NFL tarihinde birçok enteresan maça tanıklık etmişizdir. Ancak Türkiye saati ile Pazar gecesi 23.05’te karşı karşıya gelen Houston Texans ve Kansas City Chiefs takımları belki de bize yıllar boyunca unutulmayacak bir playoff karşılaşması izlettiler. Kansas City Chiefs’in yaptığı ciddi hatalardan dolayı daha ilk çeyrekte skoru 24-0’a getiren Houston Texans, bu üstünlüğünü koruyamayıp kalan üç çeyrekte sadece bir TD yapabildi ve Chiefs’in 51 sayısına engel olmayıp maçı 51-31 kaybetti. Aldığı bu acı mağlubiyetle Kansas City şehrini uzun süre unutamayacak olan Houston Texans’ın üstüne bu maç yapışacak ve nereye gitse karşısına çıkacak gibi gözüküyor. Houston Texans tarafından yenilginin en büyük suçlusunun head koç Bill O’Brien olduğunu da buraya bırakalım…

Maçın Hikâyesi

Karşılaşmanın açılış hücumunu gerçekleştiren Houston Texans, daha kahvelerimizi koymadan Kenny Stills’in bulduğu 54 yardlık TD ile maça neredeyse önde başladı. Tam biz ‘Bir dakika neler oluyor’ derken eline geçen hücum fırsatını değerlendiremeyen Kansas City Chiefs’in dördüncü haktaki punt’ı Texans oyuncusu Barkevious Mingo tarafından bloklanıp Lonnie Johnson tarafından TD yapılınca skor bir anda 14-0’a geldi. Bu dakikadan sonra bir anda nerede olduğunu şaşıran Chiefs taraftarları ise derin bir sessizliğe gömüldü. İlk çeyreğin 10. dakikasında tekrardan hücuma kalkan Patrick Mahomes ve arkadaşları bir başarısız hücum daha gerçekleştirip topu tekrardan rüzgârı arkasına alan Deshaun Watson’a verdiler. Kendi endzone’nun 15. yardında topu eline alan Watson ise takımını yarı sahaya kadar taşıdı lakin Frank Clark tarafından sack olarak topu takımın punter’ı Bryan Anger’a teslim etti. Ancak oyun daha bitmemişti. Anger’ın yaptığı 50 yardlık punt sırasında returner olarak görev yapan Tyreek Hill fumble yapınca ibre tekrardan Houston Texans lehine döndü. Bu fırsatı da kaçırmayan Texans, Darren Fells’in yakaladığı dört yardlık pas ile 21-0 öne geçip turun kapısını iyice araladı.

Heyecan fırtınası şeklinde geçen ilk çeyrekten sonra, ikinci çeyreğe de hücumla başlayan Houston Texans, bu fırsatı anca alan golüyle sayıya çevirdi ve 24-0 öne geçti. Kansas City Chiefs adına umutlar tam tükenmişken, çaylak Mecole Hardman kickoff dönüşü 58 yard elde ederek bir anda taraftarları ve takımını ateşledi. Patrick Mahomes ise Hardman’ın bu çabasını geri çevirmeyip Damien Williams’a attığı 17 yardlık pas ile Chiefs’in ilk sayısını bulmasını sağladı ve skoru 24-7’ye getirdi. Hemen akabinde Texans hücumunu durduran Chiefs savunması maçın kopmaması adına güzel bir iş çıkardı. Ama maçın yapılan en büyük hatası da bence bu saniyede gerçekleşti. “4 ve 4” sırasında punter Bryan Anger’ı sahaya çağıran Texans, çok gereksiz bir fake punt denemesi yaptı ve başarısız olarak topu kendi yarı sahasının 33. yardında Patrick Mahomes’a teslim etti. Bu güzel ikramı da geri çevirmeyen Mahomes, Texans cornerback’i Lonnie Johnson’un aldığı pass interference cezasının yardımıyla endzone’a yaklaştı ve topu yine Kelce ile buluşturup skoru 24-14’e getirdi. Filmin koptuğu belki de maçın kritik anlarından en önemlisinin yaşandığı olay da bu TD sonrası yaşandı. Chiefs kicker’ı Harrison Butker’ın kickoff’u sonrası returner olan DeAndre Carter, 21 yardlık koşusu sonrası fumble yaptı ve top Houston Texans’ın end zone’nun yakınları civarında Chiefs hücumuna dönüştü. Patrick Mahomes ise bir önceki oyunda olduğu gibi yine topu Travis Kelce ile buluşturarak ilk yarının bitmesine altı dakika kala farkı üçe indirerek 24-21’e getirdi. İlk yarının kalan dakikalarında topu kontrol edip oyunu biraz soğutması gereken Houston Texans hücumu, sayı bulmanın derdine düştü ancak karşısındaki moralli Chiefs savunmasını bir türlü aşamadı ve dördüncü defa topu Chiefs’e vererek biz oynamak istemiyoruz, siz oynayın” dedi. Chiefs ise buna karşılık “Tabii ki, ne demek” diyerek karşılık verdi ve ilk yarının bitimine 44 saniye kala kendi end zone’nun 10.yardından getirdiği oyunu Texans end zone’nun da sonlandırdı. Bu sayıyla birlikte Chiefs maçta ilk defa öne geçti (28-24).

Patrick Mahomes alev almıştı bir kere, durur muydu hiç… Üçüncü çeyreğe de hızlı başlayan Chiefs hücumu, yine kendi end zone’nun dibinden aldığı topu TD ile sonuçlandırdı lakin Harrison Butker ekstra sayıyı kaçırdı (34-24). Sayı bulamadıkça ve Chiefs öne geçtikte iyice hücumda saçmalamaya başlayan ve strese giren Houston Texans, üçüncü çeyrekteki ilk hücumunda da eli boş döndü. Paragrafın başında Patrick Mahomes için demiştim ya alev aldı durur mu hiç diye, yine durmadı. Üçüncü çeyreğin sekizinci dakikasında eline aldığı topu güzel bir oyunla end zone’a getirdi. Texans savunmasının üst üste aldığı bayraklar sayesinde end zone’da kalmayı başaran Chiefs’te ise Damien Williams beş yardlık koşusu ile bir TD daha yaptı ve farkı 17 sayıya kadar çıkardı (41-24). Chiefs’ın bu sayısından sonra maç artık tamamen koptu, skor üstünlüğünün yanında moral üstünlüğü de artık iyice Chiefs’e geçti ve Texans artık “Ne olur daha atmayın” diye yalvarır gibi sahada duruş sergilemeye başladı. Deshaun Watson hemen akabinde üçüncü çeyreğin son saniyelerine doğru sayı bulup farkı tekrar 10 sayıya indirse de atı alan Üsküdar’ı geçmişti bir kere. Pek bir aksiyon olmayan son çeyrek ise garbage time şeklinde geçti. Mahomes’un Blake Bell’e attığı pas ve Harrison Butker’ın alan golüyle fark iyice açıldı (51-31).

24 Avans 51’de biter

Wild card haftasında Buffalo Bills karşısında 16-0’dan gelen Houston Texans, Kansas City Chiefs’e rakip olduğunda başa baş bir maç olabileceğini bekliyorduk. Ama karşımızda maça çok iyi başlayan bir Texans takımı vardı ve Bills maçının aksine bu sefer öne geçen taraf kendileriydi. Fakat bu şansı elleriyle Chiefs’e vererek bir sezonu daha hayal kırıklığı ile kapattı.

Bills maçının kahramanı Deshaun Watson, maç boyunca takımın ayakta kalan isimlerinin başında geldi. Her hücumda ayakta kalan ve sürekli bir şeyler yapmaya çalışan 24 yaşındaki oyun kurucu, eğer doğru bir plan olsaydı belki skorun bu raddeye gelmesine izin vermezdi. Maçı iki TD pası ve bir koşu TD’ı ile tamamlayan Watson için üzücü bir son oldu. Will Fuller’ın iyileşmesiyle maça Fuller, Stills ve Hopkins receiver üçlüsü ile başlayan Texans pas hücumu ise bunun meyvesini de çok güzel bir oyunla aldı. Ancak ilk çeyrekten sonra bu üçlüyü bir daha hiç kullanamadı. Koşu hücumlarında ise head koç Bill O’Brien’ın elinde Carlos Hyde ve Duke Johnson gibi çok mükemmel olmasa da verilen görevleri yerine getiren ve işini iyi yapan iki running back var olduğunu eminim biliyordur. Fakat O’Brien, takımının önde olduğu zamanlarda bile koşu ile oyunu tutmayı hiç düşünmedi ve bu ikiliye toplam sadece 14 top taşıttı (13 Carlos Hyde, bir Duke Johnson). Tüm yükü Watson’ın omuzlarına bırakan O’Brien’ı bu sefer Watson bile kurtaramadı. Hele O’Brien’nun skor 24-7 iken denettiği gereksiz bir fake punt var ki evlere şenlik.

Savunmada ise Houston Texans ilk çeyrek mükemmel bir oyun oynadı. Koşu hücumları işlemeyen Chiefs’ın en büyük kozunun Patrick Mahomes’un pasları olduğunu iyi bilen savunma oyuncuları, neredeyse hiç hata yapmadan hem adam adama savunma da hem de alan savunmasında hiç boşluk vermeyip, kusursuz oynadılar. Karşılaşmada dakikalar geçtikçe hatalar üstüne hata yapan Texans savunması, ikinci çeyrekte Lonnie Johnson’un Travis Kelce’ya yaptığı pass interference ile dağılma dönemine girdi ve sonrasında Kelce’nin üç tane üst üste TD yapmasına engel olamadı. Aslında bu nokta da Travis Kelce gibi ligin en iyi üç tight end’inden birine neden çaylak bir cornerback olan Lonnie Johnson’ın eşleştirildiğini de sorgulamak lazım. Bu iki oyuncu fizik olarak birbirlerine yakın olsalar da Kelce ligin en tecrübeli isimlerinden birisi. Bu şekilde bir hata da görüldüğü gibi Texans’a ağır bir mağlubiyete sebep oldu. Son olarak Texans savunmasını kapatmadan önce secondary’de ciddi bir sıkıntı olduğu bu maçla beraber yine belli olsa da, Texans savunması ligin en az sack yapan takımı olmasının da cezasını biraz çekti. JçJ. Watt eski formunda olmayınca rakip takım oyun kurucuları da deyim yerindeyse cirit attığını da belirtelim.

Patrick Mahomes: Daha Yeni Başlamıştık!

Ligin son haftasına eline geçen ev sahibi olma avantajıyla birlikte wild card haftasını bay geçen Kansas City Chiefs, bu playoff dönemine de ciddi bir Super Bowl hedefi ile başladı. Lakin hem savunma da hem de hücumda normal sezonda bile yapılmayacak hatalar yapan Chiefs takımı bir anda ne oluyor moduna girse de Patrick Mahomes liderliğinde maçtan galip ayrılmayı bildi. 24 yaşındaki oyun kurucu ise özellikle ikinci çeyrekte başlayan performansını maçın son dakikalarına kadar taşıdı. Yani eğer bu maç biraz daha oynanacak derse Mahomes’un hiç itiraz edeceğini düşünmüyorum. Sonuçta kendisi daha yeni başladı!

İşin hücum kısmında daha demin bahsettiğimiz Patrick Mahomes dışında Travis Kelce de belki kariyerinin en iyi maçlarından birine imza attı. Peş peşe üç TD pası yakalayarak hat-trick yapan 30 yaşındaki oyuncu, Texans bölümünde de bahsettiğimiz gibi birebir eşleştiği Lonnie Johnson’a büyük bir üstünlük sağladı. Ayrıca Kelce kariyerinde ilk defa bir playoff maçında üç TD pası da yakalamayı başlardı. İstatistik kâğıdında adı üst sıralarda olmayan çaylak Mecole Hardman ise maçın gizli kahramanıydı. Altı kick return’de tam 142 yard elde eden 21 yaşındaki oyuncu, özel takımda güzel işlere imza attı. Yaptığı fumble ile biraz morali bozulan Tyreek Hill, sadece 41 yard top tutmada kaldı. Fakat sarı kırmızılı ekibin ilerleyen maç veya maçlarda Hill’e ciddi ihtiyaç duyacaklarına da şüphe yok. Sezon boyunca işlemeyen koşu hücumları, Texans karşısında da etkisiz kalmasından sonra “En azından ben koşayım” diyen Patrick Mahomes ile biraz toparlandı ancak açıkçası Chiefs koşu hücumlarına pek ihtiyaç duyduğunu da söyleyemeyiz ama bu ilerleyen maçlarda da lazım olmayacak anlamına gelmiyor.

Frank Clark önderliğindeki Chiefs savunması, her ne kadar Kenny Stills’e playoff’ta izin verilmemesi gereken bir koşu imkânı verse de sonrasına hem secondary’de hem de savunma hattına güzel işlere imza attılar. Frank Clark’tan bahsettik. Maçı üç sack, dört QB Hit ve dört tackle ile tamamlayan 26 yaşındaki oyuncu, özellikle ikinci çeyrekte Chiefs hücumu hızını almışken savunma da Texans’a geçit vermeyerek galibiyette önemli bir yer oynadı. Ekip olarak baktığımızda da Texans hücumunda adını geçirdiğimiz Fuller, Stills ve Hopkins’e maçın kalan bölümünde, garbage time hariç top göstermemeleri, sezon boyunca eksik olan secondary için umut verici bir performanstı.

Sonuç olarak, Houston Texans ağır bir hezimet yaşadı fakat bu hezimetin baş sorumlusu ne fumble yapan ne de flag alan oyunculardır. Kesinlikle head koç Bill O’Brien baş sorumludur. Lakin Texans cephesinden şu ana kadar ayrılıkla ilgili hiç haber gelmedi. Eğer O’Brien ile devam edeceklerse Deshaun Watson gibi bir yıldız oyun kurucunun kariyerine yazık olabilir. Diğer yandan konferans finaline yükselen Kansas City Chiefs ise geçen yıl kaybettiği finali bu sezon kazanmak için elinden geleni yapacaktır. Ancak bu sefer rakip normal sezonda kaybettikleri ve buraya iki favori takım olan Baltimore Ravens ve New England Patriots’u yenen Tennessee Titans…