Ne ara altı hafta geride kaldı anlamadık… Normal sezon maratonunda Pittsburgh Steelers ve Tennessee Titans’ın hala yenilgisiz olması zirve yarışını kızdırırken bay haftasından çıkan Seattle Seahawks’ın da bu yarışa dâhil olması işleri iyice alevlendiriyor. Bununla birlikte zirve takibindeki Green Bay Packers’ın mağlubiyeti bu haftanın şaşırtıcı sonuçlarından birisi olurken, Chicago Bears’ın nasıl beş galibiyet aldığı ve ile 10’da olduğu ligin enteresanlığının bir başka boyutu. Zirvede yarışın aksine dipte ise “Hoca Bitir!” diye bağıran takımlar kendi yerlerini çok sevmişe benziyorlar.

1- Seattle Seahawks (NFC Batı, 5-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1  

Bir haftalık aranın ardından yeniden sahalara dönen Seattle Seahawks, son iki maçını kazanan zorlu Arizona Cardinals’a misafir olacak. Sezonun ilk bölümünü kötü savunmayla bir şekilde kayıpsız geçmiş olsalar da kalan maçlarda aynı savunma performansı muhtemelen yeterli olmayacaktır. Bilhassa kendi grubundaki takımlarla hiç maç yapmayan Seahawks’ın zorlu grup içi maçları pek kolay geçmeyecek.

2- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 5-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2  

Dişli Buffalo Bills deplasmanından galibiyet ile dönen Kansas City Chiefs, oynadığı oyun her ne kadar “süper” olmasa da bir şekilde kazanmayı başardı. Özellikle çaylak Clyde Edwards-Helaire’nin 161 yard koşması galibiyetteki kilit noktalardan birisiydi.

3- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 5-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4  

Cleveland Browns karşısında aldığı ezici zaferle yoluna kayıpsız devam eden Pittsburgh Steelers, AFC Konferansında Kansas City Chiefs ve Baltimore Ravens kadar konuşulmasa da zirvenin en güçlü adayı konumda. Mike Tomlin’in öğrencileri, gerek sağlam savunması olsun gerekse hücumda hem pas hem de koşu oyunlarındaki üretkenlikleri olsun ligin en rijit takımlarından da biri haline gelmiş durumda. Ancak sırada kendileri gibi namağlup olan Titans’a karşı bu sezonun en ciddi sınavlarından birisini verecekler.

4- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8  

Geçen haftaki mağlubiyetten sonra Green Bay Packers gibi favori takımı yenerek gövde gösterisi yapan Tampa Bay Buccaneers, sadece hanesine galibiyet yazdırmadı aynı zamanda özgüven de tazeledi. Oyunun her iki tarafında da rakibine üstünlük kuran Tampa Bay, bu sezon en iyi oyununu ortaya koydu.

5- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 5-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4  

Philadelphia Eagles karşısında rahat giden maçın son dakikalarında ecel terleri döken Baltimore Ravens, sağlam savunmasının özverisiyle kazanmayı bildi. Fakat Lamar Jackson’ın pas oyunlarında ligin en az pas yardası elde eden oyuncuları arasında olması ciddi bir sorun olarak öne çıkıyor. Öte yandan zaten iyi olan savunmaya yapılan Yannick Ngakoue hamlesi Ravens’ın bu sezon işleri savunma üzerinden yürüteceğine benziyor. Bununla birlikte yetenek açısından sınırlı olan receiver havuzuna katılması gündemde olan Dez Bryant ise hücuma hareket katabilir ancak neredeyse üç yıldır top oynamayan Bryant’ın ne denli hazır olduğu da tartışılır.

6- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 4-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3  

Haftalardır performansıyla övülen Green Bay Packers, Tampa Bay Buccaneers karşısında darmadağın olarak bu sezonki ilk yenilgisini acı bir şekilde tatmış oldu. Hücum gücünün büyük bir çoğunluğunun Aaron Rodgers’a bağlı olması ve Rodgers’ın da gününde olmaması Green Bay adına mağlubiyetin nedenlerinden birisiydi. Yine de bu yenilgi için yol kazası deyip bir daha böyle performanslar görmemeyi umalım Packers adına.

7- Tennessee Titans (AFC Güney, 5-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11  

Houston Texans engelini de aşarak yoluna kayıpsız devam eden Tennessee Titans’ta, Mike Vrabel’ın oturmuş savunma kurgusu ve savunmada eksiklerin geri dönmesi; hücumda ise Tannehilll – Henry ikilisinin üretkenliği elde edilen bu başarının etmenlerinden öne çıkanları oldu. Eğer bu performanslarını sezon sonuna kadar devam ettirir ve süreklilik anlamında da başarılı olurlarsa Titans, playofflara ciddi bir Super Bowl adayı olarak girebilir.

8- Chicago Bears (NFC Kuzey, 5-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10  

Bundan iki ay önce Chicago Bears’ın 5-1 ile hem NFC Kuzey’de hem de NFC Konferansında zirvede olacağını söyleseler herhalde kimse inanmazdı. Her ne kadar bu takım beş galibiyetli bir ekip gibi oynamasa da bir şekilde kazanarak yoluna devam ediyor. Bu hafta da Carolina Panthers’a karşı özellikle savunmada iyi işler yaparak kazanan Bears, Green Bay Packers’ın kaybettiği haftada önemli bir avantaj yakaladı. Ancak Nick Foles’un “Game Manager” tarzı oyunu ve işlemeyen koşu hücumu bakalım Bears’ı nereye kadar götürecek.

9- New Orleans Saints(NFC Güney, 3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6  

Çalkantılı beş maçlık periyodun ardından bay haftasına giren New Orleans Saints, üçü üst üste olmak üzere altı dış saha maçı oynayacak. Nitekim takımda halen Michael Thomas bilmecesi çözülememişken Drew Brees’in tutuk oyunu devam ettirmesi halinde Saints bu süreçte epey bir yara alabilir.

10- Indianapolis Colts (AFC Güney, 4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16  

Sonunda Philip Rivers, oyun kuruculuk yapmaya karar verdi ve Indianapolis Colts şok bir mağlubiyetten kurtulup motive edici bir galibiyete erişti. Bu sezon Jets maçını saymazsak ilk kez 100 QB reytingi aşan Rivers, takımının ihtiyacı olduğu anlarda sahneye çıkarak zaferin baş mimarlarından oldu. Bu galibiyetten sonra bay haftasına giren Colts’un sezonun kalan bölümünde hücumda, savunmada olduğu kadar verimli olması da sezon sonunu getirebilmeleri açısından anahtar olacak.

11- Arizona Cardinals (NFC Batı, 4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15  

Zorlu Dallas Cowboys deplasmanından galibiyetle dönen Arizona Cardinals’ta Kliff Kingsbury, sahada doğru işler yaparak galibiyette baş etmenlerden birisi oldu. Kyler Murray’nin oynayabileceği uygun oyunun kullanılması, Christian Kirk ve Andy Isabella’nın özellikle derin paslarda hücum aksiyonlarının başında yer alması ve koşuda Kenyan Drake-Chase Edmonds’un iyi bir ikili olması hücum anlamında yapılan doğru işlerdendi. Savunma tarafında ise şu ana kadar Chandler Jones’un eksikliği şu ana kadar hissedilmese de büyük maçlarda bu yokluk fazlasıyla aranabilir.

12- Buffalo Bills (AFC Doğu, 4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12  

Titans maçından sonra Chiefs karşısında da işlemeyen Buffalo Bills hücumu, iki haftadır izleyenleri olumsuz anlamda şaşırtmaya devam ediyor. Yıllar sonra sadece AFC Doğu’da değil aynı zamanda AFC Konferansında da güçlü bir konuma gelmiş olan Bills’in bir an önce bu ölü toprağını üzerinden atması gerekiyor.

13- Los Angeles Rams (NFC Batı, 4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7  

Beklentileri aşarak sezona giren Sean McVay’in öğrencileri, zorlu NFC Batı grubundaki ilk maçında San Francisco 49ers’a “kötü” mağlup olarak hakkında soru işaretleri oluşturdu. Bilhassa Jared Goff’un mehter takımı gibi iki ileri bir geri performansı Rams’in oyununu direkt olarak etkileyen etmenlerden. Öyle ki sıradaki Chicago Bears maçı ise Goff, Rams ve Sean McVay adına gerçek bir sınav olacak ve Rams’in “Et mi yoksa balık mı?” olduğunu anlayacağız.

14- Las Vegas Raiders (AFC Batı, 3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14  

Kansas City Chiefs karşısındaki oyunuyla herkesin beğenisini toplayıp araya giren John Gruden’ın öğrencileri için artık vitesi arttırmanın vakti geldi. Nitekim önlerinde görece zor ve kolay maçlardan oluşan dengeli bir fikstürleri olmaları siyah beyazlı takım için büyük bir avantajken, devamlılık anlamında yaşadıkları sıkıntı önlerindeki süreçte en büyük düşmanları olacak. Eğer üstesinden gelirlerse sezonu çokta iyi bir yerde tamamlamaları gayet olması.

15- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9  

Ne güzel Cleveland Browns’un dört haftada aldığı dört galibiyeti övüyorduk ki Pittsburgh Steelers karşısında darmadağın olarak kaybettiler. Mağlubiyetten de öte Baker Mayfield’in yine bir büyük maçta pasif kalması ve rakip savunma altında ezilmesi kendisiyle ilgili soru işaretleri sayısını da epey bir artırdı. Bu hususta Kevin Stefanski’nin ne yapacağı ise çok önemli. Eski öğrencisi Case Keenum’u Steelers maçının sonlarına doğru sahaya süren Stefanski, eğer Baker’ı kenara almayı düşünürse Browns’ta işin rengi değişebilir.

16- San Francisco 49ers (NFC Batı, 3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20  

Los Angeles Rams karşısında kritik bir galibiyet alan Kyle Shanahan’ın öğrencileri “Biz daha ölmedik!” mesajını lige vermiş oldu. Jimmy Garoppolo’nun yüzde yetmişe yakın pas isabeti ve üç TD’si galibiyette önemli bir pay sahibi olurken, koç Shanahan’ın oyun tercihleri de bunda etkiliydi. Nitekim önlerindeki zorlu maçlardan ilkini tamamlayan 49ers’ın sıradaki rakiplerinin Patriots, Seahawks, Packers ve Saints olması da bir hayli ürkütücü.

17- Miami Dolphins (AFC Doğu, 3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22  

Geçen hafta Santa Clara’daki galibiyetinden sonra zayıf rakibi New York Jets’i de yenerek üst üste iki galibiyet alan Miami Dolphins, AFC Doğu’da zirve ile arasındaki farkı bir galibiyete indirmiş durumda. Savunmanın eksiklere rağmen günden güne gösterdiği performans artışı takım adına belki de galibiyet kadar önemliydi. Nitekim maçın sonlarına doğru oyuna giren Tua’nın, maçın ertesini günü starter olarak şipşak açıklanması ve bu kararın takımı iyi idare eden Ryan Fitzpatrick’e bile söylenmeden yapılması takım içinde soğuk rüzgârlar estirmiş durumda. Neyse ki bay haftasında olan Dolphins’in, bu süreçte bu soğuk rüzgârları da tersine döndürebileceğini umuyorum.

18- New England Patriots (AFC Doğu, 2-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13  

Karantina sürecini atlatıp sahalara dönen Cam Newton, Denver Broncos’a Panthers günlerinden beri süre gelen şanssızlığını Patriots forması altında da devam ettirdi ve son derece kötü bir oyunla mağlubiyetin baş aktörlerinden birisi oldu. Ancak Patriots’taki receiver eksikliği de bu maçla birlikte bir daha gün yüzüne çıkmış oldu. Koşu da ise her ne kadar James White dönmüş olsa da Sony Michel’ın de yokluğu hissediliyor. Bu yenilgiyle birlikte Patriots, 12 yıl sonra AFC Doğu’yu lider bitirememenin eşiğine de gelmiş bulunmakta.

19- Carolina Panthers (NFC Güney, 3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17  

İki haftadır işleyen hücumu sağlam Chicago Bears savunmasına takılan Carolina Panthers, Teddy Bridgewater’ın da gününde olmaması sebebiyle galibiyet serisini devam ettiremedi. Olumlu olarak değerlendirilebilecek durum ise topun diğer tarafındaki çaylak safety Jeremy Chinn den bahsedilebilir. Oynadığı oyunla ileriki yıllarda takımının lider oyuncularından olabileceğini gösteren Chinn’in gelişimi Panthers’ın geleceği adına umut verici.

20- Houston Texans (AFC Güney, 1-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18  

Deshaun Watson’ın büyük özverisiyle geriden gelmesine rağmen öne geçen ve hatta maçı kazanmaya da çok yaklaşan Houston Texans, savunmadaki eksiklerinin bir kez daha gün yüzüne çıkması dolayısıyla AFC Güney’deki rakibi Tennessee Titans’a mağlup olmaktan kaçamadı. Bu yenilgiyle birlikte 1-5 konumuna gerileyen Texans için artık işlerin iyi gitmesi pek mümkün görünmüyor. Öte taraftan Bill O’Brien’ın takım üzerinde bıraktığı tahribat bir süre daha devam edecek gibi gözüküyor.

21-  Dallas Cowboys (NFC Doğu, 2-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19  

Dak Prescott’un sakatlığı sonrası dümeni devralan yılların oyun kurucusu Andy Dalton’un son derece sönük kalması Dallas Cowboys’un beklenenden daha kötü oynamasına neden oldu. Dokuz yıllık Bengals kariyerinde kötü işler kadar iyi işler de yapan Dalton’un eline geçen bu yetenekli kadro ile bu kadar tutuk oynaması pek normal bir durum olmadı. Prescott sonrası açıkça bir saha içi lidere ihtiyaç duyan Cowboys’ta bu ismin Andy Dalton olması şart. Eğer dümeni Ezekiel Elliot’a bırakırlarsa Elliot tüm hücumları fumble yaparak savuşturabilir!

22- Denver Broncos (AFC Batı, 2-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27  

Drew Lock’un sahalara dönüşüyle birlikte hücumda daha etkili olacağı düşünülen Denver Broncos, New England Patriots karşısında savunmasıyla kazanırken genç oyun kurucunun da pek gününde olmaması turuncu lacivertli ekibi altı alan golü atmaya itti. Alan gollerinde sahneye çıkan Brandon McManus’un da bu hususta hatasız oynaması Broncos’u yenilgiden kurtardı. Öte yandan ligin en az pas ve koşu TD’sine izin veren savunmalarından olan Broncos savunması iyi işler yapmaya devam ettiğini de söylemek gerek.

23- Atlanta Falcons (NFC Güney, 1-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28  

Kovulan koç sonrası galibiyet alma trendine uyan Atlanta Falcons, ilk zaferini Minnesota Vikings karşısında hem de dominant bir oyunla elde etti. Julio Jones’un sahalara dönmesi bir yana çaylak A.J. Terrell’ın gösterdiği performans sıkıntılı savunmada en azından gelecek adına umut vericiydi. Fakat yeni head koç ve genel menajerin kim olacağı bu sezon alınacak galibiyet sayısından da öte takımın birinci gündem maddesi.

24- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 1-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24  

New Orleans Saints karşısında galibiyeti kıl payı kaçırarak bay haftasına giren Los Angeles Chargers, ara dönüşü görece üstün olduğu Jacksonville Jaguars ile karşılaşacak. Bay haftasından önceki gösterdiği performansla dikkatleri üzerine çeken Justin Herbert’in oyununu sezonun kalanında da göstermesi en büyük temenni. Ancak sakatlanan Austin Ekeler’ın IR’dan dönmesi beklenenden daha da uzun sürecek olması tüm yükü çaylak Joshua Kelly’nin omuzlarına yüklemiş durumda. Center arkasında iki çaylak ile Chargers neler yapabilecek ilerleyen haftalar bize gösterecek.

25- Detroit Lions (NFC Kuzey, 2-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26  

Çaylak koşucusu D’Andre Swift’in öne çıkan performansıyla kazanan Detroit Lions, bu sezonki ikinci galibiyetini elde etti. Yine de bu galibiyetler yanıltmamalı ki Lions’un önündeki fikstüre bakıldığında bu aldığı son zafer de olmuş olabilir.

26- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 1-4-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23  

Kötü başladığı maçın son dakikalarına umutlu giren Philadelphia Eagles, sonunu getiremeyerek sahadan mağlup olarak ayrıldı. Ancak yenilgiden öte Carson Wentz’in yüzde 58 pas yüzdesiyle ligde sonuncu sırada yer alması, oyun içinde pas hataları, topu elinde çok tutması, ne yapacağına bir türlü karar verememesi gibi birçok oyun kurucu problemine sahip olması başlıca sıkıntılar olarak öne çıkıyor. Sadece receiver eksikliği ile açıklanamayacak olan bu problemler, ilerleyen haftalarda Wentz’in daha çok sorun çıkarması muhtemel.

27- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 1-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18  

Hiç galibiyeti olmayan Atlanta Falcons’a karşı tel tel dökülen Minnesota Vikings, ikinci haftadaki Indianapolis Colts maçından sonra bir kez daha sahaya gömüldü. Savunmasının son derece genç olması bir yana hücumda Kirk Cousins’in daha topu eline alır almaz interception atması bu takım adına son derece vahim durumlar. Nitekim Stefon Diggs gittikten sonra “Yeri bir daha dolmaz”, “Vikings böyle bir oyuncu bir daha bulamaz” derken çaylak Justin Jefferson’un çıkıp Kirk Cousins’a rağmen oynaması takım adına sevindirici bir durum. Genç oyuncunun bu oyununu sezona yayması durumunda yılın çaylağı ödülünü de alması kimseyi şaşırtmaz.

28- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 1-4-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25  

Ligin en iyi savunmalarından kabul edilen Indianapolis Colts’a karşı hem de misafir sahada 21-0 öne geçen Cincinnati Bengals, maçı ne yazık ki tutamayarak kaybetti. Özellikle Colts’un her geçen dakika artan baskısına ne hücumda ne de savunmada gerekli karşılığı veren Bengals için mağlubiyet kaçınılmaz oldu. Her ne kadar savunmada önemli eksikler olsa da rakibi önünde ciddi fark açan bir takımın maçı vermesi, o takımda henüz kazanma kültürünü oturtamayan koç ekibine eksi olarak işler. Zac Taylor ve ekibinin gelişmesi için daha çok yol var anlaşılan.

29- New York Giants (NFC Doğu, 1-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30  

İlk galibiyetini alan New York Giants, üzerindeki “sıfır galibiyet” baskısını bir nebze olsa da atmayı başardı. Hatta aldıkları bu galibiyet ile birlikte şaşırtıcı şekilde NFC Doğu’da playoff potasına bile giren New York’un mavilerinin hücumdaki verimsizliği önemli bir problem olarak takımın başını ağrıtıyor. Sadece redzone verimliliği açısından yüzde 25 ile en yakın arkadaşı New York Jets’ten sonra sondan ikinci yer alan Giants’ın bu durum sezon boyunca başını ağrıtacağına benziyor. Ancak Daniel Jones’un saha içerisindeki verdiği mücadele de belki de olumlu sayılabilecek nadir durumlardan biri.

30- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 1-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29  

Nick Foles’un gidişinden bu yana oyun kurucu ihtiyacını 2021 NFL Draftı’ndan karşılayacağı düşünülen Jacksonville Jaguars’ta Gardner Minshew sezona aslında iyi de başlamıştı. Ancak istikrar konusunda ciddi sıkıntıları olduğunu gösteren Minshew’ın günden güne düşen performansı Jaguars’ı oyun kurucu pazarına yeniden soktu. Minshew’ın da kalıcı olmaya niyeti yokmuş gibi görüntüsü de Jaguars’ın bu sezon daha çok maç kaybedeceğine işaret olarak nitelendirilebilir.

31- Washington Football Team (NFC Doğu,1-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31  

Bireysel anlamda ciddi yetenekleri olan Washington Football Team, takım olamamanın verdiği dezavantajla günden güne erimeye devam ediyor. Özellikle savunmada kağıt üzerinde kaliteli isimlere sahip olan Washington’da işlemeyen hücum yüzünden sahada kalmaları ekibi epey bir yıpratıyor. İstatistiklere de bakıldığında ligin en az pas yardasına veren sekizinci takımı olan Washington aynı zamanda en fazla INT yapan beşinci takım konumunda. Bununla birlikte altı maçta 16 sack ile yine kendine ilk onda yer bulması da bahsedilebilecek ayrı bir nokta. Ron Rivera’nın bir şekilde hücumun verimini arttırdığı takdirde Washington daha farklı sonuçlar alabilir.

32- New York Jets (AFC Doğu, 0-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32

Kaybetmeyi alışkanlık haline getiren New York Jets’te artık saha içi yerine saha dışı konuşulmaları gündeme gelmeye başladı. Adam Gase’in kovulması zaten herkesin malumu olarak sürekli gündemdeyken bir de üstüne Sam Darnold’un gönderilip yerine Trevor Lawrence’nin draftın ilk sırasından seçilmesi öne çıkan gündem maddelerinden sadece birisi. İddialar ne kadar doğrudur bilinmez ancak Cleveland Browns’tan boşalan ligin en kötü takımı ve organizasyon olma yolunda emin adımlarla ilerliyor New York’un yeşilleri…