Merhaba değerli NFLTR okurları, Cardinals lobisi olarak bir haftalık dönem içinde üçüncü kez karşınızdayız. Bu yazımızda Arizona Cardinals’ın haftanın açılış maçında Perşembe Gecesi Futbolu’nda Seahawks’a karşı aldığı 28-21’lik yenilgiyi değerlendirerek, mağlubiyete sebep olanları ceza tahtamızda irdeleyeceğiz.

Her güzel galibiyet sonrasında “takımda artık her şey rayına oturdu ve ritmini buluyor” diye düşünürken sürekli farklı yerlerden yeni sorunların çıkması gerçekten canımızı sıkmaya başladı. Arizona Cardinals’in mevcut gidişatıyla play-off’a girebileceğini düşünüyoruz fakat play-off’larda da olmadık yerlerde yapılabilecek muhtemel hataların her şeyi berbat edeceğinden korkuyoruz.

Maçta öncelikle hücum tarafına bakacak olursak, Kyler Murray’nin hiçbir şekilde yenilgiye sebebiyet vermediğini söyleyelim. Her ne kadar dünya üzerinde ve keza Türkiye’de de, “boyu kısa”, “abartılıyor”, “fazla koşuyor”, “çok kaçıyor”, “çok zıplıyor”vs. gibi sebeplerle sevmeyeni çok olsa da Kyler Murray’nin bu maçın veya NFL kariyerindeki mağlubiyetlerin temel suçlusu olmadığını öncelikle söyleyelim.

Bu maç özelinde değerlendirecek olursak, bu rövanş maçı ilk maçtaki kadar QB savaşına dönmedi. Aslında maçın başlarında her şey iyi gidiyor gibiydi. Ta ki Cardinals’da bazı istisna oyuncular dışında çoğu takım üyelerinin hataları abartması mağlubiyetin en önemli sebebi oldu.

Bu haftaki ceza tahtamızın ilk konuğu Dre Kirkpatrick. Kendisinin yokluğu savunmada büyük sıkıntılara  yol açtığı gibi, varlığı da bazen takımı kötü tarafa doğru sürükleyebiliyor. Ancak bu maçta yaptığı hata gerçekten çok aptalcaydı. İzlemeyenler için pozisyonu detayıyla anlatalım. Üçüncü çeyreğin bitimine altı dakika kala Cardinals iki sayı gerideyken Seahawks ofansı üçüncü hakkındaydı ve oynanan pas oyununda Kirkpatrick, Tyler Lockett’a tackle yapamadı. Fakat arkadan yetişen Isaiah Simmons ilk hak kazanılacak mesafe geçilmeden çok güzel bir şekilde Lockett’i, sahanın dışına attı. Biz de sevinç içinde Cardinals bundan sonra momentumu alır ve öne geçer diye düşünüp yapılacak punt’ı beklerken kameralar bir anda kavga görüntüsüne döndü. Tabii kavganın başlangıcını ilk anda göremediğimiz için ne olduğunu anlayamamıştık ancak sonradan tekrarlarda gördük ki, Kirkpatrick o tackle’ı yapamayınca adeta sağa sola çirkeflik yapmış. Yayında görünen ise Dre Kirkpatrick’in DK Metcalf ile tartışma kısmı idi. O anda ilk yumruğu Kirkpatrick atınca verilen 15 yardlık ceza sonucunda Seahawks topu ve first down’ı almış oldu.  Drive’ın sonunda da touchdown’a ulaşarak farkı tekrar açtılar. Momentumu tam Cardinals alacak derken Seahawks’ın alması çok büyük bir hayal kırıklığı oldu.

Ceza tahtamızın ikinci konuğu ise koç Kliff Kingsbury. Kliff Kingsbury’nin play call’ları neredeyse her maç karşımıza çıkan bir sıkıntı. Bu problemi daha önce de bir kaç sefer yazdığımız için burada çok fazla uzatmaya gerek yok. Sadece en sık karşılaşılan örneği verecek olursak, çok gereksiz ve saçma yerlerde screen pass istiyor ve bu da adeta yüreklerimizi ağzımıza getiriyor.

Tahtamızın son konuğu ise O-Line. O-Line deyince aklınıza Cardinals’in geçen sezonki QB’yi koruyamama sorunu gelmiş olabilir fakat bu seferki sorun bundan çok farklı. Cardinals O-Line’ı geçtiğimiz seneki felaket ötesi sezonun ardından bu sene kendini epey geliştirdi ve sezon genelinde de QB korumasında en iyi O-Line’lar arasında yer alıyor. Bu açıdan tüm övgüleri hak ediyorlar. Ancak bu üniteye bu yıl yeni bir hastalık bulaştı ve önemli bir ceza sorunu başladı. Şu anda lig genelinde en fazla penaltı sayısı Cardinals’da ve bu maç toplamda 10 penaltı sonucunda 115 yard geriye gidildi. İşte bu cezaların en öldürücü olanı ise Kirkpatrick’in kavgasından sonraki maçın ikinci kırılma noktası oldu. Skor 23-21 Seahawks lehineyken, hücum hakkı Cardinals’a geçmişti. Ancak Kyler Murray’nin pasına çalınan intentional grounding cezası sonrasında endzone’a kadar gerileyen hücumda, Murray bir sonraki oyunda Hopkins’e çok güzel bir pas attı ve tam safety’den kurtulduk derken ne yazıkki hakemlerin sarı bayrağı ile korktuğumuz başımıza geldi. Offensive Line’ın endzone’da yaptığı bu penalty adeta maçın dönüm noktası oldu ve iki sayı ile birlikte, top da Seahawks’a geri verilmiş oldu.

Yapılan bu kadar hataya rağmen Cardinals’ın son hücumda hala maçı uzatmaya taşıma şansı vardı. Seattle’ın 27. yardına kadar iyi bir şekilde ilerleyen Murray ve Cardinals hücumu dört hakta da başarılı olamayınca maç kaybedilmiş oldu.

NFC West’e de bir bakış atacak olursak, San Francisco 49ers’ın bay geçtiği haftanın kapanışında Monday Night Footbal maçında Los Angeles Rams konuk olduğu Tampa Bay Buccaneers’i 27-24 mağlup ederek grupta liderliğe yükseldi. Brown ve Henderson ikilisiyle sezon başından bu yana koşu hücumunu etkili bir şekilde kullanan Sean McWay bu maçta pasa dayalı bir hücum kullanarak sonuca ulaşmayı başardı. Maç boyunca toplamda sadece 37 yard koşu mesafesi kat eden Rams hücumunda Jared Goff 376 yard pas, üç TD, iki INT’lık performansı ile takımını galibiyete taşıdı. Cooper Kupp’ın 145 yard, Robert Woods’un ise 130 yard ve 1TD pası yakaladıkları gecede, safety Jordan Fuller da iki interception ile savunmada ön plana çıkan oyuncu oldu.

NFC West’te Rams ve Seahawks 7-3, Cardinal ise 6-4’lük dereceleriyle şu an playoff resminin içinde yer alıyorlar. NFC North’dan Chicago ya da Minnesota’nın ekstra bir performansı olmaz ise, sezon başında iddia ettiğimiz gibi bu gruptan üç takım birden playoff’a yükselecek gibi görünüyor.

Arizona Cardinals için fikstürün nispeten zor görünen bölümü geride bırakıdı ve kalan bölümde sırasıyla Patriots (deplasman), Rams, Giants (deplasman), Eagles, 49ers ve Rams (deplasman) maçları oynanacak. Bu maçlardan alınacak dört galibiyet ile sezonun 10-6 bitirilmesi gayet mümkün görünüyor. Burada bizim açımızdan görünen en kritik husus grup içi dengeler açısından da önemli olduğundan, Rams maçlarından en az birinin mutlaka kazanılması olacak.

Ancak her şeyden önce bu haftaki mağlubiyetten gereken derslerin çıkarılması gerekiyor.  Koçların yukarıda bahsettiğimiz mevcut sıkıntıları bir an önce gidermeleri ve takım disiplinini sağlamaları oldukça önemli. Aksi takdirde Cardinals için playoff’lara girilse de daha ötesine gitmek pek de mümkün olamayacak…