NFL, başka hiç bir ligde görülmeyecek renklere ve tatlara sahiptir. Diğer sporlarda yıllardır aynı düzenek, aynı taktikler, aynı tip oyuncular gelir gider, ve bir sezonun gidişinden o sezonu şampiyon bitirecek takım az çok tahmin edilebilir. NFL’de ise bir oyuncu, sistemde ufak bir değişiklik, bir çeyrek, hatta tek bir oyun her şeyi değiştirebilir; hemen her sene de bunun örneklerini görürüz. Her maç ayrı bir hayattır ve aynı heyecanla yaşanır. Bu maçların en heyecanlısı en sonuncusudur; Super Bowl o senenin en iyi oynayan takımları arasından en savaşanın, sene sonunu en iyi getirenin, ve biraz da en şanslı olan ikisini karşı karşıya getirir. Sonunda da bize roma rakamlarıyla o senenin şampiyonunu sunar. XLVII, yani 47. Super Bowl ile NFL bütün görkemiyle karşınızda…
Öncelikle şunu bir aradan çıkaralım. Bu sene Super Bowl’da oynayan iki takımdan San Francisco 49ers ve Baltimore Ravens’ın head coach’ları Jim ve John Harbaugh kardeş. Evet çok ilginç, evet şansa bak, evet Brother Bowl, Super Bro’wl ve diğer her türlü laf esprisi… Rahatladınız mı? O zaman futbol konuşmaya başlayalım. Maçta dikkat edilecek konulardan girelim olaya ki bu karşılaşmayı Super Bowl olması dışında diğer karşılaşmalardan ayıranların ne olduğunu bilelim.
Koçlar:
Kardeş olmalarının yanı sıra iki kardeşin de NFL’de koordinatörlük kariyerinin olmadığını belirtelim. Kolej koçlarının NFL’e head coach olarak gelmelerini bir kenara bırakırsak büyük çoğunlukla hücum veya savunma koordinatörlüğü head coach’luktan bir önceki basamaktır. San Francisco 49ers koçu Jim Harbaugh NFL’de yıllarca oyun kurucu (QB) oynadı. Hatta Pazar günkü rakibi Ravens’ın meşhur linebacker’ı Ray Lewis, ligdeki ilk sack’ini kendisine yaptı, akabinde aynı takımda da oynadılar. Jim babasının yanında asistan koçluk da yaptı son yıllarında. Peşinden iki üniversite koçluğu, ve kendini bir anda San Francisco’da head coach olarak buldu.
Ravens koçu John Harbaugh ise special teams koçluğundan head coach’luğa gelen nadir insanlardan. Kardeşinin aksine savunma ağırlıklı bir koç. Ravens gibi sabunmasıyla ün salan bir takım için uygun sayılabilir.
San Francisco Hücumu vs. Baltimore Savunması
Bu sene NFL’de Zone Read (artık keyfinize göre option, college spread veya herhangi bir şekilde adlandırabilirsiniz) hücumların yükselişini seyrettik. Evvelki sene (hala NFL QB’si olmadığını iddia ettiğim) Tim Tebow ve Cam Newton ile bir ön sunumunu tattığımız bu sistem, bu sene daha iyi hakkını veren oyuncularla zirve yaptı. Washington Redskins’de çaylak oyun kurucu Robert Griffin III, ve Seattle’da yine çaylak Russel Wilson bu sistemle epey başarılı oldular. San Francisco ise senenin ortasına kadar QB Alex Smith ile gayet başarılı ilerlerken bir sakatlık sonrası Colin Kaepernick ile devam etti. Kaepernick o kadar büyük bir çıkış yakaladı ki bir daha mevkisini bırakmadı. Spread QB’leri hızlı olmak zorundadır, ancak Kaepernick gerçekten hızlı. 20 yard, 40 yard gibi ölçümlere bakmadan adamın bir maçını izlemek yeterli bunu anlamak için. Öte yandan pas oyunlarında da gerçekten başarılı. Zibidiliği bırakıp büyüyen TE’leri Vernon Davis, route koşularında ligin zirvesindeki receiver’lar, görevini eksiksiz yapan hücum hattı ve elbette Frank Gore liderliğindeki koşu oyunuyla San Francisco hücumu arkasının toplanması gerekmeyen tam bir hücum. Herhangi bir rakibe karşı maçı tek başına kazanabilir.
Baltimore savunması ise 12 sene önce tek başına takımı şampiyon yapan savunma değil. Ray Lewis büyük ihtimalle kariyerinin son maçına çıkıyor. Takımın lideri ve hatta ruhu olan Lewis’in yanında mevkidaşı Terrell Suggs, geride Ed Reed ve önde Haloti Ngata ile Ravens bu sene savunmada yaşanan sakatlık sorunlarını göstermeyecek kalitede oynuyor. Super Bowl’da 49ers hücumunu durdurmak için yapacakları ilk şey rakip oyun kurucu Colin Kaepernick’i durdurmak. Bu da yazması kolay, yapması zor şeylerden… Pas oyunundan önce bunu oturtmaları gerekiyor. Ancak işleri gerçekten zor. San Francisco hücumunu durdurmak, lastiğin hava kaçırmasını elle durdurmaya benziyor. İlla ki bir yerden kaçacak o hava. Kaepernick’i durdursan Frank Gore koşacak. Gore’u da durdursan playaction’dan Crabtree veya Moss pass tutacak. Onları durdursan ortada Davis’i bulacak bu sefer oyun kurucu. Formül ortada; Kaepernick’i koşturmayacaksın, pas oyununda hataya zorlayacaksın ve kendi hücumunu sahada tutup rakibi kenarda misafir edeceksin.
Baltimore Hücumu vs. San Francisco Savunması
Baltimore Ravens hücumu, San Francisco’ya göre daha konvansiyonel. Yani Joe Flacco ne kadar atletik bir oyun kurucu da olsa sırf kendisinin koşması için hazırlanmış bir oyun planı yok. Bu seneki başarılı oyunu ile kendisini NFL’in elit oyun kurucuları arasında görenler çoğaldı; ancak ben onu bir Tom Brady, bir Aaron Rodgers, Drew Brees veya Peyton Manning gibi görmüyorum. Baltimore’un line’ı da sağlam, ve Ray Rice ve arkadaşları koşu oyununda çok fırsat yakalıyor. Pas oyununda Anquan Boldin zaten biliniyoru, ama bu sene Torrey Smith’in patlamasına şahit olduk. Kendisine atılan her pası bir touchdown tehlikesine çeviren Smith, tight end Dennis Pitta ile beraber takımın pas tutucularının başında geliyor. Super Bowl’da oynadıkları için şaşırmamak gerek, ama Baltimore hücumu eksiksiz bir hücum.
San Francisco savunması ise ligin en dominant üç savunmasından biri. Takımda büyük sakatlıklar yaşanmadığından süreklilik sağlanabilmiş, ve hücum oyununun her safhasına karşılık verebilecek güçte. Önde Justin Smith ve Aldon Smith koşuya izin vermemekle beraber rakip oyun kuruculara kabus gibi maçlar da yaşatıyorlar. Linebacker Patrick Willis zaten mevkisinde bir marka; kendisinden beklenen her görevi fazlasıyla yapabiliyor. Geri dörtlü ise kendi içlerinde bir takım gibi oynuyorlar. Rakiplerine ilk temastan sonra verdikleri yardlarda ligin zirvesindeler, bu da tackle yapmaktaki üstünlüklerini ortaya koyuyor. Rakip hücumlara verdikleri ortalama 17.1 sayı da, her ne kadar istatistiklere güvenen bir olmasam da 49ers savunmasının kalitesini ortaya koyuyor; bu kategoride de San Francisco lig ikincisi.
Son Söz
İki takım da sert futbolun kalan son temsilcilerinden. Sert futbol derken “vay linebacker ne vurdu” demek istemiyorum; ondan her takımda var. Özellikle son yıllardaki sporu bale-basketbol karışımı pas oyununa yönlendiren kural değişikliklerine ve kolejden gelen pasa hazır oyun kurucularına rağmen, futbolun özündeki temel mücadeleyi öne sürenlerin maçı Pazar günü…
Takımların bileşenlerine tek tek baktığımızda maç kafa kafaya geçebilir gibi görünüyor, ancak karşılaşmanın geneline baktığımızda bence San Francisco 49ers Lombardi Kupası’nı eve götürmeye çok az daha yakın olan takım. Bütün maçın kilit adamı 49ers oyun kurucusu Kaepernick olacak. Onu durdurup pas oyunu ve Gore’a karşı şansını deneyebilirse Ravens maçı kazanabilir; aksi takdirde Flacco ve ekibi sahayı fazla görmeyecektir.
Bu maçı kesinlikle kaçırmamak gerektiğini bilmek için ben olmaya gerek yok. Evinizde seyretmek olası, ancak özellikle Ankara veya İstanbul’da olanlar için Türkiye Amerikan futbolu camiasının toplanıp beraber seyrettiği yerlerden birine gitmenizi tavsiye ederim.
Nasıl yaparsanız yapın, bu şölenden mahrum kalmayın, ve futbol zevkiniz azalmasın.