Pazar gecesi Miami’de gerçekleştirilen Super Bowl LIV’de Kansas City Chiefs, San Francisco 49ers’ı 10 sayı geriden gelerek yenerek şampiyonluğunu ilan etti. 50 yıl sonraki ilk, tarihindeki ise ikinci şampiyonluğunu kazanan Chiefs, son çeyreğine 20-10 geride girdiği mücadeleyi 31-20 kazanmayı başardı.

Maçın son altı dakika 32 saniyesinde takımını üç touchdown hücumuna taşıyan Patrick Mahomes gecenin yıldız isimlerinden biri olurken, playoff’lar boyunca gösterdiği üstün performansını MVP ödülü ve Lombardi Kupası ile taçlandırmayı başardı.

Konferans yarı finallerinde Houston Texans karşısında 24 sayı geri düşüp maçı kazanan Mahomes ve arkadaşları, AFC Finali’nde ise Tennessee Titans karşısında 10 sayılık farktan geri gelmişti. Chiefs, böylece playoff’larda üç maç üste çift haneli farklardan geri gelip, uzun süre unutulmayacak bir performansa imza atmış oldu.

Geçtiğimiz yıl NFL tarihinin en genç MVP’si olan ancak bu sezon Lamar Jackson’ın MVP ödülünü alması sonrası bu ünvanını kaptıran Mahomes, 24 yaşında en genç Super Bowl MVP’si olmayı başardı. Başarılı oyunca aynı zamanda 2005 yılında 23 yaşında Super Bowl kazanan Ben Roethlisberger’dan sonra en genç Super Bowl kazanan ikinci QB oldu.

Mahomes karşılaşmayı 42’de 26 isabet, 286 yard pas, iki TD pası, iki interception, 29 yard koşu ve bir touchdown koşusu ile tamamlarken, fumble ile kaybettiği toplara da atlayarak mücadelesiyle herkesin takdirini kazandı. Maç sonrası konuşan Chiefs’in yıldız wide receiver’ı Tyreek Hill ise, Mahomes’un geri düştüklerinde bile tüm takıma kenarda motivasyon aşıladığını dile getirdi.

Chiefs’in bir başka yıldız ismi Travis Kelce ise “Skorun ne olduğunun hiçbir önemi yok. Bizim Patrick Mahomes’umuz var. Bizim inanılmaz bir defansımız var ve herkese karşı çok sağlam durdular” açıklamasını yaptı.

Öte yandan kaybeden tarafta ise eleştiri okları head koç Kyle Shanahan’a yönlendirildi. Atlanta Falcons’ın New England Patriots’a 28-3’ten kaybettiği Super Bowl’da Falcons’ın hücum koçu olan, öne geçtiği maçta süreyi eritemeyip, farkı koruyamadığı için oldukça eleştirilen Kyle Shanahan, üç sene sonra benzer bir durum yaşadı. Buna rağmen, bir önceki sezonu sadece dört galibiyet ile bitiren 49ers, yenilse de bu sezon Super Bowl’a çıkarak büyük bir başarıya imza atmış oldu…