Haftalık’ın ikinci sezonundan herkese merhaba. Nihayet uzun süreli hasretimiz son buldu ve NFL geri döndü.  Hem de öyle bir döndü ki daha ilk haftadan güzel maçlar izlediğimizi söyleyebilirim. Yıl içinde “Lig ertelenecek mi?” soruları sürekli ortalıkta dolansa da tam zamanında başlayan lig maratonu, bu sezon yeni bir sürprizle bizleri karşılıyor olacak. Bilindiği üzere lig yönetimi, geçen sezonun bitiminden sonra aldığı bir kararla playoff’a kalan takım sayısını her iki konferans içinde bir takım yükseltirken; ev sahibi olmaya hak kazanacak takım sayısını ise her iki konferans için birer düşürdü. Bu değişim fikstüre iki fazla playoff maçının daha eklenmesine neden olacakken ev sahibi olma konusunun da önemi geçtiğimiz yıllara göre arttırdı. Umuyorum ki alınan bu kararlardan dolayı her takım ucundan kıyısından da olsa playoff potasında yer almak isteyecek ve rekabet geçtiğimiz yıllara göre daha üst seviyelerde olacaktır.

Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece oynanan sezonun açılış karşılaşmasında son şampiyon Kansas City Chiefs, bıraktığı yere devam etti ve evinde Houston Texans’ı 34-20 mağlup ederek normal sezondaki galibiyet serisini sekiz maça çıkardı. Chiefs’in çaylak koşucu Clyde Edwards-Helaire ise 138 yard ve bir TD ile dikkatleri üzerine çekti.

Pazar günü 20.00 seansında Cam Newton, Patriots forması altında ilk maçında Miami Dolphins’i mağlup ederken iki koşu TD’ı yaptı. Diğer yeni takımına katılan oyun kurucu olan Philip Rivers, Indianapolis Colts forması altında ilk maçında Jacksonville Jaguars karşısında mağlup olurken, Gardner Minshew 19-20 pas isabeti ve üç TD pası ile galibiyette büyük rol oynadı. Josh Jacobs’un üç koşu TD ile oynadığı maçta Las Vegas Raiders, Carolina Panthers’ı maçın bitimine dört dakika kala bulduğu TD ile mağlup etti. Chicago Bears, maçın bitimine üç dakika kala 13 sayı geride girdiği maçı kazanırken, Mitchell Trubisky üç TD pasıyla oynadı. Ayrıca Trubisky, Detroit Lions’a karşı oynadığı son dört maçı da üç TD pası ile tamamladı. En son geçtiğimiz sezonun Eylül ayında kaybeden Baltimore Ravens, Cleveland Browns karşısında farklı kazanarak galibiyet serisini 13 maça çıkardı. Josh Allen’ın, Buffalo Bills’in 2016 Aralık ayından beri 300 yard ve üzeri pas atan ilk oyun kurucusu olduğu maçta Bills, Jets’i rahat geçmeyi başarırken Josh Allen’da NFL’de ilk defa 300 pas yardına ulaştı. Davante Adams’ın 14 pas yakalama ile franchise rekoru kırdığı maçta Green Bay Packers, ezeli rakibi Minnesota Vikings’i mağlup etti. Geçiçi adıyla Washington Football Team, 10 sayı geriden geldiği maçta Philadelphia Eagles’ı yenerek sürpriz yaparken; Russell Wilson attığı dört TD pasıyla Seattle Seahawks’ı, Atlanta Falcons karşısında galibiyete taşıdı.

Pazar 23.00 seansında, 2020 NFL Draftı’nın bir numarası Joe Burrow’un sahne aldığı maçta Cincinnati Bengals, Los Angeles Chargers’a son dakikada kaçırdığı alan golüyle mağlup oldu. Burrow ise TD pası atamazken bir koşu TD’ı ve bir INT ile maçı tamamladı. Son finalist San Francisco 49ers, Arizona Cardinals’a yenilirken, 49ers Cardinals’a karşı oynadığı son 11 maçtan dokuzuncu mağlubiyetini aldı. Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gece 03.20’de ise SoFi Stadyumu’nun açılış maçında Los Angeles Rams, Dallas Cowboys’u yendi.

Son olarak Pazartesi’yi Salı’ya bağlayan gece oynanan maçların ilkinde Big Ben’in sakatlıktan döndüğü ve üç TD pası attığı maçta Pittsburgh Steelers, New York Giants’ı mağlup etti. Giants’ta ise Saquon Barkley sadece altı yard elde edebildi. Haftanın kapanış maçında da Tennessee Titans, veteran kicker’ı Stephen Gostkowski’nin bitime 17 saniye kala attığı alan golüyle sezona galibiyetle başladı ancak Stephen Gostkowski dört alan golünün üçünü kaçırdı.

HAFTANIN OLAYI: Seyircisiz Maçlar  

Amerikan futbolu deyince akla gelen en büyük unsurlardan olay seyircilerin, COVID-19 önlemleri kapsamında olmayışı açıkçası maçlar tuzsuz yemek tadı verdi. Her ne kadar statlarda seyirci efekti olsa da ev sahibi taraftarların rakip takımın üçüncü haklarında “Defence” diye bağırmasının, TD sevinçlerinde gol postu arkasındaki taraftarların TD yapan oyuncuya sarılmalarının, hakem kararlarını açıkladıktan sonra verilen tepkilerin, kendi savunma oyuncuların yaptığı sert müdahalelerden sonra hep bir ağızdan tepki vermelerinin oyuna ne denli keyif kattığını ve oyunun ana parçalarından belki de en önemlisinin seyirci olduğunu maçları izlerken herkesin anladığını düşünüyorum. Umarız bu süreci çabucak atlatırız ve taraftarlarda statları tekrardan doldurur ancak seyircileri stada tekrar çağırma işinin zamanlamasının doğru olmaması da sıkıntıları büyütebileceğini unutmamak gerekiyor.

HAFTANIN MAÇI: Tampa Bay Buccaneers (23) – New Orleans Saints (34)  

Maçın Adamı: Alvin Kamara (16 Koşu Yardı, Bir TD Koşusu, 5-8 Pas Yakalama, 51 Yard, Bir TD)  

Lig başlamasıyla birlikte keyifli maçlar izlesek de aslında tüm gözler Tom Brady’li Tampa Bay Buccaneers’taydı. 20 yıllık New England Patriots kariyerini sonlandıran Brady’nin, Tampa Bay’de neler yapacağını görmek herkesi epey bir heyecanlandırmıştır diye tahmin ediyorum. Ancak karşısında da belki de istikrar bakımından Patriots’tan sonra ikinci olarak sayabileceğimiz Drew Brees-Sean Payton ikilisi vardı. Elbette ki ilk maç olduğundan ve hazırlık kamplarının olmamasından dolayı iki takımında eksikleri göze çarpacaktı. Nitekim maçı kazanacak tarafı belirleyen unsurun ise birlikte oynama alışkanlığı olduğu maç içinde gözüktü.

Maça iyi başlayan misafir ekip Tampa Bay Buccaneers idi. Açılış hücumunda sekiz oyunda TD yapmayı başaran Tampa Bay, bir sonraki TD’ını ise ancak üçüncü çeyrekte bulabildi. Genel anlamda pas oyunlarında sık sık Saints secondary’sine takılan Tom Brady ve arkadaşlarının en uzun pas oyunlarından ilki bahsettiğimiz açılış hücumunda 29 yard ile Chris Goodwin’den gelirken ikincisi ise anca dördüncü çeyrekte 37 yard ile Scott Miller’dan geldi. Tom Brady’de olsanız hazırlık kampı geçirmeyince pas oyunlarını oturtmak zor olduğu da görünen bir gerçek. Bu anlamda Tampa Bay’in pas oyunlarını oturtması için biraz daha zamana ihtiyacı olacak gibi gözüküyor. Yine de Tom Brady’nin attığı iki interception’un da Jameis Winston tarzı interceptionlar olduklarını söylemek lazım. Nitekim Leonard Fournette, Ronald Jones ve LeSean McCoy’lu belki de ligin en iyi koşu ekibine sahip olması ise Tampa Bay’in büyük avantajı olarak nitelendirilebilir. Özellikle Tampa Bay’in hücumunun tıkandığı anlarda Ronald Jones’un koşuları, Brady’nin elini epey bir rahatlattı. Takıma yeni katılan Leonard Fournette’in de form tutmasıyla bu ekibin kesinlikle çok can yakacağını da söylemek içten bile değil.

Savunmada ise William Gholston, Jason Pierre-Paul, Ndamukong Suh ve Vita Vea’dan oluşan savunma hattı güzel bir maç çıkardı. Özellikle Saints’in pas oyunlarında, Drew Brees’i yoğun baskı altında tutmaları, ev sahibi ekibinin o alışık olduğumuz pas oyunlarını göremememize neden oldu. Savunma hattına destek veren linebacker oyuncuları Devin White ve Lavonte David, takımın tackle yükünü çeken isimler oldular. Özellikle koşu oyunlarını çok iyi okuyan bu iki isim Alvin Kamara ve Latavius Murray ikilisine izin vermediler ancak Saints’in screen pas tercih ettiği oyunlarda zamanlama hatası yapıp alan bırakmaları da Kamara’nın istediği koşu koridorlarını elde etmesini sağladı. Bucs’un arka tarafı ise pas oyunlarını savunmada bireysel anlamda iyi bir oyun çıkarmasına karşın, savunma hattıyla yaşadığı iletişimsizlik pahalıya patladı. Bucs secondary’sinin ilerleyen haftalarda savunma hattı ve linebacker oyuncularının açtığı boşlukları doldurmada daha titiz davranırlarsa savunmada bir bütün halinde hareket edebilirler ama tabii bunun için daha çok birlikte oynamaları ve iletişimlerini geliştirmeleri şart.

Ev sahibi New Orleans Saints tarafından bakacak olursak öne çıkan ilk isim kuşkusuz Alvin Kamara olacaktır. Sezonun başlamasına kısa bir süre kala takımıyla beş yıl 75 milyon dolara anlaşan 25 yaşındaki oyuncu, aldığı kontratın hakkını ilk maçtan vermeye başladı. Özellikle Michael Thomas’ın ağırlığı çok fazla koyamadığı yerlerde sahneye çıkan Kamara, yaptığı her iki sayıda da hücum hattının kendisine açtığı boşlukları çok iyi değerlendirdi. Yıldız oyun kurucu Drew Brees’in bu maçtaki asıl hedeflerinden olan Jared Cook, Bucs secondary’sinin boşluklarını affetmedi ve beş pas yakalamada 80 yard top tutmayı başararak hücumda kilidi açan isimlerden oldu. Takıma yeni katılan Emmanuel Sanders ise Saints forması altında ilk sayısını elde etti.

Sahadaki en oturaklı ekip ise kesinlikle Saints savunmasıydı. Gerek savunma hattı gerek ise secondary, yardımlaşma ve iletişim konularında ne yaptığını bilen planlı bir ekipti. Geçtiğimiz sezon bir taraftarla sosyal medyadan girdiği diyalog sonrası Giants tarafından takımdan kesilen Janoris Jenkins, savunmanın yıldız isimlerindendi. Özellikle, yaptığı “Pick Six” sırasında Tom Brady’e karşı aldatmacası çok akıllıcaydı. Diğer yıldız cornerback Marshon Lattimore ise ligin en iyi receiverları arasında gösterilen Mike Evans’a deyim yerindeyse göz açtırmadı. Vonn Bell’in gidişinden sonra takıma katılan tecrübeli Malcolm Jenkins ise takımın önemli bir parçası olacağının sinyallerini verdi. Demario Davis, Cameron Jordan, David Onyemata ve Malcolm Brown’dan oluşan savunma hattı ise ligin kalburüstü olarak nitelendirebileceğimiz Bucs hücum hattını epey bir hırpalarken üç sack ve altı QB Hit ile maçı tamamladı.

Sonuç olarak açılış maçında NFC Güney grubundaki zorlu rakibini mağlup eden New Orleans Saints için galibiyetle başlamak önemli iken Alvin Kamara’nın performansı da ayrı bir sevindirdiğini düşünüyorum. Fakat maç sonrasında gelen haberlerde yıldız receiver Michael Thomas’ın sakatlığı ve birkaç maç kaçıracak olması da Saints hücumunu bir nebze de olsa olumsuz etkileyecektir. Kaybeden taraf olan Tampa Bay’i ise eleştiri oklarının hedefine koymaya hiç gerek olmadığını düşünüyorum. Sonuçta kaybettikleri takım Super Bowl iddiası bulunan bir ekip. İlerleyen haftalarda mutlaka toparlanacak ve şampiyonluk için güçlü bir konuma geleceklerdir.

HAFTANIN OYUNCUSU: Russell Wilson (31-35 Pas İsabeti, 322 Yard, Dört TD Pası)  

Geçtiğimiz sezon bir aralar Lamar Jackson ile MVP yarışının içinde olan Russell Wilson, sezonun son bölümlerinde düşen performansı ve Lamar’ın olağanüstü oyunu sonrası yarıştan kopmuştu. Ancak sezon başlangıcını Atlanta Falcons’a karşı yapan Seahawks’ta 31 yaşındaki oyun kurucu 35’te 31 pas isabeti ve dört TD gibi dominant rakamlar ortaya koyarak takımının galibiyetinde önemli bir rol oynadı. Sadece oyunuyla değil, saha içi liderliği ile de Seahawks’ın her şeyi olan Russell Wilson, acaba bu sene o istediği MVP ödülünün sahibi olabilecek mi? Bunun için bu tarz üstün oyunlarını sezon içine yayması gerecek.

HAFTANIN HÜCUM VE SAVUNMA 11’İ  

QB  Russell Wilson (SEA)DE  Denico Autry (IND)
RB  Ezekiel Elliot (DAL)DT  Jeffrey Simmons (TEN)
WR  DeAndre Hopkins (ARI)DT  Jonathan Allen (WAS)
WR Julio Jones (ATL)DE  Aaron Donald (LAR)
WR  Davante Adams (GB)OLB  Ryan Kerrigan (WAS)
TE  Mark Andrews (BAL)ILB  Alexander Johnson (DEN)
LT  Ronnie Stanley (BAL)OLB  Za’Darius Smith (GB)
RT  Jermaine Eluemunor (NE)CB  Janoris Jenkins (NOR)
RG  Wyatt Teller (CLE)CB  Jaire Alexander (GB)
C  Corey Linsley (GB)S  Jordan Poyer (BUF)
LG  Quinton Spain (BUF)S  Jamal Adams (SEA)

 

GELECEK HAFTANIN MAÇLARI

Cuma 03.20Cincinnati BengalsCleveland Browns
 

Pazar 20.00

Minnesota VikingsIndianapolis Colts
San Francisco 49ersNew York Jets
Atlanta FalconsDallas Cowboys
Detroit LionsGreen Bay Packers
Los Angeles RamsPhiladelphia Eagles
Buffalo BillsMiami Dolphins
New York GiantsChicago Bears
Denver BroncosPittsburgh Steelers
Jacksonville JaguarsTennessee Titans
Carolina PanthersTampa Bay Buccaneers
Pazar 23.05Washington Football TeamArizona Cardinals
Pazar 23.25Kansas City ChiefsLos Angeles Chargers
Baltimore RavensHouston Texans
Ptesi 03.20New England PatriotsSeattle Seahawks
Salı 03.15New Orleans SaintsLas Vegas Raiders

İlk haftasını hızlı bir şekilde geçirdiğimiz NFL’in ikinci haftasında ise bizi AFC Kuzey derbisi bekliyor. İki Heismann ödüllü oyun kurucuyu karşı karşıya getirecek olan maçta Joe Burrow’lu Cincinnati Bengals, Baker Mayfield’lı Cleveland Browns’u ağırlayacak.

Pazar günü 20.00 seansının dikkat çeken maçlarından ilki Atlanta Falcons ve Dallas Cowboys arasında oynanacak. Her iki ekibin de ilk haftayı mağlup kapatmasından dolayı galibiyetten başka şansları olmayacak. Yine pazar günü erken saatin ikinci izlenebilir maçında ise Los Angeles Rams, Washington Football Team karşısında öne geçtiği maçı sürpriz bir şekilde kaybeden Philadelphia Eagles’a konuk olacak. Daha önce Los Angeles Rams ile (St. Louis Rams dönemi de dahil) oynadığı son beş maçı da kazanan Eagles’ta ise Derek Barnett, Javon Hargrave, Andre Dilliard, Vinny Curry ve Brandon Graham gibi takımın as parçalarının sakatlıkları ciddi eksikler olarak öne çıkıyor. Son olarak Tom Brady’li Tampa Bay, mağlubiyetin yaralarını sarmak için Carolina Panthers karşısında ilk galibiyet arayacağı maçta notlarımız arasında mutlaka olmalı.

Pazar günü 23.00 seansının ilk karşılaşması ise bize ilk hafta sürpriz sonuçlar elde eden iki ekip olan Washington Football Team ile Arizona Cardinals’ı karşı karşıya getiriyor. Her ne kadar maçın favorisi Cardinals gibi gözükse de Washington’un yine izleyenleri şaşırtma şansı da es geçilecek bir olasılık değil. Son şampiyon Kansas City Chiefs ise deplasmanda Los Angeles Chargers’a konuk olacakken, haftanın maçı aday bir karşılaşma da Baltimore Ravens ile Houston Texans arasında oynanacak. Aynı zamanda Patrick Mahomes-Lamar Jackson-DeShaun Watson üçlüsünün ikinci maçı olacak olan bu iki ekibin son karşılaşmasını Baltimore Ravens farklı kazanmıştı.

Pazartesi gecesi 03.20’de ise ligin iki kurt hocası Bill Belichick ile Pete Carroll karşı karşıya gelecek. İki takım arasında oynanan 18 maçta her iki takımında dokuzar galibiyeti bulunması da rekabetin bir başka boyutu. Bir tarafta yeni takımıyla ilk maçında iki koşu TD’ı yaparak galibiyette büyük rol oynayan Cam Newton; bir tarafta da 31-35 pas isabeti ve dört TD pası ile ilk haftadan MVP’lik bir oyun oynayan Russell Wilson’u izlemek için o saatte uyanılabilir. Haftanın kapanış maçında ise Las Vegas Raiders, New Orleans Saints’i konuk edecekken bu maçın en önemli tarafı ise Las Vegas Raiders’ın yeni stadı olan Allegiant Stadyumu’nun açılışı olacak.

Haftalık’tan bu haftalık bu kadar. Herkese keyifli ve mutlu haftalar…