Tarihinin en kötü sezonunu geçirerek oynadığı 16 maçın sadece bir tanesini kazanabilen Jacksonville Jaguars, beklendiği üzere head koçu Doug Marrone’u kovduğunu açıkladı. Takım, 29 Kasım tarihinde genel menajeri David Caldwell ile de yollarını ayırmıştı.

1-15’lik derecesiyle NFL 2021 Draftı’nın tepesine oturan ve birinci sıradan Clemson Tigers quarterback’i Trevor Lawrence’ı seçmesine kesin gözüyle bakılan Jaguars’ın Pakistan asıllı sahibi Shad Khan, hamlenin üzerine yaptığı açıklamada “Kendimi Jacksonville şehrine kazanma kültürünü getirmeye adamış birisi olarak, futbol operasyonlarında yeni bir sayfa açma gereği duyuyorum.” ifadeleriyle Jaguars’ın son yedi sene içerisindeki üçüncü yeniden yapılanmasına da resmi olarak start vermiş oldu.

2016 sezonunun bitimine iki hafta kala kovulan Gus Bradley’nin yerine geçici head koçluğa getirilen ve o zamandan bu yana dört sezondur Jaguars’ı çalıştıran Marrone, bu süre zarfında takımla çıktığı 66 karşılaşmanın yalnızca 23’ünde galibiyete ulaşabildi. Bu 23 galibiyetin 10’u ise Jaguars’ın sürpriz bir şekilde AFC Finali’ne kadar yükseldiği 2017 sezonunda geldi.

2018’den beri ise adeta bir yaprak dökümü yaşayan Jaguars, 2017 sezonunda gelen başarıyı mumla arar hale dönüşmüş ve AFC Finali oynayan kadronun en önemli isimleri Jalen Ramsey, Calais Campbell, Yannick Ngakoue ve Leonard Fournette gibi yıldızları ile bir bir yollarını ayırmıştı. Bileti kesilen son isim de Marrone oldu.

Head koçuyla yollarını ayıran takımların, boş pozisyonlar için parlak asistan koçlar, kolej koçları ve eski NFL koçlarının da dahil olduğu geniş bir aday spektrumundan seçme şansına sahip olacağı 2021 NFL off-season’ı öncesi, şu an için Jaguars ile adı en çok anılan isim Ohio State Buckeyes’ın eski head koçu Urban Meyer. Ancak, spekülasyonların aksine Khan, Meyer ile herhangi bir görüşme yapmadığını açıkladı.

2017 sezonu öncesi Jaguars’ı kısa tarihinde iki kez AFC Finali’ne taşımayı başaran Tom Coughlin’i tüm futbol operasyonlarından sorumlu yönetici pozisyonuna getiren takım, 2017’deki playoff serüveninin üzerinden iki sene dahi geçmemişken Coughlin ile de 2019 Aralık’ında yollarını ayırmıştı.

2003’te Mark Brunell’in takımdan ayrılışını takiben, draft’ta ve serbest oyuncu piyasasında sayısız hamle yapmasına karşın, aradığı franchise quarterback’i bir türlü bulamayan Jaguars, bu sezona büyük beklentilerle giren ikinci senesindeki oyuncu Gardner Minshew’ü kötü performanslar sonrasında kenara çekmek zorunda kalmıştı. Çaylak Jake Luton’ın da yetersiz kalması sonrası takım, quarterback pozisyonunu üçüncü oyun kurucusu Mike Glennon’a teslim etmek zorunda kalmıştı.

2021 NFL Draftı’nda, Peyton Manning’ten bu yana en büyük beklentilerle draft’a girecek olan Lawrence’ı seçmesine kesin gözüyle bakılan Jaguars, aradığı franchise quarterback’ini birkaç ay içerisinde bulmuş olabilir. Ancak, Gus Bradley – David Caldwell (2013) ve Coughlin – Marrone (2017) denemelerinden hüsranla ayrılan ve Khan döneminde üçüncü kez yeniden yapılanmaya girecek takımın uzun vadede başarı sağlaması için iyi bir koç ve yönetici kadrosunu oluşturma zorunluluğu bulunuyor…