Tamamlanan wild card turu sonrasında NFC’nin en gözde takımlarından olan Green Bay Packers ve San Francisco 49ers’ın da dâhil olduğu konferans yarı finali maçlarıyla birlikte belki de playoff’ların en çekişmeli bölümüne resmen giriş yaptık.

Minnesota Vikings @ San Francisco 49ers

Cumartesi’yi Pazar’a bağlayan gece 00.35’te karşı karşıya gelecek olan Minnesota Vikings ve San Francisco 49ers takımlarının maçı heyecanlı NFC playoff karşılaşmalarının ilki olacak. En son geçtiğimiz yıl normal sezonun birinci haftasında birbirlerine rakip olan bu iki ekibin maçında kazanan taraf Minnesota Vikings olmuştu. İşin ilginç tarafı ise bu iki ekip bu zamana kadar toplam 47 kez karşılaşmış ve taraflar 23’er galibiyetle sahadan ayrılırken bir maçta berabere tamamlanmış. Yani bu maçı kazanan takım aynı zamanda 1961’den süregelen bu rekabette bir galibiyet farkla öne geçecek.

MINNESOTA VIKINGS: Takımın yıldız running back’i Dalvin Cook’un dönüşünün de etkisiyle New Orleans Saints karşısında oyunun iki tarafında da az hata ile oynayan Minnesota Vikings, uzatmalarda Kyle Rudolph ile bulduğu TD ile rakibini mağlup etmeyi başardı ve San Francisco 49ers’ın rakibi oldu.

SAN FRANCISCO 49ERS: Son dört sezondur süregelen kötü derecelerden sonra bu sezona ilk sekiz maçını kazanarak giren San Francisco 49ers, ilk mağlubiyetini ligin dokuzuncu haftasında Seattle Seahawks’a uzatmalardaki alan golüyle almıştı. Sonraki süreçte ise Green Bay Packers ve New Orleans Saints gibi takımları mağlup etseler de, Baltimore Ravens ve Atlanta Falcons’a karşı alınan yenilgiler biraz takımın üzerinde olumsuz havanın dolaşmasına neden olmuştu. Fakat genel itibariyle hem hücumda hem de savunmada tam anlamıyla bir bütün olan 49ers’ta head koç Kyle Shanahan ve yardımcı koçlar, yaptıkları iyi işler ile sezon boyunca alkışları topladı.

BEKLENTİLER: İki takımda aslında savunmasıyla ön plana çıktığını en başta belirtmek gerekiyor. Playoff’larda olduğumuz hesaba katılınca da kısır geçmeye aday bir karşılaşma olabilir. Lakin her iki takımında koşu hücumunun iyi olduğunu düşünürsek, belki oralardan bir ekmek çıkar bize.

Minnesota Vikings tarafından baktığımızda, Kirk Cousins ilk playoff galibiyetini alarak belki de onu eleştirenlere biraz susun dedi. Maçı 242 pas yardı ile tamamlayan Cousins, başta da belirttiğim gibi uzatmalarda ki iki güzel pasıyla takımına galibiyeti getirdi. İstatistiklere baktığımızda ise pas hücumunda ligde 23. sırada olan ekip her ne kadar bu alanda alt sıralarda olsa da verimlilikte altıncı sırada olmaları onları buralara kadar getirdi. Bu nokta da Adam Thielen’in oyundaki varlığı rakip secondary için ciddi bir tehdit olacaktır ki kendisinden 49ers gibi bir savunmaya karşı da TD yapmasını bekliyorum. Koşu oyunlarında ise oyun başı 3,4 yard top taşıyan Dalvin Cook’un bu performansı Minnesota Vikings’in pozisyon süresini arttırırken rakip takımın da sahada kalmasını sağlayıp yıpratıyor. Saints maçında yaklaşık 37 dakika gibi bir süre ile hücumda kalan Vikings’in, bunu 49ers’a karşı tekrarlarsa maçı kazanabileceğini düşünüyorum. Savunmada pass rusher’ları Everson Griffen ve Danielle Hunter ile Jimmy Garoppolo’yu epey rahatsız edebileceği düşünülürken, Anthony Harris’den de en az bir tane daha interception görebiliriz.

San Francisco 49ers cephesi ise sezon boyunca yaptıkları iki önemli şeyle ön plana çıktılar. Bunlardan birincisi savunma, ikincisi ise koşu hücumları. İşin hücum kısmında Raheem Mostert, Telvin Coleman ve Matt Brieda ile ön plana çıkan 49ers’ta bu alandaki başarısı tamamen hücum hattına ve benim topsuz oyunda en beğendiğim isim olan fulback Kyle Juszczyk’e borçlular. Bu maç özelinde de yine bu hücumlardan kesinlikle faydalanacaklardır. Pas oyunlarında ise Emmanuel Sanders ve çaylak Deebo Samuel ciddi bir tehdit olsa da asıl mesele ligin en iyi tight end’i George Kittle’da. Bu sezon 1,053 yard top tutan Kittle, Jimmy Garoppolo’nun her zaman ilk tercihi oluyor. Kittle ile Vikings savunmasının eşleşmesi bakalım nasıl olacak merakla bekliyorum. Savunma da ise 49ers, bu sezon en az pas yardına izin veren takım olması dışında ligin en az uzun pasına izin veren ekibi.

Skor Tahminim: Minnesota Vikings 21 – San Francisco 49ers 24

Seattle Seahawks @ Green Bay Packers

Haftanın son playoff karşılaşmasında Green Bay Packers, kendi evinde Seattle Seahawks’ı ağırlayacak.

SEATTLE SEAHAWKS: Philadelphia Eagles karşısında kazanmayı bilen Seattle Seahawks’ta Marshawn Lynch yaptığı TD ile takımına önemli bir katkı sağladı. 33 yaşındaki running back’in takıma katması oyuncuları ve taraftarları olumlu etkilediği de gözlerden kaçmadı.

GREEN BAY PACKERS: Mike McCharty ile yolların ayrılmasından sonra Tennessee Titans’ın hücum koordinatörü Matt LeFleur’u beklenmedik bir hamle ile takıma getiren Green Bay Packers, bu sezon Aaron Rodgers’ın önderliğinde beklentileri aştı. Sezonu 13 galibiyet ile bitiren Packers’ta tek sorun özellikle ligin son haftalarında iyice belli olan hücum performansıydı ama Green Bay ekibi, kazanmayı alışkanlık haline getirmiş oyun kurucusuyla birlikte öyle ya da böyle maçlarını kazanmayı bildi.

BEKLENTİLER: Maçın hikâyesi Russell Wilson ve Aaron Rodgers’tan biri tarafından yazılacağını düşünüyorum. Yani iki oyun kurucunun kapışması şeklinde değil de bir tarafın herhangi bir şekilde ağır basması şu an mutlak senaryo olarak gözüküyor.

Russell Wilson’un wild card maçında Philadelphia Eagles karşısında 325 yard pas atmış ve 45 yard koşmuştu ki bu Seahawks hücumunun tam da aradığı şeydi. Fakat karşısında bu sefer Za’Darius Smith, Preston Smith ve tackle canavarı Blake Martinez olacağı için Eagles maçında yaptığının bir tık üstünü yapmak zorunda. Diğer taraftan çaylak bir wide receiver’a göre mükemmel bir maç çıkaran D.K. Metcalf’ın tutacağı her top altın değerinde olacak. Her ne kadar Green Bay Packers’ın koşu savunmasında sorun olsa da Wilson’un atacağı uzun paslar Seahawks’ın hücum planı olma ihtimali yüksek çünkü Seahawks, red zone’da TD yapma konusunda bu sezon yüzde 63’lük bir başarı yakaladı ki bunu da mutlaka kullanmak isteyecekler. Eagles maçında TD yapan Marshawn Lynch’i de burada mutlak suretle kullanacaklardır.

Green Bay Packers’ta Aaron öne çıkan isim. Ama Rodgers değil Jones. 25 yaşındaki running back bu sezon 1084 yard elde edip 16 TD yaparak normal sezonda koşu TD’ında CMC ile birlikte liderliği paylaştı. Aynı zamanda receiver gibi pas yakalama konusunda sağlam ellere sahip olan Aaron Jones’un hücuma kattığı çeşitlilik adaşı Aaron Rodgers’ın da işine gelecektir. 36 yaşındaki oyun kurucunun da bu fırsatları en mükemmel şekilde değerlendirebileceğime hiç şüphem yok. Fakat Packers’ın zayıf noktasının üçüncü haktaki oyunlar olduğunun da notunu bırakalım…

Skor Tahminim: Seattle Seahawks 17 – Green Bay Packers 21