Hücu pozisyonların hepsini tamamladıktan sonra artık sıra geldi savunma pozisyonlara. Değerlendirmeye önce defansif line’dan başlayacağım. Yine geniş bir sınıf ama geçen seneki kadar büyük bir derinlik beklememek gerekiyor. Hatta edge rusher konusunda biraz beklentinin altında olan bir sınıf desek yanlış olmaz sanırım. Her şeye rağmen ilk turda seçilecek üç ila beş arası oyuncu olduğuna inanıyorum.
Bradley Chubb, NC State, Defensive End
Kolej istatistiklerine bakınca son iki sezonda 10’dan fazla sack ve 20’den fazla yard kaybettiren tackle’ı olunca hemen göze çarpıyor. Bu senenin en iyi defansif line oyuncusu Chubb kesinlikle. End oyuncuları genelde pass rush özelliği ile bilinse de Chubb’ın öne çıkan özelliği koşuya karşı da çok iyi olması. Oyuna gösterdiği eforu gözden kaçırmak imkansız ama hala pass rush konusunda öğrenmesi gereken ufak tefek şeyler var. Bu senenin en iyi pass rusher’ı olduğu kesin ancak geçen sene Myles Garrett’ın geldiği kadar hazır gelmiyor lige. Snap sonrasında line of scrimmage’daki patlayıcılığı çok üst düzey. Tackle tekniği çok iyi oturmuş ve çoğu zaman tackle kaçırmıyor. Çeviklik departmanında elit desek yanlış olmaz ve eğer hantal bir ofansif tackle varsa karşısında tabiri caizse rakibini çiğ çiğ yiyor. Bir de kolları çok uzun olduğundan arka alana geçince RB’ler genelde kolayca teslim oluyor.
Pass rush konusuna gelince de hamle konusunda repertuvarı baya geniş ama hiçbirinde muhteşem diyemem. Kesinlikle gideceği takımda savunmada lider konumuna çıkacaktır ve de bazen yapacağı oyunlarla takımı yeniden maça getirecektir. Başka bir artısı da eğer pas savunmasında arkaya gitmesi gerekirse atletikliğinden ötürü çok sorun yaşamıyor. Eksilerine gelince ise büyük tackle’lara karşı bazen dengesini kaybedebiliyor. Dışarıya olan rush’ı kuvvetli olmasına rağmen içeriden rush yapması gerektiğinde çok zayıf kalıyor. Bazen fazla agresif olduğu için dışarıdan rush yapıyor ve QB ufak bir hareketle onu ekarte ediyor. Aynı sebeple koşan QB’lere karşıda sorun çektiği görüldü kolej zamanında. Bir de ellerini çok iyi kullanamıyor ama bunu NFL’de öğrenebilir. Pass rush için bazı hamleleri seçip kendini geliştirmesi lazım, en azından zora düştüğünde onu kurtaracak bir hamlesi olması için. İlk 10’dan seçilecektir. Denver Broncos, Indianapolis Colts ya da Cleveland Browns tarafından seçilmesi gayet olası. Direk ilk 11 başlayıp takıma katkı sağlayacaktır. Muhtemelen beşten fazla sack yapacağı bir ilk sezonu olacak…
Vita Vea, Washington, Defensive Tackle
Vita Vea, Chubb’ın aksine içeriden oynayan bir oyuncu. 193 cm boyunda ve 154 kg ağırlığında olan Vea, içeriden QB’ye yaptığı baskı ile isminden bahsettiriyor. Zaten iri cüssesi ile koşuyu basitçe durdurabiliyor ama Vea içeride ikili savunmaları tek başına yenebilmesi onu diğer oyuncuların önüne koyuyor. Bu kilolarda koşuyu durduran oyuncu draft’ta bulunabiliyor ancak genelde bu oyuncular ilk hakta girip koşuyu durduruyor ve sonrasında kenara geliyor. İstatistiklere bakınca çok bir şey göremeyebilirsiniz ama filme bakınca etkisi gözle görülüyor. Her hakta bir şekilde ofansif line’ın işini bozuyor. Normalde bu boyutlardaki nose tackle’lar iki gap’i tıkar ve arkasından gelen linebacker için yolu açar ama Vea kendisi arka alana geçip running back’leri indirebilen bir oyuncu.
Çok üst düzey bir atlet. 40 yardı bu cüsseye rağmen beş saniyenin altında koşabiliyor. Eğer ofansif line oyuncusu, Vea ellerini üzerine koymadan bir şey yapamadıysa, Vea gücüyle o mücadeleyi kazanıyor. Washington’da nose tackle’dan defansif end’e kadar çeşitli rollerde oynadı ama NFL’de sadece içeride oynayabilir. Negatif tarafta ise büyük sıkıntı kollarının biraz kısa olması. Eğer gövdesi ile running back’i ya da quarterback’i yakalayamazsa bazen tackle kaçırabiliyor. Teknik olarak daha çiğ ama bu pozisyonda öğrenme süreci de hızlı. Bazen büyük guard’lara karşı maç içinde kaybolup gidiyor ama yine de çok üst düzey bir oyuncu. Muhtemelen ilk 20 sıradan seçilecektir. Benzettiğim isim Haloti Ngata ve ideal olarak 4-3 oynayan bir takıma gitmesi lazım.
Da’ron Payne, Alabama, Defensive Tackle
Vea’yı öne yazdım ama Payne ile Vea benim için dip dibe sıralamada. Sadece Payne kendinden bu kadar bahsettirmiyor. Koleje geldiğinde 160 kg olan Payne şu an draft’a girerken 139 kiloda bulunuyor. Çok güçlü ve çoğu iç defansif line oyuncusuna göre ayakları çok iyi. Snap anında patlayıcılığı ve dengesi ile koşuyu rahatça tıkayabiliyor. Ayrıca Alabama sisteminden geldiği için NFL sistemlerine uyum sağlaması daha kolay olacaktır ama NFL guard’ları tabi ki kolejdekilere benzemeyecek. Yine Vea’da bahsettiğim gibi bazen maç içinde kaybolup gidebiliyor ama DT pozisyonunun doğası böyle ne yazık ki. Verimlilik için pad seviyesini aşağıya çekmesi gerekiyor. Bazen çok yüksek yakalanıyor ve dengesini kaybedebiliyor. Pas durumlarında ise bazen hamlesine çok odaklanıyor ve guard’ın üzerinde kitlenip kalıyor. Biraz daha akışkan hareket edip ilk hamleden sonra guard’lardan kurtulması lazım. Bir de zaman zaman oyuna küsmüş gibi duruyor sert bir blok yediğinde ancak genel olarak iyi bir aday. Bana biraz Aaron Donald’ı hatırlatıyor ama onun kadar iyi olacağını düşünmüyorum. Yine ilk günden ilk 11 başlayacak bir oyuncu. Tahminim ilk turun sonlarına doğru seçilecektir.
Maurice Hurst, Michigan, Defensive Tackle
Yine offensive line oyuncu için çok rahatsız edici bir isim. Hareketleri akışkan ve snap’te patlayıp hemen arka alana geçebiliyor kolej seviyesinde. Ancak NFL’e bunun ne kadarını taşıyabilecek? Kesinlikle bu sınıfın içinde arka alana geçme konusunda en iyisi. Pas ya da koşu fark etmeksizin offensive line oyuncusunu yeniyor ve arka alanı karıştırıyor. Bazen kendisi geçemese de öyle bir kaos yaratıyor ki başka bir oyuncu arka alana geçebiliyor. En büyük sıkıntısı 127 kilo olması. Yani DT pozisyonu için biraz küçük kalıyor. Eğer ikili bloklanırsa hiç şansı yok. İlk harekette rakibini yenemezse sonrasında da çok bir şansı yok. Hurst’ten önce yazdığım iki DT için koşuyu iyi durduruyorlar desem de Hurst için tamamen aynı şeyleri söyleyemiyorum. Ancak NFL’e transfer edebileceği yetenekleri olan bir oyuncu. En azından pas haklarında falan sahaya girip yine ortalığı karıştırabilir. Biraz Geno Atkins’i hatırlatıyor. Combine’dan kalp sorunu dolayısıyla eve gönderilmesine rağmen sonrasında başka doktorlardan temiz belgesi aldı. Bu nedenle draft’ta seçileceği yer biraz etkilense de fazla da aşağı düşmez. İkinci tur sonları uygun gibi duruyor.
Marcus Davenport, UTSA, Defensive End
Davenport atletikliği ile ön plana çıkan başka bir oyuncu. 196 cm boyunda ve 118 kg ağırlığında. Aslında yazarken acaba linebacker olarak mı yoksa defensive line mı olarak değerlendirsem diye düşündüm ama NFL’de defensive end olarak kullanılacağını inanıyorum. Çok çevik ve hızlı bir oyuncu. Kolları uzun. Bu nedenle tabi ki tackle yapma konusunda da çok sıkıntı duymuyor. Atletizmini zaten Senior Bowl’da fumble’ı yerden alıp yaptığı TD koşusu ile herkese göstermişti. Bunlara artısı line of scrimmage’da alçaktan atılan pasları tipleyebilmesi. Bazen ikili sıkıştırmada kalınca baskı yapmayı bırakıp QB’nin gözlerinin içine odaklanıyor ki topu tipleyebilsin. Genelde elini pek yere koymasa da snap anında, elleri yerde de gayet başarılı olabilir. Pad seviyesi çok yüksek ve bu nedenle çok fazla bloklarda kalabiliyor. Hızlanması çok iyi değil ve tekniği biraz ham. Tackle’ların hamlelerine nasıl cevap vereceğini tam bilmiyor ve agresifliğini de bazen yanlış kullanıyor. Bir hamleye kitlenip ve agresifçe o noktaya saldırıyor. Küçük bir ligden gelmesi muhtemelen soru işaretleri oluşturacaktır. Ancak atletikliğinden ötürü ilk turdan giderse şaşırmam…
Taven Bryan, Florida, Defensive Tackle
193 cm boyunda 134 kg ağırlığında olan Bryan sadece bir sene ilk 11’de başlayan bir oyuncu. Maçlara bakınca hep sağ guard’ın karşısında üç tekniği ile oynayan bir oyuncu gibi duruyor. Bazen bir tekniği ile de görebilirsiniz. Yine patlayıcılığı ön planda olan bir aday olan Bryan, center ya da guard’ları bull rush ile QB’nin kucağına itekleyebiliyor. Hele ki ofansif line oyuncusunun pad seviyesi biraz yüksek ise hiç acımıyor. Yine bazen agresifleşip bir gap’e gidip tongaya gelebiliyor. O yüzden gap disiplinini iyi koruması lazım. Pass rush konusunda repertuvarı biraz kısıtlı ve daha yeterince iyi değil elindeki kısıtlı hamlelerde. Eğer ilk anda kazanamazsa yine ikinci bir hamle için yeterli akışkanlığı yok. Kolejde bie tekniğinde daha başarılı olsa da NFL’de daha çok üç tekniğine odaklanırsa daha iyi bir oyuncu olacaktır. Muhtemelen ikinci gün seçilecek bir aday.
Harrison Phillips, Stanford, Defensive Tackle
193 cm boyunda ve 139 kg ağırlığında olan Phillips yine atletizmi ve gücü ile ön plana çıkan bir aday. Filme bakınca patlayıcı olduğu fark ediliyor ama Bryan’a göre net daha kalın. Tackle konusudna hiçbir sıkıntısı yok. Bir de bu sınıfın belki de en güçlü oyuncusu ki bunu combine’da bench press’te 42 tekrar yaparak gösterdi. Eğer ikili bloklanırsa yine durmuyor ve mücadelesini Vea kadar olmasa da kazanabiliyor. Yine ayakları da oldukça hareketli ve Stanford’da 0, 1, 3 ve 5 tekniğinin hepsinde oynadı bu da pozisyon çeşitliliği için olumlu. Lisede eyalet şampiyonu güreşçi olmasından ötürü ellerini muazzam iyi kullanabiliyor ve de eğer verilirse pis işleri yapmaktan pek çekinmiyor. Eksi özelliklerine gelirsek ise ilk sıraya kısa kollarını koymak lazım. Tabi bir de uzun mesafe kat edebilecek bir oyuncu değil. Yine pek çok diğer adayda bahsettiğim gibi pad seviyesi yüksek ve pass rush repertuvarı kısıtlı. Bunlara rağmen gücü ve potansiyeli ile ikinci gün seçilecektir.
Sam Hubbard, Ohio State, Defensive End
Sam Hubbard da acaba defensive end mi yoksa dış linebacker mı yazsam diye kararsız kaldığım başka bir isim. 196 cm boyunda ve 120 kg ağırlığında. Maçı izleyince acaba bu adamda motor mu var diyorsunuz. Yüksek eforlu, her snap’te bir şekilde O-Line’ı rahatsız etmeyi başarıyor. Lacrosse geçmişinden ötürü uzun mesafeleri kat etmede sıkıntı çeken bir isim değil. Bir de kolej kariyerine safety olarak başlaması futbol IQ’sunu oldukça geliştirmiş durumda. Çoğu zaman olacakları önceden görebiliyor. Bir line oyuncusuna göre filme iyi çalıştığı da belirli oluyor. İki tarafta ve hem elleri yerde hem de elini yere koymadan oynayabiliyor. Koşuya karşı kutunun köşesini iyi kapatıyor ve RB’lerin dışarı çıkmasına pek izin vermiyor. Hız ve atletiklik konusunda çok iyi olsa da güç konusunda biraz sınıfta kalıyor. Eğer bir tackle’ı güç ile yenmesi gerekirse çoğu zaman kitlenip kalıyor. Patlayıcılık desen o da ortalama kadardır. Bir de diğer isimlerde de olan sorun pass rush hamlesi repertuvarı çok kısıtlı. Yine ikinci gün gidecektir ama diğer isimler kadar kesinlikle iyi değil.
Arden Key, LSU, Defensive End
198 cm boyunda ve sadece 108 kg olan Key patlayıcı bir oyuncu. Geçen sene Myles Garrett ile beraber en iyi iki oyuncu deniyordu kendisi için. Hareketlerinde oldukça akışkan olan Key, eğer gap’e girmeye karar verirse çoğu zaman orada koşuyu durduruyor. Tercihen yedi tekniği ile oynuyor yani TE’in dışında kalıyor. Çoğunlukla TE’i ekarte edip RB ya da QB’e gider diyorsunuz ama bazen TE’i bile geçemiyor. Ancak başka bir pozisyonda pull yapan guard ile beraber gidip koşuyu dışarı çıkmadan durdurabiliyor. O yüzden buradaki problem devamlılık desek yanlış olmaz. Pass rush durumlarında ise uzun kolları ve hızlı ayakları ile hızlıca QB’e gidebiliyor. 2017 sezonunda istatistikleri sakatlık dolayısıyla biraz aşağıda kalmış durumda. Eğer disiplini sağlarsa ve kendini birazcık geliştirirse senede ilk yılı için 8-10 sack garanti desek yanlış olmaz çünkü fiziksel özellikleri gerçekten üst düzey…
Tim Settle, Virginia Tech, Defensive End
Fakir adamın Vita Vea’sı diyebileceğimiz bir oyuncu. 191 cm boyu ve 150 kg ağırlığı ile line’da geniş bir yer kaplıyor. Kolejde nose tackle olarak kullanılsa da sanki sıfır tekniğinden pek hoşlanmıyor gibi çünkü ön plana çıkan özelliği gap’lerden arka alana geçip QB’e baskı kurması. Ancak yine bazen bu agresifliği sonucu yanlış gap’lere girmesi sorun yaratıyor. Kesinlikle efor konusunda bir sıkıntısı yok, maç boyunca sürekli üretmeye çalışıyor. Hiçbir şey yapamasa da orada kütlesi ile geniş bir yer kapladığı için arkadaki oyunculara yer açıyor. Gap’lere saldırması pas oyunlarında sahada kalması için iyi olsa da NFL’de şu anki hali ile guard’ların iç omzundan geçip QB’ye gitmesi biraz imkansız gibi duruyor. kesinlikle koşuyu durdurmak isteyen bir takım kadrosuna katacaktır. Üçüncü tur sonu ya da dördüncü tur başı gibi gider.
Derrick Nnadi, Florida State, Defensive Tackle
185 cm boyunda ve 145 kg olan Nnadi’nin kısa boyu DT için biraz sıkıntılı ama güçlü ve yere yakınlığından gelen iyi dengesi sayesinde uzun boylu O-Line oyuncularına karşı baya başarılı. Ayakları hızlı ve lateral hareketlerinde fiziğine göre çok üst düzey. 4-3 olan bir takımda nose tackle onun için en iyi yer gibi duruyor çünkü atletik center’lara karşı zor anlar yaşayabilir. Yine yüksek eforlu bir oyuncu ama ikili blok gelirse kendisinden çok bir şey beklemeyin. Pass rush durumlarında da en iyi ortalama olur çünkü repertuvarı kısıtlı ve pad seviyesini kısa boyuna rağmen çok yüksekte tutuyor. Yüksek pad seviyesinin sonucunda da center’lardan sağlam yumruklar yiyor. Yine nerede gideceği konusunda çok yorum yapamadığım başka bir isim. İkinci gün olacak yetenekte olsa da üçüncü güne kalacaktır muhtemelen…