2019 sezonu bittiğinden bu yana Tom Brady’nin 2020 sezonunu hangi forma içinde geçireceği manşetlerden inmeyen bir konu. New England Patriots’da kalır diyen oldu, Los Angeles Chargers’a yakıştıran oldu, Miami Dolphins, Las Vegas Raiders, Detroit Lions diyen oldu. Bir 49ers taraftarı olarak bizim açımızdan konu hep “Brady de San Fransisco’nun çocuğu. Geçmişinde de Niners taraftarıymış. Montana forması da varmış” minvalinde kaldığı için transfer dedikoduları hiç dikkate almadığım bir konu olarak seyrederken son 12 saat içinde ciddi ciddi Jimmy Garoppolo’nun da Patriots’a gönderilmesine kadar uzanan Brady-49ers senaryoları konuşulmaya başlandı. Hatta ve hatta Antonio Brown’a da “Fit kal, gittiğim yere seni de götüreceğim.” demiş GOAT.

Öncelikle Brady ayrılıyor diye gözyaşı döken Patriots taraftarlarının aksine takip ettiğim hiçbir Niners orijinli site ya da sosyal medya hesabında Brady’nin 49ers’a gelme olasılığı ile ilgili “Ay hadi inşallah Allaam ya!” ifadesi okumadım. Heyecanlanan duymadım. Belki haber çok taze, ondandır. Okuduğum yorumların neredeyse tamamı “Gereksiz risk” olduğu görüşünde. Brady açısından bakacak olursa elbette 49ers onun için en cazip takımlardan, belki de en cazip olanı. Gronk benzeri Kittle’ı var, Patriots’da bu sene bulamadığı gelecek vadeden wide receiver Deebo Samuel’i var, Emanuel Sanders’ı var. Pas koruması desen iyi kötü o da var. Savunma desen, en iyisinden var. Takım Brady için biçilmiş kaftan ama peki ya Brady, 49ers için öyle mi?

Şu kadronun garantisi yok ama Antonio Brown’ı da alır gelirse iki senede mevcut kadroyla iki şampiyonluk kapıp emekli olur diyenler için anlatayım. Evet, elbette bir Tom Brady değilim ama bütün hayatım boyunca amatör sporlarla uğraştım. Son 10 yılını 10 bin ve üstü olmak üzere haftada en az bir kez koşmanın yanında uzun mesafe bisiklet ve rutin yüzme ile uğraştım. Şu kadarını söyleyeyim ki, 48 yaşındayım, bir ay öncesine kadar 10-12 kilometreyi koşarken şimdi diz ağrılarından yolda yürürken zorlanıyorum. Özellikle 40 yaşından sonra vücudunuzun bir yıl içindeki negatif yönde değişimi katlanarak artıyor. 35-40 yaş arasında her bir yılda bir öncekine göre recovery süreciniz 10 hızındaysa 40’lı yaşlar sonrası her bir yıldaki iyileşme sürece çok ama çok hızlı olarak düşüyor. Beyninizin verdiği komutları artık kas-kemik sisteminiz ya reddediyor ya da gerçekleştirme süresi çok uzuyor ve Tom Brady bile olsanız bundan kaçışınız yok. Belki süreç daha yavaş işliyordur, belki, göründüğü gibi, zamanın etkisi daha az oluyordur ama olduğu kesin. Aksi durumda Belichick saf mı ki elindeki Brady’yi tutup, her zaman iyi ekmek çıkardığı free agency ve alışkın olmadığı kadar ön sıralardan draft ederek takımı şekillendirmek varken Tom Brady’ye çok da eyvallah etmesin? Belichick vefalı değildir, oyuncunun gözünün yaşına bakmaz diyecek olanlar için, söz konusu olan kişinin de Tom Brady olduğunu hatırlatırım. Öyle “canın isterse” denilecek bir adamdan bahsetmiyoruz. Patriots için elzem olduğunu düşünse Brady şimdiye kadar çoktan New England’la yeni sözleşmeyi imzalamıştı…

Elinde böyle potansiyelli bir takım varken Jimmy Garoppolo ile devam etmektense bir, iki yıllığına takıma Brady’ye teslim ederek en azından Super Bowl’da topu teslim edeceğin güvenilir bir oyun kurucun olur diyenlere de olacaktır. Garoppolo için ACL gibi uzun süreçli bir sakatlıktan sonraki ilk tam sezonunda 3,978 yardlık pas, 27 touchdown, 13 interception, 13-3’lük galibiyetle NFC’nin ilk takımı olmayı başarmanın nesi yetmiyor? Brady, wild card’da Titans’a karşı koca bir ikinci yarı boyunca tek sayı alamıyorken yapamadığı neyi 49ers’a vadediyor?

28 gibi QB için genç sayılabilecek bir yaşta, üstelik de yaşı 28 bile olsa kullanılmışlığı az olan, takım arkadaşları tarafından sevilen ve hala gelişme ihtimali olan bir Garoppolo varken, her maç sağlıklı kalıp kalmayacağı belli olmayan, topu eskisi kadar hızlı atabileceği şüpheli ve Ağustos ayında 43 yaşına girecek Brady’nin 49ers’a gelme ihtimalinin konuşuluyor olması bile bence gereksiz. Ancak işte adamın adı Tom Brady olunca sezon ölü mölü demeden tüm sosyal medyayı kaplıyor. Brady’nin geleceği hem de Antonio Brown gibi bir saat sonra ne yapacağı, ne diyeceği belli olmayan tam bir saatli bombayı da yanına alıp geleceği konusunda daha bir hafta önceki combine’lar sırasında ‘Bizim adamımız Garoppolo’ diyen John Lynch’in bilgisi, hamlesi var mı bilmiyorum. NFL’in anavatanı Amerika’da da söylendiği üzere bir şey bozuk değilse tamir etmeye çalışılmamalı diye düşünüyorum. Şu an şampiyonluğa yedi dakika kadar yaklaşmış bir takımı, cornerback, wide receiver gibi eksiklikleri draft ile tamamlayabilecekken, DeForest Buckner, Arik Armstead gibi kontrat yenileyerek kadrosunu güçlendirebilecek bir düzeneğe çomak sokmanın, maceraya atılmanın anlamı yok. Tom Brady, AB’yi nereye götürüyorsa götürsün, körfezden uzak dursun…