Gözümüzün bebeği NFL sezonumuzun yedinci haftasını da tükettiğimizde, konu başlıklarımız arasında şunlar var: Peyton Manning’in kariyer touchdown pası rekoru kırması, Jacksonville’in maç kazanmasıyla tek nagalip olarak Oakland’ın kalması, Kaan’ın Oxford comma’larımı “düzeltmeyi” editörlük sanması, JJ Watt’ın endzone’u bulamaması, St. Louis’nin trick play’leri ile son şampiyonu devirmesi, koca ligde iki starter oyun kurucusu olan tek kolejin Purdue olması (Brees ve Orton) ve son olarak da Percy Harvin’in takasla Jet’e gitmesi var.
Geçen haftaki soruların cevaplarında katılmadığım çok yer vardı, ama en azından yazarlar kalitelerini ortaya koydular ve okuyuculara bir konuyu farklı bakış açılarından görme olanağı sağladılar. Bu sefer daha da iyisini bekliyorum ve haftanın yasaklı kelimelerini açıklıyorum: Tebow (her hafta default yasaklı), Andre, Heisman, Jerry, Young. İstediğiniz sorudan başlayabilirsiniz, ama sadece üçüncü soruyla bitirebilirsiniz. Başlayalım:
Peyton Manning, San Francisco karşısında bulduğu pas touchdown’ları ile Brett Favre’ın 508’lik kariyer rekorunu kırdı. Aslında rakamlara fazla takılmamak gerekir, ama istatistik dışında da Peyton Manning’in kalitesinin herkes farkında. Acaba Peyton Manning gelmiş geçmiş en iyi oyun kurucu mu? Yoksa playoff’lardaki genel başarı eksikliği yüzünden bu ünvanı hak etmiyor mu? Ya da oyunun kuralları değiştiği için eskinin oyun kurucularına haksızlık mı ediliyor? Çok bilge bir NFLTR yorumcusunun dediği gibi, Johnny Unitas 2014’te oynayacak yaşta olsaydı Peyton’dan daha iyi mi oynardı? Ya Marino? Montana? Aikman? Favre? Charlie Batch? Tek soruda 10 soru işareti fazla mı oldu?
Berkan Uzun: Normal sezonun kralı ünvanını alır. Almasına alır ama bu işin birde playoff kısmı var ki. Orada Eli’ın bile iki tane yüzüğü varken abide sadece bir adet olması değerini direk tepetaklak ediyor. Haksızlık kısmına gelicek olursak eski dönemlerde bu saydığımız isimlerin bir sezonda maksimum 560-570 pas denemesi yaptığını görüyoruz fakat Manning’in geçen sene 659 pas attığını düşünürsek rakamlarda ister istemez oynamalar oluyor. Hatta rekor 2012’de M.Standford’da 727 ile liste başında yer alıyor. Bu oyuncular bugünün NFL’inde oynasa kesin istatistikler bir adım daha önde olurdu ama Manning, Favre gibi huysuz futbolu bırakmAyan ihtiyarlar oldukça. Maalesef bu istatistikler hep ileriye gitmeye devam edecek. Bugünün futbolu olsa geçse geçse Montana geçer diyorum. Yoksa geçirdiği sakatlıklar bir sezon oynamamasına rağmen Manning’in hiç bırakmaya niyeti yok.
Oktay Çavuş: Manning aktif QB’ler içinde en iyisi, bu kesin. Elbette birileri gibi “Andrew Luck Payton Manning’den daha iyi” diyenler de çıkabilir. Herkesin görüşüne saygılıyım ama kişisel görüşüm Manning’in mevcut NFL QB’leri arasında en iyi olduğu yönünde. Gelmiş geçmiş en iyi QB mi? Öyle bir QB yok bence. Yani Marino’yu, Kelly’i, Moon’u, Aikman’i, Montana’yi, Favre’i görmüş biri olarak soyluyorum. Her devrin adamı ayrı. O dönemler çok farklıydı. Bu kadar fazla yetenek yoktu. Football daha fazla yürekle oynanıyordu. Bledsoe için “Strongest arm of the NFL” deniliyordu, “Doug Flutie is too short”, “Emmitt Smith is too slow” deniliyordu. Bledsoe için “strongest arm” diyen otoriteler Manning için de “his arm is weak” diyordu. Demek ki, hala yüreği ile oynayan oyuncular fark yaratabiliyor. Her dönemin dinamikleri içinde farklı QB’ler, RB’ler, WR’lar ve defans oyuncuları çıktı. Kişisel kanaatim ne Manning ne de başka biri NFL’in gelmiş geçmiş en iyi QB’si olmayacak. Ancak “A League of Extraordinary Gentlemen” liginde yan yana yer alacaklar.
Görkem Şahinoğlu: Bu soruyu zaten son bir kaç senedir tartışıyoruz ve son bir kaç senedir olduğu gibi cevabım yine değişmeyecek. Bence Peyton Manning ligin gördüğü gelmiş geçmiş en iyi oyun kurucudur ama bu bana göredir. Unitas’ları, Montana’ları izlemeye yaşım yetmedi, o yüzden sağlıklı bir yargı olmayacak bu ama dediğim gibi en iyilik göreceli bir kavramdır ve benim gözümde Peyton en iyisidir. Ayrıca Peyton Manning’in bu oyunu oynamış en büyük choker’lardan biri olması da bu gerçeği değiştirmez (Evet, itiraf etmeye dilimiz varmıyor çoğu zaman ama bu yetenekteki bir adamın tek yüzüğe sahip olmasını başka türlü açıklayamıyorum, Manning bir choker). Mesela Dan Marino’nun hiç yüzüğü yok ama adı geçince insanın bir hazır olda durması gerekiyor. Keza Flacco yüzük aldı da ne oldu? Peyton Manning’le aynı seviyeye mi çıktı? Kısa ve net bir hayır. Eski dönem oyun kurucuların günümüzde oynaması sonucu kariyerleri mutlaka değişiklik gösterebilirdi ancak bu sadece bir var sayım ve var sayımlar üzerinden konuşmaya kalkarsak burada haftalarca tartışabiliriz, o nedenle pas geçiyorum. Ayrıca şartlar arasında akla kara arasındaki kadar fark oluşturacak bir farkın olduğunu da sanmıyorum.
İzge Can Günal: Yep. Olay rakamlar ve istatistikler değil, o oyunun adı fantasy football. Olay Super Bowl yüzükleri de değil, biraz klişe olacak ama Trent Dilfer mı daha iyi Dan Marino mu? Playoff konusunda biraz acımasız davranılıyor Peyton’a, özellikle Amerikan medyasında, tek maç eliminasyonlu playoff sistemi hangi takımın Ocak ayında daha formda olduğunu ön plana çıkaran bir sistem, Manning gibi Eylül’den Aralık’a kadar olası en üst seviyede oynayan bir adamın playoff’ta maç kaybetmesi doğal, örneğin 2012’de birdenbire eski formuna geri kavuşan Ravens’a karşı olduğu gibi. Peyton Manning’in maçlarını izleyen herkes, onun sahayı nasıl komuta ettiğini, no-huddle’da oyunu nasıl yönettiğini, en zor pasları nasıl çok kolay gösterdiğini fark eder. Adam beş kez NFL’in en değerli oyuncusu seçildi, dağılalım beyler (Not: Andrew Luck taşını üstüme almıyorum, şu an daha iyi değil ama Peyton’ı geçer mi geçer hiç belli olmaz).
Berk Orkun: Peyton Manning şuan ligin en efektif QB’si olabilir, ancak en iyisi değil. Peyton Manning tarihin mental olarak en iyi QB’si tahtını da şimdiden eline geçirdi, fakat tarihin en iyisi demek için erken. Ortada böyle bir ayrım yapılması gerekliliği var sanıyorum ki. Playoff konusuna gelirsek, hiçbir zaman tek maçlı eliminasyon sisteminin adil olduğunu düşünmedim, düşünemem de. Bu yüzden çok fazla haksızlığa maruz kalıyor kasabanın mağrur şerifi. Ben buna rağmen çok çok kötü performans gösterdiğini de düşünmüyorum. Bence sorunun asıl lezzetli kısmı burada başlıyor; eski QB’ler mevcut lig düzeninde ne yaparlardı? Bu olayın iki skalada incelenmesi gerekli. Michael Jordan NBA’e geldiğinde domine etmediği herhangi bir alan yoktu, yapmak istediği her şeyi yapabiliyordu. Ancak o günlerin üzerinden 20 yıl geçti ve şimdi ağzımızı yaya yaya Kobe ile MJ karşılaştırması yapıp her şeylerinin aynı olduğunu, hatta Kobe’nin Jordan’dan iyi olduğunu söylüyoruz. Ama hatırlamıyoruz ki Jordan seksenlerde 2000’lerin basketbolunu oynuyordu. Onun mirası buydu, oyunu değiştirmişti. Aynı şey burada geçerli, mevcut oyun içinde Marino-Elway-Favre-Montana hatta Unitas ile Manning’i karşılaştıramazsınız. Montana ve Favre oyunu değiştirdiler, Unitas deyim yerindeyse QB pozisyonunu yaratan adamdı. Manning’in pasa bu kadar evrilmiş bir oyun dizgesinde onlarla istatistik karşılaştırmak benim babam senin babanı döver demekten farklı değildir. Futbol asla Moneyball olmadı, istatistiklerin dili her zaman değişim içinde bu yüzden bizimle sürekli farklı konuşuyorlar. Diğer skalada ise efsanelerin bu şartlarda neler yapabilecekleri. Ben bu sistemin özellikle Marino ve Montana için biçilmiş kaftan olduğunu düşünüyorum, bunun da detaylamasını yapmak isterdim ancak bir soru için çok fazla konuştum, belki bir başka soruya.
Jacksonville Jaguars, Cleveland’ı yenince ligin tek galibiyetsiz takımı olarak Oakland kaldı. Oakland’ın bu durumu elbette ki geçen hafta Görkem’in yasaklı kelimelerden birini kullanması sonucu oldu, ama onları bırakıp Cleveland’a dönelim. Bu takımın dalgalı gidişatının, “Dün coştun / bugün boştun” durumunun sebebi nedir? Geçen haftaki skor mu yanıltıcı bir tesadüftü, yoksa bu haftaki mi? Dallas’ın başarılı gidişatıyla 8-8 tahtının varisi Cleveland mı olacak? Brian Hoyer bir Drew Bledsoe ise, Manziel de Romo mu olacak?
Berkan Uzun: Yani takımlara baktım da bir beş senedir herhalde aşağıda mangal partisi tadında bir lig söz konusu. Jacksonville, Garrard’dan sonra bir türlü atılım yapamadı. Oakland’ın ne zaman iyi olduğunu hatırlayamıyorum bile. Browns desen apayrı. İşler böyle alışkanlık haline gelince, biraz yönetime bakmak gerekiyor. Çizilen yol ve rota iyi değil sanırsam. Üç takımda da adam akıllı bir gelişme görmek mümkün değil. Jacksonville, QB mezarlığı Browns desen öyle. QB değiştireceklerine biraz yönetime dadansalar fena olmayabilir. Cleveland iki senedir bazı bazı atak gösterse de başarısızlık organizasyonun ruhuna işlemiş…
Oktay Çavuş: Eger Manziel, kulüp binası önünde formaları yakılan Tony Romo kadar bile olabilirse, Browns 8-8’in çok üstüne çıkar. :) Manziel bence bu seneki draft’ın en büyük kakofonisi. Kolej kariyeri olarak, ondan çok daha iyi olan Vince Young bile NFL’de tutunamadı. Yasaklı kelimelere hiç girmiyorum bile. Lig bu sene çok büyük (çoğunlukla saha dışı) olaylarla ve sakatlıklarla başladı, takımlar oturana kadar, kalkan toz bulutu arasında, birkaç takim iyi bir başlangıç yaptı ama dinamikler oturunca, kimin ne olduğu ortaya çıkmaya başladı. Browns bu sene de, önümüzdeki birkaç sene de vasatin üstüne çıkamayacaktır diye düşünüyorum. Çok da hakkında yazmak istediğim bir takım değil. Comeback victory dışında, aklımda yer eden hiçbir şey yok Browns ile ilgili.
Görkem Şahinoğlu: Biz Browns gibi takımları yenmekle ilgilenmiyoruz, onun yerine Patriots ve Chargers gibi takımları son anda elimizden kaçırmakla daha çok ilgileniyoruz, tabi yersen. (Yemedi.) Jacksonville bu galibiyetin sinyallerini son bir kaç haftada vermeye başlamıştı zaten. İstatistikler tam tersini söylese de Jags savunma çizgisi son bir kaç haftadır çok iyi oynuyor. Buna paralel olarak Browns’ın en güçlü yanı olan koşu hücumlarını etkisiz kıldılar ve yine buna paralel olarak gördük ki Brian Hoyer koşu hücumu olmadan bir hiç değilse bile hiçe yakın bir yerlerde. Kısacası hepimiz büyük bir yanılgıya düştük ve Hoyer’ın “o” adam olabileceğini sandık ama maske düştü. İşlerin yeniden kötüye gitmeye başladığı ilk anda Manziel’i sahada görebileceğimizi düşünüyorum.
İzge Can Günal: Bence ufak bir yol kazası. Hoyer’a sezon başında hiç güvenmemiş olsam da Manziel gibi overrated bir adamı takımdan kestiği için mutluyum, bandwagon’umdan atlamayı düşünmüyorum henüz. Ancak son maçı analizi konusunda Görkem’e tamamen katılıyorum, Browns hücumu, koşu oyunu çalıştığı sürece çalışacaktır. Net 8-8.
Berk Orkun: Oakland’ın her hafta önümüze gelmeye başlamasına rağmen hiç de ekstra analize ihtiyaç duyup bu konuda bir hareketlenmede bulunmadım, pişman da değilim, yine olsa yine yapmam. Geçen haftaki görüşlerimde sabit kalıyorum. Cleveland içinse savunmalarını kutlamakla beraber hala o topraklarda tek takdir ettiğim takımın Ohio State Buckeyes olduğunun altını çiziyorum. Bence geçen haftaki sonuç yanıltıcıydı, bu hafta ise ne kadar kırılgan olabildiklerini gördük. Hücumları hala sınavımdan geçemedi, savunmaları okazyonel olarak iyi reaksiyonlar verebiliyor özellikle koşu oyunlarında ama sevgili arkadaşlar, this is NFL diyorum, pembe dizi arıyorsanız Cowboys, bağlılık arıyorsanız Redskins, tarih arıyorsanız Packers, taraftar arıyorsanız Eagles, umut arıyorsanız Jaguars’tır adresiniz. Browns ne ya?
Atlanta Falcons, 2-5’te, ama NFC South’un rezil durumu sebebiyle grubu lider bitirmek hayal değil. Sizce Panthers, Saints, Falcons ve hadi madem Buccaneers arasından playoff’a hangisi çıkacak ve çıkınca playoff’a çıkan daha güçlü takımlara paspas mı olacak?
Berkan Uzun: Üç takımda baktığında iyi takımlar. Hani kilit isimler kilit mevkiler hepsi tamam, hepsi bu hafta iyi takımlarla oynamış ona da tamam. Ama bir noktada birisinin kazanıp diğerlerine üstünlük sağlaması gerekecek. Anlaşılan dışarıda pek maça kazanamayacaklar kendi aralarına oynayacakları maçlar çok kritik. Kimin çıkacağını division maçları belirler muhtemelen. Bence Panthers bir adım önde ama bakalım, bakalım…
Oktay Çavuş: Hadi Saints defansını NFL yedi. Falcons takım olarak, Panthers defans olarak önceki yılların en iyileri arasındaydı. Buccaneers zaten ligin big time loser’larından. Bu grupta olan biteni anlamak mümkün degil. Big time loser dediğim Buccaneers’ın Super Bowl kazandığı dönem çok uzak değil. Saints ha keza, öyle. Falcons ve Panthers yakın zamanlarda “St. Petersen’s Football Preview” tarafından Super Bowl kazanacak takım olarak gösterilmişlerdi. Ancak bu takımlara olan inancımı kaybetmedim. Olası wildcard playoff katılımlarında can yakabileceklerini düşünüyorum. Eğer bir “Cinderella Story” gerçekleşirse, kahramanları bu takımlar arasından çıkacaktır.
Görkem Şahinoğlu: Bu grubun içler acısı halini sormayı kendi haftalarımda ben de çok düşündüm ama bir umut düzelirler diye bekliyordum. O düzelme olmadı, olacak gibi de değil. Öncelikle Atlanta Falcons’ın bu yarışında dışında olduğunu belirtmekte fayda var. Bence Tampa Bay’in bile buradan toparlanma şansı çok daha yüksek çünkü Falcons’a baktığım zaman gördüğüm sadece iyi bir oyun kurucu ve birkaç iyi reciever başka hiç bir şey yok. Playoff yaparlarsa eğer, benim açımdan mucize olur. Saints yine maçları ucu ucuna kaybetmeye devam ediyor. Brees faktörüyle bu grupta toparlanmaya ve playoff yapıp wildcard ötesi görmeye en yakın takım onlar. Panthers’a da çok şaşırıyorum, geçen sezon ligin en iyi bir kaç defansından biri olup da bir sonraki sezon tanınmayacak kadar kötü olmaları çok enteresan. Onları gücü zaten defanstan geliyordu ve defansları da oynamayı bırakınca düşüşe geçtiler.
İzge Can Günal: Burada adayım Saints. Falcons sezonun en kötü sürprizlerinden biri, Panthers ise averaj takımı olmaya bir Cam Newton sakatlığı uzakta. Saints yakın geçen maçları kazanmayı bir şekilde öğrenecektir, iki hafta sonra Panthers’ı yenip o ivmeyi yakalarlar. Bu grubun liderinin dört numaralı seri başı olup NFC West’ten bir takımla karşılaşacağını varsayarsak wildcard’dan ötesi zor gibi, ama playoff form meselesi biraz ilk soruda da dokunduğum gibi. Saints o bahsettiğim ivmeyi yakalarsa sezon sonuna kadar büyük bir tehdit haline gelebilir birdenbire.
Berk Orkun: Bence Falcons o grupta halen playoff için en güçlü aday Panthers’ın burun farkıyla önünde olarak. SuperCam performanslarını istikrara oturtamadı ve Kuechly önderliğinde methiyelere konu olan Panthers savunması her maç başka bir saçmalığa daha imza atıyor. Falcons cephesinde de Julio-ismi-lazım-değilin (ehe) ve Roddy White’ın performanslarıyla Matt Ryan önderliğindeki hücum dişlileri iyi durumda. Savunma hala Inside Man gibi 100 tekrarda 3 kez başarabilecekleri adam adama savunma oyunları denese de biz artık bu duruma alıştık. Playoff’a çıkınca ne olacak, paspas mı olacak upset mi yaratacak söylemesi hep güç. Karşılarına kim geleceği önemli ve ne olursa olsun tek maç eliminasyonu üzerinden oynanacağı için olasılıklar çok dengesiz. İki hafta sonra yeniden konuşalım bunu.
Yaramaz çocuklar genelde küçük şehir takımlarına (Green Bay, Jacksonville, vs.) gidip uslanırlar, ya da Bill Belichick gibi disiplinci koçların yanında durulurlar. Percy Harvin ise Seahawks’dan Jets’e transfer olunca hem New York gibi dev bir şehre, hem de Rex Ryan gibi kendisi yaramaz bir koçun takımına gitmiş oldu. Harvin adam olur mu, yoksa Owens, Moss veya Chad Johnson kadar olamadan onların şımarıklığına büründüğünden dayaklık mı? Bonus soru: Harvin takasından hangi takım daha karlı çıktı?
Berkan Uzun: Seahawks ne aldı ki? Hiçbir şey almadan verdiler adamı. Almak için üç tane draft pick’i vermişlerdi. Seahawks kesinlikle zararlı çıktı çıkmasına da, Jets zaten laylaylom bir takım. Harvin’de keskin sirke kendi küpüne zarar misali orada artık New York gecelerinde bir olaya karışır suspension’u yer oturur aşağıya. Muhtemelen yüklü kontratının tadını çıkarır.
Oktay Çavuş: Harvin’in sorunu bence “yaramazlık”tan öte, sakatlık. Yani geçen sezonu rehabilitasyonda geçirdi. Tam randımanlı bir dönüş yapamadı. Geçen sezon için çok umut vaad ediyordu. Ama gecen seneki NFL’de yaşamıyoruz. Sadece Harvin değil, geçen senenin diğer yıldızları da bir bir dökülüyor. Jets Harvin’in yıldızını parlatır. Ama Harvin Jets’i vaat edilmiş topraklara taşır mı? Hiç sanmıyorum. Bence bu takasın kazananı Seahawks oldu. Zaten kötü geçen sezonda, yeniden yapılanma için önemli bir draft hakkı almış oldu. Rex Ryan konusuna değinecek olursak, ben Ryan ailesine sempati duyuyorum. Hem babalarına, hem de oğullarına. NFL’de çok iyi işlere imza attılar. Hatta Cowboys’un bugünkü defansında bence Rex Ryan’in attığı tohumların payı büyük. Ama Jets yanlış takımdı. Zaten QB ve koç öğüten bir sisteme girerek isini çok zorlaştırdı. Eğer sabredilirse Ryan, Jets’i daha iyi bir takım yapacaktır ama Super Bowl hala çok uzak gözüküyor.
Görkem Şahinoğlu: Valla Harvin’i herkes ne kadar tanıyorsa o kadar tanıyorum, oturup bir iki bir şey içmişliğimiz yok. Okuduklarımdan yola çıkarak büyük bir karakter sorunu olduğunu biliyorum, örnekleme yaptığım diğer recieverlarda olduğu gibi. Ancak arada önemli bir fark var; Harvin kafa yapısı dışında bu adamlarla aynı satırlarda anılabilecek ne yaptı? Super Bowl yüzüğü var olmasına da Seahawks pekala Harvin olmadan da kazanırdı o yüzüğü. Ben Harvin’i overrated bir oyuncu olarak görüyorum ve New York’ta da akıllanacağını sanmıyorum. Eğer işleri rayına koyamazlarsa bir sonraki kavga edeceği isim de Rex Ryan olur muhtemelen. Takasın kazananı da yok bence. Seahawks Harvin’i göndererek ne kazandığını önümüzdeki yıllarda görecek, şimdilik kazandıkları bir şey yok. Jets ise bulunduğu durumdan bir Harvin ile çıkabilecek gibi değil.
İzge Can Günal: Harvin’i bu hale getiren bence Seahawks organizasyonu. Herife jet sweep veya bubble screen dışında maç başına iki tane pas atsalardı çocukcağız bu hale gelmezdi. Ama Cowboys maçında son çeyrekte oyuna girmeyi reddettiği doğruysa kovulması doğru. Deli gibi kontratı var, bu sezon da üç bay haftası geçiriyor (Seahawks’ın, Jets’in, bir de takas haftası Jets’in maçı Perşembe’ydi), üstüne yatar, New York ortamlarına akar, JETSweep’lere devam eder. Hadi biraz eli yüzü düzgün bir QB’leri olsa bir ihtimal potansiyelini sahaya yansıtır diyeceğim de…
Berk Orkun: Jets normal bir takım olsa Jets karlı çıktı derdim, ama değiller. Seahawks da pek karlı çıktı denemez, gerçi inanılmaz bir draft lableri var oradan illa ki bir potansiyel çıkartırlar. Çok ortada kaldım Hilmi Hocam. Sanırım Seahawks diyeceğim. Harvin momentum bakımından eşi az bulunur bir yeteneğe sahip. Route making konusunda atlama yaparsa bu yaz sıralamalarda gözüme de girebilir hatta. Önemli bir hedef ne olursa olsun, ama tüm New York’un acımasızca dalga geçip yüküne yük bindirdiği bir Geno Smith’in elinde çok da efektif olamayacaktır ilk etapta. Şehrin etkisinin de Harvin için olumsuz olacağını düşünüyorum. Vick bile haftada iki kez sırf geyik olsun diye basın toplantısı düzenliyor o şehirde, Harvin muhtemelen batak masasından maça geçer artık.
Jordy Nelson ligin pas tutma yardı lideriyken, Randall Cobb ise touchdown pası tutmada bir numara; bu iki adam başka bir oyun kurucuyla aynı başarının yüzde kaçını elde edebilirlerdi? Bu ikisinin tersine, sağlam bir oyun kurucu ile istatistik kralı olabilecek en gariban receiver sizce kimdir?
Berkan Uzun: Yani Cobb kesin bir yerlerde gene iş yapardı ama Nelson için aynısını diyemeyeceğim. İkinci soru için bu sezon kesinlikle ve kesinlikle Andre Johnson.
Oktay Çavuş: Gariban WR’lar zaten en iyi QB’lerin elinde. Yaşasın salary cap. :) En iyi (?) WR’lar da Lions’ta paslanıyor ya da Jets’e transfer oluyor. Elbette bu isin şakası. Ama gerçekten Rogers’sız bir Nelson, Manning’siz bir Thomas ve Brady’siz bir Welker’ın adını duyma şansımız olur muydu? Pek sanmıyorum. Aynı Victor Cruz’u ve Dez Bryant’ı Eli ve Romo’nun formda ve formsuz olduğu sezonlarda düşünün. WR’ın sihrini gerçekleştirebilmesi için QB’in teslimat yapması zorunludur. O yüzden tüm savunma takımı önce OL, sonra da QB üzerine kurulur. İyi bir OL’in arkasına ve iyi bir QB’in yanına kimi verseniz oynar çünkü. Gariban olmamakla birlikte, Dez Bryant’i elit QB’lerden biri ile izlemek isterdim. O zaman çıtayı çok daha yükseğe taşırdı bence.
Görkem Şahinoğlu: Jordy Nelson biraz Eric Decker gibi. Yani oyun kurucunun değerine değer kattığı bir oyuncu. Yanlış anlaşılmasın Nelson kesinlikle çok yetenekli bir wide reciever ama bir Geno Smith’le oynasa aynı Nelson olmaz. Randall Cobb için biraz daha farklı düşünüyorum. Bana kalırsa Nelson’dan çok daha değerli bir yetenek. Son kısımdaki sorunun cevabı kesinlikle Andre Johnson olur her halde. Kariyerine baktığınız zaman oynadığı en iyi quarterback Matt Schaub. Onun dışında AJ Green de buraya eklenebilir. Dalton değil de bir Luck veya onun kalibresinde bir oyun kurucuyla oynasa Megatron seviyesine gelmişti.
İzge Can Günal: İyi QB’siz hiçbir WR çok iş yapamaz, özellikle de Aaron Rodgers’a sahip Jordy Nelson ve Randall Cobb için bu geçerli. Cobb’un kontrat yılındayız, Packers’ın çok yeri yok salary cap’te, Cobb önümüzdeki sezonu Green Bay’de geçirmez, ak koyun kara koyun belli olur. Cecil Shorts harap oldu Jacksonville’de, iyi bir QB’ye sahip olsaydı çok daha büyük bir yıldız olurdu.
Berk Orkun: Aaron Rodgers’ın bu ikilinin üzerindeki etkisini kim inkar ederse bence ayıp etmiş olur. Özellikle Jordy’nin potansiyelini bu kadar iyi açığa çıkarmasını bilmesi çok elit bir iş. Gariban receiver sorusuna ise vereceğim cevap ise AJ Green, runner-up Brian Quick. Bence bundan çok daha fazlasını hak ediyor ikisi de.
Bu haftanın “seri atış” soruları ise şöyle, seçip cevaplayabilir ya da hepsine yüklenebilirsiniz: Bu sene sizce 10 maç veya üstü kazanıp playoff’a kalamayacak takım olacak mı? 0-16’lık 2008 Detroit Lions’a arkadaş mı geliyor? Rex Ryan bu gidişle kaç hafta takımın başında kalır? Trick play’lerin NFL’de yeri ne kadar olmalıdır? NFC North, regular season’ın son haftasında oynanacak Detroit – Green Bay maçına mı kalır, yoksa birisi yarışta sıyrılır mı?
Berkan Uzun: Olmaz, gelmez, sezonu bitirir, istedikleri kadar yapsınlar riski de bir o kadar yüksek sonuçta maçlara heyecan gelir, Green Bay son haftaya iki galibiyet önde girer.
Oktay Çavuş: Detroit Lions’in 0-16 losing streak’ine kardeş mi geliyor? Bu sorunun cevabi “az sonra” ya da “pek yakında” olacaktır Hilmi. Çünkü bu hafta Browns’u yenemezlerse, ilerleyen haftalarda Seahawks ya da Broncos’u yenmeleri çok daha zor. Rex Ryan’ın yerine kim gelse takıma daha iyi bir sezon geçirtmeyeceği için, bence sezon sonuna kadar kalmalı. Zaten Jets yönetimi de sezonunu garantilemişti, kontratında. Reklam yayınlamak için two minute warning ve half time show’lar yapılan bir ligde daha az red zone field goal attempt, daha az punt ve daha çok trick play olmalı diye düşünüyorum. Green Bay sıyrılır diye düşünüyorum.
Görkem Şahinoğlu: 10 maçtan fazla kazanıp playoff göremeyecek takım olacak gibi sanki hatta hem AFC hem de NFC’den birer takım bile olabilir. Daha da ileri gidip tahmin yaparsam NFC West’te sanki Seahawks-Cardinals-49ers üçlüsünden birini böyle bir son bekliyor olabilir. Bu tarz sorular hiç hoş değil Hilmi bey, bu sorunun geçen hafta değil de bu hafta sorulmasını çok manidar buldum. Cevabım hayır, Oakland sezonu sıfır çekerek bitirmez. En azından bu hafta Browns olmadı iki Chiefs maçından birinde galibiyet bekliyorum. Rex Ryan sezon sonuna kadar Jets’in başında kalır. NFL trick play’ler ile güzel. Umarım son maça kalır.
İzge Can Günal: Eagles, Cowboys, Packers, Lions, Cardinals, 49ers, Seahawks. Hepsi 10 galibiyete ulaşır, matematiksel olarak ikisi dışarıda kalmaya mecbur. AFC’den çıkmaz ama öyle bir takım. Raiders galip gelir bir yerlerde illa ki. Rex sezon sonuna kadar kalır, hatta belki kovulmaz bile, çünkü Rex. Fake punt’lar, fake FG’ler, sürpriz onside kick’ler falan ne kadar çok oynanırsa normallerini o kadar kolay hale getirecektir savunmaların önlem alması gereksiniminden dolayı, oynasınlar. Sakatlık olmazsa Packers sıyrılır.
Berk Orkun: Sıralı liste halinde; Zannetmiyorum ama çıkarsa AFC North’tan çıkar. Raiders o koltuğa aday. Jets front office’de ne tür acem oyunları dönüyor bilmiyorum ama bir süre daha kalacak gibi. Oldukça önemli bir yeri olması gerektiğini bu hafta Rams tarafından öğrendik. Detroit Lions Megatron’un dönüşüyle sıyrılır. Savunma harika işliyor.