2020 NFL sezonundan herkese merhaba. Çok özlediğimiz Amerikan futboluna Kansas City Chiefs – Houston Texans maçıyla merhaba demiş bulunuyoruz. Pandemi, virtual draft, iptal olan hazırlık maçları, lig başlayacak mı gibi konularla geçirdiğimiz off-season sonunda bitti…

Bu yazının konsepti ise normalde Görkem Şahinoğlu’na ait. Ancak bu sene ondan bayrağı devralmış biri olarak 10 cesur tahmini sizler için ben yapmış bulunuyorum…

1- 2020 NFL MVP’si Dak Prescott  

Bütün off-season’ın en çok konuşulan konularını sıralasak Dak Prescott’un kontrat olayı ilk üçe girerdi. Ancak beklediği yüklü kontratı alamayan Dak Prescott, franchise tag ile takımda tutuldu ve performansının nasıl olacağı hakkında kafalarda soru işareti oluşmaya başladı. Nitekim dört sene boyunca Jason Garrett’in hücumunda iyi rakamlar ortaya koyan 27 yaşındaki oyuncunun Mike McCarthy ile uçuşa geçeceğini düşünenlerdenim. Aslında bunun sebebini yüzde yüz olarak McCarthy’nin gelişine bağlanabilir mi? Emin değilim. Evet, McCharty’nin play-call’ları kesinlikle Jason Garrett’tan iyidir ve Packers’ta yaptğı işler ortadadır lakin Dak Prescott’un geçtiğimiz sezon ligin en fazla TD pası atan dördüncü ve en çok pas yardı kat eden ikinci oyuncusu olduğunu da hatırlamakta fayda var.  Bu sezon kadrosuna baktığımızda ise Amari Cooper ve Michael Gallup’lu receiver ekibine CeeDee Lamb gibi kolej kariyerinde dikkatleri üzerine çeken bir oyuncunun eklenmesi Prescott’un elini bir hayli güçlendirdi. Ezekiel Elliot’un sağlıklı kalması durumunda koşu oyunlarında da bir sıkıntı çekmeyecek olan Cowboys’ta, Prescott’un da geçen senin üzerine koyması hiçte şaşırtıcı olmaz. Bununla birlikte Dak’ın yedeği olarak Andy Dalton’un alınması da Prescott’a “Yerin garanti değil” mesajının verilmesi, belki de MVP olma yolunda Dak için fitili ateşleyen bir hareket olabilir.

2- Nick Chubb, Koşu Yardı Lideri Olacak  

Geçtiğimiz sezonun hayal kırıklıklarından olan Cleveland Browns’un en büyük kazancı 1,494 yard koşup sekiz TD yapan Nick Chubb olmuştu. Hele ki bunu doğru düzgün bir planı olmayan Freddie Kitchens’in hücumunda yapması Chubb’ın kalitesini ortaya koymuştu. Yeni sezonda ise Freddie Kitchens ile yollarını ayırılmasından sonra Vikings’in hücum koordinatörü Kevin Stefanski’nin getirildi. Her ne kadar Kevin Stefanski’nin head koçluk yetenekleri sorgulanacak derecede olsa da daha oturaklı bir hücum planına sahip olması Browns hücumu olumlu etkileyecektir. Nick Chubb’ın ise Stefanski’nin playbook’unda Browns’un Odell Beckham Jr. ve Jarvis Landry’den daha önemli bir yere sahip olduğuna inanıyorum. Ayrıca Tennessee Titans’dan takıma katılan hücum hattı oyuncusu Jack Conklin, Browns hücum hattına seviye atlatan bir hamle oldu. Chubb’un gücünü, patlayıcılığını ve oyun içinde hızlı karar verme yeteneğini bu sezonda kullanarak ligi en çok koşu yardı elde eden oyuncusu olarak bitirmesini umut ediyorum.

3- Joe Burrow, Çaylak Oyun Kurucu Rekorlarını Kıracak  

Hatırlatmak gerekirse Andrew Luck’ın çaylak sezonu olan 2012’de attığı 4,374 yard pas ve Baker Mayfield’in 2018 yılındaki 27 TD pası, NFL tarihinde çaylak oyun kurucuların yaptığı en yüksek rakamlar olarak yerini aldı. Ancak bu rakamlar Joe Burrow tarafından ciddi tehdit altında olduğunu söylemeliyim. Geçen seneyi çok kötü geçiren Cincinnati Bengals, bu sezon 23 yaşındaki oyuncunun kadroya katılmasıyla birlikte bir anda ligin en potansiyelli ekiplerinden biri haline geldi. Sağlıklı bir A.J. Green, Tyler Boyd, çaylak Tee Higgins, Auden Tate ve John Ross’tan oluşan receiver ekibi kağıt üzerinde dosta güven düşmana korku veren isimlerden oluşurken; running back pozisyonunda ise yeni kontrat alan Joe Mixon ve ona destek olabilecek Giovani Bernard, Burrow’un elini güçlendirecek etmenler olarak dikkat çekiyor. Nitekim bu denklemde tek sıkıntı Zac Taylor olarak gözüküyor. Genç çalıştırıcının doğru düzgün bir head koçluk tecrübesi olmaması ve hücumdaki playbook’unun geçtiğimiz sezon yeterli gözükmemesi ister istemez dezavantaj olacaktır. Yine de olumlu yandan bakmaya çalışırsak, Jared Goff ile beraber çalışan Zac Taylor’un genç oyun kurucu Joe Burrow ile de iletişimi şu ana kadar iyi gözüküyor. Eğer Burrow’da kendisini iyi hissederse bahsi geçen bu rekorları kırabilir.

4- Buffalo Bills, AFC Doğu’yu Lider Bitirecek  

Son üç sezonda iki kere playoff yapan Buffalo Bills, Tom Brady’nin ayrılmasından sonra tahtı sallanan Patriots’un en iddialı rakibi olarak, bu senenin sürprizlerinden biri olma ihtimali bir hayli yüksek. Receiver’ı olmayan takıma Stefon Diggs’in getirilmesi, draft’tan koşucu Zack Moss’un seçilmesi ve savunmaya yapılan nokta hamlelerle kadrosunu güçlendiren Bills bir bakıma liderliği kovalayacaklarının sinyallerini verdiler. Çaylak sezonundan beri üzerine koyan Josh Allen ve gelişiyle birlikte takımın çehresini değiştiren fakat bence çok fazla konuşulmayan Sean McDermott’u da bu işleme dahil edersek Bills, bu sezonda güzel işlere imza atmaya aday takımların başında geliyor. Her ne kadar Bill Belichick gibi bir koçu geçmek öyle kolay olmasa da Buffalo Bills, AFC Doğu’da bunu yapmaya göz kırpan takım takım olmakla birlikte birinciliğe sahip olması da kimseyi şaşırtmayacaktır.

5- Adam Gase ve Matt Patricia, Sezon Sonunu Göremeyecekler  

Listenin en güvendiğim tahmini kesinlikle bu. Her iki koçun özgeçmişleri dolu olsa da takım idaresi konusunda sınıfta kalmalarından dolayı tecrübelerini sahaya yansıtamamaları, takımlarının dibi görmesine neden olduğu bilinen bir gerçek. Ancak işin kötü tarafı sadece kötü takım idaresi değil; bunu düzeltemeyecek kadar kendilerinin de kötü olması. Yani Gase ve Patricia’nın takım içi ilişkileri iyileştirebilecek kabiliyetleri ne yazık ki bulunmuyor.  Bu yüzdendir ki her iki takım içinde söylenebilecek tek şey, tez zamanda bu head koçlardan takımı arındırıp doğru isimlere yönelmeleri. Fakat bunu anlamaları için sanırım ligin ortasını beklemeyi ve yine dibi görmeyi bekleyecekler.

6- 2,000 Yard Barajını Geçen İlk Receiver DeAndre Hopkins

Her sezon başının klasik tahminlerinden birine geldik; o da 2,000 receiving yard barajı. Tarihte 2,000 receiving yard barajını açan hiçbir oyuncu yok ama “o sene bu sene” diyerek DeAndre Hopkins’in bu rekoru kıracağına inancım tam. Gerçekleşmesi zor bir durum gibi gözükse de Hopkins gibi son üç sezonda All-Pro olmuş bir oyuncu için “İstese Yapar” mevcudiyeti söz konusu. Nitekim, Houston’ta GM/head koç Bill O’Brien ile sorunlar yaşayan 28 yaşındaki oyuncu, 2019 sezonunda 2017 ve 2018 yıllarının aksine 1,200 yard barajının altında kalmıştı. Nam-ı değer Nuk için işler artık istediği gibi gitmeye başladı. Arizona Cardinals kadrosuna katıldıktan sonra kontratını da uzatması ve artık tüm konsantrasyonunu sahaya yansıtabilecek duruma gelmesi kendisi için çok büyük bir avantaj olarak nitelendirilebilir. Saha içine baktığımızda ise Larry Fitzgerald gibi Hall of Fame’de yerini ayırtmış bir oyuncu ile oynayacak olması ve Fitzgerald’ın ona yapacağı “ağabeylik” Hopkins’in performansını üst düzeye çıkaracaktır diye düşünüyorum. Aynı şekilde Kyler Murray’de kötü başladığı sezonun ortalarına doğru pas atabildiğini göstermiş ve pas isabet yüzdesini bir nebze de olsa arttırmıştı. Kliff Kingsbury’nin pasa dayalı hücumunda bol bol hedef olacak olan Hopkins için bu sezon kariyer yılı olabilir.

7- Los Angeles Rams, NFC Batı’da Dibi Boylayacak  

NFL’deki “süreklilik” kavramının ne denli önemli olduğunu bize bir kez daha kanıtlayan Los Angeles Rams’ın 13-3’lük Super Bowl sezonundan sonra ki düşüşü geçen sezon çok konuşulmuş ve çoğu kesim tarafından baya bir eleştirilip büyük bir hayal kırıklığı olarak nitelendirilmişti. Ancak bu sezon özelinde de işlerin çok iyi gittiği söylenemez. En baştan başlayacak olursak, Goff’a verilen dev kontrat, Jalen Ramsey takası ve Todd Gurley’e sezon boyunca “Dizinde sakatlık var” denilip Falcons’a gönderildikten sonra Gurley sakat olmadığının ortaya çıkması … Bunların sadece buz dağının görünen yüzü olma ihtimali çok yüksek. Ne yazık ki Los Angeles Rams yönetimi Super Bowl sonrası süreci hiç iyi yönetemeyip arkalarına aldıkları yalan rüzgarının etkisine kapıldı. Şimdilerde ise bir yandan yeni oyuncular takıma katmaya çalışırken bir yandan da takımı yarışmacı olarak hazırlamaya çalışan Rams head koçu Sean McVay’in belki de en büyük sınavı 2020 sezonu olacak. Takımın maaş bütçesi sıkıntıları bir yana, birinci tur seçim hakkının noksanlığından dolayı belirli bölgelerin eksiklerini tamamlayamamak genç çalıştırıcının elini kolunu bağlamış durumda. Bu durumundan kurtulmalarının tek sebebi ise belki de dibi görmeleri olacaktır. Söylemek gerekir ki bu dibi görmeleri bu sezonla sınırlı kalmayabilir. Ancak bu sezon muhtemelen bir başlangıç olacaktır. Hele de NFC Batı grubunun takımlarının son halini görünce Rams için umutlu konuşmak hayli zorlaşıyor.

8- Indiapolis Colts, Altı Yıl Sonra AFC Güney’i Kazanacak  

Andrew Luck’ın emekliliğinden sonra Jacoby Brissett ile iyi başlayıp kötü bitiren Colts, sezonun bitimiyle birlikte oyun kurucu arıyışlarına girmiş ve yıllarını Los Angeles Chargers’ta geçiren ve Colts head koçu Franck Reich’in San Diego Chargers yıllarında birlikte çalıştığı Philip Rivers ile anlaşma sağlamıştı. Nitekim veteran oyun kurucunun etrafını draft’tan Michael Pittman Jr. ve Jonathan Taylor gibi iki hücum silahı ile süsleyen Colts, sezon içinde sağlıklı kalabilen T.Y. Hilton ve Marlon Mack ile beraber rakiplerine ciddi sıkıntı yaratacak gibi gözüküyor. Hücum hattı açısından da Quenton Nelson, Anthony Castonzo ve yeni kontrat alan Ryan Kelly ile birlikte ligin en iyi ekiplerinden birine sahip olan mavi beyazlı ekip Rivers önderliğinde bu sezon hücum istatistiklerinde üst sıraları zorlaması çok sürpriz olmaz. Saydığımız tüm bu pozitif durumların, Houston Texans’ın sallandığı şu dönemde Colts’u AFC Güney’in favorileri arasında yer almasına yeter sebep olarak değerlendirebiliriz.

9- Yılın Geri Dönüş Yapan Oyuncusu, Alex Smith

Tarihler 18 Kasım 2018’i gösterirken Washington Redskins’in Houston Texans’ı ağırladığı maçta bacağı çok kötü şekilde kırılan Alex Smith’i çok zorlu bir süreç bekliyordu; ancak işlerin bu raddeye geleceğini kimse tahmin edememişti. Her şey aslında Smith’in geçirdiği ameliyat sonrası başlamış, 36 yaşındaki oyun kurucunun kırılan ayağı ameliyat sonrası oluşan komplikasyonlardan sonra bambaşka bir boyuta evirilmiş; operasyon olan bölgede oluşan bakteriler Alex Smith’in ayağını tanınmaz hale getirmişti. Bu süreci ESPN belgeselinde anlatan Smith, birçok kez ameliyat geçirdiğini ve bırakın Amerikan futbolu oynamayı bacağının ampute edilme ihtimalinin bile düşünüldüğünü açıklamıştı. Nitekim verdiği bu mücadeleden başarıya ulaşan Pro Bowl oyun kurucu, tekrardan antrenmanlara başlayarak dönüşünün sinyallerini verdi. Head koç Ron Rivera’da bu sinyalleri almış olacak ki Alex Smith’i üçüncü oyun kurucu olarak takımda tuttu. İşleri buraya kadar getiren Alex Smith’in ise sezonun ilerleyen bölümlerinde Washington Football Team’in starter oyun kurucusu olacağını ve bu büyük mücadelesini sahada tamamlayacağını düşünüyorum. Umuyorum ki, lig de bu adama kayıtsız kalmayıp onu bir şekilde ödüllendirmek isteyecektir.

10- Seyircisiz Super Bowl

Umarım gerçekleşmez ama şu an ligin almış olduğu “Az seyirci” kararının çok doğru bir eylem olduğunu söylemek gerçekten zor. Her ne kadar bulunduğumuz dönemi COVID-19’un etkilerinden dolayı pandemi olarak adlandırılsa da lig yönetiminin işin ekonomik boyutunu bir adım öne koyup “eskiye dönüş” havası vermesi belki de çok erken bir hamle olabilir. Belki şu an için az seyirci olmasının etkisini pek anlayamıyoruz ama yıl sonuna doğru işin rengi tekrardan değişebilir. Umuyorum ki öyle bir tabloyla bir daha karşılaşmayız ancak seyirci almaya başlanmasından ziyade hele ki sosyal mesafenin elzem olduğu şu günlerde stada gidemeyen taraftarların maçları dışarıda izlemeleri de işin irdelenmesi gereken başka bir boyutu. Öyle ki lig yönetiminin de bu konuda geri adım atmayacağını düşününce, sezonun ilerleyen bölümlerde seyirci sayısı artabilir ve bu da virüsün yayılmasını daha da kötüye götürebilir. Eğer böyle bir durumla karşı karşıya kalırsak, muhtemelen lige ve takımlara daha sıkı yaptırımlar gelmesi içten bile değil. Bu da doğal olarak Super Bowl’u etkileyecektir. Yine de bekleyip görmekte fayda var ancak ligin şu anki yaklaşımı çokta doğru bir yaklaşım olmadığını da yinelemek lazım…