COVID-19 sebebiyle dünyadaki tüm spor organizasyonları ya iptal edildi ya da ertelendi. Sporseverlerin de herkes gibi eve kapandığı ve spor müsabakalarından mahrum kaldığı bu dönemde sanal ortamda draft düzenleyen NFL, milyonları ekran başına topladı ve 2020 NFL Draftı geçen yıla oranla yüzde 37’lik bir izleyici artışıyla rekor kırdı.

Ligden yapılan açıklamaya göre ABC, ESPN, ESPN’in İspanyolca kanalı ESPN Deportes, NFL Network ve bazı dijital medya kanallarından takip edilen draft tüm kanallarda ortalama 15.6 milyonluk bir izleyici kitlesine ulaştı ve 2014’te 12.4 milyon ile kırılan bir önceki rekoru tarihe gömdü.

En çok izleyicinin beklendiği, Doğu Kıyısı Zaman Dilimi’ne göre saat 20.45 ve 21.00 arasında draft’ı takip eden sporseverlerin sayısı 19.6 milyona çıktı. Pek çok lig için böylesi büyük bir kitle ancak post-season’ın önemli karşılaşmalarında görülebilecek cinsten.

Öte yandan, yukarıda belirttiğimiz üzere 2019 NFL Draftı’na göre de yüzde 37’lik bir reyting artışı yaşandı. NBA’de playoff’larının, MLB’de ise normal sezonun oynandığı normal bir Nisan ayında dahi reytingleri alt üst eden NFL Draftı, pandemi gölgesinde geçen Nisan ayında, diğer liglerin ertelenmesini takiben reyting anlamındaki üstünlüğünü de böylelikle perçinledi.

Tabi her şeyden ziyade, telekonferans ile gerçekleştirilen 2020 NFL Draftı izleyicilerin ilgisini çekebilecek çeşitli olaylara da sahne oldu. Hiç şüphesiz, Roger Goodell’in evinin salonundan seçimleri açıkladığı ve genel menajerlerin adeta evlerinde oluşturdukları war room’lardan takip ettikleri bu draft, sadece Amerikan futbolu severleri değil daha pek çok sporseveri de ekran başına taşıdı.

Eyaletler bazında ise Ohio, Amerika genelinde başı çekti. Ohio State’li oyuncuların draft’ı domine etmesi, Cincinnati Bengals’ın ilk sıradan seçim hakkına sahip olması ve Cleveland Browns taraftarlarının genel olarak draft’a yoğun ilgi göstermesi Ohio’nun bu üstünlüğünün sebepleri olarak öne çıkıyor. Reytingler anlamında Ohio ve şehirlerini sırasıyla Philadelphia (Pensilvanya), Kansas City (Missiouri) ve Jacksonville (Florida) takip etti.

Her ne kadar NFL, reytingler anlamında draftı önemli bir başarı ile kapatmış olsa da, umuyoruz ki bir daha NFL’e sanal ortamda draft yapacak koşullar oluşmaz ve biz amerikan futbolseverler, Roger Goodell’in yuhalandığı, Cleveland Browns taraftarlarının her yıl olduğu gibi ilk turun yüksek sırasından yaptıkları seçim sonrası ‘O sene, bu sene’ sevinçleri gibi renkli atmosferlere sahne olan draft’ları izlemeye devam ederiz…