Son yıllarda elde ettiği seçim haklarıyla Nisan ayının gözde takımlarından olan Miami Dolphins, geçen yıldan sonra yine birinci tura birden fazla seçim hakkına sahip ekiplerden biri olarak 2021 NFL Draftı’na girmeye hazırlanıyor.

Özellikle playoff kovaladığı senede geçen senenin başından yaptığı takasla eline geçen ilk tur seçim hakkının, Houston Texans’ın kötü gitmesinden ötürü üst sıradan seçme dönüşmesi, turkuaz beyazlı takımın bir yandan omurgasının kurulduğu bir yandan da takımı geliştirici hamlelerin yapılmaya çalışıldığı bu dönemde bir hayli önem atfediyor.

Dolphins’in draft günü rahat durmayıp, draft günü üst sıraları kovalayan takımların zaaflarını kovalayarak ekstra seçim hakları elde etmeye çalışacaklarını da dair medyadan haberleri de hepimiz görüyoruz ki genel menajer Chris Grier, geldiği günden bu yana bu konuda iyi işler yapıp güzel de sonuçlar elde etti. Fakat bu yazıda bu takas işlerine hiç bulaşmadığımı da belirtmek isterim. İkisi birinci tur olmak üzere toplam sekiz seçim hakkı bulunan Dolphins’in muhtemel senaryodaki isimlerine yakından bakalım…

1. Tur, 6. Sıra: Ja’Marr Chase, WR, LSU   

“Ja’Marr Chase, camiamıza hayırlı olsun” diyerekten bir başlangıç yapabilirim sanırım. Tabii bu senaryonun Bengals’in ilk tercihini tackle seçtiği bir ihtimal üzerine gerçekleşeceğini belirtebiliriz ki bu da pek olası. Bu sebepten ötürü Chase’in Dolphins şapkasını takması büyük bir sürpriz olmaz. Saha içine gelecek olursak 2021 wide receiver sınıfının en iyilerinden hatta bazı yorumculara göre en iyisi gösterilen Ja’Marr Chase, aslında Dolphins’in tam istediği türden bir oyuncu olarak öne çıkıyor. Son yıllarda iyi bir ivme yakalayan DeVante Parker’ın yanına, Mart ayında Will Fuller gibi uzun pas tehdidi yüksek bir oyuncuyu katan Florida ekibinin Chase’in kısa pas oyunlarındaki rakip savunmacından çabuk kurtulma ve slot’tan line arkasında pasları yakalama özelliği şu an tam aradığı şey. Tabii ki de Chase’in yapabilecekleri bundan daha fazla ancak temel anlamda Dolphins’in ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılayabilecek bir isim olduğu söylenebilir.

1. Tur, 18. Sıra: Jaelan Phillips, Edge, Miami   

Takımın orijinal draft sırası olan 18. sıra ise bir bakıma bir süredir kanayan yara olan pass rush konusuna bir çözüm getirebilir. Hele ki Mart ayında hem Shaq Lawson’un hem de Kyle Van Noy’un ayrılması Dolphins için bu draft’tan bir pass rusher seçmeyi elzem hale getirdi. Ancak tabii ki burada önemli olan nokta hangi adayın Dolphins savunmasına kolayca adapte olabileceği ki buradan seçilecek oyuncunun “Yarın gel pass rusher olarak başla” modunda bir oyuncu olması ilk tercih olarak gözüküyor. Sanırım bu soruna en iyi cevap ise zaten geçen sene Hard Rock Stadyumu’nda bolca maça çıkan ve bu sahaya yabancı olmayan Jaelan Phillips’ten başkası olmayacaktır. Hızının yanında atletizmi de bulunan Phillips, koç Flores ile birlikte üst seviyelere çıkabilir.

2. Tur, 36. Sıra: Najee Harris, RB, Alabama   

İşte en “fantastik” seçime gelmiş bulunmaktayız. Açıkçası burada fazla iyimser davranıp bir şekilde Najee Harris gibi bir koşucuyu ikinci tura bırakmış olabilirim. Belki doğrudur belki yanlış bilinmez ancak bu konuda geçerli sebeplerim olduğunu düşünüyorum. İlk olarak şu an güncel draft sırasında running back ihtiyacı olan takımların bunları ikinci turdan sağlamaya çalışıp ilk turdan tackle veya cornerback gibi başka pozisyonlara yönelmesini bekliyorum. İkinci olarak ise neden Travis Etienne ve Javonte Williams gibi isimler varken ille de Harris derseniz, atletizmi ve oyun görüşü bir yana geçtiğimiz Senior Bowl’da Dolphins koç ekibinin özellikle Najee Harris ile yakından ilgilenmiş olmasını söyleyebilirim. Tüm bu şartları birleştirdiğimizde Dolphins’in hücumdaki son eksik bölgesi olan running back defteri de burada kapanarak genç Tua’nın eline “dual threat” yani hem koşuda hem de pas da iş yapabilen bir oyuncu verilerek hücum çeşitliliği artırılmış olacak…

2. Tur, 50. Sıra: Dillon Radunz, OT, North Dakota State   

Geçtiğimiz yıl hücum hattına birisi ilk tur olmak üzere üç oyuncu seçen Dolphins için buradaki sorun hala çözülmüş değil. İlk turdan seçilen sol tackle Austin Jackson’ın ilk senesinde yeterli performansı gösterememesi kafalarda soru işareti bırakırken oyuncuların yeriyle oynanarak geçici çözümler yapılmaya çalışılmıştı. Ne yazık ki buradaki sorunu çözme adına muhtemelen üst turlardan bir draft hakkının daha bir hücum hattı oyuncusuna gitmesi gerekecek. North Dakota State çıkışlı Dillon Radunz burada en iyi seçim olarak gözüküyor. Özellikle geçen yıl üç yıl 30 milyon dolara kadroya katılan Ereck Flowers’ın eski takımına dönmesi, geçen yıl seçilen ve zaman zaman guard oynayan Robert Hunt’ı orijinal yeri olan sağ garda kaydırdı. Böylece geçen yıl dördüncü turdan seçtiği yine bir Georgia çıkışlı olan Solomon Kindley de yeniden sol guarda geçti. Bu seçimde de Radunz, sol ve sağ tackle oynayabilmesi, hücum hattına katacağı esneklikten dolayı ideal bir isim olarak öne çıkıyor.

3. Tur, 81. Sıra: Dylan Moses, LB, Alabama   

2017-2019 yılları arasında linebacker seçmeyi ihmal etmeyen Dolphins, bu seriye geçen sene ara vermiş olsa da özellikle sezon içinde yaşadığı linebacker sıkıntısından dolayı epey bir başı ağrımıştı. Nitekim bu sene işini sağlama almaya çalışan koç Flores ve ekibi, off-season’da bu bölgedeki derinliği birkaç yedek oyuncu ile artırmış olsa da asıl ihtiyacın Alabama çıkışlı Dylan Moses olduğu aşikar. Kolej kariyerinde line arkasında çeşitli görevleri yapmış olan Moses, özellikle Dolphins’in büyük eksiği olduğu middle linebacker olarak da oynayabilmesiyle Elandon Roberts ve Samuel Eguavoen ile birlikte bu mevkii de iyi işler yapabilir. Nitekim kendisiyle ilgili en büyük soru işareti 2019 yılında geçirmiş olduğu ACL sakatlığı ki bu sakatlıktan yüzde yüz döndüğü söylemek zor olduğundan Jamin Davis, Nick Bolton veya Jabril Cox gibi isimlere nazaran alt sıralara kalması muhtemel.

5. Tur, 156. Sıra: Paris Ford, DB, Pittsburgh   

Şöhretler müzesine nail olmuş Dan Marino’dan dolayı Pittsburgh Panthers’ın Miami Dolphins’te ki yeri ayrıdır. Bu okuldan 1992 yılından beri hiç oyuncu seçmemiş olma serisi de 2021 yılı itibariyle son bulabilir. Nitekim bu turlar için Flores-Grier ikilisinin ne yapacağını kestirmek zor olsa da takımın secondary’de Paris Ford özelliklerindeki bir oyuncuya ihtiyacı var. Bu bölgeye geçen sene üçüncü turdan Texas’tan Brandon Jones’u seçen Dolphins’in son iki yıldır cornerback pozisyonundan safety’e kaydırılan Eric Rowe ve Bobby McCain ikilisinin yanına Ford’u eklemesi, kağıt üzerinde takıma esneklik katabilir. Secondary’sini sık sık savunma hattına yaklaştıran ve burada çeşitli blitz şemaları kullanan Flores’in, Ford gibi hem line arkasını savunurken buradan turnover çıkarabilen hem de ön tarafta tackle desteği veren bir oyuncuyu rahatlıkla savunma planları içine adapte edip buradan güzel sonuçlar elde edebilir.

7. Tur, 231. Sıra: Darius Still, DL, West Virgina    

İşlerin artık iyice karışacağı draft’ın son günü olan Pazar turlarının da sonuna geldiğimizde ise Flores’in savunma hattındaki derinliği arttırmak için bir hamle yapmasını bekliyorum. Burada 3-teknik oynayabilen ve kolejde fena rakamlarda ortaya koymayan Darius Stills, kağıt üzerinde fena olmayan bir isim gibi duruyor. 2019 yılında seçilen Christian Wilkins ve geçen sene seçilen Reakwon Davis (ikinci tur), Jason Strowbrigde (beşinci tur) ikilisinden sonra Flores yine bir defansif lineman seçimini gerçekleştirecektir.

7. Tur, 244. Sıra: Sage Surratt, WR, Wake Forest   

Birkaç gün öncesine kadar son seçim hakkı 258. sırada bulunan Dolphins, Washington ile yapılan Ereck Flowers takasında yedinci turda 14 sıra yükselmeyi başardı. Yine de “son sıralar bunlar, bir şey çıkmaz” diye bakmamak gerek çünkü Florida ekibinin 2019 yılında yedinci turdan seçtiği running back Myles Gaskin, geçen sene starter olup takımın taşıyıcılarından biri olurken yine yedinci turdan seçilen Malcolm Perry’de ilk senesinde forma şansı bulan bir isim olmuştu. Nitekim bu iki isim de net starter.2lar olmasa da son iki senede en alt turlardan yapılan mevzu bahis hücum oyuncuları seçimi bu yıl Wake Forest çıkışlı Sage Surratt ile devam edebilir. Uzun boylu ve iri fiziği ile öne çıkan Surratt, 2019 yılını 1,001 yard ve 11 TD ile kapatmayı başarmıştı. Geçtiğimiz sezonu ise kolejde oynamayıp, draft’a hazırlanmak ile geçirdi. Özellikle kısa yardları alma konusunda iyi iş çıkaran Surratt, Tua’ya Dolphins’in yedekte verim alamadığı receiver’lerdan farklı şeyler verebilecek potansiyele sahip bir oyuncu olabilir…