Koskoca bir sezonu geride bıraktığımız şu zamanlarda bizlerde playoff’a doğru yol alıyoruz ve güç sıralamamızın sonuncusunu da yaparak normal sezonu tamamlıyoruz. Bu sezon özelinde Ekim ve Kasım aylarında sıralamanın sürekli değiştiğini hatırlarsak güzel lig maratonunu geride bıraktığımızı söyleyebiliriz.

Son hafta sıralamamızda listenin ilk sırasında bir değişiklik olmazken Kansas City Chiefs, New Orleans Saints, San Francisco 49ers ve Green Bay Packers ilk beş içinde playoff’a giriş yapıyor. Listenin son sırasında ise bu son hafta ufak bir değişiklik bizleri bekliyor…

1- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 14-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1

Lamar Jackson ve Mark Ingram gibi iki önemli yıldızın yokluğunda Pittsburgh Steelers karşısında da galip gelmeyi başaran John Harbaugh ve öğrencileri, sezonu 14 galibiyet gibi yüksek bir rakamla kazanarak güzel bir iş çıkardılar. Şimdi hedef Super Bowl.

2- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 12-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2

Los Angeles Chargers karşısında zor olsa da kazanmayı bilen Kansas City Chiefs, Foxborough’dan gelen Miami Dolphins zaferiyle birlikte ilk tur bay hakkını elde etti. Geçen sene finalde kaybettikleri AFC şampiyonluğunu kazanmamaları için hiçbir neden yok.

3- New Orleans Saints (NFC Güney, 12-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4

Drew Brees belki de son yılların en iyi oyununu oynuyor, Michael Thomas durdurulamaz şekilde yoluna devam ediyor, Alvin Kamara son maçta yaptığı TD’lar ile üzerindeki pası attı, Jared Cook kritik anlarda sürpriz isim olarak sahneye çıkıyor ve savunma son haftalara göre toparladı. Saints’in Super Bowl yürüyüşü gümbür gümbür başladı. Tek sorun hakemlerin Saints’i bu sene batırıp batırmayacağı…

4- San Francisco 49ers (NFC Batı, 13-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6

Altı yıl sonra ilk defa ligi yüzde elli üstü galibiyet oranıyla sezonu kapatan San Francisco 49ers, son maçta Seattle Seahawks’ı yenerek, ev sahibi avantajını da kapmış oldu. Özellikle ligin ikinci yarısında Green Bay Packers, New Orleans Saints, Baltimore Ravens ve Los Angeles Rams gibi zorlu takımlarla maç yapan ve bu süreçte değerli oyuncularından birkaçını sakatlığa kurban veren 49ers’in sezonu 13 galibiyetle kapatmasında Kyle Shanahan’ın ve diğer koçların payı çok büyük. San Francisco ekibinin bu güzel yolculuğu bence uzun yıllar hatırlanacak bol hikâyeli bir süreç oldu.

5- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 13-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3

Ev sahibi avantajı için Detroit Lions karşısında kazanmaktan başka çaresi olmayan Aaron Rodgers ve arkadaşları tutuk başladığı hatta geriye düştüğü maçı kazanmayı bildi. Ancak Packers’ın son haftada aldığı galibiyetlerle playoff yürüyüşü için umut verdiğini söylemek zor. Aaron Rodgers da bizim gibi düşünüyor olacak ki maç sonrasında yaptığı açıklamada, “Çok fazla pas kaçırdık ama oynamamız gereken yerde işimizi yaptık.” şeklinde konuştu. Eee, Aaron Bey bakalım Super Bowl’a gitmek için yeterli olacak mı bu oyun?

6- New England Patriots (AFC Doğu, 12-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5

Her sezon Miami Dolphins’e bir kez mağlup olmayı ihmal etmeyen New England Patriots, bu sefer geçtiğimiz sezonlardan farklı olarak kendi evinde mağlup oldu. Bu yenilgiyle beraber 10 yıldır oynamadığı wild card turuyla playoff’lara başlangıç yapacak. Bu maçın başka bir özelliği Tom Brady’nin Foxborough’daki son karşılaşması olma ihtimali. Ligin son haftalarında savunma konusunda defoları ortaya çıkan Bill Belichick ve öğrencileri, sezonun dikkat çeken takımlarından Tennessee Titans karşısında neler yapacağı da başka bir merak konusu.

7- Seattle Seahawks (NFC Batı, 11-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7

Sezon başında MVP yarışında bayrağı en önde taşıyan Russell Wilson’un son haftalarda düşen performansı Seattle Seahawks’a da ciddi şekilde yansıdı. Oynadıkları son altı maçtan sadece üç galibiyet çıkarabilen Seahawks, bu süreçte ellerine geçen birçok fırsatı da cömertçe harcadı. Üstüne üstlük şimdi playoff’larda olmalarına rağmen tüm koşucularından yoksunlar. Her ne kadar Marshawn Lynch geri dönüp takıma heyecan katsa da Russell Wilson kendisine çeki düzen vermediği sürece Seahawks’ın yoluna devam etmesi zor gözüküyor.

8- Houston Texans (AFC Güney, 10-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8

Sekizinci haftada sakatlanıp kendi kendine sezonu kapattığını açıklayan yıldız savunmacı J.J. Watt’tan Houston Texans’a sevindirici haber var. 30 yaşındaki oyuncu takımının wild card turunda oynayacağı Buffalo Bills karşısında sahada olabileceğini açıkladı. Ancak wide receiver Will Fuller’ın durumunun maç günü belli olacağı head koç O’Brien tarafından söylendi. Özellikle bireysel performansların daha çok öne çıktığı Houston Texans’ta bu iki isimden birinin sahada olması bile kesinlikle fark yaratacaktır.

9- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 9-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9

Philadelphia Eagles, üst üste üçüncü yıl playoff’ta ancak işin ilginç tarafı Carson Wentz’in bir tane playoff maçı bile yok. Ligde son oynadığı dört maçı da kazanan Eagles’in bu yıl NFC’de işi zor olsa da sürpriz yapabilecek kapasitedeler.

10- Buffalo Bills (AFC Doğu, 10-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10

Josh Allen ile ikinci senesinde playoff yapmayı başaran Buffalo Bills’in karşısında şimdi Houston Texans var. Genç oyun kurucunun playoff macerası nasıl bir hal alacak merakla bekliyoruz…

11- Tennessee Titans (AFC Güney, 9-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12

Ryan Tannehill ile sezon ortasında başlayan çıkışını playoff ile taçlandıran Tennessee Titans, bu başarısını 31 yaşındaki oyun kurucunun starter olmasına bağlasak ta Derrick Henry’nin de payını unutmamak lazım. Sezonu 303 top taşıma, 1,540 koşu yardı ve 16 koşu TD’ı ile bitiren 25 yaşındaki running back aynı zamanda bu bahsettiğimiz rakamlarla da lig lideri konumunda bulunuyor. Bu da demektir ki Derrick Henry’nin koşuları Titans’ın playoff’taki kaderini belirleyecek.

12- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 10-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11

Bu sezon evinde oynadığı son maçı da kaybeden Minnesota Vikings’i yorucu bir playoff macerası bekliyor. Wild card turunda iki sezon önce “Minnesota Miracle” olarak tarihe geçen maçla New Orleans Saints ile bir daha karşılaşacak olan Vikings’in işi zor. Sakatlığı bulunan Dalvin Cook’un sahalara dönmesi beklenirken, takımın önemli isimlerinden olan linebacker Eric Kendricks sakatlığından dolayı bu haftaki antrenmanlarda yer alamadı. Karşısındaki rakibin maç başı 40 sayı ortalama ile oynayan bir takım olduğunu düşününce Minnesota ekibinin kazanması büyük sürpriz olur.

13- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 8-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13

Bu sezon kötü gidişatın baş sorumlusu olarak gösterilen Jason Garrett, ligin tamamlanmasına rağmen hala takımdan gönderilmeyişi kafalarda soru işareti oluşturmaya devam ediyor. Geçtiğimiz Pazar günü biten sezondan sonra iki kere takım sahibi Jerry Jones ile görüşen Garrett’in akıbeti de tam bir yılan hikâyesine dönmüştü. Gelen en son haberlerde Jason Garrett ile artık devam edilmeyeceği yazılıyor.

14-Los Angeles Rams (NFC Batı, 9-7) Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16

Geçtiğimiz yılın Super Bowl finalisti Los Angeles Rams’in bu yılı tam anlamıyla bir fiyaskoydu. Ne hücumda ne da savunma da bireysel performanslardan öte bir takım olmayı başaramadılar. Bunda koçların payı olduğu kadar oyuncularında payı vardı. Lakin durum çok parlak gözükmüyor. Bu camia bir sene daha bu şekilde bir sonucu kaldıramayabilir.

15- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 8-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15

Eğer Pittsburgh Steelers, Antoino Brown, Le’Veon Bell, Big Ben olmadan playoff yapabilseydi bu sezondan mükemmel bir hikâye çıkarabilirdi. Yine de head koç Mike Tomlin, güzel bir kültür ortaya çıkardı ve takımın omurgasını kurmayı başardı. Şu an Steelers’in yapması gereken tek şey eksik bölgelere doğru oyuncuları seçmek ve sakatlıktan dönecek oyuncularla birlikte takıma monte etmek.

16- Chicago Bears (NFC Kuzey, 8-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17

Birçok as oyuncusundan yoksun olarak çıkan Minnesota Vikings karşısında maçı anca son saniyedeki alan golüyle kazanabilen Chicago Bears için iyi haber sezon sonunda bitti. Kötü haber Mitch Trubisky’nin geleceğine en kısa sürede karar vermeleri gerekiyor.

17- Oakland Raiders (AFC Batı, 7-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18

2017 yılında Oakland Raiders ile 10 yıllık sözleşme yapan John Gruden’in iki yılı gitti sekiz yılı kaldı. İki senedir gelen başarısız sonuçları aldırmayan Derek Carr ise yaptığı açıklamada, “Bu heyecan verici bir şey. Bence biraz temiz hava alma zamanı” şeklinde Oakland’taki Raiders’a gönül verenleri biraz kızdırabilecek biçimde konuştu. Neyse artık Las Vegas taraftarları düşünsün…

18- Tampa Bay Buccaneers (N1FC Güney, 7-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14

Tampa Bay Buccaneers, 16. haftada oynanan Houston Texans maçından sonra Jameis Winston ile gelecek yıl devam edeceğini açıklamıştı. Lakin Winston geçtiğimiz iki hafta toplam altı interception attı. Son oynanan Atlanta Falcons karşısındaki interception Falcons TD’ı ile sonuçlanınca Tampa Bay’in sezonu da mağlubiyetle tamamlanmış oldu. 25 yaşındaki oyun kurucu bu performansla bu sezonu 33 TD pası ve 30 interception ile bitirdi ve ayrıca tam yedi tane “pick six” atarak bu alanda da liderliğini sürdürdü. Tampa Bay Buccaneers’in fena olması kadrosu içinde Jameis Winston ile devam etme kararı onları bir hayli yaralamaya devam edecek gibi gözüküyor.

19- Atlanta Falcons (NFC Güney, 7-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21

Ligin ilk yarısında Atlanta Falcons, sekiz maçın sadece birini kazanınca Dan Quinn’e yönelik ciddi eleştiriler vardı. Ancak Dan Quinn, takımda kalmak için varını yokunu ortaya koydu ve bay haftasında yaptığı ufak değişiklikler sezonun ikinci yarısında takımını bambaşka bir kimliğe büründürdü. Kasım ayından itibaren oynadığı sekiz maçtan altı galibiyet çıkaran 49 yaşındaki çalıştırıcı, takımın kötü olan savunmasını da epey bir düzeltti. Ligin ilk bölümünde savunmada sadece dört kere turnover yaptıran Falcons savunması, ikinci yarıda ise bu rakamı 16’a kadar çıkarmayı başardı. Dan Quinn, bu performansla muhtemelen gelecek yılda da takımda kalacak gibi gözüküyor. Draft’tan yapılacak yerinde hamlelerle Falcons seneye daha iyi yerlere gelebilir. Lakin Quinn’in Matt Ryan’nın arkasına mutlaka bir oyun kurucu seçmesi ya da takıma katması gerekiyor çünkü ikinci şansını bu sezon kullandığı için olası bir kötü sonuçta Quinn’in takımda kalması zor.

20- Arizona Cardinals (NFC Batı, 5-10-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19

Çaylak koçu ve çaylak oyun kurucusu ile sezonu beş galibiyetle kapatan Arizona Cardinals gelecek için umut verdiğini de söyleyebiliriz. Sezon ortasındaki seri mağlubiyetler ve takımın savunmadaki bireysel performanslardan öteye gidememesi Cardinals’ın başlıca sorunlarındandı…

21- New York Jets (AFC Doğu, 7-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25

Adam Gase neden kendisinden iyi bir head koç olamayacağını açıkçası birkaç gün önce verdiği basın toplantısında açıkladı. Muhabirlerin Le’Veon Bell’in gelecek yıl takımda kalıp kalmayacağına yönelik sorusuna “Bell’in üç yıl daha kontratı var. Yarın Joe’ya (Jets GM’i) sorabilirsiniz. Bu konuda yetkili kişi değilim” şeklinde cevap verdi. Bu açıklamalardan da Jets’te oyuncular ve Adam Gase arasında ciddi bir sorun olduğu da satır aralarından okunabiliyor. Eğer Jets yönetimi de Adam Gase ile devam etmek konusunda ısrarcı olursa sonucunda pişman olabilirler.

22- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 6-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26

Sezonun hayal kırıklıklarından olan Jacksonville Jaguars’ta head koç Doug Marrone’nin takımdan gönderilmesi yüksek bir ihtimal olarak gözüküyordu. Ancak Marrone ve yedi yıldır genel menajer olan David Caldwell’in görevlerine devam edecekler. Tüm kötü sonuçların sebebi, yılların tecrübesi yönetici Tom Coughlin’e bağlandı ve görevinden uzaklaştırılan sadece o oldu.

23- Denver Broncos (AFC Batı, 7-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27

Denver Broncos’ta saha içinde işler özellikle sezonun sonunda doğru güzel gitti. Drew Lock’un gelişiyle birlikte son beş maçtan dört galibiyet çıkaran Broncos’ta gelecek sezonun planları da ilk olarak eldeki oyuncuları tutma konusunda başladı. Takımın yıldız isimlerinden Von Miller ve running back Philip Lindsay’i takımda tutacaklarını açıklayan John Elway, Drew Lock’un da gelecek yıl oyun kurucu olarak tek seçenekleri olduğunu söyleyerek yüreklere de su serpti. Denver Broncos için tek sıkıntı kulübün satılma durumu gelen haberler arasında. Geçtiğimiz Haziran ayında hayata gözlerini yuman Pat Bowlen’dan sonra takımın başına geçmesi düşünülen kızı 29 yaşındaki Brittany Bowlen hakkında konuşan takım başkanı Joe Ellis, eğer ailesinden yeterli desteği görememesi durumunda Broncos’un el değiştirmesinden başka seçenek kalmadığını belirtti. Anlaşılan saha dışında Broncos hareketli bir dönem geçirecek.

24- Miami Dolphins (AFC Doğu, 5-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29

Miami Dolphins her ne kadar sezonu beş galibiyetle kapatıp AFC Doğu’da dibi görse de Brian Flores kesinlikle iyi bir koç olduğunu kanıtladı. Takımın neredeyse bütün as isimleri sakatken waiver’dan topladığı adamlarla bir şeyler katmaya çalışan ve bunlardan üç dört tanesini de takıma kazandırmayı başaran Flores, bu çalışmasının karşılığını da 10 yıllık hocası olan Bill Belichick’i yenerek almış oldu. Sezon başında takıma getiren genç çalıştırıcı gelecek yıllarda da adından sıkça söz ettirecek gibi.

25- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 5-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22

16 yıllık Chargers kariyerinin son maçına çıkan Philip Rivers, yaptığı duygusal basın toplantısında Chargers’a oyun kurucu olarak her şeyi verdiğini söyledi. Emeklilik gibi bir planı olmadığını da ekleyen Rivers’in gözü ise başka bir kulüpte starter olarak kariyerinin son bölümünü oynamak. Şu an 37 yaşındaki oyun kurucu için birkaç kulübün de açıkça olmasa da ilgisi var. Bu ayrılık hem Los Angeles Chargers hem de Philip Rivers için daha doğru olarak gözüküyor.

26- Indianapolis Colts (AFC Güney, 7-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23

Sezonun ilk yarısıyla ikinci yarısı siyahla beyaz kadar farklı olan Indianapolis Colts’un planları umduğu gibi gitmedi. Takımın genel menajeri Chris Ballard, “Andrew Luck’in bizimle devam edeceğini zannediyorduk fakat işler düşündüğümüz gibi gitmedi. Jacoby bizim şu an starter’ımız ve iyi şeyler yaptı. Ligin ikinci yarısına bakıp yapmadı demek istemiyorum. Fakat tüm olay oyun kurucu ile ilgili değil bizim pas hücumumuzla da alakalıydı. Bu ligi kazanmak istiyorsanız pas atmak zorundasınız” şeklinde konuştu. Jacoby Brissett ile yapılan anlaşmanın kısa süreli olduğuna da değinen Ballard’ın aslında 27 yaşındaki oyun kurucunun performansından pek de memnun olmadığı açık. Gelecek sezon için Colts’ta yeni bir oyun kurucu görürsek şaşırmayalım.

27- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 6-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20

Cleveland Browns’ta beklenen oldu ve head koç Freddie Kitchens ile yollar ayrıldı. Sezon başından beri oyuncularını kontrol etme konusunda bir sürü eksiği bulunan Kitchens’ın ayrılığı pek sürpriz olmadı. Lakin bizleri şaşırtan takımın genel menajeri ve sevilen isimlerinden John Dorsey ile yolların ayrılmasıydı. Yeni head koç için çalışmalara başlayan Browns’ta ise ilk adaylar Urban Meyer ve Baltimore Ravens’ın hücum koordinatörü Greg Roman olarak gözüküyor. Ama Browns’un John Dorsey’i arayacağı kesin gibi.

28- New York Giants (NFC Doğu, 4-12), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24

İki yıllık New York Giants kariyerini sadece dokuz galibiyetle kapatabilen Pat Shurmur, sezon bitimiyle birlikte takımdan gönderildi. 2011 ve 2012 yıllarında çalıştırdığı Cleveland Browns’ta da sadece dokuz galibiyet alabilen 54 yaşındaki çalıştırıcı, head koç olma konusunda yeteneklerinin son derece kısıtlı olduğunu mavi beyazlı ekipte aldığı sonuçlarla bize kanıtladı. Yeni koç arayışlarına da giren New York Giants’a da buradan tavsiye olarak, lütfen maç kazanabilen koçları takımın başına getirmelerini söyleyebiliriz. Pat Shurmur gibi aynı şekilde takımın genel menajeri Dave Gettleman’ın da New York ekibiyle kimyası pek uyuşmadı gibi gözüküyor. Belki ufukta bir GM değişimi de vardır.

29- Washington Redskins (NFC Doğu, 3-13), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30

Washington Redskins, aradığı head koçu sonunda buldu. Bu sezon içinde Carolina Panthers’tan kovulan Ron Rivera head koçluk görevine getirildi. 57 yaşındaki çalıştırıcı gelişiyle birlikte yanında eskiden Jacksonville Jaguars ve Oakland Raiders’ı çalıştırmış olan Jack Del Rio’yu da savunma koordinatörü olarak getirdi. Yeni sezona güzel hamlelerle başlangıç yapan Redskins, eğer doğru seçimler yaparlarsa seneye daha güçlü bir şekilde görebiliriz.

30- Carolina Panthers (NFC Güney, 5-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28

Kötü gidişatın son maçında New Orleans Saints karşısında sahadan silinen Carolina Panthers için sevindirici haber; lig sonunda bitti. Panthers yönetimi de head koç arayışlarına lig biter bitmez hızlıca başladı. Bu süreçte daha çok koordinatörler ile görüşen mavi siyahlı ekibin asıl hedefi Green Bay Packers’ın eski head koçu Mike McCarthy gibi duruyor. Eğer McCarthy, Panthers’a gelirse Cam Newton’a ne olacağı da cevap bekleyen sorular arasında.

31- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 2-14), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32

NFL tarihinin en kötü yıllarından birini geride bırakan Cincinnati Bengals’te yenilenme dönemi resmen başlamış oldu. Gelecek drafttan Joe Burrow’u seçmesi planlanan Bengals’ta running back Joe Mixon ile de kontrat yapılması da muhtemel gözüküyor. Bu sezon bir sürü bahanesi olan Zac Taylor ise gelecek yıl bu kadar şanslı olamayabilir. O yüzden bu off-season’ı mümkün olarak en iyi şekilde geçirip önümüzdeki sezon bambaşka bir Bengals karşımıza çıkarması gerekiyor. Gerçi bunları yapabilecek head koçluk yeteneği var mı orası da büyük bir soru işareti…

32- Detroit Lions (NFC Kuzey, 3-12-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31

Ligin son dokuz haftasını seri mağlubiyetler alarak geçiştiren Detroit Lions’ta head koç Matt Patricia’ya öyle bir güven var ki Lions yönetimi sezon biter bitmez sekiz tane yardımcı koçu ile yollarını ayırma kararı aldı. Bir koçu göndermemek için sekiz farklı kişiden vazgeçen Lions’ın neler yaptığını anlamak çok güç. Bu kadar kişinin takımın kötü gidişatında suçu var da Matt Patricia’nın hiç mi yanlışı olmadı? Detroit ekibi için enteresan bir off-season bizleri bekliyor.