Sezonun ilk çeyreğinin geride kaldığı dördüncü haftada artık listenin altı ve üstü şekillenmeye başladı. Güç sıralamasında haftanın çıkış trendinde olan takımları Carolina Panthers, Indianapolis Colts ve Cleveland Browns olurken; düşüşüne hız kesmeden devam eden takımlar ise Dallas Cowboys, Atlanta Falcons ve Houston Texans şeklinde sıralandı. Aaron Rodgers’lı Green Bay Packers’ın bir sıra atlaması gayet eleştirilere açık bir durum olmasına karşın Buffalo Bills’in neden hala ilk beşte yer almadığı da sorulabilecek başka bir husus…

1- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 4-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1  

Bill Belichick’in etkili savunma kurgusu karşısında zorlansa da maç konsantrasyonunu hiç kaybetmeyen Kansas City Chiefs, maç boyu kolladığı rakibin hatalarını eninde sonunda yakalayarak galibiyete uzanmayı başardı. Artık kazanan takım apoletini yakasına takan Chiefs’i Bill Belichick durduramadıysa kim durduracak? COVID-19?

2- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 4-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3  

Aaron Rodgers’ın pas attığı oyuncuları ligdeki herhangi bir takıma bedava verilse alınmaz ama tecrübeli oyuncu sezon başından beri oynadığı oyunla receiverı fark etmeksizin oynadığı etkili oyunla Green Bay Packers’ı sırtında taşımaya devam ediyor. Her maç bir yıldız çıkaran Rodgers’ın şimdi ki prensi ise draft edilmemiş tight end olan Robert Tonyan idi. Öte yandan Aaron Rodgers’ın isminin de MVP adayları arasında yer aldığı da herkesin malumu.

3- Seattle Seahawks (NFC Batı, 4-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2  

Eee, her hafta dört, beş TD pası atmak olmaz tabii ki. Bazen de rölantiye alarak kazanmak lazım ki biraz da yakıt tasarrufu göz önünde bulundurulmalı. İşte tam da bu nokta da Seattle Seahawks oyunun belirli bölümlerinde vitesi arttırarak Miami deplasmanından galibiyeti cebine koyarak döndü. Seahawks adına en sevindirici durum Cowboys maçında sakatlanan Chris Carson’un sahada olması ve TD yapmasıydı.

4- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4  

Kansas City Chiefs mağlubiyeti sonrası yara sarmaya devam eden Baltimore Ravens, Washington’u rahat yenerek moral depolamaya devam etti. Her ne kadar George Kittle, Zach Ertz ve Travis Kelce’nin arkasında kalmış olsa da Mark Andrews’ta ligin “playmaker” tight endlerinden birisi. Eğer bu oyununu sezon sonuna kadar yayarsa kesinlikle bu üçlüden birini yerinden etmek için ciddi anlamda zorlayacaktır.

5- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6  

İki haftadır savunmasıyla bir şeyler yapan Tampa Bay, çaylak Justin Herbert karşısında epey bir bocalasa da Tom Brady’nin beş TD’lik oyunuyla kazanmayı bildi. Yine de Tampa Bay’in bundan daha fazla yapması gerektiği de bilinen bir gerçek.

6- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 3-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5  

Tennessee Titans’taki vakalar yüzünde bay hakkını erken kullanan Pittsburgh Steelers’ı zorlu bir 13 maç bekliyor. Özellikle üçer galibiyetleri bulunan Baltimore Ravens ve Cleveland Browns maçları Mike Tomlin’in öğrencileri için hayati önem taşıyor. O maçlardan çıkacak sonuçlar doğrudan Steelers’ın bu sezonki kaderini tayin edecektir.

7- Buffalo Bills (AFC Doğu, 4-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7  

Josh Allen’ın üretken oyunuyla galibiyeti alışkanlık haline getiren Buffalo Bills, AFC Doğu’da liderlik koltuğunu da kapmış durumda. Bilhassa oynadığı her maçta hücum anlamında rakiplerine sıkıntı çıkaran Buffalo Bills’in bu üretkenliğini her maç devam ettirebilmesi kalıcılık açısından çok kıymetli. Lakin Sean McDermott’un öğrencileri için bay haftası olan 11. haftaya kadar Chiefs, Patriots ve Seahawks maçları ciddi bir sınav olacak.

8- New Orleans Saints (NFC Güney, 2-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9  

Geçen hafta Saints bölümünden bahsederken Tre’Quan Smith’in Saints oyuncusu gibi durmadığından bahsetmiştim ki kendisi beni duydu ve bu sezonki ilk TD paslarını Detroit Lions karşısında tutmayı başardı. New Orleans Saints adına da işler pek yolunda gitmezken kritik bir galibiyet oldu. Artık Michael Thomas’ın geri dönüşü için gün sayar halde Saints taraftarları.

9- Los Angeles Rams (NFC Batı, 3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12  

Ligin zayıf ekiplerinden ola New York Giants’a karşı hem de kendi evinde az kalsın mağlup olan Sean McVay’in takımı “Ne olursa olsun Pazar günü maçını kazan” felsefini sahaya yansıtarak bu sezonki üçünü galibiyetini elde etti ve Cardinals ile 49ers’ın kaybettiği haftada altın değerinde bir zaferi cebine koydu. Yine de söylemek lazım ki önlerindeki maçlar bu tarz oyunları kabul eder cinsten değil.

10- New England Patriots (AFC Doğu, 2-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8  

Ritmini tutturmuş giden Cam Newton’un bir anda COVID-19’a yakalanması Patriots’un sadece hücumunun değil adeta takımında kaderini etkiledi. Yıllardır bu ligde olan Brain Hoyer’ın yaptığı “amatörce” hatalar, Jarrett Stidham’ın tecrübesizliği maç boyu Chiefs’i durdurmak için canla başla mücadele eden savunmanın da enerjisini tüketti. Eğer Cam Newton bu maçta olsaydı Patriots galibiyeti alırdı diyenler buradaysa ne mutlu bize!

11- Indianapolis Colts (AFC Güney, 3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16  

Philip Rivers’lı hücum beklenen kadar efektif olmasa da savunma da dördüncü hafta sonunda ligin en iyileri arasında yer edinen Indianapolis Colts, Chicago Bears karşısında da rakibini hücumda durdurarak kazanmayı bildi. Yine de hücumda daha verimli bir oyun ortaya koymaları gerektiği de bilinen bir gerçek.

12- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17  

Başarısız Freddie Kitchens deneyinden sonra benzer bir şekilde yine bir hücum koordinatörünü takıma getirerek kafalarda soru işareti bırakan Browns’ta Kevin Stefanski, gelişi ile birlikte saha içinde Browns’u değiştirmeyi başardı. Yavaş yavaş da olsa hücumda bildiklerini sahaya yansıtmayı başaran Stefanski’nin şu ana kadar iyi işler başardığı söylenebilir. Her ne kadar head koçluk deneyimi olmasa da sahadaki iyi oyunla sıkıntılı Browns’u iyi yönetti ve sezonun ilk çeyreğinde olumlu izlenimler bıraktı. Yine de bunu tüm sezona yayıp yayamayacağı genç çalıştırıcının en büyük sınavlarından olacaktır.

13- San Francisco 49ers (NFC Batı, 2-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10  

Ligde sakatlıklardan en çok çeken takım olan Kyle Shanahan’ın 49ers’ı Philadelphia Eagles karşısında çok eleştirilen Jimmy G’nin eksikliğini ciddi şekilde hissetti. İki sezon önce yine Jimmy G’nin sakatlığından dolayı kendisinin yerini dolduran Nick Mullens, oynadığı oyunla ikinci oyun kuruculuğunu kapmıştı. Lakin bu sezon eline geçen fırsatı Eagles karşısında iyi kullanabildiğini söylemek zor. Hele attığı INT’in elle tutulur bir tarafı yok. Eğer 49ers, C.J. Beathard’a  kaldıysa vah bu takımın haline. O yüzden artık Jimmy G’yi eleştirirken iki kere düşünmeyi devam ediyorum herkesi.

14- Arizona Cardinals (NFC Batı, 2-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11  

Hadi bir nebze Detroit Lions karşısındaki mağlubiyet anlaşılabilir peki Carolina Panthers? Sezonun flaş takımı olma konusunda iki hafta övgüleri toplayan Kliff Kingsbury’nin takımı ne hücumda ne de savunma da beklenenin çok altında kaldı. Kaybetme kredilerini erkenden tüketmeye başlayan Cardinals’ın, ilerleyen haftalardaki zorlu grup içi maçlarının da önemi birkaç kat daha arttı.

15- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 1-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13  

Hücum tıkır tıkır işliyor. Dak Prescott, dört maçta toplam 1,690 yard pasın dışında hem ligin en çok pas deneyen hem de en çok pas tamamlaması bulunan oyuncusu konumunda. Amari Cooper ve CeeDee Lamb ikilisi şu ana kadar toplam 710 yard top tutup üç TD elde ettiler. Ancak hücumdaki bu kadar üretkenliğin dışında savunmada yokları oynayan Cowboys, her ne kadar sakatlıklardan çok çekse de yanlış kurgulanmış savunma düzeni savunma koordinatörü Mike Nolan’ın işini ciddi şekilde tehlikeye soktu. Bu şekilde gitmeyeceği aşikâr. Neler olacağını ilerleyen haftalarda göreceğiz ancak Cowboys savunmasının umut verdiğini söylemek zor.

16- Chicago Bears (NFC Kuzey, 3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15  

Yedekten gelmeyi adeta kendine hobi olarak edinen Nick Foles, starter olarak başladığı ilk maçta Indianapolis Colts karşısında yokları oynayarak Bears’a ilk mağlubiyetini tattırdı. Belki de Foles’u her hafta bençten getirmek daha doğru bir karardır?

17- Tennessee Titans (AFC Güney, 3-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14  

Sezona iyi başlayan Titans için işler ne yazık ki iyi gitmiyor. Yapılan testlerde çıkan pozitif vakalar Steelers maçının ertelenmesine neden oldu ancak bahsi geçen pozitif vakaların sayısının sürekli olarak atması bir sonraki Bills maçını da tehlikeye soktu. Normal şartlarda tesislerini açmaması gereken Titans’ın uzun bir süredir antrenman yapmaması da takımı kötü bir şekilde etkileyeceği gözüküyor. Güzel başlayan sezon felaket içinde bitebilir Mike Vrabel’in öğrencileri adına.

18- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 1-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19  

Houston Texans karşısında ilk galibiyetini alan Minnesota Vikings bir nebze de olsa derin bir nefes aldı. Ancak hem koşu hem de pas yardalarında rakiplerine en çok mesafe izni veren takımlar arasında sondan beşinci sırada yer alan Mike Zimmer’in öğrencileri, savunma kısmında pek güven veren bir görüntü çizmiyorlar. Hele ki bir sonraki rakibin Russell Wilson’lu Seahawks olduğunu düşününce işi yaş Vikings’in.

19- Las Vegas Raiders (AFC Batı, 2-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18  

İkinci haftadaki New Orleans Saints galibiyeti sonrası üst sıraları zorlayan John Gruden’in takımı son iki haftadır fabrika ayarlarına dönmüş durumda. Kalıcılık açısından ciddi sorunları olduğunu kanıtlayan Raiders’ın bu durumdan çıkmasının tek yolu takım içinde yapılacak bir iki değişiklik olabilir. Bu tamamen John Gruden’ın koçluk becerisine kalmış artık.

20- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 1-2-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21  

Sezon başından beri eleştirilen Philadelphia Eagles elde ettiği galibiyet ile NFC Doğu’da birinci sıraya yükseldi ancak sahadaki oyun hiç birinci sıra oyunu gibi durmuyor. Carson Wentz ligin en düşük pas isabet yüzdesi ile oynayan oyuncusu; takım olarak ise pas oyunlarında sadece dört TD yaparak ligin alt sıralarında yer alıyorlar. Savunmada ise koşu oyunlarını durdurmak konusunda yaşadıkları sıkıntı altı koşu TD’si ile savunma istatistiklerinde de onları alt sıralara itmiş durumda. 49ers galibiyeti bazı şeyleri halının altına süpürülmesini sağlamış olabilir ama takımın hem hücumda hem de savunmadaki kurgu eksikleri bas bas buradayım ben diye bağırıyor.

21- Carolina Panthers (NFC Güney, 2-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27  

Çaylak head koçu Matt Rhule, genç savunması ve yedek koşucusu ile Carolina Panthers iki haftadır aldığı zaferlerle izleyenleri şaşırtmaya devam ediyor. “Game Menager” oyun tarzıyla bilinen Teddy’nin yaptığı ekstra işler takımda pozitif hava yaratmış durumda. Christian McCaffrey’in sakatlığı sonrası starter olan Mike Davis, Cardinals karşısında 84 yard koşup üstüne 27 yard pas tutunca galibiyette peşine geldi. İlk iki haftaki kötü performansı son iki haftadır unutturan Panthers’ın ise bu oyunu nereye kadar daha sürdürebileceği muamma.

22- Houston Texans (AFC Güney, 0-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20  

Houston Texans yönetimine sormak lazım, neden Bill O’Brien’ı kovmak için bu kadar beklediniz? Yani sonuçta O’Brien’ın çok rahat gönderilebileceği üç dönüm noktası daha vardı. Bunların birincisi Laremy Tunsil takası; ikincisi Kansas City Chiefs’e karşı alınan efsanevi playoff yenilgisi ve son olarak gerçekleşen DeAndre Hopkins takası. Yani Minnesota Vikings yenilgisi mi rahatsız etti acaba? Eğer Texans bu maçı kazansaydı O’Brien takımın başında mı kalacaktı?

23- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 1-2-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28  

Jacksonville Jaguars karşısında sonunda beklediği ve çok istediği galibiyete ulaşan Joe Burrow, her geçen hafta oyununu geliştirerek Bengals’in geleceği olmaya devam ediyor. Ancak Burrow’un gelişiminden daha öte 151 yard koşu ve iki TD’nin yanında 30 pas yardı ve bir pas TD’si yapan Joe Mixon’un oyunu daha değerli bir yere sahip. Pas oyunlarında elindeki kaliteli receiverlarla zaten bir şeyler yapabileceğini gösteren Bengals’ta Mixon etrafında şekillenen koşu oyunlarının Bengals’in hücumunda daha kritik bir yere sahip.

24- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 1-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24  

Los Angeles Chargers, Tyrod Taylor’un sakatlanması ve Çaylak Justin Herbert’in gelişi ile birlikte son üç maçı yaklaşık ortalama 300 pas yardası ile tamamladı. Bununla birlikte elde ettiği toplam 1100 pas yardası ile de hücum istatistiklerinde ilk on sırada yer almaları da Herbert’in takımın çehresini daha çaylak yılından nasıl değiştirdiğinin bir göstergesi. Lakin bu kadar pas yardasına karşılık sadece beş pas TD’si yapmaları ve bununla birlikte redzone verimliliğinde sondan beşinci sırada yer almaları neden sadece bir galibiyette kaldıklarının da nedenini açıklayabilir. Bu rakamlarla Chargers’ın etkili bir oyun ortaya koysa bile kazanması bir hayli zor.

25- Miami Dolphins (AFC Doğu, 1-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22  

Ryan Fitzpatrick’in 37 yaşında olmasına rağmen gösterdiği efor takdire şayan. Hele ki rakip linebackerlar arasına korkusuzca dalması ve son iki maçtır koşu TD’si yapması da gerçekten güzel. Ancak bu takımın biraz da pas oyunlarına evirilmesi gerekiyor ki bunu da yapacak tek kişi yedekte oturan Tua Tagovailova. Artık bu çocuğa bir şans verilmeli.

26- Atlanta Falcons (NFC Güney, 0-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23  

Dan Quinn ha gitti ha gidecek derken Atlanta Falcons’un saha içindeki kötü oyunu günden güne gerek hücumda gerek savunma da daha da beter bir hal almakta. Artık takımın kurtuluş reçetesi köklü bir değişiklikten geçiyor. Dan Quinn Falcons’taki miladını çoktan doldurduğu açıkça gözüküyor. Değil mi? Yani Falcons yönetimi herhalde bizimle aynı Falcons’u izliyordur diye düşünüyorum.

27- Detroit Lions (NFC Kuzey, 1-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26  

Yine öne geçtiği bir maçı direnemeyerek kaybeden Detroit Lions bunu bir huy edinmiş gibi gözüküyor. Maça 14-0 önde başlayıp gerek savunma da gerek hücumda yüksek verimlilikle oynarken takımın bir anda 180 derece değişmesi Matt Patricia’ya yazar. Yanlış play-callingler, savunma kurgusundaki hatalar ve oyuncu tercihleri… Lions’un bundan sonra daha da toparlanacağını düşünmek hayal olur.

28- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 1-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28  

İlk haftaki Indianapolis Colts galibiyeti sonrası Jacksonville Jaguars izleyicilere ve taraftarlarına ciddi bir umut aşılamıştı. Ancak geldiğimiz nokta da savunma anlamında sürekli geriye gitmeleri ve hücumda Gardner Minshew’ın “gazının” bitmesi Jaguars için “Gelecek sezonu mu planlamaya başladılar?” sorusunu da beraberinde getirdi. “Tank for Trevor” mu? Neden olmasın.

29- Denver Broncos (AFC Batı, 1-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29  

Vic Fangio ligin savunma anlamında en iyi koçlarından olarak bilirdik ancak ligin en kötü hücumu olan New York Jets’e hem koşu hem de pas izni verilmesi bir de üstüne üstlük önde olunan maça ortak edilmesi yenilir yutulur cinsten değil. Broncos’un çok ciddi eksikleri olduğu belli ancak bu tarz bir oyunda her ne kadar galibiyet gelmiş olsa da sevinilmemesi gerek.

30- Washington Football Team (NFC Doğu, 1-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30  

Ve Washington adına beklenen oldu Dwayne Haskins yedeğe çekilerek head koç Ron Rivera’nın prensi Kyle Allen starter oldu. Geçtiğimiz yıl Cam Newton’un sakatlığı sonrası dümeni devralan Kyle Allen, CMC’nin de desteği ile peşi sıra dört galibiyet almıştı. Şimdi ise Washington gibi daha dağınık bir organizasyon var ve kaptanın iyisi dalgalı denizde belli olur misali neler yapabilecek göreceğiz. Yine de unutmamak lazım ki bu takım 1-3 konumunda olsa bile çok ciddi bir playoff şansı var ve bunu kullanıp bu sezon fark yaratmaları gayet olası bir senaryo içinde. Eğer bu başarıyı da Kyle Allen ile gösterirlerse işte o zaman işin rengi değişir Haskins adına.

31- New York Giants (NFC Doğu, 0-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması:31  

Savunma anlamında Los Angeles Rams gibi üretken bir hücumu 17 sayıda tutmak Giants adına çok önemli bir başarı. Lakin topun diğer tarafında son derece verimsiz olmaları savunmanın ortaya koyduğu mücadeleyi anlamsız bırakıyor. Saquon Barkley’in sezonu kapatmasından sonra takıma katılan ve starter olan Devonte Freeman son derece istekli başladı ancak eski bildiğimiz Freeman’dan yıllardır çok uzak olması Giants adına yeterli değil. Yine de artık bu şekilde gittikleri yere kadar gidecekler.

32- New York Jets (AFC Doğu, 0-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32  

Artık New York Jets ile ilgili bir şey yazmak gelmiyor içimden ki zaten yazacak bir şey de yok. İstifa da bir hizmettir! Adam Gase ve Joe Douglas istifa!