Liglerimizde geç doksanlı yıllardan bugünlere kadar süre gelen sezon uygulamaları genellikle dağınık, belirsiz, ciddiyetsiz ve üniversite akademik takvimlerinin tahakkümü altında olmuştur. Sporun yayılma eğiliminin üniversiteler çerçevesinde olması, cevap olarak ileri sürülen bir argüman olsa bile, bu yanlış uygulamaların en büyük sebebinin kulüp yönetimlerinin günü kurtarmaya yönelik politikaları olduğuna inanılmaktadır.
Futbol ülkede artık geri dönülemeyecek mevziler kazanmış bir üniversite gerçeğidir. Yüksek öğrenimde, geliştirilmeye muhtaç olsa bile, iki lig ve pek çok yerel kupa organizasyonuna sahip, ülkenin dört coğrafi yöresinde ve K.K.T.C’nde örgütlü bir yapıya sahip olmuştur.
Profesyonel anlamda ise, kronikleşmiş bazı sorunların tıkanma noktasına getirdiği futbol, daha organize bir sezon yapısına muhtaçtır. Başlangıç, bitiş tarihlerinin, maç aralıklarının, grupların, eşleşmelerin kısacası tüm aktivitenin planlanmış, standardize olmuş ve dinamiklere değil deneyimlere tabi bir yapıya kavuşturulmasının vakti gelmiştir.
Ülkemizde sezonun yapısına karar verilirken altyapı açısından geri bir konumda olduğumuza dikkat edilmelidir. Bu bağlamda verilmesi gereken ilk karar üniversiteler arası lig ve profesyonel liglerin ayrı mevsimlerde oynanması gerekliliğidir. Avrupa ligleri ile uyum sürecinde profesyonel liglerin bahar döneminde oynanmasının gerekliliği ortaya çıkmaktadır.
Ülkemizde çok yanlış bir yargı ile kimi spor adamları bahar döneminde üniversite liglerinin oynanması gerektiğini ifade etmekte ve bu yaklaşımlarını yeni oyuncularını lige bu sürede hazırlamak amacı ile açıklamaktadırlar. Bu korkunç bir hatadır. Kanımızca üniversite ligleri okullar açılmadan başlatılmalıdır. Eylül ayının ilk hafta sonu üniversite liglerinin başlangıcı olarak tescil edilmeli ve takımlar hazırlıklarını bu tarihe göre yapmaya teşvik edilmelidir.
Bu sayede ilk sezonlarda bazı aksaklıklar, sorunlar yaşansa bile sonraki süreçte takımların sporu ciddiye almaları için ön ayak olacak bir sistem olacaktır. Ayrıca ülkemizde yapılan üniversiteler arası spor müsabakalarına bir örnek teşkil edecek modelimiz, eğitimli kadrolarımızın ülke sporuna yapacakları en önemli hizmetlerden biridir.
Bu bağlamda önerimiz her sene Eylül ayının ilk hafta sonu başlayacak bir üniversite liginin ve mart ayının ilk hafta sonu başlayacak bir profesyonel ligin standart hale getirilmesidir. Alt ligler yani birinci, ikinci lig seviyeleri üst ligleri ile aynı anda başlatılmalı ve sporcuların ligler arası geçişlerine engel olunmalıdır. Bir sporcu Eylül-Temmuz döneminde sadece bir ligde spor yapmalıdır.
Liglerde süreç dört aylık dönemleri geçmemeli ve maçlar her hafta sonu oynanmalıdır. Üniversite liginde sezon takımların en az sekiz sezon maçı yapmalarına imkân tanıyacak bir sisteme kavuşturulmalı, kulüpler liginde ise takımların en az on sezon maçı yapmaları sağlanmalıdır. Final serisi maçları sezon maçlarından sayılmamalıdır. Ligler milli yas, doğal afet, sıkıyönetim, olağanüstü hal yönetimi, savaş hali yâda başka sosyal karışıklıklar haricinde ertelenmemeli, tatil edilmemeli ve iptal edilmemelidir.
Ekonomik sebeplerle liglerin seviyesinin düşürülmesi yani maç sayısın azaltılması, maç aralığının çoğaltılması veya teknik ekibin yetersizleştirilmesi kabul edilemez. Bunun önüne geçilmesi için liglerde bölgeleşmeye acilen geçilmelidir. Bölgeleşen liglerde maliyetlerin azalması takımlar ve federasyon üzerindeki yükü hafifletecek ve bölgesel rekabetlerin en iyi ürünlerini ulusal pazara sürmeleri ile sonuçlanacaktır. Bu konuya ilişkin örnek modele yazının devamında değinilecektir.
Bu organizasyonlarda en önemli parçalardan bir diğeri ise hakem kurumudur. Hakem sayıları yetersizdir, lisanslı hakemlerin bir kısmı ise gerekli deneyim ve bilgiden yoksundur. Bu kıskacın aşılmasında federasyon, takımlar ve MHK beraberce hareket etmeli ve ligin saygınlaşması adına bu kurumun sorunları öncelikle ele alınmalıdır. Adaletin olmadığı yerde şiddet vardır önermesinden yola çıkarak, hukuku temsil eden bu kurumun üzerindeki tüm baskılar kaldırılmalıdır.
Öncelikle tesisi, sahası, yolculuk garantisi (teminat mektubu) ve gerekli sayıda ekipmanı olan her takım kulüpler birinci liginde oynamalıdır. Bu şartları sağlayamayan takımlar ise ikinci ligde oynamalı, ligler arası geçiş sportif başarıya değil organizasyonel başarıya dayandırılmalıdır.
Tesisin kıstası başka bir yazının konusu olduğundan burada değinilmeyecektir ancak saha kriteri anlık, o sezonluk olmamalı takımlar ilan ettikleri sahalarda en az üç sezon bulunmayı garanti etmelidir. Yolculuk garantisi yâda teminat mektubu ise takımların her sezon sunmaları beklenen bir belgedir.
Örnek modeli hayali bir lig organizasyonu ile açıklamak gerekirse;
Lig kriterlerini yerine getirebilen takımlar mesafeleri açısından dört gruba ayrılmalıdırlar.
Örnek olarak;
A Grubu
Hacettepe Reddeers
Gazi Warriors
Ankara Cats
Eskişehir Rangers
ODTÜ Falcons
B Grubu
Boğaziçi Sultans
Koç Stallions
İstanbul Cavaliers
İTÜ Hornets
Sakarya Tatankaları
C Grubu
Konya Selçuk Kartalları
Akdeniz Heroes
E.M.U Crows
Mersin Mustangs
GAU Americans
D Grubu
Ege Dolphins
DEU Efeler
Yaşar Admirals
Afyon Victory Walkers
İzmir Ekonomi Halycons
Yukarıdaki gibi ayrılan gruplar kendi içlerinde deplasmanlı lig usulü ile oynamalıdır, sonuçta bu her takıma her sene yapacağı sekiz maçı sağlamaktadır. Bunun ardından A grubu, B grubundan ve C grubu da D grubundan kura ile bir maç çekmeli sonrasında B grubu C grubundan, A grubu D grubundan birer maç daha çekmelidir ve bu maçlardan birini evinde, diğerini ise deplasmanda oynamak üzere sezonuna eklemelidir. Bu şekilde her takımın oynayacağı on maçlık sezon tamamlanacaktır. Gruplar arası çekilen maçlar iki sezon için çekilmelidir. İlk sezonda ev maçı olan maç ikinci sezonda deplasman maçı olmalıdır. Bu şekilde takımların sezonları iki sene için gruplar arası maçları dahil olmak üzere belli olacak, kulüplerin hazırlıklarını tamamlayabilmeleri için yeterli süreleri olacaktır.
Maçlar her hafta sonu oynanmalıdır ve takımların son maçlarını olabilecek en yakın mesafede oynamalarına dikkat edilmelidir.
Her grubun en iyi sezonuna sahip iki takımı final grubuna yükselmeye hak kazanacak ve bu takımlar kuzey ve güney final gruplarını oluşturacaktır. Kuzey final grubunda A ve B grupları, güney final grubunda ise C ve D grupları olacak, takımlar birbirleri ile çaprazlama eşleşeceklerdir. Bu aşamadan sonra Kuzey ve Güney finalleri tamamlanacak, son maçta ise Kuzey şampiyonu ile Güney şampiyonu karşılaşacak ve bu maça Türkiye Kupası adı verilecektir. Türkiye kupasına her sene isteyen tüm şehirler talip olabilecek, taliplerin teklifleri oluşturulacak bir komisyon tarafından değerlendirilerek karara bağlanacaktır.
Her grup sezon öncesi yirmi yâda daha fazla hakeme sahip olmalıdır. Grupların hakemleri grup içi maçları yönetecek, gruplar arası maçları ise iki grubun hakemleri arasından MHK tarafından belirlenecek ortak bir ekip yönetecektir. Aynı uygulama Kuzey & Güney maçları içinde geçerli olacaktır. Gruplarda her hafta sonu iki maç olacağı düşünülürse yirmi hakeme sahip bir grubun rahatlıkla kendi sezonunu yaşatabileceği aşikârdır. Grup maçlarının yakın bölgelerde olacağı düşünüldüğünde bu modelle hakemlerin sorunlarının minimuma indirileceğine inanılmaktadır.
2011-2012 sezonu için başlangıç tarihi Haziran ayı olmalı ve program şu şekilde yapılmalıdır;
- 06 Haziran 2011 Pazartesi 18.00 Kulüpler Birliği Toplantısı
- 07 Haziran 2011 Salı 18.00 MHK Toplantısı
- 08 Haziran 2011 Çarşamba 18.00 Oyuncu Birliği Temsilciler Toplantısı
- 10 Haziran 2011 Cuma 13.00 Basın Toplantısı
- 13 Haziran 2011 Pazartesi 18.00 Hakem Eğitimi Başlangıç İstanbul, İzmir, Ankara, Mersin
- 14 Haziran 2011 Salı 18.00 Hakem Eğitimi Başlangıç İstanbul, İzmir, Ankara, Mersin
- 15 Haziran 2011 Çarşamba 18.00 Hakem Eğitimi Başlangıç İstanbul, İzmir, Ankara, Mersin
- 16 Haziran 2011 Perşembe 18.00 Hakem Eğitimi Başlangıç İstanbul, İzmir, Ankara, Mersin
- 18 Haziran 2011 Cumartesi 09.00 Merkez Hakem Eğitimi 1.Gün
- 19 Haziran 2011 Pazar 09.00 Merkez Hakem Eğitimi 2.Gün
- 20 Haziran 2011 Pazartesi 09.00 Takım Tescil Belgeleri Kabul
- 24 Haziran 2011 Cuma 17.00 Takım Tescil Belgeleri Kabul Son Gün
- 27 Haziran 2011 Pazartesi 09.00 Takım Lisans Belgeleri Kabul
- 01 Temmuz 2011 Cuma 17.00 Takım Lisans Belgeleri Kabul Son Gün
- 04 Temmuz 2011 Pazartesi 09.00 Final Maçı Organizasyonu Teklif Kabul
- 15 Temmuz 2011 Cuma 17.00 Final Maçı Organizasyonu Teklif Kabul Son Gün
- 18 Temmuz 2011 Pazartesi 09.00 Kura çekimi
- 18 Temmuz 2011 Pazartesi 13.00 Lig & Final Maçı Basın Toplantısı
- 19 Temmuz 2011 Salı 09.00 Üniversitelerarası Lig Takım Tescil Belgeleri Kabul
- 22 Temmuz 2011 Cuma 17.00 Üniversitelerarası Lig Takım Tescil Belgeleri Son Gün
- 25 Temmuz 2011 Pazartesi 09.00 Üniversitelerarası Lig Lisans Belgeleri Kabul
- 29 Temmuz 2011 Cuma 17.00 Üniversitelerarası Lig Lisans Belgeleri Kabul Son Gün
- 01 Ağustos 2011 Pazartesi 09.00 Kura çekimi
- 01 Ağustos 2011 Pazartesi 13.00 Üniversitelerarası Lig Basın Toplantısı
- 03 Eylül 2011 Cumartesi 13.00 Üniversitelerarası Lig Başlangıç
- 27 Kasım 2011 Pazar 13.00 Üniversitelerarası Lig Finali
- 03 Mart 2012 Cumartesi 13.00 Kulüpler Ligi Başlangıç
- 12 Mayıs 2012 Cumartesi 13.00 Final Grubu Maçları
- 19 Mayıs 2012 Cumartesi 13.00 Bölgesel Final
- 3 Haziran 2012 Pazar 20.00 Türkiye Kupası
Sezon önerimizin yanında, kulüplerin 2011 yılı güz dönemi için bir orta öğretim kurumu ile ortak çalışma yürütmesinin desteklenmesi gerektiğine inanılmakta ve bunun bir karar alınarak federasyon tarafından zorunluluk haline getirilmesi amaçlanmaktadır.
Bu bağlamda her Kulüpler Birinci Ligi takımı bir orta öğretim kurumuna başvuracak ve bu kuruma bir 12-15 yaş grubu flag football takımı ve bir 15-18 yaş grubu lise football takımı kuracaktır.
Kurulacak bu takımlar okul takımları olmalarından dolayı, Avrupa’daki U19 örneklerinden farklı olarak bulundukları ili, ilçeyi ve okulu temsil etme misyonunda olacaklar ve gelecekte sporun gerçek temeli olan gençler flag football ve lise liglerinin oluşmasına ön ayak olacaklardır.
Güz döneminde çalıştırılacak bu takımlar bahar döneminde tek devreli olarak bulundukları gruplarda maç yapacaklar, sezon sonunda büyükler ligi ile aynı uygulamalar ile final grubu mücadelesi vereceklerdir.
Türkiye kupası öncesinde flag football ve lise football finalleride yapılacak ve organizasyonu alan girişim Türkiye çapında bir organizasyona imza atacaktır.
Federasyon yeni bir yönetmelik ile tüm takımlara Edirne’de düzenlenen milli takım kampında ekibimiz tarafından hazırlanan istatistik şablonunu doldurma zorunluluğu getirmelidir. Ayrıca tüm maçlar, ilgili mercilere ekiplerimiz tarafından sunulan standartlarda kayıt altına alınmalı, alınan kayıtlar önerimizde bulunan Ulusal Müsabaka İstatistik ve Kayıt Merkezi’ne maç istatistikleri ile iletilmeli ve depolanmalıdır.
Yukarıda ifade edilen tüm maddeler hakkında birer çalışma yapılmıştır, yapılan çalışmalar ülke sporuna hizmet etmek isteyen tüm kulüplere açıktır.
Tüm takımlara başarılar ve iyi çalışmalar dilerim.