Football’da maç sonuçlarını etkileyen en önemli faktörler arasında düzenli antrenman, iyi koçluk, maç tecrübesi kendini ve rakip takımı tanımak sayılabilir. Günümüzde rakibi ve kendini daha iyi tanımak için oyuncuların, hakemlerin ve antrenörlerin en sık başvurduğu yardımcı araç maç ve antrenman görüntüleridir. Artık TAFL’de de çoğu takım maçlarını düzenli olarak video kameralarla çekmeye başladı… Bu yöntem football’un ana vatanı ABD de düzenli olarak kullanılmaktadır… Profesyonel oyuncuları kendilerini antrenman ve maçlarda düzenli olarak çektirirken. Amatör ve yarı amatör seviyelerde de bütün takımlar kendi aralarında anlaşıp maç öncesi kaset değişimi yapmaktadır… Bu sayede önümüzdeki maçta oynayacakları takımın savunma ve hücumu hakkında bilgi edinip ona göre hazırlık yapmak mümkün olur… Bu sebeple sezon içi antrenmanlarında hem hücum hemde savunma takımları her hafta ayrı oyunlar çalışılır, bu çalışmada özelikle kendi sistemlerinde rakibe uygun oyunlara dikkat edilir… Hatta oyuncular oturup kendi mevkilerine göre rakibi izleyip ona göre kendilerini hazırlama imkanı bulurlar… Bu uygulama hemen hemen ülkemizle aynı seviyede olan burssuz üniversite takımları tarafından bile uygulanmaktadır…
Peki bu kayıtlarda hangi açılar kullanılmaktadır?
Saha Kenarı Geniş Açı: En temel görüntü saha kenarından yapılan geniş açı çekimdir. Bu çekimde oyuncular detaylı olarak incelenemese de hem hücum hemde savunma takımının genel dizilişi ve hareketleri yakalanabilir. Defans dizilimi ve reaksiyonları. Receiverların koşu rotaları ve Line oyuncuların temel hareketleri bu çekimle başarılı bir şekilde saptanır. Bu çekim ilk tercihtir ve olmazsa olmaz bir kayıttır.
Saha kenarı dar açı : TV çekimi denen bu çekimde topun oyun alanına yakın plan çekim yapılır. Oyunun genel gidişi ve topun bulunduğu bölgeyi etkili olarak kayıt eden bu yöntem koşu oyunlarında başarılıyken pas oyunlarında LB safety ve receiver rotalarını kapsamadığı için çok etkili değilidir. .
Saha arkası geniş açı : Hücum veya defansın arkasından yapılan bu çekim line boşlukları. LB alan savunması, receiver rotaları ve Koşu boşluklarını hakkında bilgi verir. Genel olarak 2. kameranın bu çekim için kullanılması tercih edilir. Sahanın boylaması hakkında eksik bilgi vermesi dez avantajıyken enlemesine kullanılması açısından önemlidir.
Saha arkası dar açı: Daha çok line koçlarının tercihidir. Line oyunları, lb hareketleri ve rb koşuları hakkında çok detaylı bilgi sağlar.
Peki bu çekimlerin takımlar arası paylaşılması veya tüm takımların bu görüntüleri yayınlamasının bize nasıl bir katkısı olacaktır?
Öncelikle NFLTR ya da başka bir yapı altında tüm takımların maçlarını yayınlaması… Hem oyucular hem hakemler hemde Türkiye’de bu ise gönül vermiş kişiler maçları izleme imkanı bulur…
Takımlar arası düzenli bir şekilde kaset değişimi yapılırsa herkes rakibini izlemesine imkanı verir… Buda bu işe önem veren takımların gelişmesini hızlandıracaktır…
Aynı maçı çeken iki rakip takım farklı açılardan çekim yaparak ellerindeki materyal sayısını artırmış olur…
Peki bu sistemin oturması için ne yapmak gerekir… ?
Öncelikle Bütün takımların maçlarını çekmeyi taahhüt etmeleri gerekir… Bu çekimlerin iyi niyetle, maç oynandıktan üç gün içinde yayınlamaları gerekir…
Bu paylaşım bütün takımların ortaklaşa aldığı bir Internet harddrive’ına yüklenerek paylaşılması en uygunudur görüşündeyim… Bu tür bir uygulama maddi olarak takımlara ve federasyona çok fazla yük bindirmezken… Takımlarımızın, koçlarımızın, oyuncularımızın ve hakemlerimizin gelişiminde çok faydalı olacaktır… Ve görüntülere İnternet ulaşımı olan herkesin ulaşabilmesini sağlayacaktır.
Kişisel görüşüm bu uygulama ile bu sporun gelişmesine gönül vermiş ciddi takımların ön plana çıkmasına sebep olacaktır…
Gelin hep birlikte bu konuyu forumlarda tartışalım…