Takım çalışması; iş birliği, ortak hedefe yönlenme, birbirini tanıma ve güvenden geçiyor. Takım oluşturma birkaç insanı bir araya getirip görevlendirme değil. Bir süreç ve 4 aşamadan geçmek gerekiyor.

1)   Oluşma
2)   Boğuşma
3)   Buluşma
4)   Ulaşma

Oluşma aşaması grubun ilk bir araya geldiği zamandır.Roller çok belirli değildir,insanlar birbirini tanımaya şüphe duymaya ya da ısınmaya çalışmaktadır.Bu aşamada pek fazla üretim beklenemez.

Boğuşma aşaması adı üstünde “Storming” yani firtinaların koptuğu aşamadır.Roller içi çatışmalar vardır,liderlik kavgaları vardır,insanlar birbirine omuz vurarak yer almaya çalışırlar.Maraton hemen başladıktan sonra atletlerin yer kapma sahnesini düşünün.Takımdan ayrılanlar da bu aşamada olur.

Buluşma aşaması 3. basamaktır, bu safhada roller belirlenir, iletişim sağlanmaya başlanır.Yeteneklere göre görev dağılımları  ve doğal liderlerin belirlenmesi gerçekleşir, herkes yerini bulur.

Ulaşma  aşaması ise takım çalışmasının gerçek başlangıç noktasıdır.Görevleri ve rolleri belirlenmiş ekip yüksek performansla çalışmaya başlar.

Takım başarısı bu aşamalardan geçmekte yatar.

Grupla takım arasındaki farkı düşünürsek , her takım bir gruptur
ama ; her grup bir takım değildir.Eğer ruhunuz varsa takım olursunuz,bir ekibin kendi içinde birbirine inanmışlığı yoksa grup olursunuz,grubun bir hedefi yoksa sadece ve sadece GÜRUH olursunuz.

Nereye gittiğini bilmiyorsan hangi yoldan gittiğinin de önemi yoktur.İleride bir hedef olmalı.Takımların da hedefi olmalı,bir vizyon ve misyonları,paylaştıkları bir gelecek hayali,bir düş.Eğer takım vizyonunu sadece yönetici ve koçlar belirliyor ve gelip ekibe bildiriyorsa bu sadece en baştakilerin vizyonu olarak kalır.Sadece duvarlarda ya da taktik tahtalarında yazılı olarak durur.Lider ekibi için ekibinin katılmasıyla bir hedef tespit etmeli ve herkesi buna ikna etmelidir.

Bu noktada da motivasyon devreye girer.Gerçek motivasyon grip gibidir ve inanılmaz bir hızla bulaşır.Motivasyon yaratabilme becerisinin gaz verme ile karıştırılmaması gerekir.Motivasyonun bir de sistem yönü vardır.İnsanları bir kez dolduruşa getirebilirsiniz,ikinci kez dolduruşa getirebilirsiniz ama bir süre sonra hamasi sözler etkisini yitirir.” Fatih’in İstanbul’u fethettiği yaştasın “ diye gaz verdiğimiz arkadaşınız aynı zamanda “ Deli İbrahim’in balıklara altın attığı yaşta” olduğunu da fark eder.Motivasyon sisteme dayalı olmalı, etkileyici sözlere değil.Ekip her şeyi hisseder,sözlerle ve teorilerle ekibi kandıramazsınız.

Ekipler cesur liderler ister.Ekipler taşın altına elini sokan liderler ister,” onu böyle yapın ,bunu şöyle yapın “ diyen liderler değil.Cesaret bir dakika daha fazla dayanmaktır.Bunu takımınıza aşılayabilirseniz işte o zaman takım olmuşsunuz demektir.

Unutmayın ki; mücadele ruhu, erdemli bir cesareti tüm bir hayata yaymaktır.
Sevgiyle kalın…

Yazan: Alican Acar