Merhabalar, değerli NFLTR.com okurları… Kabus gibi bir Tampa Bay Buccaneers deplasmanının ardından Green Bay Packers, Aaron Rodgers ve Davante Adams ikilisinin muhteşem uyumuyla, Houston Texans karşısında 35-20’lik bir skor ile bu sezonki beşinci galibiyetini aldı.

Maça Aaron Jones, David Bakhtiari, Allen Lazard, Darnell Savage, Kevin King ve Tyler Ervin önemli oyuncuları olmadan sahaya çıkan Green Bay Packers, başta Davante Adams’ın gözleri bayram ettiren performansı olmak üzere Texas’tan istediğini alarak döndü. Hafta içi yapılan antrenmanda baldırından sakatlanan Aaron Jones’un maç öncesinde inactive olarak belirlenmesiyle kafalarda, ‘Acaba ikinci turdan draft edilen çaylak A.J. Dillon’ın daha fazla sorumluluk alır mı?’ tarzı düşünceler oluşmuştu. Packers, koşucu gibi pozisyonlara büyük miktarda paralar içeren sözleşmelere sıcak bakmayan bir yapıya sahip olduğundan A.J. Dillon’ı kadrosuna katmıştı ve çaylak kontratı boyunca ondan faydalanmayı planlıyor. Ne yazık ki bu maçta kendisini çok izleyemedik. Jones’u telafi etmek için kullanılan isim bu maçta Jamaal Williams oldu ve gayet başarılı bir performans gösterdi. Takımına toplam 114 yard kazandırarak galibiyete büyük katkı sağladı. Her ne kadar genel olarak koşu hücumundaki perfomans önümüzdeki sezon için umut verici de olsa Aaron Jones gibi birçok özelliklere sahip bir running back ve başka takıma bırakılmamalı. Baktığımızda koşarak, pas tutarak, blok yaparak takıma katkıda bulunan bir önemli bir kaybedilmesi Packers’ın zararına olur. Geçtiğimiz yıl “Kariyerimi Green Bay’de bitirmek istiyorum” diye bir açıklama yapan oyuncuya hak ettiği kontratın verilmesi onu bu kulübün ikon isimlerinden biri olmasını sağlayabilir…

Maça geri dönecek olursak, Aaron Rodgers, iki interception attığı Tampa Bay Buccaneers maçının ardından daha dikkatli oynadı ve kendisinin bilenen performanslarından birini göstererek 283 pas yardı ve dört TD ile maçı bitirdi. Texans cephesinde ise quarterback Deshaun Watson önceki maçlarda takımının aksine iyi bir oyun sergiliyordu ve bunu maç özelinde de devam ettirdi. 309 pas yardının yanında 38 koşu yardı ile istatistiklerini geliştirdi. Texans, Packers defansif koordinatörü Mike Pettine’in öncelikle derin paslara izin vermeyelim felsefesine karşılık olarak hep kısa paslar ile garanti oyuna yöneldi. Koşu oyunlarında David ve Duke Johnson’dan çok kazanım elde edilemeyince onlardan da kısa pas oyunlarıyla yararlanılmaya çalışıldı. Will Fuller V ve Kenny Stills’ten çok verim alınamadı ama eski Packers yıldızı Randall Cobb, 95 yard ile takımın en çok yard kazandıran wide receiver’ı oldu. Brandin Cooks da 60 yard ile Texans hücumuna destek olmaya çalıştı ama çok sonucu değiştiren bir performans sergileyemedi. Defansta da J.J. Watt, Tyrell Adams ve Zach Cunningham gibi isimler gölgede kalınca gününde olan bir Packers hücumu önemli eksiklere rağmen Texans’ı geçmekte zorlanmadı.

Green Bay defansının en önemli ismi olarak görülen Za’Darius Smith’de iki haftadır antrenmanlara sınırlı olarak katılıyor. Bu maçta da yaşadığı bir sakatlık ile zaten önemli birçok eksiğin olduğu bir durumda yürekleri ağza getirdi. Neyse ki maça devam etti ama yaşadığı bilek sakatlığı yüzünden kendini minimumda zorlaması olması oldukça önemli. Sahada içerisindeki duruşu ile her türlü takıma şekil verebilecek bir isim. Preston Smith ise son çeyrekte “4th&1” oynanırken Watson’ı durdurarak maçın kilit hamlesini yaptı diyebiliriz. Onun ardından gelen drive ile skor 35-13’e geldi.

Özellikle Davante Adams ve Jamaal Williams ile etkili bir hücum yapan Green Bay hücumda da red zone içerisinde problemler yaşarken takımın diğer parçaları da skora katkıda bulundu. Jace Sternberger ve Malik Taylor ile touchdown’a ulaşıldı ve bu oyuncular bunun dışında da açıkçası oyunda çok kullanılmadılar. Ayrıca, Packers halen Allen Lazard’ı arıyor, Valdes-Scantling halen derin paslar dışında bir özelliği olduğunu kanıtlayamadı. Ondan da verim alınabilmesi için sahada bir Lazard olması önemliliğini halen koruyor. Bu maçta ise takıma bir jet sweep hücumunda dokuz yardlık bir koşu dışında hiçbir etkide bulunamadı. Artık gelelim maça damga vuran Adams’a. Assolistlerin sona bırakılması misali ben de -Green Bay hücumunda oynamaya geldiği her maç izleyenlerin gözlerin pasını silen- Davante Adams’ı sona bıraktım. Rodgers’ın kariyerinin en kötü maçını çıkardığı ve kendisinin de sakatlıktan yeni döndüğü Tampa Bay maçında sessiz kalmıştı ama bu karşılaşmada kesinlikle bunun acısını çıkardı ve ortaya koyduğu 13 catch’i 196 yard ve iki touchdown ile süsledi. Maçın ilk yarısında arkada bir safety bırakarak kötü bir savunma örneği veren Texans onu ikinci yarıda nispeten daha iyi tuttu ama Texans savunmasında deliklerden akan sular var ve bunlar olduğu sürece Texans mağlubiyet karnesi daha da kötüye gidecektir. Rodgers ile sahip olduğu uyumun gözleri büyülediğini de belirtmek gerek. Tuttuğu etkileyici ve değerli paslarla önemli tüm hücumlarda asla geri çekinmedi, third down veya red zone, her şekilde güvenilir bir isim olduğunu gösterdi. Yetenek seviyesi olarak takımın Super Bowl’a kadar güvenebileceği elit bir wide receiver. Tabii ki, burada Aaron Rodgers’ın form durumu asıl belirleyici nokta olacaktır. Adams, kariyerine istikrarlı bir şekilde devam ettirirse NFL tarihinde önemli bir yeri olması oldukça mümkün.

Bu hafta rakip Minnesota Vikings. Minnesota ve Wisconsin eyaletlerinin kendi aralarındaki köklü rekabet ile bu maçın derbi niteliği taşıdığını söyleyebiliriz. Kuzeyin tarih ile dolu bu maçı izlenmeye değer gibi gözüküyor.

Bu sezon ise Vikings’in aldığı sonuçlara bakılırsa playoff tablosundan çok uzak bir görüntü ile devam ettiğini görmekteyiz. NFC North adına beklentiler ile başlayan Minnesota takımı an itibariyle kendi division’ı içerisinde bir galibiyet ve beş mağlubiyet ile son sırada bulunuyor. Geçtiğimiz beş yıl içerisinde bir yıl playoff yapıp bir sonraki yılda eli boş dönmeyi alışkanlık haline getiren Vikings bu seneyi de boş geçirecek gibi gözüküyor.

Geçtiğimiz seneden farklı olarak takımın önemli wide receiver’ı Stefon Diggs artık Buffalo Bills’te. Buna karşılık LSU’dan başarılı wide receiver, Justin Jefferson’ı birinci turdan draft edildi ve Vikings kendisinden çok umutlu. Jefferson da bunu boşa çıkaracak gibi gözükmüyor. Büyük bir kısmı her ne kadar garbage time içerisinde de olsa efektifliği üst düzey bir oyuncu olarak öne çıkıyor. Ona pas atan isim olan Kirk Cousins’da takımdan aldığı paranın karşılığını veremiyor açıkçası. Bu sezon 10 interception pasının yanında 14 defa sack yiyen Cousins, sezona hiç hoş olmayan istatistikler ile başladı. Şu an kendisi lig adına hayal kırıklığı denebilecek bir görüntüde fakat ne zaman ne yapacağı hiç belli olmuyor. Bir diğer taraftan ligin en iyi koşucularından olan, takımın en önemli silahı, Dalvin Cook lige muhteşem koşu istatistikleri ile başlamıştı ancak onu da sakatlıklar sekteye uğrattı. Kuşkusuz, takımın hücumda sıkıştığı anlarda en çok ihtiyaç duyulan kişi olan Dalvin Cook, aradan bay haftasının geçmesine rağmen Packers karşılaşmasında da sahada olacak gibi gözükmüyor. Kariyerinde sürekli sakatlıklar ile uğraşan Cook bu sefer kasık sakatlığından mustarip. Bu Vikings adına tek bir açıdan iyi diyebiliriz: Daha önce yaşamış olduğu sakatlıklarının olduğu bölgelerden değil de farklı bir yerden sakatlandı yine de iyi bir Dalvin Cook her zaman seyretmesi çok zevk veren bir oyuncu.

Vikings hatırlanacağı üzere sezona Jacksonville Jaguars’dan 2021 ikinci tur ve 2022 koşullu beşinci tur hakları karşılığında aldığı Pro Bowl oyuncusu Yannick Ngakoue ile kadrosunu güçlendirerek başlamıştı. Fakat sadece kendisini sadece altı maç kullanıp ve adeta bu sezonu pas geçelim dercesine halihazırda şahane bir defansa sahip olan Baltimore Ravens’a 2021 üçüncü tur ve 2021 koşullu beşinci tur hakları karşılığında gönderdiler.

Takım, oynadığı altı maçta tek galibiyetini ise Houston Texans’a karşı aldı. Vikings’in bu galibiyeti zaten eski Texans koçu ve GM’i Bill O’Brian’ın son maçı olmuştu. Yedinci hafta da bay haftasına denk geldiği için geçtiğimiz haftayı maç oynamadan geçiren Vikings; Packers maçına hazırlanmak için bolca vakte sahip oldu. Takımın bay haftasından nasıl çıkacağını bilmemekle beraber bu maçın açık ara favorisi Green Bay Packers diyebiliriz. Maç skorunun Texans maçı ile benzer olacağını düşünüyorum. Koşu oyunlarında problemleri olan Green Bay defansı karşısında Cook gibi bir ismin durumu önemli bir değişken olacak. Packers’ın muhtemelen oyunun iki tarafını da hükmettiği bir maç izleyebiliriz.

Birçok planları altüst eden sakatlıklardan ve dünyayı sarıp kavuran COVID-19 vakalarından uzak bir hafta geçmesini dileyerek bu haftaki yazının sonuna geliyorum. İlerleyen yazılarda görüşmek dileğiyle…