Merhaba sevgili NFLTR okurları… Arizona Cardinals bu hafta fikstürünün kağıt üzerinde nispeten kolay görünen ilk beş maçlık diliminin sonunda aldığı 30-10’luk New York Jets galibiyeti ile yola devam dedi ve zorlu haftalarının başlangıcı öncesinde biraz olsun moral kazandı.

Açıkçası bu sezon Jets’e karşı hangi takım oynasa maça kesin favori olarak başladığından, isterseniz ligin en zayıf takımlarından birine karşı alınan bu galibiyeti çok da fazla büyütmeden maçta dikkatimizi çeken konulara ve bazı gelişmelere değinelim.

İyi bir haberle başlayacak olursak Kliff Kingsbury’nin bu hafta ofansif taktiklerini gayet yerinde ve doğru zamanda kullandığını belirtelim. Hatırlarsanız geçen hafta Panthers’e karşı ne kadar kötü taktikler kullandığından bahsetmiştik. Kingsbury, DeAndre Hopkins veya Kyler Murray ile Air Raid Offense’i kullanmak yerine sadece screen pass’lar ile bir yere varamayacağını anlamış olmalıki bu maçta gerçekten doğru olanı yaptı. Maçın genelinde receiver’lar açısından çokça derin paslar atılması hepimizi mutlu etti. DeAndre Hopkins, biri TD ile sonuçlanan iki mükemmel top tutuşu ile takımdaki etkisini tekrardan hissettirdi. Hopkins kazandırdığı 131 yard ile ligin Receiving Yard  liderliği koltuğuna yeniden otururken, 37 Yaşındaki Larry Fitzgerald ise tek eliyle yaptığı muhteşem yakalayış ile ellerinin her daim çalıştığını bizlere gösterdi.

Kyler Murray ise 103.4 passer rating ile 380 yard pas, iki TD pası ve 31 rushing yard ve bir rushing TD ile etkili bir performans sergiledi. Ancak bu maçta da yine klasik hastalığından kurtulamayarak interception atmayı da ihmal etmedi.

Gelelim kötü habere. Ne yazıkki Cardinals açısından haftanın en kötü gelişmesi yıldız OLB Chandler Jones’un sakatlanıp sezonu kapatmasıydı. Ligin en değerli savunma oyuncularından biri olan Chandler Jones’un yokluğu takım için gerçekten büyük bir kayıp olabilir ve pass rush savunmasında büyük bir düşüş görebiliriz. Bakalım savunma koçu Vance Joseph bu konuda bir çözüm üretebilecek mi?

Biraz da, bu hafta vitrine çıkan “Yeni Yüzlere” değinelim. Bu isimlerden ilki hücum tarafından yedek RB Chase Edmonds. Aslında Edmonds’ın starter olabilecek seviyede olduğu taraftar forumlarında sıkça dile getiriliyordu. Her hafta giderek daha çok sahaya çıkan ve her seferinde iyi performanslar gösteren Chase Edmonds, bu haftaki 29 yardlık rushing touchdown’ı ve patlayıcı koşuları ile kendisinin her an starter olabilecek potansiyeli olduğunu yeniden ortaya koydu. Kenyan Drake her ne kadar istatistiksel olarak güzel performans çıkarıyormuş gibi gözükse de geçen sezonki patlayıcılığını bu sezon pek gösterebilmiş değil. Sezon başından bu yana 5 yard altında koşularla first down almanın ötesine pek fazla gidemedi. Fakat Chase Edmonds, geçen sezon olduğu gibi topu her eline aldığında “Big Play” yapabilecek kapasitede olduğunu bu hafta tekrar kanıtladı.

İkinci “Yeni Yüzümüz” ise defans tarafından Dennis Gardeck. Kendisini special team’deki mükemmel tackle’ları ile tanıdığımız Gardeck, bu hafta maçın ortasında sakatlanan Chandler Jones’un yerine defans takımına da katıldı ve oynadığı bölümde yaptığı iki sack ile herkesi çok etkiledi. Maçın ardından da game ball Gardeck’e verildi. Görünen o ki, mevcut koşullarda Gardeck’i bu sezon defans takımında sıkça görmeye devam edeceğiz. Bu maçtaki performansını devam ettirebilirse Chandler Jones’un yokluğunu bir nebze olsun azaltabilir.

NFC West’te San Francisco 49ers, Miami karşısında kendi evinde aldığı ağır yenilgi ile bizi oldukça şaşırttı. QB pozisyonunda yaşadıkları problemler kısa süre içinde çözülemezse 49ers yarışta şimdiden havlu atmış olabilir.

Seattle Seahawks ise haftanın en çekişmeli maçlarından birinde Minnesota’yı maçın son hücumunda bulduğu TD ile 27-26 yenerek yoluna kayıpsız devam etti. Maçın son bölümünde Vikings koçu Mike Zimmer’ın field goal ile farkı sekiz sayıya çıkarma imkanı varken bunun yerine hücum koçu Gary Kubiak’ın gazına gelip 4&inches’ı oynamaya karar vermesi maçın dönüm noktasıydı. Bu konu ile ilgili NFLTR Podcast Whatsapp grubumuzda yaptığımız tartışmalarda, verilen bu kararın doğru olduğunu savunanlar da olmakla birlikte, böylesine riskli bir tercih sonucu first down alamayan Vikings hücumu topu ve maçın kaderini Russel Wilson’un ellerine bırakmış oldu. Wilson’da neden MVP ödülünün en büyük adayı olduğunu bir kez daha göstererek takımını galibiyete taşımayı başardı. Seahawks hücumunda DK Metcalf gösterdiği performans ile artık ligin en iyi WR’leri arasına girmeye aday haline gelmiş durumda.

Los Angeles Rams ise Washington deplasmanında 30-10’luk rahat bir galibiyete uzandı. Öncelikle tüm NFL severler gibi biz de Alex Smith’i yeniden sahada görmekten çok mutlu olduk. Öylesine korkunç bir sakatlıktan sonra tekrar sahada olması dahi çok büyük bir başarı olarak değerlendirilmeli. Maça değinecek olursak, Rams hücumunda Handerson ve Brown’un yanına bu hafta Cam Ackers’da katıldı ve RB pozisyonunda top paylaşımı daha da genişlemiş oldu. Ancak bu maçta koşu başına yard ortalaması 3.7 seviyesinde kaldı ve hala Gurley’nin ayrılmasından sonra istedikleri seviyeyi bulabilmiş değiller. Pas hücumunda ise HC Sean Mcway Woods ve Kupp’ın yanı sıra TE’ler Everett ve Higbee’den de maksimum ölçüde verim aldığı bir sistemi iyi oturtmuş görünüyor. Ayrıca RB Henderson pas tutma açısından diğer RB’lere kıyasla daha fazla ön plana çıkıyor. Rams 4-1 lik durumuyla play off iddiasını güçlü bir şekilde sürdürüyor.

Artık önümüzde “Zorlu Haftalar” başlıyor. Önceki haftalardan bidiğiniz üzere Cardinals’in ilk beş haftası çok önemliydi. Takımdan beklentiler ise ilk haftaki 49ers galibiyetinin ardından fikstürde kolay görünen dört maçı da kazanarak 5-0’lık bir başlangıç  yapması ve buradan kazanılan momentum ile sezonun geri kalanında çok iyi işler çıkartılmasıydı. Fakat Lions ve Panthers maçındaki kayıplar sonrasında playoff hayalleri bile suya düşmüş olabilir. Fakat yine de Cardinals’in sürekli kendini  geliştirip hatalarından gerekli dersleri çıkararak yoluna devam etmesini umut ediyoruz. Jets maçında yapılan doğru işler devam ettirilebilirse, yapılan iki sürpriz kaybın, zorlu haftalardaki iki sürpriz zaferle telafisi mümkün olabilir.

Şimdi önümüzde iki zorlu maç var. Bu hafta üç maçlık deplasman turunun son ayağında MNF’da Dallas Cowboys ile ve ardından kendi sahamızda  Seahawks ile oynayarak bay haftasına gireceğiz. Bay haftası sonrasında ise  Dolphins ile başlayıp Bills, Seahawks, Patriots ve Rams ile devam eden çok daha zorlu bir fikstür bizi bekliyor. Dolayısıyla bay haftası öncesinde oynanacak bu iki maç Cardinals’ın bu sezonki  yolculuğunun yönünü daha da netleştirecek.

Dak Prescott’u kaybeden Dallas Cowboys da Andy Dalton’ı ilk kez starter olarak göreceğimiz bu haftaki maçta Cardinals savunması ilk haftalardaki performansını yeniden yakalayabilirse, oldukça zevkli ve çekişmeli bir karşılaşma izleyebiliriz. Sezon başından bu yana çok kötü performanslar sergileyen Cowboys savunması karşısında Cardinals hücumunun da neler yapacağını merakla bekliyoruz.

Bu maçın analiziyle haftaya yeniden görüşmek dileği ile…