LSU oyun kurucusu Joe Burrow ile başlayıp, George linebacker’ı Tae Crowder ile biten, içinde bulunduğumuz pandemiden dolayı izlenme rekorları kıran NFL 2020 Draftı beklediğimizden daha heyecanlı bir şekilde geride kaldı. Telefon trafikleri, takaslar, Kliff Kingsbury’nin eviBill Belichick’in köpeği ve Andy Reid’in gömleği derken, kimi takımlar beklenenden çok daha iyi seçimler yaparak kadrolarını güçlendirirdi. Kimileri ise izledikleri stratejilerle sevenlerini üzdü.  Nihayetinde ise tüm bu hamleler güç sıralamamızı da doğal olarak etkilemiş oldu.

Tam 15 seçim yapan Minnesota Vikings ve Tom Brady’nin etrafına sağlam bir omurga oturtmak isteyen Tampa Bay Buccaneers üst sıralara tırmanırken, Dallas Cowboys ve Indianapolis Colts’ta eksik bölgelerine doğru eklemelerle bu yarışın içinde biz de varız dediler. Nitekim Aaron Rodgers’ı yüz üstü bırakan Green Bay Packers ve tüm ilk tur haklarını daha önceden takasladığı için istediği seçimleri yapamayan Los Angeles Rams düşüş trendine geçtiler.

1- Kansas City Chiefs, Draft Öncesi Sıralama: 1

Savunmadaki eksiği daha önemli olarak görülmesine rağmen, LSU koşucusu Clyde Edwards-Helaire’yi seçen Kansas City Chiefs, Patrick Mahomes’un elini güçlendirme konusunda kararlılığını bize gösterirken aynı zamanda bu sezon da hücumda gözümü doyuracağının sinyallerini verdi. Artık kırmızı beyazlı takımda büyük bir sakatlık olmazsa bu takım akar gider…

2- Baltimore Ravens, Draft Öncesi Sıralama: 2

Draft stratejisini eksik bölgelere doğru isimleri aramak üzerine kuran Baltimore Ravens, linebacker Patrick Queen ve Malik Harrison ile birlikte DT Justin Madubuike’yi kadrosuna katarak savunmaya değerli parçalar eklemeyi başardı. Hücumda ise Lamar Jackson’ın elini Ohio State koşucusu JK Dobbins ve Texas çıkışlı wide receiver Devin Duvarnay ile çeşitlendirerek, geçtiğimiz seneki bol skorlu oyunu yine sahada görebileceğimiz konusunda bize güvence verdiler. Çözmeleri gereken tek sorun ise post-season performansları olacak gibi.

3- San Francisco 49ers, Draft Öncesi Sıralama: 3

DeForest Buckner’ın Indianapolis Colts’a gitmesinden ötürü elde ettikleri birinci tur hakkını South Carolina çıkışlı Javon Kinlaw için kullanan 49ers, ikinci turdan Brandon Aiyuk’a merhaba dedi. Ancak 49ers’ın en iyi hamlesi, yaşadığı ağır sakatlıktan dolayı emekli olmak zorunda kalan Joe Staley’in yerine Washington Redskins’ten takas edilen sol tackle Trent Williams oldu. Kyle Shanahan ve koç ekibinin geçen seneki başarısını görünce bu takımın yine zirvede olacağına inanmamak hayal olur.

4- New Orleans Saints, Draft Öncesi Sıralama: 4

Üç günlük draft macerasında sadece dört seçim yapan New Orleans Saints, zaten hazır olan kadrosunu hücum hattı oyuncusu Cesar Ruiz, Edge/Linebacker Wisconsin çıkışlı Zack Baun ve tight end Adam Trautman ile genişletti. Özellikle linebacker için üçüncü turdan en iyi seçimi yapan Saints’te, Zack Baun geçtiğimiz seneki gibi bir Saints savunması için parlayacaktır. Lakin Saints adına bu sene öne çıkmasını beklenen isim Alvin Kamara olacaktır. Geçen sene sakatlığından ötürü görmeye alışık olmadığımız bir oyun ortaya koyan genç koşucu, çok yönlü olmasının vereceği esneklik hem Drew Brees’in elini rahatlatırken hem de Saints’in koşu oyunlarını tekrardan ayağa kaldıracaktır. Kamara’nın nasıl bir oyuncu olduğunu unutanlar için ufak bir hatırlatma…

5- Seattle Seahawks, Draft Öncesi Sıralama: 6

Her ne kadar takıma pass rusher katmış olsalar da Seattle’ın Jadaveon Clowney bilmecesi hâlâ devam ediyor. Yıllık 20 milyon dolardan vazgeçen ve 17 milyon civarlarına kadar fiyatını çeken Clowney’in Seattle’da kalmak istemesi savunma adına çok önemli bir hal alacaktır ki özellikle Arizona Cardinals ve San Francisco 49ers gibi hücum anlamında ligin öne çıkan takımlarına karşı Clowney gibi bir isim kesinlikle güçlü bir koz olacaktır. Bununla birlikte bir de Marshawn Lynch’in de takıma dönme ihtimali var ki, o zaman Seattle daha ilgi çekici bir seviyeye yükselir.

6- Tampa Bay Buccaneers, Draft Öncesi Sıralama: 7

Tampa Bay’in yapılacaklar listesi: Tom Brady’e tackle alınması: TAMAM. Tom Brady’e safety alınması: TAMAM. Tom Brady’nin en yakın arkadaşı emeklilikten döndürülmesi: TAMAM.  Tom Brady’e running back alınması: TAMAM. Tom Brady’nin ceza alması: “Yükleniyor…” Anlaşılacağı üzere Tampa Bay’de her şey Tom Brady üzerinden şekillenmeye devam ediyor.

7- Buffalo Bills, Draft Öncesi Sıralama: 8

Sizlere Ak Gandalf’ın Aragorn’a söylediği gibi “Beşinci günün şafağında doğuya bakın.” demiyorum ama en azından takvimler 13 Eylül’ü gösterdiğinde AFC Doğu’ya en azından bir göz atın çünkü orada bir Buffalo yükselecek diyebiliyorum. Serbest oyuncu dönemini savunma oyuncuları ağırlıklı ve Stefon Diggs ile geçiren Bills, draftta ise bu hamleyi A.J. Epenasa gibi draft’ın en dikkat çeken pass rusherlarından biriyle taçlandırdı. Alt turlardan ise hücuma yönelen Bills, Utah koşucusu Zack Moss ve wide receiverlar Gabriel Davis ve Isaiah Hodgins ile de derinlik arttırdı. Bambaşka bir Buffalo Bills bizleri bekliyor.

8- Green Bay Packers, Draft Öncesi Sıralama: 5

Herkes Aaron Rodgers’ın elini güçlendirecek bir oyuncu beklerken, sadece Green Bay Packers taraftarlarını değil neredeyse tüm NFL severlere ters köşe yapan Packers yönetimi ilk turdan oyun kurucu Jordan Love’u takıma kattı. Bu hamleden sonra peki o zaman bir sonraki seçim pas yakalayıcı olsun diye beklerken bu sefer de AJ Dillon’u beklenenden daha yüksek seçmeleri ise “ee yok artık ama” dedirtti. Green Bay bu listede hala yukarıda kalabiliyorsa bu Aaron Rodgers sayesinde. Artık ne diyelim, Allen Lazard ve Devin Funchess’ten Super Bowl kalibresinde bir oyun beklemek zorunda taraftarlar.

9- Indianapolis Colts, Draft Öncesi Sıralama: 11

Tecrübeli oyun kurucu Philip Rivers ile bir senelik sözleşme imzalayan Indianapolis Colts yönetim, bu bir sene içerisinde alabildiği en yüksek verimi almanın peşinde. Bu parola ile girdikleri draft’tan ise Michael Pittman Jr. ve Jonathan Taylor gibi hazır ve lige girdiği anda patlama yapması beklenen iki isim ile çıktılar Bu saatten sonra tüm oklar Philip Rivers’a çevrilmiş durumda. Colts’ta göstereceği iyi performans ile son birkaç kötü sezonunu unutturup kariyerine güzel bir şekilde noktalayabilir.

10- Minnesota Vikings, Draft Öncesi Sıralama: 14

Off-season başlangıcında finansal durumu pekiyi olmayan Minnesota Vikings, birçok önemli oyuncusuyla vedalaşmak zorunda kalmıştı. Nitekim bu oyuncuların yerlerini potansiyelli oyuncularla dolduran Vikings, tam 15 seçim yaparak hemen hemen her bölgede derinlik oluşturabildi. Özellikle Stefon Diggs yerine takıma katılan Justin Jefferson’un lige deyim yerindeyse “pişmiş” olarak gelmesi, Adam Thielen ve Dalvin Cook ile birlikte takımı taşıyacak isimlerden olması Vikings’i yine üst sıralara iten önemli etmenlerden birisi.

11- Philadelphia Eagles, Draft Öncesi Sıralama: 10

Wide receiver konusunda oldukça bir dertli olan Philadelphia Eagles, birinci turdan Jalen Reagor ve beşinci turdan John Hightower ile bu bölgeye iyi takviyeler yaparken, secondary ve linebackler için eksiklerini de alt turlardan çözmeye çalıştı. Lakin Eagles’ın en dikkat çeken hamlesi Oklahoma oyun kurucusu Jalen Hurts’u seçmesi oldu. Özellikle secondary’deki açığını bu turdan tamamlaması düşünülen Eagles’in Hurts’e yönelmesi Carson Wentz’in takım iyi giderken sakatlanma huyundan olduğu da bilinen bir gerçek. Belki de ligde yedek oyun kurucunun önemini en iyi bilen takım olan Eagles’ta olası bir playoff macerasında Jalen Hurts’u takımın oyun kurucusu olarak görürsek hiç şaşırmayın derim.

12- Dallas Cowboys, Draft Öncesi Sıralama: 13

Draft’ın kazananları arasında kendisine yer bulan Dallas Cowboys, Jerry Jones’un bilmem kaç milyon dolarlık yatından yaptığı seçimler bir anda takımın çehresini değiştirdi. Wide receiver CeeDe Lamb, cornerback Trevon Diggs ve center Tyler Biadasz takımın eksik bölgeleri için en ideal hamlelerdi. Özellikle Lamb’in takıma katılmasıyla Elliot-Cooper-Lamb-Gallup gibi bir hücum ekibine sahip olan Cowboys’ta, takıma Andy Dalton gibi tecrübeli bir ismin yedek oyun kurucu olarak katılması da Dak Prescott bilmecesinin olumsuz sonuçlanması neticesine karşın alınacak en doğru tedbir olarak göze çarptı.

13- Tennessee Titans, Draft Öncesi Sıralama: 9

Takımın en değerli parçalarından olan Jack Conklin’in yerini ilk turdan seçtiği Isaiah Wilson ile dolduran; bunun yanında Logan Ryan’dan boşalan cornerback pozisyonu içinde ikinci turdan LSU oyuncusu Kristian Fulton’u katan Tennessee Titans, 2020’deki hücum planını Ryan Tannehill, Derrick Henry, AJ Brown ve Corey Davis üzerinden şekillendirmeyi planlıyor. Fakat takıma yeni katılan oyuncuların ilk senelerinde lige ne denli adapte olabilecekleri büyük bir soru işareti.

14- Pittsburgh Steelers, Draft Öncesi Sıralama: 12

Big Ben’in dönüşüyle birlikte hücumda tekrar ayağa kalkmayı hedefleyen Pittsburgh Steelers, wide receiver Chase Claypool ve running back Anthony McFarland’ı takıma kattı. Bununla beraber üçüncü turdan seçilen Alex Highsmith ve altıncı turdan seçilen Antonie Brooks Jr. hamleleri ile de savunmada derinliği arttıran Steelers, yine bildiğimiz gibi zirvenin en büyük adayı olacaktır. Ancak kafalardaki soru işareti Big Ben’in yaşı ve yerine gelebilecek olan Mason Rudolph ve Delvin Hodges’ın bu sorumluluğu taşıyabilecek kapasite de olmayışı olarak gözüküyor. Tam da bu nokta da acaba Steelers yönetimi, Josh Rosen’ı kadroya katarak yedekte pişmesini bekleyebilir mi?

15- Atlanta Falcons, Draft Öncesi Sıralama: 18

Geçtiğimiz sezonun ikinci yarısını 6-2’lik derece ile kapatan Falcons, off-season’da Todd Gurley, Dante Fowler ve Hayden Hurst ile ses getirmeyi başarmıştı. Bahsi geçen bu 6-2’lik süreci bizzat kendisi yöneten ve savunmadaki play calling’leri kendisi yapan Dan Quinn, geçtiğimiz sezonun başındaki savunma performansını bir daha izletmemek için A.J. Terrell, Marlon Davidson Mykal Waller ve Jaylinn Hawkins gibi önemli isimleri takıma dâhil etti. Todd Gurley’in sağlık durumuna ve savunmanın Dann Quinn’e ayak uydurabilmesine bağlı olarak kaldığı yerden devam eden bir Falcons görebiliriz, lakin gruptaki diğer iki rakibi olan Saints ve Buccaaneers’ın deyim yerindeyse alıp başını gitmesi onları epey bir zorlayacak.

16- Arizona Cardinals, Draft Öncesi Sıralama: 19

Sekizinci sıradan Isaiah Simmons’u havada kapan Arizona Cardinals, draft öncesindeki hücumdaki DeAndre Hopkins hamlesinin hesaba katınca oyunun her iki tarafında da seviye atlamayı başardı. Üçüncü turdan da hücum hattı ihtiyacını Josh Jones ile tamamlayan Cardinals’ın hedefi artık eskisi gibi büyük. Ayrıca draft günü gördüğümüz ve izleyicileri hayran bırakan Kliff Kingsbury’nin üç oda bir salon evi de görülmeye değerdi…

17- New England Patriots, Draft Öncesi Sıralama: 16

Sanki fantasy football takımına oyuncu seçiyormuş gibi yanına köpeğini alıp mutfak masasında tüm draft’ı yöneten Bill Belichick yine kendine has bir şekilde damga vurmayı başardı. Oyuncu seçimleri konusunda da bizleri yine şaşırtan Patriots, beklenenin aksine oyun kurucu seçmezken, takıma katılan oyuncuların da kolej kariyerlerinde çok yönlülük ile öne çıkması olması dikkatlerden kaçmadı. Yeni bir yapılanma sürecine giren Patriots’un bu süreci yumuşak bir geçiş ile atlatacak gibi gözüküyor.

18- Los Angeles Rams, Draft Öncesi Sıralama: 17

Takımdaki maaş bütçesini temizlemek için önemli isimlerle yollarını ayıran Los Angeles Rams, Cam Akers, Van Jefferson ve Terrell Lewis gibi gelişme açık oyuncuları kadrosuna kattı. Fakat kamyonlar dolusu kontratı olan Jared Goff’un akıllarda kocaman bir soru işareti bırakması, Rams hakkında umutlu olmamamıza neden oluyor.

19- Cleveland Browns, Draft Öncesi Sıralama: 20

Baker Mayfield etrafında takımı şekillendirilmek isteyen Cleveland Browns, ilk olarak Titans’tan ayrılan Jack Conklin’i takıma katmıştı. Ancak onuncu sıradan da Jedrick Wills’i seçerek Baker etrafındaki korumayı güçlendiren Browns’ta secondary’e yapılan LSU çıkışlı safety Grant Delpit hamlesi de ana yemek üzerine tatlı gibi oldu. Nitekim geçen sezon hafızalarda kötü bir tat bırakan Browns’un yeni head koçu ile birlikte bize vaat ettiklerini göstermesi gerecek çünkü bir yandan Baker Mayfield için çanlar çalarken bir yandan da Jarvis Landry ve Odell Beckham gibi isimlerin olası bir kötü gidişat sonrası takımdan ayrılabilmesi gündemde.

20- Denver Broncos, Draft Öncesi Sıralama: 23

Mart ayında takıma katılan Melvin Gordon ve Graham Glasgow; drafttan gelen Jerry Jeudy, KJ Hamler ve Lloyd Cushenberry gibi isimlerle Drew Lock’un etrafını donatan Denver Broncos, belki de Peyton Manning döneminden sonra en heyecan verici sezonlarından birini yaşatmanın hesaplarını yapıyor. Kâğıt üzerinde üst düzey bir kadroya sahip olan Broncos’ta Drew Lock’un geçen sezon bıraktığı yerden aynı şekilde hatta üzerine koyarak devam etmesi turuncu beyazlı takımın akıbetini belirleyecek.

21- Houston Texans, Draft Öncesi Sıralama: 15

Sadece beş draft hakkı bulunan ve bunların üçünü savunmaya kullanan Houston Texans’ın en dikkat çekici hamlesi ikinci turdan seçilen defansif tackle Ross Blacklock oldu. Ancak yeri asla dolmayacak olan DeAndre Hopkins’in ayrılışı takımın hücum gücünü bir hayli düşüreceği aşikâr. Her zaman dediğimiz gibi; neyse ki Deshaun Watson var.

22- Miami Dolphins, Draft Öncesi Sıralama: 25

“Tank for Tua” sloganından “Thank For Tua” ya çok hızlı geçiş yapan Miami Dolphins, genç oyun kurucunun forma satışlarının da patlamasıyla birlikte belki de son birkaç yıldır hiç yakalayamadığı bir hava yakaladı. Ancak hala gelişmesi gereken birçok oyuncuyu kadrosunda barındıran turkuaz beyazlı ekipte, head koç Brain Flores’e çok iş düşüyor. Özellikle Tua’nın en azından bir sezon kenarda oturması hem onun hem de takımın yararına olacakken bu sezon oturmuş bir omurga kurulması gelecek yıllar adına Dolphins’in yükselişi anlamına gelebilir.

23- Las Vegas Raiders, Draft Öncesi Sıralama: 21

Las Vegas Raiders, zayıf olan pas oyunlarını Henry Ruggs, Lynn Bowden ve Bryan Edwards katıp hücum anlamında ciddi bir çeşitliliğe kavuştu. Takımın savunmadaki eksikliği devam ederken Derek Carr’ın son yıllarda düşen performansı siyah beyazlı takım hakkında iyi konuşmamızı biraz engelliyor. O yüzden draft öncesi sıralamamdaki sorunun cevabı Raiders’ın kaderini belli edecek, “Marcus Mariota ne zaman starter olacak?”

24- New York Giants, Draft Öncesi Sıralama: 24

Kimi otoritelerden yüksek not alarak tamamladıkları draft’tan, en iyi tackle olarak gösterilen Andrew Thomas ve Alabama çıkışlı safety Xavier McKinney ile ayrılan New York’un mavileri kâğıt üzerinde genç ve dinamik bir takım oluşturdu. Ancak bu genç takım ve genç head koçun kanıtlaması gereken daha çok şey var.

25- Chicago Bears, Draft Öncesi Sıralama: 22          

Hücum anlamında doğru düzgün elle tutulur bir şey vaat etmeyen Chicago Bears, sadece draft’ın en iyi tight end’i olarak gösterilen Cole Kmet’i ikinci turdan seçerek açıkçası çok fazla bir şeyi de değiştirmedi. Eski Super Bowl MVP’si Nick Foles, bu hücuma ne katacak o da kafalarda büyük bir soru işareti. Sonuç olarak Bears, 12 galibiyet ile bitirdiği sezondan sonra geri gitmeye ne yazık ki devam ediyor.

26- Los Angeles Chargers, Draft Öncesi Sıralama: 27

Altıncı sıradan Justin Herbert’i seçerek, takımın geleceğini ona bağlayan Los Angeles Chargers, aynı zamanda büyük bir kumar da oynamış oldu. Özellikle bust olacağı konuşulan Herbert’in NFL’de kanıtlaması gereken çok şey olacak. Ancak en azından Austin Ekeler, Keenan Allen ve Hunter Henry gibi hücum silahlarıyla bu sürecin geçecek olması Herbert adına olumlu olabilecek bir durum.

27- New York Jets, Draft Öncesi Sıralama: 26

Sol tackle Mekhi Becton ve wide receiver Denzel Mims ile Sam Darnold’un elini güçlendiren New York Jets’te sorunun head koç Adam Gase’de olduğu muhtemelen sezonun son bölümüne kadar anlaşılmayacak gibi gözüküyor. Yine de Sam Darnold bu sezon tekrardan mono olmamasını temenni ederek, kendisinden beklediğimiz ışığı artık görmek sadece Jets taraftarlarının değil NFL severlerin de bir arzusu.

28- Detriot Lions, Draft Öncesi Sıralama: 28

Jeff Okudah ve DeAndre Swift gibi iki önemli genç oyuncuyu takıma katan Detroit Lions, yine de bizlere 9-7 veya 8-8’ten daha fazla bir şey vaat etmiyor ne yazık ki. Bunu başlıca sebebi olarak ise Matt Patricia’nin iyi bir head koç olmaması gösterilebilir. Ancak Matthew Stafford sağlıklı kaldığı sürece belki bir ihtimal veya bir umut Lions’tan 10 galibiyet görebiliriz.

29- Carolina Panthers, Draft Öncesi Sıralama: 29

Draft haftası “Allah’ını seven defansa gelsin” prensibini baz alarak tüm seçim haklarıyla savunmaya oyuncusu seçen Carolina Panthers’ı bu tercihleri için pek eleştirmemek lazım. Sonuçta gruptaki diğer rakipleri olan Saints, Buccaneers ve Falcons’un hücum silahlarını görünce, bir şekilde bunlara karşı koymak, Panthers’ın gideceği yolu direkt olarak belirlemiş oldu. Yine de Derrick Brown hamlesiyle savunmayı üzerine kurabileceği bir oyuncu seçtiklerini belirtmek gerek. Artık gelecek seneki seçimlerinin hepsine de hücum oyuncusu seçeler ve durumu eşitlerler.

30- Cincinnati Bengals, Draft Öncesi Sıralama: 30

Beklenildiği üzere Joe Burrow’u ilk sıradan seçen Cincinnati Bengals’ın daha genç oyuncu etrafına bir ekip oluşturamaması kafalarda ciddi soru işareti bırakıyor. Geçtiğimiz ay holdout yapması gündemde olan Joe Mixon’a karşılık, John Ross’un da beşinci yıl opsiyonun kullanılmayan Bengals’in pek iç açıcı değil. Ancak Joe Burrow’un takıma başka bir hava katacağına da kimsenin şüphesi yok. 

31- Washington Redskins, Draft Öncesi Sıralama: 31

Hala daha fazla gelişme göstermesi gereken bir oyun kurucu, olmayan bir left tackle… Washington Redskins’in alacak çok ama çok yolu var. Ancak Chase Young’un seçilmesi onlar adına güzel bir başlangıç oldu. Böylece Montez Sweat ve Chase Young ikilisi etrafına güzel bir savunma kurulabilir.

32- Jacksonville Jaguars, Draft Öncesi Sıralama: 32

Yeniden yapılanma sürecinin ilk draft’ını K’Lavon Chaisson ve CJ Henderson gibi iki öne çıkan savunmacıyı renklerine bağlayan Jaguars, geçtiğimiz yıl seçtiği edge Josh Allen ile savunmada yeni bir oluşuma gitmeyi planlıyor. Ancak aynı şeyi söyleyemeyeceğimiz hücum için de ikinci turdan wide receiver Laviska Shenault Jr.’u katan Jaguars’ın Gardner Minshew ile pek bir geleceği gözükmüyor. En azından bu geçiş sürecinin tamamlaması açısından Cam Newton’un takıma katılması olabilecek iyi senaryolardan biri olarak göze çarpıyor.