İki haftalık bir rötarın arından güç sıralamasından herkese merhaba değerli NFLTR okurları. Ligin 10. haftasını geride bıraktığımız şu dönemlerde liderlik babında Kansas City Chiefs ve Pittsburgh Steelers takımları bu yarışı sezon sonuna kadar taşıyacak gibi gözüküyor. Orta sıralara bakıldığında ise Miami Dolphins’in sürpriz çıkışı işleri karıştırırken Indianapolis Colts ve Arizona Cardinals’ın ilk beş için mücadeleleri takdire şayan. Öte yandan Baltimore Ravens’ın düşüşü ise bu haftanın hayal kırıklıklarından birisi oldu.

Alt sıralardaki düşme rekabeti ise yine tüm hızıyla devam etmekte. Ancak Minnesota Vikings ve New England Patriots’un aldıkları galibiyetler ile alt sıralardan kurtulduklarını belirtmekte fayda var.

1- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 8-1)  

Kendilerince ligin ilk periyodundan beklenildiği üzere iyi bir derece ile tamamlayan Kansas City Chiefs’i kalan yedi maçta Raiders, Buccaneers, Dolphins ve Saints takımlarından olan bir dış saha serüveni bekliyor. Hele ki bay haftası dönüşü son haftaların formda ekiplerinden olan ve ilk maçlarını kaybettikleri Raiders ile oynamaları lige zor bir yeniden başlangıç olacak.

2- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 9-0)  

Zayıf rakibi Cincinnati Bengals karşısında tutuk başlasa da savunmasının da katkısıyla galibiyete ulaşan Pittsburgh Steelers’ta, bu maç özelinde Diontae Johnson’un öne çıkması hücum anlamında olumlu işlerden biriydi. Geçtiğimiz hafta da on kez Big Ben’in hedefi olan Johnson bu haftada sayıyı on bire çıkarmasının yanında bir de TD yapması fark yarattı. Diontae Johnson dışında çaylak Claypool ve JuJu ile gayet efektif bir receiver üçlüsü oluşturan Steelers’ta hücum ilerleyen haftalarda da Big Ben üzerinden şekillenecek gibi gözüküyor. Yine de Big Ben’e bu kadar çok pas attırmak her maç işe yaramayabilir.

3- New Orleans Saints (NFC Güney, 7-2)  

Bu sezon hücumda bir türlü standardı yakalayamayan Sean Payton, Tampa Bay Buccaneers karşısındaki oyununu San Francisco 49ers önünde ortaya koyamadı. Lakin yine de bir şekilde kazanmayı bilen Saints adına en kötü haber ise Drew Brees’in kırık kaburgaları ve bu yüzden sezonu kapatma ihtimalinin bulunduğu. Ancak işin ilginç tarafı Jameis Winston gibi bir isim yedek oyun kurucu sıfatıyla takıma katılmasına karşın, tecrübeli koçun dört senede sadece 18 kere pas atmış (Evet 18!) Taysom Hill’i oyun kurucu olarak hazırlaması kafalarda ciddi soru işareti bırakırken, Saints’in zaten sıkıntılı olan şu süreci daha da beter hale geliyor. Yıllardır bu ligde olup çeşitli başarılar elde ederek adından söz ettiren Sean Payton’un, Taysom Hill’e “evlatçılık” yapmasının elle tutulur bir yani yok maalesef. Bakalım Hill bu görevin de altından kalkabilecek mi?

4- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 7-3)  

New Orleans Saints faciasından sonra çıktığı Carolina Panthers deplasmanından farklı galibiyet ile dönen Tampa Bay’de Ronald Jones, elde ettiği 192 koşu yardı ile maçın kahramanı oldu. Jones’un koşmasıyla birlikte biraz daha rahatlayan Tom Brady ise Mike Evans, Antonio Brown, Chris Godwin ve Rob Gronkowski gibi yıldız isimleri de istediği yerlerde topla buluşturmayı başardı. Artık koç Bruce Arians’ta koşuya biraz daha ağırlık verse hiç de fena olmaz gibi çünkü zaten Tom Brady koşunun işlediği bir sistemde verimi katbekat artıyor.

5- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 7-2)  

Hücumun Aaron Jones’un sakatlığından sonra genellikle Davante Adams üzerinden şekillenen Green Bay Packers’ta, bu bağlantının bir süre işlememesi Jacksonville Jaguars karşısında Aaron Rodgers ve arkadaşlarını bir süre geriye düşürse de, elit oyun kurucu yine bir şekilde takımın galibiyete ulaştırmayı başardı. Her ne kadar kazanmak önemli olsa da rakip takımların yavaş yavaş Packers’ın sistemini çözüyormuş gibi gözükmesi özellikle Ocak ayında head koç LaFleur’un başına iş açabilir.

6- Arizona Cardinals (NFC Batı, 6-3)  

DeAndre Hopkins gibi bir oyuncuya sahip olmanın avantajını Buffalo Bills karşısındaki son saniye TD’ı ile yaşayan Arizona Cardinals, zirve takibi açısından çok değerli bir galibiyet elde etti. Bu galibiyetin bir anlamı olması için mutlaka önlerindeki maçı da kazanmaları şart.

7- Indianapolis Colts (AFC Güney, 6-3)  

Gruptaki rakibi Tennessee Titans önünde kazanarak bir bakıma gövde gösterisi de yapan Indianapolis Colts’ta Philip Rivers’ın sezon başlangıcına göre oyununu ilerletmesi hücumda da verimlerini arttırmalarına neden oldu. Receiver yokluğunda çaylak oyuncu Michael Pittman’ın ön plana çıkışı ise sadece günü değil sadece gelecek manasında da değerli bir olay oldu. Yine de önlerindeki Green Bay Packers ve tekrardan oynayacakları Tennessee Titans maçlarında da benzer standardı korumak zorundalar.

8- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 7-2)  

2019 yılında Lamar Jackson’ın MVP olmasının en büyük nedenlerinden birisi maç içinde “fark yaratan oyuncu” olmasıydı. Yaptığı bir hareketle oyunun kaderini 180 derece değiştirerek müsabakayı takımının kazanmasını birçok kez sağlayan genç oyun kurucu, ne yazık ki bu performansından uzak olmasının yanında saha içinde hala aynı oyun planı aklıyla kalması Ravens’ı tahmin edilebilir yapıyor. Evet, Lamar Jackson koşabiliyor fakat o geçen sezonda kaldı; artık oyununu biraz daha pasa evriltmeli ki sahada fark yaratsın. Ancak bunu yapamadığı her maç Ravens, Patriots maçında olduğu gibi sürpriz gibi gözüken ama geliyorum diye bas bas bağıran yenilgiler almaya devam eder.

9- Buffalo Bills (AFC Doğu, 7-3)  

“Buffalo Bills girdiği çalkantılı dönemden Arizona Cardinals galibiyeti kurtuldu” cümlesi, maçın son saniyesinde top havada süzerken Josh Allen ve arkadaşları için söylenebilecek sözlerden birisiyken Hopkins’in yaptığı inanılmaz TD ile bir anda adlarını haftanın kaybedenleri arasına yazdırdılar. Kağıt üzerinde kaybı belki de ilerleyen haftalarda anlaşılabilecek bir yenilgi aldılar. Yine de Josh Allen’ın oyununun sezon başındaki gibi elle tutulur bir biçime geri dönmesi Bills’i yenilemesine rağmen favoriler arasında tutuyor.

10- Seattle Seahawks (NFC Batı, 6-3)  

Son dört maçından üçünü kaybeden Russell Wilson ve arkadaşları için güzel başlayan sezon çalkantılı bir hale dönüştü. Özellikle koşudaki sıkıntılar Chris Carson’un yokluğunda iyice belli olurken bu durum aynı zamanda Wilson’un performansını da etkiledi. Savunmanın ise sezon başından beri yaptığı hataların devam etmesi mağlubiyetlerde en fazla konuşulan konu oldu. Hiçbir şey bitmiş değil ancak Seahawks’ın potansiyeli bundan daha fazla.

11- Miami Dolphins (AFC Doğu, 6-3)  

Üst üste beş maçını kazanan Miami Dolphins’te son kurban Justin Herbert’lı Los Angeles Chargers oldu. Takıma geldiğinden beri savunmaya ciddi şekilde el atan koç Flores, uzun vadeli çalışmalarının meyvesini alırken yine farklı savunma şemalarıyla rakibi durdurmayı başardı. Galibiyet bir yana savunmada bir düzen oturması da Dolphins için gelecek adına güzel işlerden birisi. Hücumda ise Tua, savunmanın meyvesini yerken rölantideki oyunuyla kazandı. Nitekim bundan daha fazla potansiyeli olan genç oyun kurucunun ilerleyen haftalarda daha baskın bir oyun oynaması da şart.

12- Las Vegas Raiders (AFC Batı, 6-3)  

Las Vegas Raiders’ta head koç John Gruden, geldiği günden beri kurmak istediği sistemi bu sezon oluşturmuşa benziyor. Hücumu çoğunlukla Josh Jacobs’un koşuları üzerinden yürüten Gruden, genç koşucuya son üç maçta ortalama 22 top taşımayla oynatırken Jacobs ise omuzlarına gelen bu yükü güzel bir şekilde tamamladı. Hücumdaki bu düzen ile kendisine playoff potasında da iyi bir yer bulan siyah beyazlı ekip, sezon sonuna kadar bu oyunu koruyabilirse sezonu beklenenden daha iyi yerde bitirmeleri gayet olası.

13- Los Angeles Rams (NFC Batı, 6-3)  

Kritik maçta Seattle Seahawks’ı yenerek iddiasını sürdüren Los Angeles Rams’te koşu oyunları bu sezon özelinde öne çıktı. Koşularda Darrell Henderson ve Malcolm Brown’u tercih eden Sean McVay, çaylak isim Cam Akers’ı da dahil ederek ekibi güçlendirdi. Nitekim koşunun aksine pas oyunlarında ise daha çok screen pas tercihlerinin sık olması Jared Goff’un etkinliğini bir hayli azalmakta olduğu da maç içinde gözüküyor. Ancak Goff’un da oyununun 2018 yılındakinden çok uzaklaştığını da söylemek gerek. Her ne kadar koşuda istediklerini bir şekilde alsalar da Goff’un da takımı taşımak adına kontrat aldığı gibi sorumluluk da alması gerekiyor.

14- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 6-3)  

Topun diğer tarafında hem Deshaun Watson’ı hem de takım olarak Houston Texans’ı bu sezonun en düşük rakamlarında tutmayı başaran Cleveland Browns savunması, galibiyette önemli bir pay sahibiydi. Diğer pay sahipleri ise kuşkusuz sırasıyla 126 ve 104 koşu yardası elde eden sakatlıktan yeni dönen Nick Chubb ve Kareem Hunt’tı. Yine de oyunun sadece koşucular üzerinden ilerlemesi her ne kadar Baker’ı rahatlatsa da genç oyun kurucunun da bir şekilde bireysel anlamda reklamlardan başka sahneye çıkması gerekir.

15- Tennessee Titans (AFC Güney, 6-2)  

Tennessee Titans’a ne olduysa yedinci haftadaki Pittsburgh Steelers mağlubiyetinden sonra oldu. O maçtan sonra oynadığı dört maçtan üçünü kaybeden Mike Vrabel’in öğrencileri, sadece kendi gruplarında değil konferansta ta sıkıntılı bir konuma geldi. Koç Vrabel’in bu hususta acilen takımı toparlaması ve özellikle savunmanın eksiklerine biraz daha yoğunlaşması şart.

16- New England Patriots (AFC Doğu, 4-5)  

Peş peşe mağlubiyetler gelince herkesin düşüncesi Patriots’un havlu attığıydı. Ancak kurt hoca Bellichick, bir şekilde saha içine müdahale ederek takımını tekrardan toparlamayı başardı. Hele ki geçtiğimiz hafta alınan Ravens galibiyeti ise Patriots’ın rüzgarı arkasına almasına vesile oldu. Alınan galibiyet dışında genç koşucu Damien Harris’in gösterdiği performans ise Belichick’in çok sevdiği koşu oyunları adına sevindirici bir durum. Eğer şu ana kadar üç TD ve yedi INT atan Cam Newton’da biraz daha toparlarsa Patriots için playoff yarışı içinde geçen heyecanlı bir sezon olması muhtemel.

17- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 4-5)  

Son üç maçını kazanıp üst sıralara tırmanan Minnesota Vikings’te head koç Mike Zimmer, istediği savunma kurgusunu bir nebze de olsa oturtmuşa benziyor. Hücumda ise Dalvin Cook, Adam Thielen ve Justin Jefferson’la skor üreten bir ekip haline dönüşmeleri de bu süreçteki galibiyetlerde pay sahibi oldu. Eğer Kirk Cousins da bu sisteme ayak uydurabilirse Vikings, kalan maçlarından iyi sonuçlar elde ederek -ki buna müsait bir takvimleri var- sezonu beklenenden daha iyi yerde ve hatta playoff’ta bitirilebilir.

18- Atlanta Falcons (NFC Güney, 3-6)  

İlk dokuz hafta bol çalkantılı bir dönem geçiren Atlanta Falcons, son dört maçından üç galibiyet çıkararak bay haftasına moralli bir giriş yapmıştı. Fakat önlerinde kendilerini döndüklerine pişman edecek bir takvim var. Ayrıca göz önünde muhakkak bulundurması gereken ve şu an onuncu sırada bulundukları bir de draft tablosu da mevcut. Artık Falcons’un izlediği yol bir iki hafta içinde belli olur gibi gözüküyor.

19- Detroit Lions (NFC Kuzey, 4-5)  

Washington önünde kazanmış olsalar da Detroit ekbinin bu zafere pek sevinmemesi eksiklerin değerlendirilmesi açısından daha doğru olur. Sonuçta karşılarında hücumda ligin en az yard kat eden takımlarından biri var ve skor 24-3 iken rakiplerini maça ortak etmeleri sevinilecek bir durum değil. Neyse ki kicker Matt Prater, bu sezon dördüncü kez 50 yard üstünden alan golü tamamladı da kazanıp Chicago Bears’ın da maç kaybetmesiyle bir anda umutlandılar. Yine de bu oyunla çok fazla umut vermiyorlar.

20- Chicago Bears (NFC Kuzey, 5-5)  

Matt Nagy’nin takımının 5-1’lik dereceden son dört maçını kaybederek 5-5’e gelmesi biraz da malumun ilanı oldu. Kazandıkları maçlarda bile öyle aman aman bir oyun oynamayan Chicago Bears’ta Nick Foles’un sakatlanıp çıkması “Trubisky’nin Dönüşü” olarak düşünülse de Foles’un bay haftasından sonra tekrardan sahada olabileceği açıklandı. Ancak Foles da dönse Trubisky de dönse hücum koordinatörlüğünden gelmiş Nagy’nin standartların epey bir altında kalması Chicago ekibinin asıl sorunu olarak gözüküyor. Kalan maçlarda geçici bir çözüm üretmeleri belki playoff takibi açısından ideal bir seçenek olarak gözüküyor.

21- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 3-5-1)  

Daha iki hafta önce yendiği New York Giants’a karşı kaybeden Philadelphia Eagles, yine bir şekilde NFC Doğu’da liderliğini sürdürüyor. Önlerindeki fikstüre bakıldığında belki de kazanmaları en rahat olabilecek maçtan galibiyetle ayrılamamaları kalan maçlarda başlarını ağrıtabilir. Şanslılar ki gruptaki diğer takımlarında kötü ve maç kaybederek bile playoff’a kalmaları mümkün.

22- San Francisco 49ers (NFC Batı, 4-6)  

San Francisco 49ers, ciddi eksiklerine rağmen New Orleans Saints’e karşı iyi mücadele örneği göstermesine rağmen gücü belli bir yere kadar yetti. Ancak sakatların çeşit çeşit olduğu 49ers’ın sezonu resmi olmasa da gayri resmi olarak bittiği söylenebilir.

23- Denver Broncos (AFC Batı, 3-6)  

Geçtiğimiz sezon son bölümlerde starter olup beş maçta dört galibiyet alan Drew Lock’tan beklentiler büyüktü. Ancak sakatlık belası bir türlü peşini bırakmaması bir yana saha içinde de geçen yıl ki Drew Lock’tan eser yok. 10 haftada yedi maç oynayabilen genç oyun kurucu sadece yedi TD pası atarken on INT atması Broncos’u bu raddelere getirdi. Denver adına sezon bitti denebilir ancak Drew Lock eğer bir sene daha böyle oynarsa John Elway yeni bir veteran oyun kurucu arayışına başlar.

24- Carolina Panthers (NFC Güney, 3-7)  

3-2’lik derece ile bir anda kendilerini iyi bir konuma getiren Carolina Panthers, Buccaneers karşısında aldığı yenilgi ile üst üste beş maçını da kaybetmiş oldu. Hücumda CMC olmadan DJ Moore, Curtis Samuel ve Mike Davis ile iyi işler yapan Panthers’ın sorunu savunmada; daha da özelleştirecek olursak savunma hattında. Koşu oyunlarında lig istatistiklerinde diplerde yer alan Panthers’ın bu savunma sıkıntısı sezon sonuna kadar devam edeceğini tahmin etmek pek zor olmayacaktır.

25- Houston Texans (AFC Güney, 2-7)  

Zaten sıkıntılı olan koşu da üstüne üstlük DeAndre Hopkins karşılığında (!) takıma katılan David Johnson’un da sakatlar listesine gitmesiyle birlikte takımın yükü iyice Deshaun Watson’ın omuzlarına kaldı. Nitekim karşısında da sağlam bir savunma görünce de Watson’ın da performansı beklenenin altında oldu. Texans için sıkıntılı günler yedi hafta daha sürecek.

26- New York Giants (NFC Doğu, 3-7)  

Philadelphia Eagles karşısında değerli bir galibiyet alan New York Giants, playoff takibini sürdürmesiyle ön plana çıkmasına karşın hücumda özellikle pas oyunlarında ligin en az pas TD’ı yapan takımları arasında yer almaları son birkaç maçtır gerek Daniel Jones’un toparlamasıyla kıpırdandılar. Bu hallerine rağmen NFC East’te oldukları için playoff şansları devam ediyor.

27- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 2-6-1)  

Her ne kadar Pittsburgh Steelers karşısında bir şansı olmasa da Cincinnati Bengals’ın genel manada sahada rakipleriyle yarışacak güçte olduğunu bile söylemek zor. Hele ki oyun kurucusu 32 kez sack olurken yarışmak kelimesinin y’sinden bile bahsetmek olmaz. Bu açıdan bakıldığında Bengals’in ilk ihtiyacının da bir hücum hattı oyuncusu olduğu açıkça gözüküyor. Öte yandan olumlu sayılabilecek tek şey olarak çaylak receiver Tee Higgins’in ortaya koyduğu oyun gösterilebilir.

28- Washington Football Team (NFC Doğu,2-7)  

Yaşadığı çok ciddi sakatlıktan döndükten sonra ilk kez starter olan Alex Smith, 55 pas denemesinde 390 pas yardası elde etmesine rağmen takımdaki yetenek eksikliği maç içinde de belli oldu. Yine de oyuna 21 sayı geriden gelerek ortak olmaları madalyonun öteki yüzü. Fakat konuşulması gereken konu Alex Smith’in kalan maçlarda starter olarak seçilip Dwayne Haskins’in neler yaptığı. Anlaşılan o ki Ron Rivera, kendi oyun kurucusunu önümüzdeki drafttan seçmenin hesaplarını yapıyor.

29- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 2-7)  

Los Angeles Chargers, rakamlara bakıldığında gerek hücumda gerekse savunmada çok kötü rakamlara sahip olmamakla birlikte özellikle hücumda pas yardı ve TD’si bakımından ligin üst sıralarında kendilerine yer bulmuş durumdalar. Ancak saha içinde o kazanacak hareketi bir türlü yapamamaları yedi mağlubiyete ulaşmalarının en büyük nedenlerinden birisi.

30- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 2-7)  

Maç oynamadan geçirdiği haftada Philadelphia Eagles’in kaybetmesiyle tekrar playoff potasında kendine yer bulan Dallas Cowboys için, Ocak ayı ne kadar gerçekçi bir hedef orası soru işareti. Hele ki önlerinde çözmeleri gereken bir oyun kurucu sıkıntısı varken playoff lacivert beyazlı takım için pek bir şey anlam ifade etmiyor…

31- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 1-8)  

Jacksonville Jaguars için bu saatten sonra her galibiyet takımın geleceğine atılmış bir leke olacak. Özellikle önlerindeki (draft sıralamasına göre) New York Jets’in kendilerinden daha kötü olması Florida ekibi adına ciddi bir dezavantaj. Eğer draft’ta ilk sırayı istiyorlarsa kesinlikle bundan daha kötü oynamaları gerekir!

32- New York Jets (AFC Doğu, 0-9)  

Maç kaybetmediği tek haftayı da geride bırakan New York Jets’te hedefe sadece yedi maç kaldı. Şimdi tek yapmaları gereken kazara falan da olsa maç kazanmamak. Bir kez daha starter olacağı açıklanan Joe Flacco’nun da bu görevi de layıkıyla yerine getireceğinden şüphe yok. Öte yandan Sam Darnold’un sahaya çıkmaması da genç oyuncunun seneye takımdan ayrılma ihtimalini de akıllara getirmiyor değil…