Merhaba sevgili okurlar, eğer yazılarıma daha önceden rastladıysanız NFL’i yakından NCAA’i de iki adım uzaktan takip ettiğimi biliyorsunuz. Bugünkü yazım ise çok başka bir lig ve Amerikan futbolunun biraz daha farklı bir türü ile alakalı: CFL yani Kanada Futbol Ligi.
Bildiğiniz üzere bu oyunu seven bu zat-ı muhterem, iki sezon önce Michael Sam’in NFL’de kendisine yer bulamayıp Kanada’da kariyerini devam ettirmesi üzerine bu lige de merak saldı. Yakından karşılaşmaları takip etmeye başladı ve aslında oyunun NFL’den daha komplike oluşu, yayınların kalitesi, ligin geçmişi, kuralların esnekliği bu lige daha da gönülden bağlanmama neden oldu.
Yukarıda okuduğunuz paragraf külliyen yalandır, NFLTR.com ekibi olarak takip ettiğiniz üzere her hafta NFL maçlarıyla alakalı tahminlerimizi sitede yayımlıyoruz ve yüzde elli başarının altında tutturan yazara ceza olarak CFL yazması konusunda bir karar alındı. Açıkçası nereden başlayacağımı, nereye temas edeceğimi bilmeden laf ebeliği ile sözcükleri sıralamaya çalışan ben, biraz da konuya vakıf olduğumu hissettireyim sizlere, her nedense artık.
1800’lerin sonlarında Kanada’da rugby yaygınlaşmış, önemli de bir takipçi kitlesi kazanmış, Amerika topraklarında oynayan rugby’e benzeyen bir tür oyun oynanıyormuş ve Kanada’da da ilk profesyonel karşılaşma bunun üzerine 1909 yılında Grey Cup olarak organize edilmiş. 1958 yılında ise NFL’deki AFL ve NFL olayı gibi iki ligin birleşmesiyle CFL oluşmuş.
Arada Amerika’dan takımlar da CFL’e katıldı, çıktı, sonunda lig bugünkü halini almış durumda. Doğu grubunda dört, batı grubunda ise beş takım mücadelelerini sürdürüyorlar. Edmonton Eskimos ve BC Lions gibi takımlar 50 bin kişilik stadyumlarda maçlarını sergilerken, geriye kalan takımlar, 20-30 bin kişilik stadyumlarda oynuyorlar, karşılaşmaların doluluk oranı da elbette NFL gibi değil.
Takımlar 28 günlük bir hazırlık sezonu sonrasında 20 haftalık normal sezon mücadelesine girişiyor, NFL’deki gibi Hall Of Fame karşılaşması, Şükran Günü maçları gibi özel etkinlikler de sezon planlamasında yer buluyor. Playoff’a kalmak çok zor değil. Toplamda dokuz takımın bulunduğu ligde, konferanslarını ilk sırada bitiren takımlar ilk playoff haftasını NFL’deki gibi bay geçiyor. Konferansların ikinci ve üçüncü sıralarını alan takımlar birbirleriyle oynuyorlar (doğu konferansı ikinci ve üçüncüsü, batı konferansı ikinci ve üçüncüsü) bunun sonucunda üst tura çıkan takımlarla normal sezonun konferans galipleri karşılaşıyor ve sonucunda da Grey Cup karşılaşmasına geliniyor.
Maçlar, TSN kanalından yayımlanıyor. Aslında Kanada’da bu oyunun ilgi çekip çekmediğine dair ilginç bir detay da karşılaşmalara gösterilen yayın ilgisinden anlaşılabilir. 1983 yılındaki Toronto ve British Columbia arasında geçen Grey Cup karşılaşması CFL tarihinin en fazla izlenen maçı. Bu karşılaşma televizyon verilerine göre sekiz milyonu aşkın kişi tarafından izlenmiş ve bu rakam, o zamandaki Kanada nüfusunun %33’üne tekabül ediyor.
Kanada’nın buz hokeyi için ölüp bittiğini, neredeyse resmi sporları gibi gördüklerini bilirsiniz, bahsettiğimiz 1983 yılındaki Grey Cup karşılaşması izlenme oranı, 2002 ve 2010’da Kanada Buz Hokeyi milli takımının olimpiyat altın madalya karşılaşmalarından daha fazla. Nasıl ama? Amerika’da da ESPN2 ve ESPN3 kanalı tarafından her sezon 17 karşılaşma yayınlanıyor. Özellikle gözden düşen NFL oyuncuları, kolejde yıldız olan ancak profesyonel futbola da bir türlü adapte olamayan oyuncuların kariyerlerinde uğradıkları bir yer oluyor Kanada.
NFL’e benzeyen diğer özelliği de draft sisteminin olması. Yedi turdan oluşan bu draft’tan önce CFL Combine yapılarak oyuncularla alakalı bilgiler, atletik verileri vs.de elde ediliyor, NFL’e daha da benzetmeye devam ettiğinizi hissediyorum sanki.
CFL’in de kendine ait salary cap kuralları mevcut ayrıca. 2007 sezonundaki CBA ile başlayan salary cap uygulaması, o yıl için 4.05 milyon dolar olarak başlatılmış ve takımların oyuncularına ödeyecekleri maksimum miktar bu olarak belirlenmiş. En son CBA, 2014 yılında imzalanıyor ve 4.4 milyon dolara yükseliyor salary cap ve bir oyuncunun kazandığı ortalama miktar da 96 bin dolar oluyor. Takımlar uzun yıllar boyunca kadrolarında 40 oyuncu bulundururlarken son CBA ile birlikte bu sınır 42 aktif oyuncuya çıkarılıyor. Bu arada sahada normal Amerikan futbolunun aksine 12 oyuncu bulunuyor, saha 100 yard yerine 110 yard ve goal post’lar endzone’un ortasında!
Sevgili NFLTR.com okuyucuları, siz siz olun bir yerde tahminde bulunurken atıp tutmayın, sürprizli karşılaşmalara kaçmayın, Bears yazarı olarak başladığım NFLTR.com kariyerimde günün birinde kendimi CFL yazarken bulan ben sizlere ancak böyle ışık tutabilirim…
Eğer CFL ile alakalı aklınızda soru işareti varsa, oyunun ne gibi farklılıklar içerdiğini merak ediyorsanız, tarihinden biraz daha bilgi edinmek istiyorsanız da hiç merak etmeyin, tahminlerim son hızla devam ediyor, yakın bir zamanda diğer bilgilerle ya ben ya da başka bir yazarımız karşınızda olabilir.
CFL’i izlemeyi ihmal etmeyin, görüşmek üzere…