Takas dönemi bitti; Kasım ayına girildi ve normal sezonda ne ara geçtiğini anlayamadığımız dokuz hafta geride kaldı. Her sezon olduğu gibi yine bu dönemlerde artık AFC ve NFC konferanslarında playoff tablosu ve Ocak ayını yakinen kovalayan takımlar da belli oldu.

AFC’den başlayacak olursak her iki takımı da playoff potasında yer alan doğuda Buffalo Bills, yedi galibiyetle grup liderliğini sürdürürken beş galibiyetli Miami Dolphins’te ikinci sırada bulunuyor. Batı da ise Kansas City Chiefs, beklenildiği üzere lig grupta liderliğini sekiz galibiyetle sürdürürken konferans sıralamasında da ikinci sırada yer almış ve tek biletlik playoff’ta ilk tur bay hakkını kovalamak için mücadele veriyor. Chiefs’i takiben ikinci sırada beş galibiyetle yer alan Las Vegas Raiders ise AFC genelinde altıncı sıradan playoff takımları arasında yerini almış durumda. Lakin Raiders’ın yedinci sıradaki Miami Dolphins ile bir maçı bulunduğunu da hatırlatalım. Pittsburgh Steelers’ın dominasyonu ile yoluna devam eden kuzeyde Baltimore Ravens, altı galibiyetle Ocak ayını görecek takımlar arasında yer alsa da peşinden beş galibiyetle gelen Cleveland Browns ise takibi sürdürmekte. AFC’de son olarak güneye gidecek olursak ise Tennessee Titans, rahat götürdüğü grubu aldığı peş peşe iki mağlubiyetle zora sokarak en yakın rakibi Indianapolis Colts’u da yarışa ortak etti.

NFC’de ise sonucu merakla beklenen güneyde New Orleans Saints, Tampa Bay Buccaneers’i iki maçta da mağlup ederek ciddi bir avantaj ile altı galibiyetle lider konumunu pekiştirdi. En çekişmeli grup olarak öne çıkan batıda ise her ne kadar Seattle Seahawks altı galibiyetle zirvede bulunsa da peşinden beşer galibiyetle gelen Arizona Cardinals ve Los Angeles Rams’in liderliği devralması içten bile değil. Öte yandan gruptaki takımları yenmeyi başaran Cardinals bu anlamda olası eşitlikte bir adım önde gözüküyor. Kuzeyin soğuklarına gittiğimizde ise son dönemde form düşüklüğü yaşayan Chicago Bears, Green Bay Packers takibini sürdürmezken Packers ise altı galibiyetle artık playoff hesapları yapmaya başladı. Değil konferansın ligin en kötü grubu olan doğuda ise Philadelphia Eagles, üç galibiyetle grup birincisi avantajından playoff potasında yer alırken normal şartlarda NFC’nin dibinde bulunan Washington Football Team’in bir Eagles galibiyeti yeşil siyahlı ekibi playoff dışına itebilir.

2021 draft sıralamasına baktığımızda ise New York Jets, bu manada kimseye ilk sırayı kaptırmazken bir galibiyetli Jacksonville Jaguars’ta kendilerini bir umut takip eden takım olarak öne çıkıyor. İki galibiyetli takımlardan Dallas Cowboys üçüncü sırada kendine yer bulurken peşinden New York Giants, Washington Football Team ve Los Angeles Chargers gelmekte. İlk tur hakkı Miami Dolphins’e ait olan Houston Texans, yedinci sırada konuşlanırken Cincinnati Bengals, Carolina Panthers ve Atlanta Falcons’ta sırasıyla ilk onu oluşturan takımlar.

Haftanın Özeti  

Hem haftanın hem de geçtiğimiz yılın konferans finalinin rövanşı olarak görülen maçta Green Bay Packers, San Francisco 49ers’a karşı rahat bir galibiyet alırken rakibine karşı normal sezonda oynadığı son 15 maçın 12’sini kazanmış oldu.

Pazar günü erken saatte Dez Bryant’ın sahalara döndüğü maçta Baltimore Ravens, Indianapolis Colts’u deplasmanda mağlup etti. Ayrıca Ravens, bu karşılaşmada 24 sayı üreterek 31 maç üst üste 20 veya daha üstü sayı üreten ilk ekip olarak NFL rekoru kırdı. Evinde Carolina Panthers’ı ağırlayan Kansas City Chiefs, ikinci yarıda açıldı ve sahadan galibiyetle ayrılırken playofflar dahil son 18 maçın 17’sini kazandı. Rakibi Jacksonville Jaguars’a karşı üst üste beş maçını kazanan Houston Texans bu seriyi altı maça çıkardı. Evinde Russell Wilson’lu Seattle Seahawks’ı ağırlayan Buffalo Bills, bol skorlu maçı çift haneli farkla kazanarak 1993 yılından bu yana ilk dokuz maçından yedi galibiyet çıkardı. Dalvin Cook’un yine yıldızlaştığı maçta Minnesota Vikings, Detroit Lions’a üstünlük kurarken bu sezon ilk kez peş peşe iki galibiyet aldı. Kariyerinde AFC Batı takımlarına karşı oynadığı 12 maçtan 9’nu kazanan Matt Ryan, Denver Broncos karşısında da kazanarak bu seriyi 10’a çıkardı. Namağlup unvanını kaybettikten sonra iki maçından da yenilgiyle ayrılan Tennessee Titans, Chicago Bears’ı mağlup etmeyi başararak galibiyetle tanıştı. New York Giants bu sezon ikinci galibiyetini yine Washington Football Team karşısında alırken, oyun kurucu Daniel Jones, Giants kariyerindeki dördü Washington ekibine olmak üzere beşinci galibiyetini aldı.

Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gece oynana maçların ilkinde Las Vegas Raiders, Los Angeles Chargers’ı deplasmanda mağlup ederken ev sahibi ekip kendi grubundaki takımlara karşı oynadığı son dokuz maçın hepsini kaybetti. 2018 yılındaki Orange Bowl’un rövanşında kozlarını kapışan iki bir numaranın maçında Tua, Miami Dolphins forması altında ikinci galibiyetini Kyler Murray’li Arizona Cardinals karşısında alırken turkuaz beyazlı ekip 2016 yılından sonra ilk kez üst üste dört maçını kazandı. Pittsburgh Steelers, Dallas Cowboys karşısında geriden gelerek yenilgisiz tek takım olma unvanını korurken kulüp tarihinde ilk defa lige sekiz galibiyetle başlamış oldu.

Haftanın kapanış maçında ise New England Patriots, zorlandığı maçta New York Jets’i son dakikadaki alan golüyle mağlup ederken dört maçlık mağlubiyet serisini sonlandırdı.

HAFTANIN OLAYI: Las Vegas Raiders’a Verilen Cezalar  

Covid-19 önlemleri kapsamında son derece katı kurallar uygulayan lig yönetimi, özellikle maske takma konusundaki hassasiyetini sezon başından beri koçlara verdiği cezalarla ciddiyetini ortaya koydu. Nitekim ilk önce Raiders head koçu Jon Gruden, ikinci haftada maske takmadığı gerekçesiyle 100 bin dolar cezalandırılmıştı. Bununla birlikte yine o cezanın yanında soyunma odasına akredite edilmemiş bir çalışan sokan Raiders, ekstradan 50 bin dolar daha ceza almıştı. Bu cezalar yetmezmiş gibi protokollere uymadığı gerekçesinden dolayı da yine aynı hafta 250 bin dolara mecbur edilmişti.

Fakat ligin bu sert tutumunu ciddiye almayan Raiders’ta, tight end Darren Waller’ın kendi ismiyle kurduğu vakfın etkinliğinde aralarında tight end dışında oyun kurucu Derek Carr’ın da olduğu dokuz oyuncuya maskesiz gezdikleri için toplam 135 bin dolar daha cezaya çarptırıldı.

Bu cezalara rağmen hala uslanmayan Raiders organizasyonunda patlak iki hafta önce sağ tackle Trent Brown’un testinin pozitif çıkmasından sonra verildi. Tesislerde maskesiz gezdiği görülen Brown’un yanı sıra çaylak cornerback Damon Arnette’de yine maskesiz dolaşup Covid-19 listesine gidince artık lig yönetimi de yumruğunu masaya vurdu ve siyah beyazlı takıma tam 500 bin dolar; head koç Gruden’e ise ek olarak 150 bin dolar daha ceza verdi. Lakin bununla da yetinmeyen lig yönetimi, Raiders’ın 2021 altıncı tur seçiminin de elinden alındığını bildirdi.

Tüm bu olayların neticesinde takım olarak yaklaşık bir milyon dolar para cezası ödemek zorunda bırakılan ve altıncı tur draft hakkından mahrum kalan Raiders, protokollere uymamanın cezasını bu sezon en derinden yaşayan takım oldu. “Sadece organizasyonumuzdan bu protokolün ve tüm sürecin nasıl üstesinden geldiğinden gurur duyduğumu söyleyeceğim. Daha fazla bu konu hakkında konuşmayacağım” şeklinde açıklama yapan head koç John Gruden ise kafalarda soru işareti bıraktı.

HAFTANIN MAÇI: New Orleans Saints (38) – Tampa Bay Buccaneers (3)  

Maçın Adamı: Drew Brees (26-32 pas isabeti, 222 yard, dört TD Pası)  

Haftanın kırmızı alarm derecesinde önemli olan New Orleans Saints-Tampa Bay Buccaneers karşılaşması beklenenin tersi şekilde konuk ekibin hem savunmada hem de hücumdaki üstünlüğü işle geçti. Bu derece mühim bir mücadelede neredeyse maça gelmeyi unutmuş gibi oynayan Tampa Bay Buccaneers, her geçen dakika rakibinin dominant oyununa boyun eğdi. Maça damgayı ise Tom Brady’nin attığı INT’ler ve başarısız paslar vurdu.

Konuk ekip New Orleans Saints’te en büyük haber yıldız receiver Michael Thomas’ın sınırlı süreyle de olsa sahalara dönmesiydi. Özellikle Thomas’ın varlığıyla birlikte diğer top yakalayan isimler rakip savunma aralarında kendilerine yeterli alanları elde etti ve Adam Trautman gibi sürpriz oyuncularda TD sevinci yaşadılar. Bununla birlikte hem koşuda hem de pasta dengeli bir hücum performansı ortaya koyarak Buccaneers savunmasını sahada epey bir terlettiler ki maç sonunda Saints’in pozisyon süresi kırk dakikaya ulaştı. Yıldız oyun kurucu Drew Brees ise bu sezonki en iyiyi oyununu oynadığı söylenebilir. Attığı dört TD pasının yanı sıra topu elinden hızlı çıkarması ve elit olmasının bir nedeni olan zor coveragelarda bile doğru pas açısını üstün oyun zekâsıyla bulmasıyla takımının sırtlayıcısı oldu. Öte yandan koşuda ise Taysom Hill, Alvin Kamara ve Latavius Murray’i neredeyse eşit şekilde kullanan ve hemen hemen yakın yardalar kazanan Saints’te, koşudan aldıkları verim Brees’i destekler bir performans oldu. Nitekim bu manada Saints hücum hattı zone blocking konusunda bir kez daha neden ligin en iyi ekiplerinden birisi hatta belki de en iyisi olduğunu kanıtladı.

İşin savunma kısmında ise tüm tebrikleri alan ekip kesinlikle savunma hattıydı. Karşılarındaki hücum hattının eksiklerine iyi çalıştığı görülen ve Trey Hendrickson, Cameron Jordan, Malcolm Brown ve David Onyemata’dan oluşan ön dörtlü, maçın başından sonuna kadar son derece uyum içinde bir oyun sergiledi. Hatta bu performanslarıyla kendi secondarylerine fazla iş bırakmadan ön tarafta her şeyi hallettiler. Özellikle yapılan oyun kurucu baskısı sırasında sabit bir hat boyunca rakip tackle veya gardla oynamak yerine sürekli pozisyon değiştirip farklı noktalardan baskılarını devam ettirmeleri Tom Brady’i cep içinde o kadar rahatsız etti ki tecrübeli oyun kurucu coverage’ı mı okuyayım yoksa nereden hangi defansif end veya tackle gelecek ona mı bakayım derken saçma sapan paslar attı. Savunma hattının yanında secondary’de gerek zone coverage gerekse man-to-man coveragelarda kusursuza yakın bir performans sergilediler. Defans çizgisinin başlattığı işi birçok pozisyonda doğru bir biçimde bitirerek iki INT ve bolcana başarısız pasa vesile oldular. Nitekim bu ünitenin içinde Malcolm Jenkins bir adım öne çıkmayı başardı. Gerek pas oyunlarında olsun gerekse koşu oyunlarında rakip koşucuları durdurmada olsun iyi işler yapan tecrübeli safety birçok pozisyonda da linebackerlar ile secondary arasındaki boşlukları kapatan ve bu iki ünite arasında dengeyi sağlayan oyuncu oldu.

Kaybeden ekipte ise hücumun hiç işlememesi birkaç satır öncede belirtildiği üzere yıldız oyun kurucu Tom Brady’nin cep içinde fazlacana rahatsız edilmesinden kaynaklıydı. Lakin head koç Bruce Arians’ın Tom Brady’nin tıkandığı yerlerde koşu hücumunu hiç düşünmemesi de bir hayli düşündürücü bir konu oldu. Bu noktada bir bilgi olarak Buccaneers’ın maç boyunca sadece dört koşu denediğinin de notunu bırakalım. Her ne kadar karşılarında ligin en az koşu yardası veren takımı olsa da koşu üzerine bu takımın bir aksiyonu olmaması oyunu tek düzeye indirgedi ve Tom Brady’nin de hata yapmasına neden oldu.

Savunmada ise en başta uzuncana bir süre sahada kalmaları deyim yerindeyse “su yakmalarına” neden oldu. Hele ki Saints oyuncusu Josh Hill’in dördüncü çeyrekte bulduğu TD’de Buccaneers savunmacısının ısrarla Hill’i işaret etmesine rağmen kimsenin koşmaya bile yeltenmemesi zihnen dağıldıklarının da bir göstergesiydi. Fakat maçın başından başlayan hatalar zincirinde, secondary arasındaki iletişimsizlik ve linebacker-secondary arasındaki alanın rakip hücumcular için çayır çimene dönmesi bu seviyede bir takım için kabul edilebilir bir vaziyet değildi.

En nihayetinde, Buccaneers karşısında aldığı bu galibiyet hem konferansta hem de grupta çok kıymetli bir galibiyet alan Saints, liderlik koltuğuna oturarak rakiplerine de ciddi bir gözdağı vermiş oldu. Bu sezon büyük umutlarla kurulan Buccaneers takımı ise ikinci kez rakibine mağlup olarak grup liderliği ve dolayısıyla da ilk tur bay hakkı şansını kendi elleriyle çöpe atmış oldu. Eğer bu maçın yaralarını çabuk bir şekilde saramazlarsa artçıları gelecek maçlarda hissedilmesi gayet olası bir durum.

HAFTANIN OYUNCUSU: Drew Brees  

Sezona “One Last Dance” sloganıyla giriş yapan Drew Brees, beklenenin aksine son derece tutuk bir görüntüyle başlamıştı. Gerek yaz döneminde yaptığı açıklamalar gerekse sezon içinde Michael Thomas’ın sakatlığından dolayı forma giyememesi tecrübeli oyun kurucunun performansını etkileyen husumetler olarak değerlendirilirken bu süre zarfında Alvin Kamara takımı sırtlayıcısı olmuştu. Nitekim zorlu Tampa Bay Buccaneers karşısında o alışık olduğumuz performansına geri dönen 41 yaşındaki oyun kurucu, sıkıntılı geçebileceği düşünülen karşılaşmada takımını taşıyan isim oldu ve önemli bir galibiyete imza attı. Kariyerinin son demlerini yaşadığı düşünülen Drew Brees adına bu tarz oyunlar görmek sevindirici. Çünkü emekli olmadan kendisini bir kez daha Lombardi Kupası ile görmek gerçekten güzel olur.

HAFTANIN HÜCUM VE SAVUNMA 11’İ  

QB  Drew Brees (NO)DE  Trey Hendrickson (NO)
RB  Dalvin Cook (MIN)DT  Jarran Reed (SEA)
WR  Jakobi Meyers (NE)DT  Jeffrey Simmons (TEN)
WR  Davante Adams (GB)DE  Maxx Crosby (LV)
WR  DJ Chark (JAC)LB  Jayon Brown (TEN)
TE  Travis Kelce (KC)LB  A.J. Klein (BUF)
LT  Terron Armstead (NO)LB  Shaquil Barrett (TB)
RT  Braden Smith (IND)CB  Marcus Peters (BAL)
LG  Ereck Flowers (MIA)CB  Jeff Gladney (MIN)
RG  Cesar Ruiz (NO)S  Minkah Fitpzatrick (PIT)
C  Corey Linsley (GB)S  Jamal Adams (SEA)

 GELECEK HAFTANIN MAÇLARI

Cuma: 04.20Indianapolis ColtsTennessee Titans
Pazar: 21.00Philadelphia EaglesNew York Giants
Tampa Bay BuccaneersCarolina Panthers
Houston TexansCleveland Browns
Washington Football TeamDetroit Lions
Jacksonville JaguarsGreen Bay Packers
Buffalo BillsArizona Cardinals
Ptesi: 00.05Denver BroncosLas Vegas Raiders
Los Angeles ChargersMiami Dolphins
Ptesi: 00.25Cincinnati BengalsPittsburgh Steelers
San Francisco 49ersNew Orleans Saints
Seattle SeahawksLos Angeles Rams
Ptesi: 04.20Baltimore RavensNew England Patriots
Salı: 04.15Minnesota VikingsChicago Bears

Bay Takımlar: New York Jets, Kansas City Chiefs, Dallas Cowboys, Atlanta Falcons  

Artık haftaları iki haneli rakamlara telaffuz etmeye başlayacağımız gelecek haftanın programının açılış karşılaşmasında AFC Güney derbisinde Tennessee Titans evinde Indianapolis Colts’u ağırlayacak. Kazananın grup içinde ciddi bir avantaj elde edeceği rekabette Colts’un rakibine karşı 34-17’lik bir avantajı bulunuyor.

Pazar günü 21.00 seansına baktığımızda ise Tampa Bay Buccaneers-Carolina Panthers ve Buffalo Bills-Arizona Cardinals maçları erken saatin öne çıkan karşılaşmaları olarak göze çarpıyor. Lakin onuncu haftaya özel bir durum olarak bu hafta Pazar gecesi 12 seansında programda beş maç bulunduğunu hatırlatalım. Bu maçlar arasında en dikkat çeken mücadele sadece NFC Batı’da değil aynı zamanda konferansında kaderini yakından ilgilendirecek karşılaşmada bay haftasına girmeden önce Miami Dolphins’e mağlup olarak zirve takibinde ciddi yara alan Rams, geçtiğimiz hafta Buffalo Bills deplasmanından yenilgi ile dönen Seahawks’ı ağırlayacak. Özellikle son üç maçından iki yenilgi alan Seahawks şu aralar çalkantılı bir dönem geçirirken bu sezonun zorlu grupta bir çıkış yakalamak isteyen Rams, sallanan rakibine bir darbe daha vurmak isteyecektir.

Pazar gününün kapanış maçında ise San Francisco 49ers-New Orleans Saints karşılaşması bizi bekliyor olacak. Fakat geçtiğimiz yıl son saniyesine kadar nefes kesen mücadeleyi bu sezon sahada görmemiz misafir ekipteki sakatlardan dolayı pek olası değil. Yine de bu rekabette 49-26 önde olan 49ers, Saints’e kolay teslim olmamaya çalışacaktır.

Haftanın kapanış maçında ise Dalvin Cook’lu Minnesota Vikings, NFC Kuzey’de arasında sadece iki galibiyet bulunan Chicago Bears’ı soğuk bir Chicago günü yenmek için sahneye çıkacak.