Geldik son haftaya… Koskoca 16 hafta geride kaldı ve artık sıralamamızda da sona yaklaştık. Son üç haftadır sadece üst sırada olan takımların sırası değişirken, orta sıralarda pek bir fark göremiyoruz. Bu hafta özelinde ise Green Bay Packers, Philadelphia Eagles ve New England Patriots çıkış yaparken; Seattle Seahawks haftanın üst sıralardaki yerini kaybeden takımı olarak dikkat çekti.

1- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 13-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1

AFC Kuzey kazanıldı. AFC’de birinci sıra elde edildi. Playoff’ta ev sahibi avantajı kapıldı. Tamam, artık görev tamamlandı. Lamar Jackson yedeğe gidip dinlenebilir ve playoff’a odaklanabilir.

2- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 11-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2

Geçtiğimiz sezon uzun yıllar unutulmayacak bir performans sergileyip MVP olan Patrick Mahomes her ne kadar istatistiki olarak geçen seneden uzak olsa da oyun anlamında iyice olgunlaşmış bir şekilde karşımıza çıkması Kansas City Chiefs’i çok tehlikeli bir takım yapıyor. Sanki bu yıl AFC’yi kazanma konusunda şansı biraz daha yüksek gibi.

3- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 12-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4

Zorlu Minnesota Vikings engelini de geçmeyi başaran Green Bay Packers artık son haftaki Detroit Lions maçını da kazanıp ev sahibi avantajını da elde etmenin hesaplarını yapıyor. Çaylak head koç Matt LeFleur için ilk sezonunda 13 galibiyette fena bir rakam değil.

4- New Orleans Saints (NFC Güney, 12-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5

Michael Thomas, Tennessee Titans maçında yakaladığı paslarla NFL tarihinde bir sezonda en fazla pas yakalayan oyuncusu oldu ve Saints’in galibiyet almasında önemli bir rol oynadı. Ayrıca bu sezon 1,688 yard top tutarak sezon sonu ödüllerine de göz kırptı.

5- New England Patriots (AFC Doğu, 12-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6

Son haftalarda aldığı mağlubiyetlerle acaba mı dedirten New England Patriots, Buffalo Bills karşısında geriye düşmesine rağmen son çeyrekteki güzel oyunuyla kazanmayı bildi ve AFC Doğu’da da liderliği garantilemiş oldu. Özellikle Buffalo Bills gibi ligin kaliteli savunmalarından birine karşı ligin bu döneminde gösterdikleri hücum performansı Patriots adına umut verici. Fakat eğer karşılarında hücumda biraz daha yetenekli bir takım olsaydı Patriots bu maçı kaybedebilirdi. Savunmada bazı anlarda tökezlemeleri dikkatlerden kaçmadı.

6- San Francisco 49ers (NFC Batı, 12-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7

Sezon başındaki formunu tüm sakatlıklara rağmen korumayı başaran San Francisco 49ers kritik Los Angeles Rams maçını kazanarak NFC Batı liderliği için önemli bir adım attı. Şimdi sırada sezon başında kaybettikleri Seattle Seahawks var. Kaybetmeleri durumunda bu güzel sezon ikincilikle sonuçlanacak.

7- Seattle Seahawks (NFC Batı, 11-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3

Arizona Cardinals karşısında alınan mağlubiyet bir yana üç running back’ini de sakatlığa kurban vermesi tam da playoff zamanında hiç olmaması gerek bir şeydi. Neyse ki kurtarıcı (!) Marshawn Lynch geri döndü. Ayrıca Russell Wilson’un son haftalardaki düşen performansı en önemli sorun.

8- Houston Texans (AFC Güney, 10-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8

Tampa Bay Buccaneers galibiyeti ile AFC Güney’i kazanmayı başaran Houston Texans aynı zamanda playoff’a da kalmayı garantiledi. Fakat Deshaun Watson ve arkadaşlarının Tampa Bay karşısındaki oyunuyla çokta güven verdiğini söylemeyeyiz. Bu tarz oyunla playoff’ta ilerlemesi mucize olur.

9- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 8-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12

Öyle ya da böyle arka arkaya üç maç kazanan Philadelphia Eagles playoff yolunda emin adımlarla ilerlerken çaylak koşucu Miles Sanders ise takımını taşımaya devam ediyor. Son oynanan ölüm kalım maçında Dallas Cowboys galibiyetinde önemli bir pay sahibi olan Sanders, hem Carson Wentz’in yükünü biraz hafifletti hem de Eagles’in sezonunu diri tuttu. Ee artık Carson Wentz sende bir şeyler yap artık…

10- Buffalo Bills (AFC Doğu, 10-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10

Savunma ne kadar çok iyi oynasa da Josh Allen hücumda bir şeyler katamadığı sürece Buffalo Bills için olumlu konuşmak zor olacak. Yani 10 galibiyet alan bir takımın oyun kurucusunun 15 maçta hiç mi 300 pas yardı veya üzeri tamamladığı bir karşılaşma olmaz? Tabii bunda receiver kadrosunun da gerekli yeterlilikte olmadığını da belirtelim.

11- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 10-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9

Sezon başındaki formuyla ciddi şekilde eleştirilen 84 milyonluk oyun kurucu Kirk Cousins, sezonun ortalarına doğru tam da toparladı derken ilk önce Seattle Seahawks, ardından Green Bay Packers ile oynanan maçlarda sahada pek bir varlık gösterememesi acaba eski Kirk Cousins geri mi döndü sorusunu da akıllara getirdi. Bu iki maçın bir ortak özelliği var o da maçların Pazartesi günü oynanması ve Cousins Pazartesi gecesi çıktığı dokuz maçı da kazanamadı. Bundan zarar gören ise Minnesota Vikings oldu ki o maçları alsa belki de NFC Kuzey’de liderliğe bile yükselebilirdi.

12- Tennessee Titans (AFC Güney, 8-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13

Son iki maçını kaybeden Tennessee Titans, son hafta Houston Texans’ı yenmeleri halinde playoff’a katılmaya hak kazanacaklar. Her ne kadar bu hafta New Orleans Saints’e karşı kaybetmiş olsa da hücumda umut verici performans gösterdiler. Ryan Tannehill ve arkadaşlarının deplasmanda Houston Texans’ı yenmemeleri için bir sebep göremiyorum.

13- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 7-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11

Sezon başındaki kötü performansı telafi etmek adına Philadelphia Eagles ile final niteliğinde bir maça çıkan Dallas Cowboys, sezon boyunca olduğu gibi yine taraftarlarını üzerek karşılaşmadan mağlup ayrıldı ve NFC Doğu’yu kazanma şansını mucizelere bıraktı. Artık bu noktadan sonra Jason Garrett’in Dallas Cowboys’ta kalabileceğine inanan veya isteyen biri varsa muhtemelen Eagles taraftarlarıdır.

14- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 7-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14

Sezon başından beri Jameis Winston oraya Jameis Winston buraya dedik ama Tampa Bay Buccaneers savunması özellikle koşu konusunda ligin en iyi savunması dersek kimse şaşırmasın. 15 maçta sadece 1094 koşu yardına izin verdiler ve bu alanda istatistiklerde birinci sırada yer alıyorlar. Lakin tek sıkıntıları ise şu an için pas savunması. Ama her ne kadar eksikleri olsa da bu savunmayı geçtiğimiz yıllara göre toparlayan eski New York Jets head koçu Todd Bowles’un da hakkını verelim. Savunma koordinatörü olarak güzel işlere imza attı Tampa Bay’de. Darısı hücum koordinatörüne artık…

15- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 8-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15

Pittsburgh Steelers’ın 2019 sezonu neden Amerikan Futbolu’nda oyun kurucu pozisyonunun bu oyunun en önemli rolü olduğunun kanlı canlı bir kanıtı. Savunma anlamanda tüm olumlu şeyleri yaptılar ama takımda bir lider olmayınca olmuyor. Bu performansı gelecek yıl dönecek olan Big Ben ile birleştirirlerse Steelers yine üst sıraları zorlayabilir.

16- Los Angeles Rams (NFC Batı, 8-7) Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16

San Francisco 49ers karşısında sürpriz yapıp en azından bu sezon için küçük bir teselliye çok yaklaşan Los Angeles Rams, maçın son bölümlerinde yaptığı saçma sapan savunma hatalarıyla maçı 49ers’a hediye etti. Özellikle şu pozisyonda sezon ortasında Rams savunmasına sınıf atlatması umuduyla takıma getirilen Jalen Ramsey’nin ne yapmaya çalıştığını anlayan biri varsa anlatabilir mi?  Belki de Rams yönetimi sağdan soldan herkesi toplayarak takım kurmanın çok verimli bir şey olmadığını bu sezonla birlikte acı bir şekilde anlamıştır.

17- Chicago Bears (NFC Kuzey, 7-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17

Son birkaç haftadır hafif hafif toparlanan Chicago Bears, karşılarında güçlü Kansas City Chiefs’i görünce dağıldı. Açıkçası Chicago Bears’ın Chiefs karşısındaki kötü hücum performansı onlar için bu sezonun bir özeti.

18- Oakland Raiders (AFC Batı, 7-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18

Haftalardır kaybeden Oakland Raiders bu hafta Los Angeles Chargers’ı yenerek nasıl olduğunu pek anlaşılamayan şekilde playoff takibini sürdürüyor ve herkes bu takımın üst üste dört maç kaybettiğini unuttu ve Raiders playoff’a nasıl kalır ona odaklandı. İnanılır gibi değil cidden.

19- Arizona Cardinals (NFC Batı, 5-9-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24

Son iki haftadır kazanmayı alışkanlık haline getiren Arizona Cardinals’ta Kenyan Drake harikalar yaratırken, Kyler Murray’de çaylak yılında güzel rakamlar elde etme konusunda iyi iş çıkardı. Bu galibiyetlerle gelecek sene Cardinals’tan umutlu olduğumu belirtmek isterim. Tek eksik nokta savunmada biraz daha derli toplu olmamaları. Bakalım o kısmı nasıl halledecekler.

20- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 6-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19

Bütün sezon Cleveland Browns’u, Freddie Kitchens’ı, Baker Mayfield’ı, Odell Beckham Jr. ve dahasını eleştirip durduk. Fakat hayal kırıklığı Browns’ta bir isim var ki bu kötü sezonda altın gibi parladı. Bu isim tabii ki de Nick Chubb’tan başkası değil. Bu sezon elde ettiği 1453 yard ile ligin koşu yardı lideri olan Chubb, ayrıca takımın en fazla TD yapan ismi. Maç başı koşu yardı ise 96.9 yard. Gerçekten çok güzel bir sezon geçiren 24 yaşındaki running back’in en kötü şanssızlığı ise oynadığı takım. Eğer daha iyi bir Browns olsaydı belki de Nick Chubb’ı çok daha iyi rakamlar elde ederken bile görebilirdik.

21- Atlanta Falcons (NFC Güney, 6-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23

Sezon başında ciddi şekilde eleştirilen Dann Quinn, Atlanta Falcons’taki koltuğunu korumak için oyuncularıyla birlikte elinden gelenin fazlasını yapıyor. Son yedi maçından beşini kazanan Falcons, sezonun ikinci bölümünde bambaşka bir takım olarak karşımıza çıktı. Bu performans sezon sonunda Quinn’in takımda kalmasına yeterli olur mu ya da takımda kalmalı mı? Bu sorunun cevabını öğrenmemize sadece bir hafta kaldı. Lig bitince daha net yorum yapabileceğiz.

22- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 5-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20

Sezonun bitmesine artık bir maç kaldı ve Philip Rivers yakında free agent olacak. Henüz emeklilik ile ilgili de bir açıklama yapmadı ki zaten Rivers’ın böyle bir düşüncesi olduğunu zannetmiyorum. Son hafta maçından sonra artık Chargers içinde yeni bir dönem başlayacak ve Rivers devri sona erecek.

23- Indianapolis Colts (AFC Güney, 7-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26

Ardı sıra gelen mağlubiyet serisini Carolina Panthers karşısındaki dominant oyunla sona erdiren Indianapolis Colts’ta koşucular Marlon Mack ve Jordan Wilkins güzel maç çıkardılar. Fakat ne yazık ki böyle farkla kazanılan bir maçta Jacoby Brissett’in maça ağırlığını koyamaması hayal kırıklığı denebilir. Colts’un gelecek sene draft’tan bir oyun kurucu seçmesi fena bir fikir değil aslında.

24- New York Giants (NFC Doğu, 4-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27

New York Giants Daniel Jones ve Saquon Barkley-Darius Slayton üçlüyse harikalar yaratabilecek bir şansa sahip. Lakin tek eksiği bu üç oyuncuyu takımın omurgası haline getirebilecek bir bir head koç. Pat Shurmur’un bu takımı ileri bir seviyeye çıkarabileceğini düşünen varsa düşünmesin lütfen.

25- New York Jets (AFC Doğu, 6-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29

New York Jets adına ne kadar hüsran dolu bir sezon olsa da Pittsburgh Steelers, Dallas Cowboys ve Oakland Raiders gibi playoff takımlarını yenmesi işin bir hayli ilginç tarafı oldu. Fakat iyi performans mutlaka sürdürülebilir olmalıdır ki sonuç başarı olsun. Bakalım Jets gelecek yıl aradığı istikrarı yakalayabilecek mi?

26- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 5-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25

Bu takım bir ara playoff zorlayan,  çaylak oyun kurucusu ile maç kazanmayı bilen ve savunmasıyla tebrikleri toplayan bir takımdı. Fakat verilen yanlış kararlar ve oyun planındaki hatalar kimyasal reaksiyon gibi birbirini tetikledi ve Jaguars’ı sıralamanın diplerine kadar itti. Head koç Doug Marrone’nin gelecek sene takımı yine bu sıralara düşürmeyeceği ne malum?

27- Denver Broncos (AFC Batı, 6-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22

Denver Broncos için kötü bir sezon olsa da bu takımın savunma istatistikleri dikkat çekici nitelikte. 15 maçta sadece dokuz koşu TD’ına izin veren Broncos aynı zamanda ligin en az pas yardına izin veren altıncı takımı. Hücum performansı ise savunmanın tam zıttı. Pas hücumunda ligin en sonundalar ve en az pas TD’ına sahip olmaları bence bu sezonun özeti. Gelecek yılları güzel hamleler ile üst sıralara tırmanmaları temennisiyle…

28- Carolina Panthers (NFC Güney, 5-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21

Carolina Panthers’ın son maçında eğer Christian McCaffrey 67 koşu yardı daha elde ederse NFL tarihinde bir sezonda hem koşu hem de hücumda 1,000 yard yapan üçüncü oyuncu olacak. Onun dışında Panthers ile ilgili söylenebilecek pek bir şey yok. Okul bitiş zilini bekleyen ilkokul öğrencileri gibi lig bitse de kurtulsak diye bakıyor tüm oyuncular.

29- Miami Dolphins (AFC Doğu, 4-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30

Yeniden yapılanma süreci içerisinde olan Miami Dolphins’in amacı draft pick’lerini toplamakken Ryan Fitzpatrick ise bu amaca ihanet etmeye devam ediyor. Son oynanan Cincinnati Bengals karşısında mağlup olması gereken Dolphins’i 419 pas yardı ve dört TD pası ile galibiyette önemli bir yol oynadı. Lütfen birisi bu adamı durdursun.

30- Washington Redskins (NFC Doğu, 3-12), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28

Kötü giden sezonda daha ne kötü olabilir diyen Washington Redskins’te çaylak oyun kurucu Dwayne Haskins sakatlanarak maça devam edemedi. Haskins güzel bir oyun oynamasa da sezonu tamamlaması çaylak sezonu için yararlı olabilirdi. Umarım sağlıklı bir şekilde gelecek sezona daha iddialı bir şekilde eri döner.

31- Detroit Lions (NFC Kuzey, 3-11-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31

Detroit Lions’un şu sekiz haftalık mağlubiyet serisi bize gösterdi ki Matthew Stafford bu takımın her şeyi. 31 yaşındaki oyun kurucu sakatlığından sonra Lions’un beli daha doğrulmadı. Matt Patricia’nın takıma geldiğinde yapması gereken savunmayı toparlamaktı ama onu da başaramadı. Bakalım gelecek sezon nasıl bir Lions izleyeceğiz.

32- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 1-14), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32

Miami Dolphins karşısında galibiyete çok yaklaşarak sevenlerinin yüreklerini ağzına getirse de uzatmalarda mağlup oldu ve sonunda 2020 NFL Draftı’nda ilk sıradan oyuncu seçme hakkını da elde ettiler. Nisan ayı için geri sayımları başlatabiliriz artık.