NFL’e alternatif olarak ortaya çıkan ve sertliğe verdiği tavizle adından söz ettiren Amerikan futbolu ligi XFL, bağlı olduğu ana firmanın iflasını açıklaması üzerine son buldu. Bu haber, ligin tüm operasyonlarını durdurup çalışanlarını geçici olarak işten çıkarma kararını takip eden ilk iş gününde geldi.

Ana firma Alpha Entertainment, XFL’in toplam borçlarını açıklarken alacaklı listesinde St. Louis Sports Commission adlı şirket, 1.6 milyon dolar alacağı ile başı çekerken sekiz takımlı ligin sekiz head koçunun da listenin üst sıralarında olduğu açıklandı.

XFL’den yapılan açıklamada ise iflas kararı koronavirüs pandemisine bağlandı ve o açıklamada ‘’XFL çok kısa bir zaman içinde futbol sevdalısı milyonların gönlünü kazanmayı başardı. Ancak oldukça yeni bir organizasyon olarak, COVID-19 krizinin ekonomik sonuçlarını kaldırabilecek bir gücümüz yok. İflasımız tüm taraftar, oyuncu ve koçlar nezdinde büyük bir hayal kırıklığı yaratacak. Televizyon partnerlerimiz de dahil olmak üzere bizi destekleyen herkese teşekkür ederiz.’’ ifadelerine yer verildi.

Ligin sahibi, aynı zamanda WWE’nin CEO’su olan Vince McMahon’dan ise XFL’in iflasına dair herhangi bir açıklama gelmedi. XFL’in operasyon müdürü Jeffery Pollack, Cuma günü sanal ortamda çalışanlarla düzenlediği toplantıda, geçici işten çıkarmaları ve operasyonların durdurulduğunu duyurmuş ancak ligin batacağına dair herhangi bir açıklamada bulunmamıştı. Bu iflas süreci içinde ligin satıldığına dair de söylentiler dolaşmakta.

İlk olarak 2001 senesinde NFL sezonu tamamlandıktan sonra, kolej futbolu ve NFL’den yoksun Amerikan futbolu izleyicisini hedef kitle alarak başlayan XFL, Los Angeles Xtreme’in şampiyon olduğu o sezonun ardından 2018’e kadar bir daha düzenlenmemiş ancak McMahon, 2018’de ligi geri döndürmüştü.

İki yılı hazırlık dönemi olarak geçiren XFL, geride bıraktığımız Şubat ayında ise, tıpkı 2001 sezonunda olduğu gibi sekiz takımla resmen kapılarını futbolseverlere açmıştı. Lig, pandemi sebebiyle operasyonlarını durdurmadan önce yeni sezonun beş haftasını geride bırakmıştı. Ligin 2021’de de oynanacağı vaat edilse de 4-5 Nisan tarihlerinde düzenlenen ünlü WWE etkinliği WrestleMania 36 sonrası McMahon, XFL’in geleceği ile alakalı olumsuz demeçler vermeye başlamıştı.

Pittsburgh Steelers’ın ünlü yedek oyun kurucusu Landry Jones’un Dallas Renegades, eski Oakland Raiders quarterback’i Connor Cook’un Houston Roughnecks forması giydiği ve bu ikili dışında Cardale Jones, Kony Ealy ve Antonio Callaway gibi pek çok tanınmış NFL simasının yer aldığı XFL, NFL tarihinin en büyük hayal kırıklıklarından birisi olan Johnny Manziel’e de teklif götürmüş ancak çok uzun süredir işsiz olan Manziel, Amerikan futboluna dönüş için XFL’i tercih etmemişti

Manziel, o dönemde attığı bir Tweet’inde bu kararının sebebini şu ifadelerle anlatmıştı: ‘’Sezon ortasında paketlenip kapı önüne koyulma tehlikesi ile karşı karşıya olacağım bir ligde oynamam.’’

Eski bir ilk tur seçimi olmasına, NFL’deki kariyeri verdiği yanlış kararlar sonrasında saha dışında karıştığı olayların gölgesinde kalan Manziel, belki de profesyonel kariyerindeki ilk ve tek doğru kararı XFL için vermiş oldu…