Bir zamanlaR profesyonel lig olarak da adlandırılan şu anda 1.Lig olarak adlandırdığımız Amerikan futbol organizasyonuna neden ilk ayrıldığı sezonda 1.Lig denmediğini düşündünüz mü hiç? Pro lig kulağa ne kadar hoş geliyor değil mi, bir oturaklılığı var… Bir organizasyonu profesyonel yapan nedir? Sadece maddi getirisi olması olamaz değil mi? Adı üstünde organizasyon buda çok oturaklı bir kelime…
Geçen hafta bir arkadaşımdan gelen karikatürü paylaşmak istiyorum sizlerle… Kendim de milli takımın bir parçası olarak çok güldüm bu karikatüre. Yaşadığımız süreci o kadar iyi özetliyor ki… Adı Amerikan futbol milli takımı olan bir organizasyon, ne kadar oturaklı değil mi… Ama halimiz aynen tasvir edildiği gibi… Ben bunun sebeplerini düşünmeye başladım… İşin temellerine indiğimizde bunu sebebi aslında biz hepimiziz. Sokak arasında oynadığımız Türkçe Amerikan futbolundan başlayan bir hastalık bu… Nasıl ilk malzemeyi bulduğumuzda bir heves üzerimize geçirip bir birimize vurup ses getirmeye çalıştıysak… Aynı hevesle saldırıyoruz her şeye… Bu ateş çok önemli bir güç olsa da kontrol edilmediği takdirde dönüp bizi yakacak… Ve yakmaya başladı da.
Yıllarca kendimizi kandırdık Amerikan futbolu oynuyoruz diye… Malzeme olmadan O ve D line dizdik karşı karşıya… Bir Allahın kulu da çıkıp demedi ki siz manyak mısınız! Yeni bir spor mu icat etmeye çalışıyorsunuz… Ya adam gibi flag football oynayın, ya malzeme alın, ya da bırakın rugby, Avustralya bunlar malzemesiz oynanıyor bunları oynayın nedir derdiniz, demedi… Bugünde aynı dertten muzdaripiz…
Belki malzemeleri aldık ama bu seferde yarının ötesine bakamıyoruz… Artık daha organize olmanın vakti geldi… Nerede yeni oyuncular yetiştirecek koçlar,.. Nerede sahaya takım gibi çıkacak takımlar… Bu işler bir, iki galibiyet almanın ötesine geçmeli… Artık bir araya gelme bir birine güvenme zamanı…
Peki, nasıl olacak bu organize işler… Öncelikle kurumsal ayrılma ile başlaması lazım… Nasıl kurumlar arası iletişim çok önemli ise kurumlar arası ayrılıkta aynı önemdedir. Nedir kurumlar arası ayrılık? Kaba tabiri ile kurumun kendi işini yapmasıdır… Yani hakemler sadece hakemlik, oyuncuların sadece oyunculuk ve yöneticilerinin de sadece yöneticilik yapmasıdır… Bu sayede kurumların liderleri ve görevleri belirlenebilir.
Şimdi son günlerin popüler konusu olan “Teknik Kurul”a gelelim… Son üç senedir teknik kurulda olan biri olarak öncelikle şunu belirtmek isterim. Bu kurulun görev ve yetkisi tam olarak kurallarla belirlenmemiştir. Benim görev anlayışım ise benden adı üstünde istenen teknik konudaki çalışmaların yapılması şeklindendir. Yapılan teknik sunum daha sonra federasyon idarecileri veya yönetimi tarafından yorumlanıp uygulamaya konulur… Daha doğru terimiyle temenni kurulu olarak çalışır… Hâlbuki bunun yerine görev yetkileri belirlenmiş kurumlar oluşturulması, hem çok daha faydalı hem de çok daha etkili olacaktır. Federasyonun düzgün bir işleyiş sağlaması ve görevlerini yerine getirmesi için bu organizasyonun yapılması gereklidir.
Peki, nasıl bir organizasyon yapılabilir. Önemli birimler belirlenip bu birimlerin başına getirilecek kişiler ve bu kişilere verilecek yetkilerle çözüme ivedilikle gitmek mümkün olacaktır… Böylece hem işlerin hızlı yürümesi sağlanır hem de aksayan yerler belirlenebilecektir. Aynı zamanda komite üyelerine yapılması gereken işler da açıklanabilir.
Görevleri örnekleyerek dağıtacak olursak:
Teknik Kurul
1. Üniversite Takımlarından ve yaygılaştırılmasından sorumlu üye
Mutlaka ve mutlaka bölgesel ligler şeklinde düzenlenip takım başına düşen maliyetler azaltılmalı… Ve mutlaka ve mutlaka grup maç sayıları altıya çıkartılmalı… Futbolun en önemli bölgesi burası, burası olmadan Amerikan futbolu yok olur… Bu kadar basit.
a. Üniversiteler arası spor federasyonu ve TBSF arasındaki iletişimi kurmalı ile ligin organizasyonunu yapmalı…
b. Yeni kurulan takımların heveslendirilmesi ve imkanlarının artırılması için bayrak futboluna özendirilmeli… Gerekli organizasyonlara yönelik görevlendirme yapılmalı…
c. Yeni kurulan takımlara Korumalı ve Bayrak futbolu anlatan tanıtıcı bir sunum hazırlanmalı… Bu sunumu hazırlamak ve sunmakla üzere gerekli ziyaretleri yapmalı…
d. Bu sayede üniversitelerdeki takımların iletişim kurabileceği sorun ve isteklerini anlatabileceği biri olmalı…
2. Kulüp takımlarının müsabaka ve lig katılım kriterlerinin düzenlenmesinde sorumlu üye…
Bu talimatnameler artık iyi kötü bir şekilde hazırlanmalı buda çok karışık olmasa gerek…
a. Müsabaka talimatnamelerinin hazırlanması
b. 1. 2 3. kaç tane olacaksa lig katılım kriterlerinin hazırlanması
Aynı kriterler seri şekilde üniversiteler ve bayrak futbolu ligi içinde uyarlanabilir…
3. Kulüp takımları iletişiminden sorumlu üye
Kulüplerin doğrudan bir muhatabı ve gerekli kriterleri sağlayıp sağlamadığının bir denetimcisi olarak görev yapacak biri olmalı… Yaşanan sıkıntılarda doğrudan iletişimi geçilecek biri olmalı.
a. Kulüplerin beyan ettiği malzeme ve ekipmanların takibi…
b. Yeni kurulacak kulüp takımlarının yol haritasında yardımcı olmak gerekli iletişimleri sağlamak…
c. Kulüpler ile federasyonun bağlantısını sağlamak.
d. Kulüpler liginin fikstürünü takımlarla iletişim halinde oluşturulması standarda oturtulması ve gerekli takip ve düzenlemelerin yıllık olarak yapılması..
4. Dış ilişkiler sorumlusu üye
Bu da son derece açık Yurtdışındaki bütün bağlantıları ve gerekli hallerde seyahatleri gerçekleştirmekle sorumlu olacak.. Görevleri detaylandırılabilir…
Bence bu dört üye teknik kurulu oluşturup gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra kendi aralarında toplanıp fikir alış verişi yaparak… Sorumluklarını yerine getirmelidir… Bu sayede görevlendirilen bir kurul işlevsel ve çalışır bir yapıya kavuşur…
Hakem kurulu
a. Hakem eğitimlerinin düzenlenmesi
b. Hakemlerle iletişim kurulması
c. Gerekli dökümanların hakemlere düzenli bir şekilde iletilebilmesi
d. Hakemliğin özendirilmesi ve gerekli insan gücünün bulunması
e. Gerekli dökümanların hazırlanması
f. Hakemlerin maç raporlarını ve eğitim raporlarının takibi
g. Hakemlerin gerekli sınıflandırılmasının yapılması
h. Hakem eğitimlerinde görevalacak kişilerin organizasyonu
Eğitim Kurulu
1. Antrenör eğitiminden sorumlu üye
a. Antrenör eğitimlerinin düzenlenmesi ve organizasyonu
b. Gerekli ve sürekli eğitimlerin takibi ve Antrenör sınıflandırılmasının yapılması
c. Uluslararası kurumlarla iletişimde olması
d. Gerekli dökümanların ve yayınların hazırlanması
2. Oyuncu Eğitiminden Sorumlu üye
a. Oyuncu sağlığı ve eğitimi ile ilgili gerekli belgelerin hazırlanması
b. Oyuncularla doğrudan ve dolaylı yoldan iletişime geçip sorun ve isteklerini öğrenmeli..
c. Oyuncularla ilgili yayınların düzenlenmesi basılı materyal oluşturulması
3. Kuralların takibinden sorumlu üye
a. Kural kitapçığının düzenlenmesinden sorumlu olmalı
b. Ulusal ve uluslararası kuralları takip edip gerekli güncellemeleri yapmalı
c. Kurallarla ilgili takım, hakem ve oyunculara yapılacak bilgilendirmeleri hazırlayıp sunmalı…
En kötü plan bile plansızlıktan iyidir derler… Bizde en kötü organizasyonu bile yapsak organizasyonluktan iyidir… Yeter ki artık daha düzenli olalım…