Kadınlar Bayrak Futbolu’nda bir turnuvanın daha sonuna geldik. Daha önceki yazılarda belirttiğim, 24 takımlı bir lige dönüşme isteğimden başka bir yazıda detaylıca bahsetmek üzere turnuvayla ilgili bilgileri geçeyim öncelikle…
24 Aralık 2016 Cumartesi günü İTÜ Maslak Stadyumu’nda İTÜ ev sahipliğinde İTÜ Hornets, Yıldız Stallions, Yeditepe Eagles, Ege Lady Dolphins, Başkent Lady Knights, ÖZÜ Shewolves takımlarının katılımıyla altı takımlık bir turnuva olarak gerçekleşti (Buradan itibaren sadece üniversite isimleriyle anacağız takımları).
Türkiye’de Aralık ayında neredeyse tüm gün süren bir turnuva yapılacaksa fiziki şartları nedeniyle en son adres olarak tercih edilebilir sanırım İTÜ Maslak Stadyumu. Ancak hayaller ve gerçekler diyerek bu seneki zorluk yaratan durumlara rağmen son dakikada turnuvayı organize etmeyi başaran İTÜ ekibine tekrar teşekkürlerimizi iletelim. Maçların geçen turnuvadan daha uzun tutulabilmesi maçların zevkini arttırdı. En son söyleyeceğimizi başta söyleyelim, oyunun ve takımların seviyesi arttıkça hakem olayını mutlaka çözmemiz gerekiyor. Ne yazık ki MHK şu anda bulunan mevcut hakemlerin kendilerinin organizasyonu dışında maç yönetmesine izin vermiyor. Gönüllü olarak düşük bir ücret karşılığı görev yapan arkadaşlar da ne yazık ki belli yerlerde yetersiz kalıyor. Neyse ki hakem eskisi(!) bir arkadaşımız görev alarak çoğu maçta kurtarıcı görevinde yer buldu kendisine. Mayıs ayında federasyon teknik kurulunda turnuvanın federasyon tarafından düzenleneceği belirtilmişti. Şu anki karmaşa sonrasında ne olacak göreceğiz… Gerçi mevcut hakemlerle ilgili de çok sorun var, orası bambaşka bir konu. Sonuç: Çok hakem konuşmayı sevmeyen bir insan olarak, bu hakemlerle bu lig bitmez geyiğine bağlayarak konuyu kapatalım.
Gelelim turnuvaya… Turnuvada Ege takımının koçluğunu da yaptığım için maç analizi yerine en sonda takım analizi yapmak istiyorum. Geçen Türkiye Şampiyonası’nın sonuçlarına göre İTÜ ve Yıldız ekibi seri başı olarak kuraya katıldılar. Sonrasında çekilen kuralar sonucunda A grubu Yıldız-ÖZÜ-Yeditepe, B grubu ise İTÜ-Ege-Başkent şeklinde ortaya çıktı. A grubu maçlarında Yeditepe, Yıldız’ı 14-4; ÖZÜ’yu ise 18-0 ile geçerek yarı finale uzandı. Grubun diğer maçında ise Yıldız geriye düştüğü karşılaşmayı 12-6 kazanmayı bilerek bir diğer yarı finale takımı olmayı başardı. B grubunda ise İTÜ, Ege’yi 21-6; Başkent’i ise 28-0 la geçerek yarı finale ismini yazdırırken tecrübesini bir kez daha ortaya koydu. Grubun diğer yarı final ekibini belirleyen maçta ise Ege, Başkent karşısında 21-6’lık skor ile yarı final biletine hak kazandı.
Yarı final maçlarında Yeditepe ilk yarıda 14-12 geride kapattığı karşılaşmayı zorlu bir karşılaşma sonrası sayı imkânı vermeden sayı bularak 20-14 kazanarak finale ismini yazdıran ilk ekip oldu. Diğer yarı final karşılaşmasında İTÜ, Yıldız ekibi karşısında pek zorlanmayarak 18-0 ile sonuca gitti. Üçüncülük maçında inanılmaz bir maç sonuna şahit olduğumuz karşılaşma, 7-6, Ege’nin üstünlüğüyle son dakikaya girerken Yıldız ekibi bir TD bularak skoru 12-7’ye getirdi. Kalan 55 saniyede sayı bulmayı başaran Ege ekibi, maçı 14-12 kazanarak üçüncülük kupası almayı başardı. Klasman karşılaşmasında ise turnuvanın yeni ekibi ÖZÜ, Başkent karşısında 8-6 galip gelerek iki ay içerisinde ilk galibiyetini aldı ve ciddi bir başarıya imza attı.
Final karşılaşması artık branş içerisinde bir derbiye dönüşen İTÜ ve Yeditepe takımları arasında oynandı. Ortada geçen bir karşılaşma sonucunda İTÜ sakin kalmayı başararak 12-6’lık skoru elde ederek 6. İstanbul Kadınlar Bayrak Futbolu Turnuvası’nı kazanmayı başardı. Bu sonuçla turnuva sıralaması İTÜ-Yeditepe-Ege-Yıldız-ÖZÜ-Başkent olurken turnuvanın MVP’si İTÜ takımından QB #2 Seray Koşar oldu ve en iyi hücum oyuncusu da Ege takımından RB #55 Hilal Saygın ve en iyi savunma oyuncusu Yeditepe takımından DL #99 Fatoş Çakıllı ödülleri kazanan isimler oldular.
Gelelim takım analizlerine…
İTÜ Hornets
Tecrübeleri ve QB’leri Seray Koşar’ın performansıyla tekrar şampiyon olmayı başardılar. Diğer dikkat çeken oyuncular hücumda #59 Zeynep Eda Önder ile #80 Burcu Süslü olurken savunmada geçen turnuvada MVP Olan #44 Ece Tekin yine başarılı bir performans sergiledi. Özellikle pas oyunlarıyla sonuca giden İTÜ ekibi, QB koşularıyla hücumunda alternatif yaratıyor. OL oynayan #80 Burcu Süslü ise fizik avantajı ve pas tutma kabiliyetiyle ihtiyaç duyulan her an hücumuna destek olabiliyor. Afyon’da hazırlık maçında izlediğimiz rookie’ler çok fazla forma şansı bulmasa da ilerleyen zamanlarda daha fazla şans bulacaklardır. Turnuva boyunca sadece iki sayı yiyen defans topluluğunu ise tebrik etmek gerekiyor. #44 Ece Tekin önderliğinde başarılı bir turnuva çıkardılar.
Yeditepe Eagles
Organizasyon yapısı ve koç kadrosuyla bu branşta öne çıkan Yeditepe ekibi finale kadar ulaşmayı başarsa da İTÜ’yü finalde mağlup etmeyi başaramayarak ikincilikle turnuvayı kapattı. Takımın en etkili bölgesi defansif line dersek yanlış olmaz sanırım. Takım kaptanı ve savunma MVP’si #99 Fatoş Çakıllı ve #66 Sude Özgen ile rakip takımlar üzerinde baskı kurmayı başardılar. Hücumda ise şahsi olarak boy olarak kısalığına rağmen oyun görüşü sayesinde fark yaratan QB #7 Yağmur Şahin etkili paslarla takımını ikinciliğe taşımayı başardı. Kaybettikleri oyuncularına rağmen başarılı bir performans gösteren Yeditepe ekibinde tek hedefin daha önce elde ettikleri şampiyonluğu tekrarlamak olduğunu düşünürsek ikinciliğe sevinmediklerini söylemek yanlış olmaz sanırım.
Ege Lady Dolphins
Koçluğunu yaptığım Ege takımının, henüz birinci yılını doldurmadan turnuvada elde ettiği üçüncülük kesinlikle başarı. Karşılaştığı rakiplerine karşı gösterdiği performans dikkat çekerken tecrübe eksikliği nedeniyle yapılan basit hatalar da oldu. Tüm maçlarda maçın sonuna kadar maçın içinde kalmayı başarmak ve Yıldız maçı sonunda gösterilen efor kişisel olarak en büyük başarı benim için. Hücumda ve savunmada çift taraflı maçın büyük bölümünde oynayan #55 Hilal Saygın ve #85 Ceren Durmuş sonuçları getiren isimler olurken yeni QB #12 Büşra Yavuz’un ilk turnuvası için başarılı bir performans sergilediğini düşünüyorum. Savunma tarafında ise DL #92 Eda Mürsel ve LB #54 Melisa Bozdemir öne çıkan isimler oldu.
Yıldız Stallions
Turnuva öncesi hazırlık maçlarında hem İTÜ’yü hem Yeditepe’yi yenerek dikkat çeken Yıldız ekibi aynı başarıyı turnuvada gösteremedi. Görünen en büyük sıkıntı hücum ritmi olarak gözüken Yıldız ekibinde savunma tarafı ise istekli ve gayretli olsa da yapılan basit hatalar sonuçları belirledi. İki QB ile oynamaları güzel bir tercih ama hücumun netleşmesi gerektiğini düşünüyorum. Geçen sene oynayan Minel Ergül yerine farklı özelliklere sahip olan #13 Eda Aslan ve #18 Negin Ahmetoğlu ile sahada yer alan Yıldız ekibnin özellikle pas oyununu daha başarılı sergilemesi gerekiyor. Savunmada ise kendi adıma en dikkat çeken isim LB #39 Sena Saruhan (bizim maçta yaşadığı sakatlık nedeniyle tekrar geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum) olurken arka alan savunması en büyük sorun olarak göze çarptı.
ÖZÜ Shewolves
Turnuvanın tek yeni ekibi daha sahaya çıkarken (yaklaşık 40 kişi) dikkat çekmeyi başardı. Fiziksel olarak oldukça iyi görünen ÖZÜ ekibini ne yazık ki maçlarımızla çakıştığı için net olarak izlemeyedim. RB #8 Beste İstemi atletik olarak oldukça dikkat çekerken QB #9 Aslı Sancaklı üzerinde çalışılırsa oldukça başarılı olabileceği izlenimi verdi. Bu kadar kısa sürede turnuva takımı yaratabilen ÖZÜ teknik ekibine tekrardan tebrikler. Umarım en kısa sürede karşılaşma fırsatı da buluruz.
Başkent Lady Knights
Turnuvayı galibiyet alamadan kapatan Ankara ekibinde #7 Ecem Açıkgöz önderliğinde mutlaka oyunlarını geliştirmeleri gerekiyor. Bayrak futbolu branşı çok hızlı şekilde gelişiyor sadece üç, dört yıllık bir müsabaka geçmişi olsa da geçen yılların maçlarını izlerseniz ve bu seneki maçlara bakarsanız aradaki uçurumsal farkları görebilirsiniz. İstanbul dışından bizlerle beraber turnuvaya katılmaları ve dikkat çeken hoodie’leriyle Başkent ekibinin tecrübe edinerek Ankara’ya döndüklerini düşünüyorum.
Sonuçlandırmak gerekirse…
Ülkemizde müsabaka anlamında yeni sayılabilecek bir branş olan bayrak futbolunda kadınlarımızın oldukça hızlı ve güzel bir seviye atladıklarını düşünüyorum. Şu anda 24 kadar takım bulunurken 20 kadarının aktif olarak idman yaptığını gözlemliyorum. Seneye mutlaka ama mutlaka bir lig kurulması gerekiyor. Nasıl ki korumalı futbolda Kulüpler Ligi ve Ünilig tamamen ayrılmalı konuşmaları yapılıyorsa bu branşın da liginin ayrıca bir planlanması ve düzenlenmesi gerekiyor. Maliyet olarak ekipman ve benzeri konularda oldukça uygun bir branş olduğu için önümüzdeki senelerde sayının daha da artacağını öngörmek zor değil. Şu anda bile bulunan sporcu sayısıyla tüm diğer branşlardaki sporcu sayısı toplamıyla yarışır durumdayız. Bunu ekonomik olarak da kullanmanın yöntemi bulunduğu zaman hem ligi yönetmek hem de çeşitli turnuvalar düzenlenirse bu sporda çok daha aktif ve güzel günler göreceğimize inanıyorum. Bu sene yazın bir milli takım organizasyonu yapılabilirse oyuncu kalitesi konusunda da aynı atılımın sağlanacağını düşünüyorum.
Yeni kurulan ya da kurulmayı planlayan tüm takımlar, herhangi bir sosyal medya aracılığıyla iletişim sağlarlarsa seve seve yardımcı olmak isterim. Mayıs ayında İzmir’de bir turnuva ya da federasyon durumları netleştiğinde bahar turnuvasını İzmir’de yapmak için çalışmalara devam ettiğimizi de belirtmek isterim.
Son bir not tda o soğukta saatlerce fotoğraf çekerek 30.000 adet fotoğrafı paylaşan Erdinç Sarıbatır’a hem korumalı futbolda hem da bayrak futbolu branşında sağladığı katkıları için ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Turnuva fotoğraflarına sport.cards adresinden ulaşabilirsiniz.