Amerikan Futbolu bizim futbola çok benzer. Hafta sonu bir maç yapılır, ondan sonra bütün hafta vıdı vıdı lafı yapılır. Hemen her gün maç yapılan MLB ve NBA’de bu fırsat fazla yoktur.
Doğal olarak bu, hakkında yazılan takım yendikçe aşırı iyimser, yenildikçe de aşırı kötümser olmaya sevkeder kişileri. 7-1’de kral olan Chicago Bears ardarda Houston Texans ve San Francisco 49ers’a yenilip 7-3’e gerileyince ve en önemlisi sezona kötü başlamış ezeli rakibi Green Bay Packers’a sıralamada yakalanınca yerel gazeteler neredeyse okunmaz hale geldi. Haksız da değiller ama belki daha önce haklı da değillerdi. Neyse, biz bunların dışına çıkarak, nisbeten daha soğukkanlı biçimde çeşitli açılardan yorumlarımızı yapalım, sayıları analiz edelim.
Efsanevi 1985 Takımı
Chicago Bears bu sezon çok iyi gidince ve hele hele defansı oldukça dominant olunca ister istemez şehrin son Super Bowl şampiyonu efsane 1985 takımı ile kıyaslamalar başladı. Örneğin 1985 takımının ilk sekiz maçı sonundaki istatistikleri ile 2012’nin karşılaştırması şöyle idi: (İlk sıra 85 Bears, kaynak)
W-L 8-0 7-1
PPG Allowed 14.3 – 15.0
YPG Allowed 305.6 – 318.1
Takeaways 29 – 28
Sacks 32 – 25
Defensive TDs 2 – 7
Üstelik 1985’den beri defansın işini zorlaştıran birçok kural değişikliği olmasına rağmen rakamlar birbirine oldukça yakın ve defansif TD’lar konusunda 2012 ayılarının belirgin bir üstünlük var. Chicago Bears 1985 ile ilgili video serisinin tamamı için tıklayınız.
Jay Cutler vs Jim McMahon
1985 Bears demişken, o takımın quarterback’i Jim McMahon ile Jay Cutler’ın birçok benzerliği var. İkisinin de öyle muhteşem istatistikleri yok, ama takımlarına maç kazandırmayı becerebiliyorlar bir şekilde (Bu lafa Cutler için itirazlar gelecektir). İkisi de gözü kara; topu alıp koşabiliyorlar ve sert darbelerden korkmuyorlar.
Gelgelelim 1984 sezonunda McMahon sakatlanıp sezonu tamamlayamıyor. Bears bir şekilde playoff’a çıksa da, San Francisco 49ers’a 23-0 yeniliyor ve Dokuzcular kendileriyle “Next time, bring your offense” (Bir dahaki sefere hücumunuzu da getirin) diye dalga geçiyorlar.
Bu sezon 49ers’a 32-7 yenildik (son dakikalardaki anlamsız TD’ı saymazsak skorumuz yok) ve 1984’deki maçta 9 sack’e karşılık 3 sack yaparken 2012 6 sack’e karşılık 2 sack yapabilirken, ofans olarak da 1984’de 387’ye 186, 2012’de ise 355’e 143 gerideyiz. Üstelik Jay Cutler sakat ve ne zaman döneceği belli değil. Sonuç olarak, bu sezon 1985’den ziyade 1984’e benziyor gibi.
Efsanevi 1985 takımının neden sadece tek şampiyonlukta kaldığı yine McMahon’da gizli, zira kendisi o 1986 sezonunda da sert bir darbe sonucu sakatlanıyor ve sezonu kapatıyor. Kendisi şu anda kafa ile ile ilgili sakatlıklarla alakalı sağlık sorunları yaşıyor ve bir grup emekli oyuncuyla NFL’e dava açmış durumda.
Yenilgi Analizi: Savunma Takımları
Yenildiğimiz üç maçta da iyi savunmacı takımlara yenildik. Houston Texans ile San Francisco 49ers birçok savunma istatistiğinde Bears’ın bile önünde. Green Bay ise bu sezon geçen sezona göre savunmada gelişme kaydetmiş vaziyette ve maç başına sadece 20.7 sayıya izin veriyor.
Green Bay’e yenilirken Cutler tam 7 kere sack edildi, 4 de INT attı. Houston Texans karşısında sert bir tackle ile sakatlandı ve 49ers karşısında hiç oynayamadı. Maalesef geçen seneki Caleb Hanie faciasından sonra “parayı bastıralım da sakatlıklara karşı güvencemiz olsun” diye alınan Jason Campbell hemen hemen hiçbir varlık gösteremiyor.
Galibiyet Analizi
Chicago Bears 7-1 ve herşey toz pembe iken yendiği takımlar Colts dışında hep .500’ün altındaydı. O zaman bu o kadar dillendirilmedi çünkü çok dominant galibiyetler alıyorduk. Bu takımların şu anki durumlarına bakarsak:
Indianapolis Colts 6-4 (Çaylak Andrew Luck çok iyi işler çıkarıyor)
St.Louis Rams 3-6
Dallas Cowboys 5-5 (Son iki maçını kazandı, playoff konuşulmaya başlandı)
Jacksonville Jaguars 1-9 (Zaten 41-3 yendik)
Detroit Lions 4-6 (NFC North çok güçlü ve grup maçlarında 0-4’ler. Çok da küçümsememek lazım)
Carolina Panthers 2-8
Tennessee 4-6 (51-20’lik müthiş galibiyet)
Kalan Maçlar
Savunması iyi takımlara karşı hücum çok yetersiz dense de, GB maçını saymazsak Cutler’ın yokluğu da yenilgilerde etken diye düşünüyorum. Kalan maçlardaki olası varlığı halen umutlu olmamı sağlıyor.
Minnesota 6-4 (İki maç, sezona iyi başlamışlardı, ama düşüşteler)
Seattle 6-4
Green Bay 7-3 (Evimizde oynuyoruz, gerçi istatistiki olarak anlamlı bir avantaj olduğu söylenemez)
Arizona 4-6
Detroit 4-6
Rakiplerden Seattle savunma istatistiklerinde San Francisco ve Houston ile aynı ligde. Arizona da maç başına sadece 19.6 sayıya izin veriyor. Yani yenilgi profilimiz açısından korkutucu rakipler olduğu söylenebilir. Cutler’ın büyük ihtimalle Seattle maçına dönecek olması sevindirici. Gelgelelim Cutler’ın zayıf karnı sack konusunda Green Bay 33 ile 2., Arizona ve Seattle ise Chicago ile beraber 28 ile beşinciliği paylaşıyorlar.