NFL çevrelerinin dört gözle beklediği dev televizyon anlaşması tamamlandı! 2023-2033 sezonlarını kapsayacak anlaşma, NFL’e getireceği 100 milyar dolarlık muazzam gelir ile pandemi sonrası azalan gelir kalemlerini tek başına geri kazandırma gücüne sahip olacak.

NFL patronu Roger Goodell anlaşmanın tamamlanmasını takiben yaptığı açıklamada, “Bu yeni anlaşmayla seyircilerimize, aşkla bağlı oldukları bu spora erişimlerini artırma imkanı sağlamanın mutluluğunu yaşıyoruz.” derken “2020 Mart’ında oyuncu sendikası NFLPA ile imzaladığımız yeni toplu iş sözleşmesi ve akabinde gelen yeni TV anlaşması ile NFL, önümüzdeki 10 yıl için önemli bir stabilite kazanmış oldu. Bu atmosfer sayesinde ligi daha iyiye taşıyabilmek için pek çok adım atma imkanı doğacaktır.” ifadelerine yer verdi.

Anlaşmanın öne çıkan unsuru ise Super Bowl yayın hakkı döngüsüne ABC’nin de katılması oldu. Bir önceki televizyon anlaşmasına göre Super Bowl’u her sene NBC, CBS ve FOX üçlüsünden birisi yayınlıyordu.

Daha önceleri Super Bowl yayınlama tecrübesine sahip olan ve son olarak Pittsburgh Steelers’ın Seattle Seahawks’ı 21-10 ile devirdiği Super Bowl XL’ı (2006) yayınlamış olan ABC, kanalın sahibi Walt Disney şirketinin müzakere sürecindeki çabalarıyla tekrardan Super Bowl yayıncıları arasına girmiş oldu.

Böylelikle, 2023-2033 yılları arasındaki 11 Super Bowl’un yayınlanacağı kanallar şu şekilde oluştu:

– CBS: 2023, 2027, 2031

– FOX: 2024, 2028, 2032

– NBC: 2025, 2029, 2033

– ABC: 2026, 2030

Bir diğer Walt Disney kuruluşu olan ESPN’de anlaşmanın önemli kazananlarından oldu. Yeni anlaşmanın kapsadığı yıllar arasında Monday Night Football (Pazartesi Gecesi Futbolu) yayın haklarına sahip olmayı sürdürecek olan ESPN, önem arz eden maçları Pazartesi gecesine çekebilme hakkını elde etti.

Böylelikle, daha önceleri programı sabit olan Monday Night Football yayınlarında ilk kez bir yayıncı ‘flex games’ adıyla bilinen bu hakka sahip oldu. Öte yandan, ESPN’in playoff’lardaki yayın hakları da bir Divisional Round maçıyla artırıldı.

Anlaşmanın bir diğer ilgi çeken unsuru ise Amazon Prime Video’nun Thursday Night Football (Perşembe Gecesi Futbolu) yayın haklarına tek başına sahip sahip olması. Böylelikle ilk kez bir teknoloji firması, bir NFL yayın hakkını tek başına eline aldı. Amazon Prime Video, geçtiğimiz yıllarda çeşitli Thursday Night Football maçları yayınlamış ancak hakları FOX ile paylaşmıştı.

Üç büyük televizyon devi, CBS, FOX ve NBC için ise yeni televizyon anlaşmasında değişen fazla bir şey olmadı. CBS, 1998’den beri devam ettiği üzere AFC ağırlıklı, FOX ise 1994’ten beri devam ettiği üzere NFC ağırlıklı olarak yayın yapacak.

NFL’in en çok gelir getiren yayını Sunday Night Football (Pazar Gecesi Futbolu) hakları ise yine NBC’de kaldı. Bununla birlikte, halihazırda önemli maçları Pazar gecesine çekme hakkına bir dereceye kadar sahip olan NBC’nin bu hakları genişletildi

Goodell, NFL takım sahipleri ve NFLPA arasında 2020 Mart’ında imzalanan yeni toplu iş sözleşmesi gereği 17 maça çıkan normal sezona eklenen yeni haftadaki yayınlar için ise 30-31 Mart’taki Yıllık Lig Buluşması’nda karar verileceğini söyledi.