NFL off-season’larının en sevilen tartışma konusu “NFL’in en iyi quarterback’i kim?” sorusuna cevap aradığımız, artık klasikleşen NFLTR’nin “En İyi Quarterback” sıralamasını bu yıl ikiye ayırmıştık. Listenin ilk bölümü geçen ay, 32. sırada Bryce Petty ile başladı ve 17. sıradaki Joe Flacco ile bitti. Şimdi geldik en iyi 16’ya. İlk bölümde genel olarak Sam Bradford’ın yeri beğenilmemişti, şimdi ise yine yeri beğenilmeyen, fazla yukarıda ya da aşağıda bulunan isimler olacaktır.
Her zaman olduğu gibi listeyi hazırlarken olabildiğince objektif davrandığımı ve sadece bir önceki sezonki performansları temel almadığımı hatırlatmak isterim. Bu liste oyuncuların bireysel istatistiklerinden ziyade sahadaki performansları, genel kariyerleri ve potansiyelleri göz önünde bulunarak yapıldı. İşte 2017 sezonu öncesi NFL’in en iyi quarterback’leri…
2017 Sezonu Öncesi NFL’in En İyi Quarterback’leri: #32 – #17
16) Jameis Winston, Tampa Bay Buccaneers
2016 Sezonu: 16 maç, 4317Y, 20 TD, 15 INT, 83.5 QB reyting (Koşu: 58Y, 2TD)
İki sezon önce draft’ın birinci sırasından Tampa Bay Buccaneers tarafından seçilen Jameis Winston, performans olarak ligin parıltılı genç yıldızlarının biraz gölgesinde kalsa da gelişimine sağlam adımlarla devam ediyor. İlk sezonunda bir çaylağa göre olumlu istatistikler ortaya koyan Winston, ikinci sezonunda takımının galibiyet sayısına ekstradan üç maç daha yazdırırken, Bucs’ı artık playoff adayı bir takım haline getirmeyi başardı. Geçtiğimiz sezon özellikle ilk Atlanta Falcons maçında ve Los Angeles Rams karşısında büyük performanslar ortaya bilecek bir potansiyele sahip olduğunu herkese gösterdi. Bu sezon takıma eklenen yıldız serbest oyuncu DeSean Jackson ve draft’ın en çok öne çıkan tight end’i O.J. Howard ile birlikte Winston’ın istatistikleri de yükselmeye devam edecektir.
15) Marcus Mariota, Tennessee Titans
2016 Sezonu: 15 maç, 3426Y, 26 TD, 9 INT, 95.6 QB reyting (Koşu: 349Y, 2TD)
Marcus Mariota da aynı yıl hemen arkasından seçildiği Jameis Winston gibi iki yıldır performansını arttırarak taraftarlara umut vermeye devam eden bir başka isim. İlk sezonunda sakatlıklar yüzünden dört maç kaçıran Mariota, 2016 sezonunda performansını bir gömlek arttırmıştı. Ancak şanssızlık onu bir başka genç yıldız Derek Carr da olduğu gibi sezonun bitmesinden bir hafta önce buldu ve Mariota, 16. haftada ayağını kırdı. Bu zamana kadar Titans’ı playoff yarışında tutmayı başarmıştı. Winston’a göre artıları daha az top kaybı yapması ve koşabilen bir quarterback olabilmesi. Ancak arka alanda DeMarco Murray ve Derrick Henry gibi iki başarılı running back olunca Titans’ın Mariota’nın bu özelliğine çok da ihtiyacı kalmıyor. Bu sezon draft’ın ilk turundan seçilen wide receiver Corey Davis ve free agency’den gelen Eric Decker ile birlikte Titans, genç yıldızına ihtiyacı duyduğu opsiyonları da sağlamış oldu. Sakatlıklar engel olmadıkça Mariota, NFL’in önümüzdeki 10 yılına damga vurabilecek kapasiteye sahip bir isim.
14) Philip Rivers, Los Angeles Chargers
2016 Sezonu: 16 maç, 4386Y, 33 TD, 21 INT, 87.9 QB reyting (Koşu: 58Y, 2TD)
Artık 36 yaşına giren Philip Rivers’ın Super Bowl şansı Chargers’ın içinde bulunduğu yeniden yapılanma sürecinde zaten bir süredir sekteye uğramıştı. Bu yapılanma iki sezon önce bitecek gibi olmuştu ki bu sefer takımın ve Rivers’ın önüne sakatlık engeli çıktı. Özellikle geçtiğimiz sezon takımın hücumdaki en önemli üç isminden ikisi, Keenan Allen ve Danny Woodhead hemen ligin başında sezonu kapatmak zorunda kaldı. Savunmada da Manti Te’o ve Jason Verrett da erkenden sakatlığa boyun eğince Rivers adeta isimsiz oyuncularla koskoca Chargers’ı tek başına sırtlamaya çalıştı. Ancak Rivers, ligin kaliteli quarterback’lerinden biri olsa da hiçbir zaman bir Tom Brady, bir Peyton Manning seviyesinde olmadı. İş böyle olunca Chargers sadece beş galibiyetle 2016’yı da kayıp sezonlarının arasına ekledi. Rivers yeri gelince büyük performanslar ortaya koyarak sezonu 33 touchdown pasıyla kapattı ancak bazı maçlardaki çok kötü performanslarıyla da takımını birkaç galibiyetten etti. Yine de istediğinde neler yapabileceğini hepimiz biliyoruz. Diğer kilit isimleri sağlıklı kaldığında Philip Rivers’ın takımları daima playoff takımıdır. Bu San Diego’da hep böyleydi artık Los Angeles’da da böyle olacak. Peki Chargers’ın diğer isimleri sağlıklı kalıp Rivers’a ihtiyacı olduğu desteği verebilecek mi? İşte orası büyük bir soru işareti.
13) Dak Prescott, Dallas Cowboys
2016 Sezonu: 16 maç, 3667Y, 23 TD, 4 INT, 104.9 QB reyting (Koşu: 282Y, 6TD)
Geçtiğimiz sezonun hiç kuşkusuz en öne çıkan hikayesi Dak Prescott’a aitti. Dördüncü turdan seçilen çaylak bir oyuncu olarak, Dallas Cowboys’un her şeyi olan Tony Romo, hazırlık maçlarında sakatlanınca formayı sırtına geçirip, ligin en göz önünde bulunan takımını bu denli sırtlamak her baba yiğidin harcı değildir. Üstelik Romo’suz Cowboys’un 2015 sezonunda ligin diplerinde dolaştığını hatırlayınca Prescott’ın ne kadar büyük bir iş başardığını tekrardan anlayabilirsiniz. Yılın En İyi Çaylak Hücum Oyuncusu ödülünü kapan 24 yaşındaki oyuncu, takımını 13-3 derecesine taşırken sezonun büyük bölümünde de MVP adaylarından biriydi. Cep içinde başarılı olup koşabilen bir quarterback olması bir yana Prescott tüm sezonu sadece dört (4) interception ile kapattı ve interception’ların ikisi ligin en formda savunmalarından biri olan New York Giants’a karşı geldi ki o kadar da olsun. Az top kaybı bir quarterback’de her zaman olması gereken en önemli özelliklerden biridir, Prescott bu açıdan çaylak sezonunda çok olumlu sinyaller verdi. 2017 sezonu Prescott için büyük bir sınav olacak çünkü Cowboys, kendisini Tony Romo gibi büyük bir yıldıza tercih etmiş durumda. Üstelik artık takımların elinde Prescott’ı durdurmak için yeteri kadar görüntü de mevcut. Prescott, geçtiğimiz sezonki performansını tekrarlayabilirse büyük bir yıldızın doğumuna şahitlik ediyoruz demektir.
12) Andy Dalton, Cincinnati Bengals
2016 Sezonu: 16 maç, 4206Y, 18 TD, 8 INT, 91.6 QB reyting (Koşu: 184Y, 4TD)
Turuncu saçlarını turuncu formasıyla birleştirerek Cincinnati Bengals’ı beş sezon üst üste playoff’a taşıyan ancak bu beş sezonda da bir playoff galibiyeti göremediği için değeri bir türlü bilinemeyen Andy Dalton bana göre ligin en “underrated” oyuncularının başında geliyor. Kazanamadığı playoff maçları yüzünden adamın üstüne “averaj” etiketi yapıştı bir kere. Oysa 2013 sezonunda 33 touchdown pası atan da bizim Dalton, 2015 sezonunda MVP’lik oynayan da bizim Dalton idi. Artık 30 yaşına yaklaşan oyuncu kariyerinin en olgun dönemine girmek üzere. Geçen sezona dair kağıt üstünde gördüğünüz 18 touchdown pası size az gelebilir ancak kendisi, tamamen çöken Bengals’ta sezon boyunca parıldayan tek isimdi. Playoff’a kalamamaları da iyi oldu ki en azından Dalton’ın üzerindeki playoff maçı kazanma baskısı azalmış oldu. Böyle bir baskı yıllar yılı Tony Romo’nun da üstünde vardı, bazen baskıdan uzaklaşmak iyidir. Dalton taşlar yerine oturduğunda normal sezonda takımını sırtlayıp playoff’a sokabilecek bir oyuncu. Kariyeri için bir sonraki adım ise playoff galibiyeti ve sonrasında Super Bowl. Son iki yıldır top kaybı sorununu da çözen Dalton ile Bengals’ın önü açık.
11) Eli Manning, New York Giants
2016 Sezonu: 16 maç, 4027Y, 26 TD, 16 INT, 86.0 QB reyting
Zamanın ne kadar hızlı geçtiğini, Peyton Manning’in küçük kardeşi “genç Manning” Eli’ın 36 yaşına gelmesinden anlayabilirsiniz. Cebinde iki Super Bowl yüzüğü olan bir quarterback’in artık kimseye kanıtlayacağı bir şey olmamasına rağmen soyadınız Manning olunca beklentilerde haliyle hep yükseliyor, takımınız da dört yıldır playoff’tan uzak kalınca da bireysel performansınız ne kadar iyi olursa olsun eleştiriliyorsunuz. Eli, 2015 sezonunda 35 touchdown pası atmasına rağmen takımını playoff’lara sokamamıştı. Geçen sezon ise bireysel istatistikleri geriye gitse de savunmasının yardımıyla Giants playoff’lara geri döndü. Playoff’larda ise Eli Manning, Packers karşısında elinden geleni yaptı ancak Odell Beckham Jr. ve Sterling Shepard’ın sürekli top düşürmesi ve Packers kicker’ı Mason Crosby’nin kariyerinin en iyi maçını çıkarması sonucunda evine erken döndü. Öyle ki geçen sezonki Giants’ın Packers’ı geçmesi halinde NFC’de yenemeyeceği takım yoktu. Hazır Eli Manning’in kariyeri sona yaklaşmışken Giants yönetimi Eli’a, Brandon Marshall gibi bir yıldız wide receiver hediye etti. Üstelik draft’ta da Evan Engram gibi takıma doğrudan katkı yapması beklenen bir ismi seçtiler. Şimdi pas hücumu bakımından Eli belki de uzun kariyerinin en iyi top tutucularına sahip. Malum gününde olduğunda Drew Brees’inden Aaron Rodgers’ına Tom Brady’sine (Halen kendisi Super Bowl’da Brady’nin bileğini bükebilen tek quarterback hem de iki defa) herkes ile düello edebilecek bir isim. Yine de üçüncü bir şampiyonluk kazanana kadar hak ettiği değeri görmemeye devam edecek gibi duruyor…
10) Andrew Luck, Indianapolis Colts
2016 Sezonu: 16 maç, 4240Y, 31 TD, 13 INT, 96.4 QB reyting (Koşu: 341Y, 2TD)
Andrew Luck, lige girdiğinde etrafında oldukça abartılı bir kampanya ile beraberinde geldi. Lige yıllardır en hazır gelen quarterback’ti, NFL’in gelecekteki yüzü olacaktı, tarihin en iyilerinden birisi olacaktı. Ancak artık beş sezon geride kaldı ve işin pek de o kadar kolay olmadığı ortaya çıktı. Bu demek değil ki Luck ligin iyi oyun kurucularından biri değil. İlk üç sezonunda playoff yapıp, üçüncü yılında 40 touchdown pası atıp, playoff’larda da yerine geldiği Peyton Manning’i eleyince Luck için herkes “artık oldu” diyordu. Ne olduysa 2015 sezonunda oldu, Luck sezona berbat başladı ve yedinci haftada sakatlandı. Hatta Colts, bu sakatlık sonrası daha iyi bir takım görüntüsü çizdi ve onsuz altı maç kazanarak sezonu 8-8 bitirdi. Geçen sezon ise Luck 2014 yılındaki formuna geri dönercesine bir izlenim çizdi ancak sonuç yine 8-8. Beş sezondur yaşadığı top kaybı sıkıntısına halen bir çözüm bulamaması ise ayrı bir sıkıntı. Yine de yeteneği ile ligin en iyi 10 quarterback’inden biri olmayı kesinlikle hak ediyor. 2017 sezonu onun için oldukça belirleyici bir sezon olacak.
9) Matthew Stafford, Detroit Lions
2016 Sezonu: 16 maç, 4327Y, 24 TD, 10 INT, 93.3 QB reyting (Koşu: 207Y, 2TD)
Sekiz sezon geçti ama Matthew Stafford sonunda o beklediğimiz oyuncuya dönüştü. 2009 NFL Draftı’nın ilk sırasından seçilen oyuncu her ne kadar 2016 sezonunda istatistiki açıdan kariyerinin en iyi yılını geçirmese de saha içinde takımını yönetiş şekli ile herkesin takdirini kazandı. O da zamanında, üçüncü sezonunda Andrew Luck gibi bir patlama yaşamıştı ancak o yılın ardından performansı giderek düşmeye devam etti. Kritik anlarda verdiği yanlış kararlara adeta yeni bir Jay Cutler olma yolunda ilerleyen 29 yaşındaki oyuncu geçtiğimiz sezon sekiz defa takımını geriden getirerek maç kazandırdı. Evet, yanlış okumadınız Stafford, Lions’a sekiz maçı geriden gelerek kazandırdı ve bu bir NFL rekoru. Takımın toplam galibiyet sayısı ise dokuzdu ki bu playoff için yeterli oldu. Peyton Manning, 2007 yılında Stafford’ın geçirdiğine benzer bir sezon geçirmiş ve Brett Favre, Kurt Warner, Drew Brees gibi dev sezon geçiren yıldızların önünde MVP ödülünü almıştı. Ancak buradaki isim Manning yerine Stafford olunca bizim Matthew sanki biraz göz ardı edildi. Üstelik geçen yılın Stafford’ın Calvin Johnson’sız ilk sezonu olduğunu da hatırlatalım. Maalesef takımda halen birinci receiver olacak potansiyelde bir isim yok ancak Stafford artık ligin en iyilerinden biri diyebiliriz.
8) Russell Wilson, Seattle Seahawks
2016 Sezonu: 16 maç, 4219Y, 21 TD, 11 INT, 92.6 QB reyting (Koşu: 259Y, 1TD)
Russell Wilson, kariyerinin beşinci sezonunu geride bırakırken istatistiki anlamda belki en zayıf sezonlarından birini geçirdi. Ancak Seattle Seahawks’ı yakından takip edenler 29 yaşındaki oyuncunun her yıl ne kadar daha olgunlaştığını gözleriyle görme fırsatı buldular. 2016 yılının büyük bölümünde sakat sakat oynayan Wilson, takımını tekrardan playoff’a taşımayı başardı. Kariyerinin ilk üç yılında iki defa Super Bowl oynayan ve bir şampiyonluk kazanan Wilson, Seattle’a geldiğinden beri takımı istinasız her sezon playoff yapıyor. Burada aslan payı genel olarak savunmaya gitse de Wilson, iki yıldır koşu oyunuyla ön plana çıkan quarterback kategorisinden çıkmış durumda. İki yıldır cep içinde verdiği doğru kararlarla kendini kanıtlamaya devam ediyor. Beş yıldır hiç maç kaçırmayan oyuncunun attığı pas yardı istatistiğinin de her yıl artması da bunun bir göstergesi. Sağlıklı olduğunda canavar istatistiklere ulaşabileceğini ve takımını sırtlayıp götürdüğünü de bir yıl önce görmüştük. Sıkıntılı offensive line’ına rağmen Wilson, ligin en iyi quarterback’leri arasında kalmaya devam ediyor. Kendisinin kariyeri boyunca hiçbir zaman elit bir wide receiver ile oynamadığını ve Seattle’ın Jimmy Graham’i nasıl kullanması gerektiğini yeni yeni anlamaya başladığını da hatırlatmakta fayda var.
7) Cam Newton, Carolina Panthers
2016 Sezonu: 15 maç, 3509Y, 19 TD, 14 INT, 75.8 QB reyting (Koşu: 359Y, 5TD)
2015 sezonu dendiğinde akla ilk gelen oyuncu Cam Newton idi. Newton o sezon, 35 touchdown pası atıp, 10 tane de touchdown koşusu yapıp MVP ödülünü kucaklamış ve takımını Super Bowl’a taşımıştı. Ancak ne olduysa o Super Bowl’dan sonra oldu. Super Bowl’da düşürdüğü topa atlamayan Newton, büyük bir eleştiri yağmuruna tutuldu. Belki de gösterişli oyun tarzı ve touchdown kutlamaları herkesin gözüne fazlasıyla batmıştı. 2015 sezonunda sadece bir maç kaybeden Panthers için 2016 sezonu kabus gibi geçti. Takım sadece altı galibiyet alıp, playoff’lara çok erken havlu attı. Bunda savunmadaki çöküş gibi Cam Newton’ın performansındaki sıkıntılar da oldukça etkili oldu. Ancak bir MVP’yi sadece bir sezon ile çöpe atmak olmaz. Newton halen ligin en atletik quarterback’i. 2017 NFL Draftı’nda takımın ilk turdan pas tutabilen running back Christian McCaffrey’i ve ikinci turdan uzunca süredir eksiliğini çektiği slot wide receiver pozisyonu için Curtis Samuel’i seçildiğini göz önünde bulundurursak Newton’ın istatistiklerinde de takımın galibiyet sayısında da bir artış görebiliriz. Cam’in kariyerinde kendisinin de dediği gibi tek eksiği bir şampiyonluk yüzüğü. O yüzük bu sene gelir mi bilinmez ama Newton’ın da sadece 28 yaşında olduğunu hatırlayın derim. Bu adam hala Brandon Weeden’ın draft edildiği yaşta…
6) Derek Carr, Oakland Raiders
2016 Sezonu: 15 maç, 3937Y, 28 TD, 6 INT, 96.7 QB reyting
Derek Carr’ın kariyer gelişimi tüm genç quarterback’lere ders olarak anlatılmalı. Abisinin NFL’deki kötü şöhreti sonrası üç yıl önce ikinci tura düşen Carr, şu anda tartışmasız olarak ligin genç quarterback’leri arasında en iyi isim. Öyle ki kendisi Cleveland Browns ile birlikte yıllardır NFL’in en çok alay edilen organizasyonu olan Oakland Raiders’ı geçen sezon playoff’lara taşımakla kalmadı, takımı şampiyonluk adaylarından biri haline getirdi. Pas attığı elindeki serçe parmağındaki sakatlık sebebiyle bir maçta kenara geldiğinde Oakland Raiders hücumunun ne kadar aciz bir hale geldiğini hep birlikte görmüştük. Sezonun bitimine bir hafta kala ayağı kırıldığında Oakland’ın şampiyonluk umutları öyle bir suya gömüldü ki zaten playoff maçına o ana kadar hiçbir maçta oynamamış Connor Cook ile çıkmak zorunda kaldılar. NFL’in önümüzdeki 10 yılına damga vurması beklenen Carr, bana göre Peyton Manning, Tom Brady kusursuzluğundaki bir oyun kurucudan çok Brett Favre, Tony Romo tarzı bir “gunslinger”ı andırıyor. Ancak geçtiğimiz sezonki az top kaybı oranı kendisini örnek aldığı Favre’dan bir adım öne çıkartıyor, tabii ki şimdilik sadece potansiyel olarak. Carr belki de NFL genelinde topu elinden en hızlı çıkaran quarterback. Zor anlarda sorumluluk alması, liderliği, takım arkadaşlarıyla iyi geçinmesi, üçüncü yılını geride bırakan bir quarterback’ten beklenmeyecek bir şekilde muhteşem. Zaten Oakland Raiders yönetimi de Carr’a verdiği beş yıllık 125 milyon dolarlık kontrat ile genç oyuncuya güvenini ortaya koymuş durumda. Carr şu anda ligin en çok kazanan quarterback’i olmasına rağmen ligin en iyisi değil ama bu beş yılın sonunda ligin en iyi oyun kurucusu olmaması için hiçbir sebep yok.
5) Matt Ryan, Atlanta Falcons
2016 Sezonu: 16 maç, 4944Y, 38 TD, 7 INT, 117.1 QB reyting (Koşu: 117Y)
2008 NFL Draftı ile lige giren Matt Ryan, ilk günden beri hep belli bir standardın üstünde oynuyordu. Ancak takım 2012 sezonu sonrasında konferans finaline çıktıktan sonra öyle bir düşüşe geçti ki Matt Ryan da biraz yerinde sayar gözüktü. Hücumda her zaman iyi silahları vardı ancak Matty Ice ligin elitleri arasına girmek için bir türlü gereken adımı atamıyordu ta ki geçen sezona kadar. Ryan, Falcons’ı üç sezon aradan sonra playoff’lara geri döndürürken, 38 touchdown pası ve sadece yedi interception’lık performansıyla MVP’i ödülünü de kucakladı. Falcons, Super Bowl’da Patriots karşısında 28 – 3 öne geçtiği maçı adeta bozguna uğrayarak kaybederken, Ryan burada da elinden geleni yaptı ve karşılaşmayı hatasız tamamladı. Hücum koçu Kyle Shanahan’ın garip oyun tercihleri olmasa ve süreyi eritmeyi biraz başarabilse, Matt Ryan’ın elinde şimdi bir Super Bowl yüzüğü olacaktı. Her şeye rağmen 2016 sezonu bize Matt Ryan’ın bu ligin elit quarterback’lerinden biri olabilmesi için her türlü malzemeye sahip olduğunu gösterdi. Matt Ryan, halen ligin en iyi receiver ekiplerinden birine ve ligin en iyi arka alanlarından (Devonta Freeman – Tevin Coleman) birine sahip. Takımın savunmadaki eksikliklerini de off-season’da giderdiğini varsayarsak, Falcons’ın Ryan önderliğinde aynı başarıyı tekrarlamaması için hiçbir neden yok. Ryan daha önce vitesi bir tık yükseltip, üç sezon yerinde saymıştı. Şimdi ise son viteste, bu performansını sürdürebilirse ismi, önümüzdeki yıllarda elitlerle aynı cümlede anılmaya devam edecektir.
4) Ben Roethlisberger, Pittsburgh Steelers
2016 Sezonu: 14 maç, 3819Y, 29 TD, 13 INT, 95.4 QB reyting (Koşu: 1TD)
Üç Super Bowl oynayıp iki şampiyonluk yüzüğü kazanan Ben Roethlisberger, Steelers’ın görece sakatlıklardan uzak geçirdiği bir sezon sonrası takımını AFC Finali’ne taşımayı başardı ancak Tom Brady engeline takıldı. Roethlisberger’ın bu tarz listelerde neden hep başa oynadığını her sene her sene anlatmaya pek gerek yok. Onu önündeki üçlünün hep gerisinde tutan şey sezon içindeki istikrarsızlığı ve sakatlık problemleri. Big Ben, iki maç canavar istatistikler ortaya koyup, sonraki iki maç gayet kötü oynayabiliyor. Bunu, 2016 sezonunda arka arkaya Chiefs (5) ve Jets (4) maçlarında toplam dokuz touchdown pası atıp, sonraki iki maçta iki TD pası ve üç interception ile oynayıp takımının mağlubiyetlerine engel olamadığında gördük. Keza 2014 sezonunda iki maçta 12 touchdown pası atıp sonraki iki maçta yine sadece iki TD pası ve üç interception ile oynamıştı. Yine de bu istikrarsızlık Tony Romo’daki gibi büyük bir sorun teşkil etmiyor. Ben Roethlisberger de Eli Manning gibi ligin her quarterback’iyle düelloya girebilecek bir isim ve Steelers’ta oldukça bu takım hep şampiyonluk adaylarından biri olmaya devam edecek. Artık 35 yaşında olan ve kariyeri boyunca birçok ciddi sakatlık geçiren Roethlisberger yavaş yavaş emeklilik sinyalleri de vermeye başlamış durumda. Halihazırda ligin en iyi wide receiver’ı Antonio Brown’ı kadrosunda bulunduran Steelers, bu off-season’da takıma draft ile USC’nin yıldızı JuJu Smith-Schuster’ı kattı ve bir başka sansasyonel wide receiver Martavis Bryant uzun süren cezasının ardından takıma döndü. Ufukta bizi Big Ben’den son bir “büyük” sezon bekliyor.
3) Drew Brees, New Orleans Saints
2016 Sezonu: 16 maç, 5208Y, 37 TD, 15 INT, 101.7 QB reyting (Koşu: 2TD)
Aslında şu Drew Brees’i koy ligin en kötü takımına playoff yaptırır diyeceğim ama New Orleans Saints’te olmuyor da olmuyor. Drew Brees gibi şampiyonluk kazanmış, saha içinde olduğu kadar saha dışında da büyük bir ikon haline gelmiş, her sezon ardı ardına MVP’lik sezonlar ortaya koyan bir ismin üç yıldır playoff’lardan uzak kalması biz NFL severler için içler acısı bir durum. Yıllardır takımda savunma adına hiçbir şey yok. Binmişler Drew Brees’in üstüne gidiyorlar. Hal böyle olunca da takım üç yıldır 7-9. Üstelik bunları yaparken de draft’ların ilk tur son sıraları için Jimmy Graham, Brandin Cooks gibi hücumun en önemli isimlerini yolluyorlar. Ne de olsa Drew Brees sahada olduğu sürece oduna bile 1,000 yardlık sezon geçirtecek kalitede değil mi? Sonra bu takım neden ileri gitmiyor? Drew Brees artık 38 yaşında ve Saints bu adamın son üç yılını yedi. Brees’in son dokuz yılda en az touchdown pası attığı sezon 2015 yılıydı ve o sezon da tam 32 touchdown pası atmıştı! Dile kolay. Tecrübeli oyuncu geçtiğimiz sezon yine şiir gibi oynadı ve 37 touchdown pası attı. Saints’in kazandığı tüm maçları Brees kendi kazandırdı desek yeridir. Dokuzuncu ve 10. haftadaki Denver Broncos ve Carolina Panthers maçlarındaki tartışmalı hakem hataları olmasa Saints belki playoff yapacaktı ancak Brees’in 12. ve 13. Haftada adeta enerjisi bittiğinde Detroit ve Tampa Bay maçlarını da kendisinin verdiğini unutmamak gerekiyor. Özetle Brees adeta tek kişilik bir takım olarak yıllardır elinden geleni yapıyor. Şapkadan tavşan çıkarıyor, yoktan maçlar kazandırıyor ama bir yere kadar. 2017 sezonu öncesi Saints yönetimi de şaka yapar gibi adamın en çok pas attığı oyuncuyu takas ile gönderdi. Yeni sezonda Adrian Peterson ile bir yüzük kovalaması gereken Brees, yine 35 touchdown paslık dev bir sezon geçirir, Saints ucundan playoff’u kaçırır diyorum. Bir quarterback’in yapması gereken her şeyi kusursuz yapan Drew Brees’in yıllar sonra adı NFL’in tarihinin en iyi 10 quarterback’inden biri olarak hatırlanmazsa bunun en büyük suçlusu Saints yönetimidir.
2) Aaron Rodgers, Green Bay Packers
2016 Sezonu: 16 maç, 4428Y, 40 TD, 7 INT, 104.2 QB reyting (Koşu: 369Y, 4TD)
Aaron Rodgers, 2017 sezonunu ligin en çok touchdown pası atan quarterback’i olarak bitirdi. Yine muhteşem hail mary’leri ile gözümüzün pasını sildi. Ancak sezon Rodgers için kabus gibi başlamıştı. Özellikle ikinci hafta Minnesota Vikings’e kaybedilen maçta Rodgers kötü oynamayı geçin adeta sorumsuzca oynamıştı. Packers beşinci hafta sonrası oynadığı altı maçın beşini kaybederken Rodgers her ne kadar iyi oynasa da ihale yine üzerine kaldı ama başarılı oyuncu bu sefer çıktı “Geride kalan maçların hepsini kazanır, playoff yaparız” dedi ve öyle de oldu. Packers takip eden altı maçı da kazandı ve Rodgers bu altı maçta 15 touchdown pası verirken interception dahi atmadı. Bu sezon 34 yaşına girecek olan oyuncu, kol kuvveti açısından ligin en iyisi. Saha görüşü mükemmel, cep içinde hareketli, yeri geldiğinde koşabilen bir oyuncu ve muhteşem bir lider. Aaron Rodgers, 21. yüzyılda “çok iyi” bir quarterback’in sözlük karşılığı. Büyük ihtimalle de ligin en yetenekli oyun kurucusu. Listede bir numara olmamasının iki sebebi var, birincisi Packers yönetimi ve teknik heyeti, ikincisi ise önündeki isim. Önündeki isme birazdan değineceğim ama Packers yönetimine/teknik heyetine gelince, Rodgers da biraz Brees’in Saints’teki çektiği sıkıntılardan mustarip. Yönetimin bir türlü Rodgers etrafında gereken takımı kuramaması, koçların savunmayı bir türlü adam edememesi sebebiyle Rodgers, altı yıldır Super Bowl’dan uzak. Üstelik takım bu altı yılda da playoff yapmasına rağmen, her sezon ya savunmanın rakip koşu hücumu tarafından darmaduman edilmesi, ya pası durduramaması ya da saçma hatalar yapması sebebiyle eleniyor. Bu kadar iyi bir quarterback’in en iyi yıllarının harcanması ise bir başka üzücü bir olay. Rodgers, altı yıl üst üste playoff yapıp bu süreçte Super Bowl oynayamayan tek quarterback olarak tarihe geçmiş durumda. Ancak o olduğu sürece Packers da her zaman bir Super Bowl adayı. Rodgers’ın her sezon takımı playoff’a taşıması da zaten bunu gösteriyor. Böyle bir yeteneğin sadece bir Super Bowl’dan daha fazlasını kazanması gerekiyor.
1) Tom Brady, New England Patriots
2016 Sezonu: 12 maç, 3554Y, 28 TD, 2 INT, 112.2 QB reyting
Tom Brady’nin hayatı boyunca hiç kahve içmediğini biliyor muydunuz? Peki hiç çilek yemediğini? İşte 39 yaşında muhteşem bir performans ortaya Super Bowl kazanmanın sırrını öğrenmiş bulunuyorsunuz. Şaka bir yana toplamda yedi defa Super Bowl oynayıp, beşini kazanan Tom Brady, 40 yaşına giriyor yıllar geçtikçe performansı düşmek bir yana hep artıyor. 39 yaşındaki Tom Brady, 29 yaşındaki Tom Brady’den daha iyi oynuyor. Bu nasıl açıklanır bilemiyorum. Brady, 2016 sezonunda dört maçlık men cezasından döndükten sonra 12 maçta 28 touchdown pası atıp ve sadece iki interception ile oynadı. Super Bowl kazandığı 2016 sezonunda playoff’lar dahil toplam 15 maça çıktı ve sadece bir maç kaybetti. Brady, tüm zamanların en iyi quarterback’i mi? Bu tartışmaya girmeyeceğim ama tüm zamanların en başarılı quarterback’i olduğu su götürmez bir gerçek. Geçen sezonki Super Bowl’daki tarihi geri dönüşü bir kenara bırakın ve Brady’nin en önemli silahı Rob Gronkowski olmadan şampiyon olduğunu tekrar hatırlayın. Şimdi 2017 sezonu için Rob Gronkowski’nin geri döndüğünü ve takımın Drew Brees’in favori ismi Brandin Cooks’u da kadrosuna kattığını, giden Martellus Bennett’ın yerine Andrew Luck’ın tight end’i Dwayne Allen’ı getirdiğini aklınıza getirin… 40 yaş bir quarterback için çok önemli bir baraj. Öyle ki Brett Favre ve Warren Moon dışında 40 yaşından sonra zirveye oynayabilen bir quarterback göremedik. Ancak Tom Brady, 30’larının diğer tarafında bile performansını arttıra attıra ilerlemeye devam ettiğine yıllardır şahit oluyoruz. Kariyerinde neredeyse bir tane bile kötü sezonu olmayan, NFL tarihinin en çok Super Bowl kazanan ismi, beşinci yüzüğünü taktığı sezondan sonra bu listenin ilk sırasında olmayı kesinlikle hak ediyor…