Tom Brady’nin önderliğinde Tampa Bay Buccaneers sezonun ilk bölümünde bay haftası öncesinde 8-5 galibiyet rekoruyla inişli çıkışlı bir performans sergilemişti. Takımların sezon öncesi kampı geçirmediği sezon öncesi karşılaşmalarının olmadığı bir sezonda Tom Brady’nin yeni takımına alışma sürecinin zor olacağı belliydi. 12. haftadaki Kansas City Chiefs mağlubiyeti sonrası Tampa Bay Buccaneers bay haftası sonrası muhteşem bir form yakalayıp üst üste yedi galibiyet ile Super Bowl’a ulaşmayı başardı.

Playoff’ta önce wild card’da ligin en iyi pass rush savunmalarından birine sahip NFL’in bu sezonluğuna isimsiz takımı Washington Football Team’i Taylor Heinicke’nin çabalarına rağmen mağlup ettiler. Daha sonra bu sezon tabir-i caizse kriptoniti olan division rakibi New Orleans Saints ile eşleştiler. 43 yaşında olan Tom Brady’nin 42 yaşında olan rakibi Drew Brees ile karşılaşması divisional round’un en dikkat çeken maçıydo. Tom Brady’nin, iki TD pası ve bir koşu touchdown ile Tama Bay defansının da Drew Brees’in yaptığı top kayıplarını değerlendirmesiyle konferans finali oynamaya hak kazandılar. Bu sonuç muhtemelen Drew Brees’in NFL’deki bir nevi son maçı oldu. Konferans finalinde Lambeau Field’da büyük ihtimal ile bu sezonun MVP’si olacak Aaron Rodgers’ın önderliğindeki Green Bay Packers’a konuk oldular. Maçın ilk drive’ına touchdown ile hızlı başlayan Tom Brady, ilk yarının bitimine sekiz saniye kala Scotty Miller’a attığı müthiş touchdown pası ile devreyi Tampa Bay’in 21-10 önde tamamlamasını sağladı. İkinci yarıda Aaron Jones’un fumble’ı sonrası Cameron Brate ile skoru bir anda 28-10’a getiren Tampa Bay, ikinci yarıda Tom Brady’nin üstüste üç drive’da interception atması ile hücumda zorlandı. Aaron Rodgers’ın bu top kayıplarından yararlanamaması ve Packers head koçu Matt Lefleur’ün tartışmalı dördüncü hakta field goal kullanma kararı ile beraber Tampa Bay Buccaneers karşılaşmayı 31-26 kazanarak Super Bowl’a çıkmayı başardı.

Maçın Raymond James Stadium’da oynanması sebebiyle kendi evinde Super Bowl oynayacak ilk takım olan Tampa Bay Buccaneers, kaderin bir cilvesi olarak yedi maçlık galibiyet serisi öncesi en son yenildiği takım olan Patrick Mahomes’lu, ligin en iyi hücumu takımına sahip City Chiefs ile karşılaşacak. Şüphesiz ki bizi NFL severler çok zevkli bir karşılaşma izleyeceğiz. Son zamanlardaki QB karşılaştırmaları göz önüne alındığında Brady – Mahomes eşlemesinin Super Bowl’lardaki en çarpıcı eşleşmelerden biri olacağı aşikar.

İki takımın sezon içinde karşılaştığı 12. hafta maçında yine aynı stadyumda ilk çeyrekte Tampa Bay savunmasının Tyreek Hill’e adam adama savunma gafletinde bulunması üzerine ligin en hızlı receiver’ı Hill, ilk çeyrekten Carlton Davis üzerinde 202 yard ve iki touchdown bulmuştu. Bu hatadan dönüldükten sonra Hill’i nispeten biraz daha tutan savunma üçüncü çeyrekte Tyreek’in üçüncü touchdown ile 27-10’luk bir fark açılmasına engel olamamıştı. Son çeyrekte ise Tom Brady ve Mike Evans ikilisinin iki touchdown’ı ise geri dönüş için yeterli olmamıştı.

Super Bowl’un en kilit noktalarından biri Tampa Bay defansının Patrick Mahomes’un ölümcül silahları Tyreek Hill’i nasıl savunabileceği. Tyreek Hill’i safety yardımı ile double coverage ile savunulsa bile Mecole Hardman ve şu anda ligin en iyi ve en formda tigh end’i olan Travis Kelce’yi nasıl tutacakları merak konusu. Tampa Bay defansının pas savunmasındaki sıkıntılarına rağmen koşu savunmasında ligin en iyi defanslarından biri olması, Chiefs’in offfensive line’ında left tackle Eric Fisher’ın sezonu kapatması ve right guard’larının right tackle’da oynayacak olması pass rush’ı çok iyi olan Tam Bay için muhteşem bir şansı. Ayrıca Patrick Mahomes’un Cleveland Browns karşılaşmasından kalan ayak parmağu sakatlığının devam etmesi yıldız oyuncunun beklenenden fazla bir biçimde cep içinde tutulmasına sebep olabilir.

Tampa Bay’in hücum tarafından bakacak olursak blitz yapmayı seven Chiefs savunması karşısında offfensive line’in playoff’lardaki pas koruması perfomansını devam ettirmesi gerekecek. Bu noktada Chris Jones ile Aaron Stinnie’in eşleşmesi büyük önem taşıyor. Tampa Bay pas hücumunda ise Packers karşılaşmasında sakatlığından dolayı oynayamayan Antonio Brown’ın dönüşünün ise çok büyük bir artı olacağı düşüncesindeyim. Chiefs defansif koordinatörü Steve Spagnuolo’nun sıkça kullandığı blitz taktiğinde safety Tyrann Mathieu ile eşleşmesi muhtemel Antonio Brown’un sezon içinde kullanıldığı screen paslar ile birebirde Matheiu’ya karşı avantajlı olabilir. Tom Brady’nin New England Patriots zamanından favori target’ı Rob Gronkowski’yi post-season içinde hücumda fazla etkin olmasa da Super Bowl’a birkaç oyun saklamış olabilir. Gronkowski’nin performası da takımın yıldız wide receiverl’arı Mike Evans ile Chris Godwin’in de oyun planında büyük rolü olacaktır. İki takımın da pas hücumundaki silahları düşündüğümüzde Super Bowl LV’de hücum açısından zevkli bir karşılaşma izlememiz olası…

Geride bıraktığımız NFL sezonundan Super Bowl LV ile birlikte 10. Super Bowl’una çıkacak olan Tom Brady’nin yedinci yüzüğünün kıyısında olması, 43 yaşındaki oyuncuyu bu sezonun da ana kahramanlarından biri yapıyor. Şu ana kadar yaptıklarıyla G.O.A.T. statüsündeki yeri tartışmasız olan Tom Brady’nin, Bill Belichick ile beraber kurduğu 20 yıllık New England Patriots hanedanlığı sebebiyle sevenleri kadar sevemeyenleri de var. Sevemeyen kişilerin dile getirdiği konulardan biri olan “sistem QB’si” iddiası yıllardır gündemi meşgul ediyordu. Bu satır arasında, Tom Brady’nin Bill Belichick’in sistemi sayesinde başarılı olduğu, başka bir takımda veya sistemde aynı şekilde performans gösteremeyeceği anlamına geliyordu. Tom Brady’nin Tampa Bay Buccaneers’daki ilk sezonunda hazırlık kampı, pre-season maçları olmadan yeni takım arkadaşları ve yeni bir koçla bu savın haksızlığını kanıtlayan bir yıl geçirerek rüştünü bir kez daha ispatlamış oldu. Yeni bir takımda 43 yaşında normal sezon içinde 40 touchdown pası atmayı başardı. Üstelik playoff’ta NFL hayranlarının yıllardır düşlerini süsleyen Drew Brees ve Aaron Rodgers eşleşmelerini de galibiyet ile geçerek NFC’deki ilk yılını konferans şampiyonu olarak tamamladı. Bu başarı bile şapka çıkarılacak cinsten saygıyı hak ediyor. Super Bowl LV’in sonucu ne olursa olsun, NFL tarihinin en iyisi olarak gösterilen QB’nin artık sistem QB’si olmadığının kanıtlandığını söyleyebiliriz…