Geride bıraktığımız haftalarda Tom Brady ile anlaşarak transfer döneminin en önemli hamlesini yapan Tampa Bay Buccaneers, 42 yaşındaki Brady’nin yedeği olarak bir diğer veteran oyun kurucu Blaine Gabbert ile bir yıllık sözleşme imzaladı. Gabbert, 2019 sezonunda da Bucs kadrosunda yer almasına rağmen pre-season’da omzundan geçirdiği sakatlık sonucu henüz Eylül ayında sakat oyuncular listesine düşmüştü.

Bucs head koçu Bruce Arians’ın Brady’nin yedeği olarak güvendiği Gabbert, NFL’de iki kez yılın koçu (2012, 2014) seçilen 67 yaşındaki head koç ile Arizona Cardinals günlerinden tanışıyor. Arians’ın Cardinals’ı çalıştırdığı 2017 sezonunda Carson Palmer’ın yedeği olarak kadroda yer alan 30 yaşındaki oyun kurucu, o sezon Cardinals formasıyla beş maça ilk 11’de başlamış ve bu maçlardan iki tanesini kazanmayı başarmıştı.

O dönemde, Cardinals quarterback’i Carson Palmer, Gabbert hakkında, “Onun yetenekli olduğunu biliyordum, takımı sırtlıyor olması beni bu anlamda şaşırtmadı.” ifadelerini kullanmıştı. Arians da o günlerde Gabbert’ın uzun dönem starter oyun kurucu olarak kalmasına sıcak baktığını söylemişti.

Gabbert’ın Tennessee Titans forması giydiği 2018 NFL sezonunda da, takımın starter quarterback’i Marcus Mariota’nın sakatlığı döneminde ilk 11 olarak çıktığı ve ikisini kazandığı üç karşılaşma bulunuyor…

2019 sezonu öncesi Bucs ile anlaşarak Arians ile tekrardan buluşan Gabbert, her ne kadar geride bıraktığımız sezonu sakatlığı sebebiyle kenardan izlese de, head koçun hücum sistemine alışık olmasından dolayı Brady’nin Bucs hücumuna adaptasyonuna rol oynamayabilir.

Jake Locker ve Christian Ponder gibi ligde varlık gösteremeyen oyun kurucuların oldukça yüksek sıralardan seçildiği 2011 NFL Draftı’nın 10. sırasından Jacksonville Jaguars’a katılan Gabbert, bu oyuncularla aynı kaderi paylaşmaktan kurtulamamıştı. Kariyerinin ilk sezonunu vasat altı performanslarla tamamlayan Gabbert, 2013 sezonunda Jaguars’ın Pakistan asıllı sahibi Shad Khan ve takıma yeni katılan head koç Gus Bradley öncülüğünde girişilen yeniden yapılanmanın merkezinde yer almış ancak sezonun henüz üçüncü haftasında St. Louis Rams’e karşı geçirdiği sakatlık sebebiyle o sezon bir daha sahalara dönememişti. Gabbert, sezonu bir touchdown pası ve tam yedi interception ile kapatmıştı.

Çaylak kontratının henüz üç yılını oynamış olmasına rağmen 2013 sezonunu takiben Jaguars tarafından serbest bırakılan Gabbert, ilerleyen dönemde sırasıyla San Francisco 49ers, Arizona Cardinals, Tennessee Titans ve Tampa Bay Buccaneers formaları giymişti. Jaguars’ta bir 10. sıra seçiminden beklentileri hiç mi hiç karşılayamayan Gabbert’ın 2011 sezonunda attığı 12 touchdown pası, bir sezonda attığı en çok touchdown pası olarak öne çıkarken, 2012 sezonunun ilk haftasında Minnesota Vikings’e karşı elde ettiği 96.1’lik QB rating de dokuz sezonluk kariyerinin en iyi performansına tekabül etmişti. Ancak buna rağmen güvenilir bir yedek oyun kurucu olarak Gabbert’ın Tampa Bay’e katacağı pek çok şey olabilir…

Fun Fact: 2011 NFL Draftı’nın sekizinci sırasından Titans’a giden Locker ve 10. sırasından Jaguars’a giden Gabbert, J.J. Watt’tan daha önce; 12. sıradan Vikings’in yolunu tutan Ponder ise Mike Pouncey, Robert Quinn ve Cameron Jordan gibi isimlerin önünde seçilmişti…