bears, bakalım finali de güzel yapabilecek mi?

18- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 5-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12

Pittsburgh Steelers karşında alınan mağlubiyet playoff umutlarının tükendiğine dair bir işaretti Cleveland Browns için. Bu sezon, geçmişteki sezonlardan bile daha büyük hayal kırıklığıydı. Head koç Freddie Kitchens ağır şekilde sınıfta kaldı ve bence bu takımın bir yılını heba etti.

19- Carolina Panthers (NFC Güney, 5-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17

Cam Newton olmadan öyle ya da böyle idare ediyor dediğimiz Carolina Panthers artık idare de edemiyor. Son dört maçını kaybeden ve Washington Redskins gibi zayıf bir rakibe 14-0’dan maç veren Panthers’ta fatura dokuz yıldır takımın başında olan ve 2015’te Super Bowl oynatan Ron Rivera’ya kesildi. Acaba Cam Newton futbolu bırakıp head koç olur mu dersiniz?

20- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 5-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23

Bu sezon ilk kez iki maç üst üste kazanan Tampa Bay Buccaneers’ta ligin en çok interception atan oyuncusu olan Jameis Winston, uzun bir aradan sonra sıfır interception ile maçı tamamladı. Ayrıca iki maçta rakip oyun kurucuları toplam 11 kere sack yapmayı başaran savunma ise beklenmedik şekilde iyi bir performans ortaya koyarak oynuyor. Özellikle çaylak Devin White oynadığı oyunla göz dolduruyor. Kayıp sezonda böyle güzellikler görmek Tampa Bay adına gelecek için umut verici.

21- Indianapolis Colts (AFC Güney, 6-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20

Burası güç sıralaması, bir mağlubiyetten sonra bile birkaç sıra birden düşülebilen yerde, Indianapolis Colts oynadığı son beş maçın dördünü kaybetti ve buralara kadar düştü. Eric Ebron ve Marlon Mack’in yokluğuyla hücumdaki gücü iyice azalan Colts’un playoff şansı da devam etmesine rağmen umutlu konuşmak bir hayli zor. Yine de kazansınlar kalan maçlarını, bakalım neler olacak.

22- New York Jets (AFC Doğu, 4-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21

Adam Gase ve öğrencileri tarih yazmaya devam ediyor, ama tersten. NFL tarihinde 0-7 veya daha kötü durumdaki iki takıma aynı sezon içerisinde maç kaybeden ilk takım olmayı başaran New York Jets, Cincinnati Bengals’a da bu sezon bir galibiyet hediye ederek hem üç maçlık galibiyet serisini sonlandırdı hem de Sam Darnold’un playoff umutlarını tüketti. Şimdi önlerinde ilk maçı kaybettikleri Miami Dolphins var. En azından onu kazansalar…

23- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 4-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22

Los Angeles Chargers üzerinde bir uğursuzluk var ve bir türlü gitmiyor. Maç kaybetmeye yeni boyut getiren Chargers, neredeyse ligde her şekilde mağlup olmayı başardı. Sadece bu sezon bile Titans karşısında end zone’da iki kere fumble yaparak mağlup olan Los Angeles ekibi, şimdi de Denver Broncos’a geriden geldiği maçı son saniyedeki alan golüyle kaybetti. Daha önceki Detroit Lions ve Oakland Raiders maçlarında da fark bir touchdown’dan da az iken Philip Rivers’ın attığı interception yüzünden kaybetmişlerdi de onlara hiç girmeyelim şimdi.

24- Miami Dolphins (AFC Doğu, 3-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30

Sezon başında “tanking” yaptığına inanılan ve tek hedefinin 2020 NFL Draftı’ndan Tua Tagovailoa olduğu düşünülen Miami Dolphins, bu sezon üçüncü maçını Philadelphia Eagles karşısında kazanmayı başardı. Özellikle yapmış oldukları Trick Play ise bu sezonun şu ana kadar ki en güzel oyunlarından biri. Bu kadrodan yine de iyi işler çıkarmayı başaran Brain Flores ise kesinlikle tebrikleri kabul ediyor. İlk sıra draft hakkı gitti ama en azından Flores gibi bir hocayı kazanmış oldu Dolphins.

25- Washington Redskins (NFC Doğu, 3-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27

Haftanın en büyük sürprizine imza atan Washington Redskins, deplasmanda Carolina Panthers’ı yenmeyi başardı. Hem de bunun yaparken 14-0’dan geri geldiler ve üç çeyrek sayı yemediler. Üstüne üstlük bir de son pozisyonda Panthers’a TD izni vermeyerek çok iyi de bir savunma yaptılar. Eee, yok artık. Bu gazla sezon bitmeden bir iki tane daha sürpriz yaparlarsa şaşırmam.

26- Denver Broncos (AFC Batı, 4-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28

2019 Draft sınıfının performansı merakla beklenen Drew Lock sonunda Denver Broncos’ta kariyerinin ilk maçına çıktı. Maçı 18-28 pas isabeti, 138 yard ve iki TD ile tamamlayan çaylak oyun kurucu sahadaki duruşuyla da izleyenlere güven verdi. Umarız bizim gördüğümüz John Elway’de görmüştür. Artık oyun kurucu aramaktan vazgeçip bu çocuk üzerine yoğunlaşırlarsa güzel şeyler yapabilirler. Bir de koç konusunda Vic Fangio ile devam edecekler mi ona da bir karar vermeleri gerekiyor. Ondan sonra ilk hamle mutlaka hücuma olmalı.

27- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 4-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24

Jacksonville Jaguars, Londra dönüşü Nick Foles’un tekrardan starter olacağını açıkladığında hepimiz heyecanlamıştık ve Foles’tan çok umutluyduk. Ne yazık ki Nick Foles, beklediğimiz performansın çok ama çok altında kaldı. Son oynanan Tampa Bay Buccaneers maçında ilk yarı sayı bulamayan Jaguars ise daha fazla dayanamadı ve sezon başındaki formuyla dikkatleri üzerine çeken Gardner Minshew’ı tekrardan oyuna aldı. Kalan maçlarda da Gardner Minshew ile devam edecek olan Jaguars için Foles macerasının kısa sürmesi onları playoff yarışından da etmiş oldu.

28- Atlanta Falcons (NFC Güney, 3-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25

Atlanta Falcons için sezon özeti Saints karşısında lineman Shy Tuttle’ın Matt Ryan’a yapılan stiff arm’dı. Üç hafta önce dış sahada yendiği New Orleans Saints’e kendi evinde mağlup olarak bu sezonu yüzde elli galibiyet rekorunun altında kalmayı garantiledi. Bakalım sezon sonunda Arthur Blank, Dann Quinn için ne kadar verecek. Dan Quinn ise takımda kalmak istiyorsa en azından Carolina Panthers ve Jacksonville Jaguars maçlarını kazanmalı.

29- Arizona Cardinals (NFC Batı, 3-8-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26

Maç boyunca attığı eğlenceli ve komik tweet’lerle Kyler Murray ve arkadaşlarının rezalet performansını gölgelemeye çalışan Arizona Cardinals resmi Twitter hesabı her ne kadar yaptığı işte başarılı olsa da bazı şeyleri değiştirmeyecek. Kyler Murray çok kötü bir oyun ortaya koymuş ve altı kez sack olmuş olabilir ama bu takımın savunması ligin Miami Dolphins’ten sonra en kötü savunması. Özellikle pas savunmasında bu sezon 31 TD pasına izin verip, rakiplerinin 3,690 yard pas atmalarına müsaade ettiler ki bu da maç başına 307 yard demek. Ne yapıp ne edip bu işi çözmeleri gerekiyor.

30- Detroit Lions (NFC Kuzey, 3-8-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29

Matthew Stafford’un sakatlığından sonra Jeff Driskel ile sezonu tamamlayacağı düşünülen Detroit Lions, Driskel’in de beklenmedik sakatlığı sonrası adı sanı duyulmamış bir oyun kurucuyla Chicago Bears karşısında başa baş bir mücadele gösterdi. Adı sanı duyulmamış oyun kurucu dediğimiz ise David Blough. 280 yard pasın yanında iki de TD pası atan 24 yaşındaki çaylak isim, sahada kendinden emin bir görüntü vermesi de şaşırttı. Belki David Blough sezon bitmeden Lions’a bir galibiyet hediye edebilir.

31- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 1-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32

Geçtiğimiz hafta Andy Dalton’u tekrardan starter yapan Cincinnati Bengals, New York Jets karşısında galip gelerek 350 gün sonra maç kazandı ve NFL severlere “Çok Şükür” dedirtti. Bengals’ın ise bu galibiyete öyle ihtiyaçları varmış ki maç sonunda çok sevindiler. Fakat Bengals bu kafayla gitmeye devam ederse ligdeki ikinci galibiyetini bir 350 gün sonra daha alır.

32- New York Giants (NFC Doğu, 2-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması:31

Pat Shurmur takım üzerindeki etkisini baya kaybetmiş. Oyuncuların gözlerinde ki football aşkı ölmüş artık sezon bitse de gitsek diye bakıyorlar. Koskoca Saquon Barkley’nin bile bu sezon ismini unuttuk. Takıma yeni bir heyecan, yeni bir tat, yeni bir koç lazım. Gerçi Eli Manning, Daniel Jones’un sakatlığından dolayı tekrardan takıma dönüyor. Belki o heyecan getirebilir!